Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 97
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Tisztában vagok vele hogy ez a kötés nem a legideálisabb, de előbb fogom szétszedni az egészet mint hogy tönkremenjen. Csináltam én is pár képet az antennáról, a bilincs saját készítésű, ebből is látszik hogy a lakatos munka nem az erősségem.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Az antennánál teljesen jó, csak hát a toldás . . .
Ott lehet sokat veszteni.
Mechanika: csak rakjuk már össze oszt hadd szóljon.
Egyébként szépen mutat

Idézet:
„Mechanika: csak rakjuk már össze oszt hadd szóljon.”

Na ez az én mottóm
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Ez ugy latom ugyanolyan anyag mint amibol en dolgoztam.
Az illesztesek a tuloldalon vannak, vagy a dobozban?
A teleszkopos tartorudrol egyuttal egy kepet nem lehetett volna kesziteni?

Ha lenne érkezésed, gyárthatnál egy Novak féle előerősítőt, megtáltosodna a gépezeted.
Nagyon tetszik, a kis vídeó amit beraktál.

Van előerősítő az antenna alatt 1 méterrel csak az lemaradt a képről. Most egy keskeny helikális szűrőt tervezek a rádió elé, mert az előerősítőm igen szélessávú, csak ez is rengeteg fémmegmunkálással jár. Apropó nem tudja valaki hol lehetne beszerezni nagyfrekis toroidokat az előerősítőhöz 145 és 432 megára. Az 1996-os RT évkönyven ajánlott magok B64290-J35-X830K1 és B62152-A8-X17, ezekről még adatlapot sem nagyon találni, így a helyettesítésük is nehéz.

Antenna.JPG

Csináld meg a szűrőt egyik végén rövidrezárt (kiscsillapítású) koaxból, nem sokkal gyengébb, bár hangolni elég nehéz.
Azok a toroidok Siemens gyártmányúak, az interneten nincs fent, a cég sincs már eladták, bezárták, nem tudom. elvileg volt valahol adatlapom, megpróbálom előtúrni.
A K1 -es anyag az a nagyfrekis, az X17 az nem annyira.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Az általam használt anyag fölkábelér, szerintem a tied cső ami sokkal jobb. Az impedancia illesztő tag a műanyag cső belsejében van, az 50 ohmos kábel az előerősítő dobozánál bújik ki a csőből.

Pucuka: pedig az X17-et ajánlja 432 megára, vagy alternatívaként U-17 vagy U-60.

Az én katalógusom még nem olyan okos, (így én sem) abban még nincs X17
A többit megpróbálom beszkennelni, bár toroidok nincsenek benne, csak fazékmagok.
De hátha

Mondjuk nekem inkább a mechanikai méretekre lenne szükségem meg a fajlagos induktivitásukra. De ha megosztod velünk amid van azt megköszönöm.

Alkottam egy pár pdf -et, csak sajna túl nagy lett, 2.28 MB, így levélben küldtem az adatlapodon megadott fiókba.
Elnézést a többiektől.
Az anyagjellemzők benne vannak, a méret meg adott, amiből az erővonal hossz adódik, Valami 22 mm átmérőre emlékszem, de ez nem biztos.

Megkaptam köszönöm!
(#) atesz34 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!

Ha valaki csinálja az SO2 es konvertert lehet érdekelne.
Elég sok időt eltöltöttem a témával de elég gyenge a gépek minősége szerintem
Meg fent van a neten egy csomó műholdkép.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!
Nem a képek minősége a lényeg, hanem az, hogy Te, a saját kezeiddel épített eszközökkel éred el az eredményt, és nem máséval. Amatőrizmusnak hívják ezt a hozzáállást. Jó dolog. Sikerélményt nyújt.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Maximálisan egyetértek veled. Én személy szerint minden egyes alkalommal vigyorogva ülök a gép előtt, és izgatottan várom hogy a zajból egyszer csak előjöjjön az ismerős pittyegés. Ha pedig hallom, mindig elgondolkodom azon, hogy egy, a világűrben, tőlem többszáz km-re (vagy adott esetben ezer) haladó, több km/s-os sebességgel haladó műhold adójának jelét hallom, egy saját készítésű vevő és antenna, valamint rengeteg befektetett munka segítségével.
És nagyon jó érzés, mindig.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Mi már átéltük ezt az élményt. Remélem minél többen belekóstolnak a rádiózás különleges hangulatába.
(#) atesz34 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Maximálisan egyetértek ,
én csak azt mondtam hogy nincs arányban a befektetett idő és energia a műholdkép kép minőségével.
De nekem is sikerült vételezni a jelet és a képet is .
tényleg sikerélmény volt.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hát, Google Earth-ös felbontást ne várjunk ettől a rendszertől. A látható tartományban 2km a maximum, infrában 4 km.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Udv!

Szerintem az Amidon honlapjarol tudsz rendelni, nekem mukodott, par nap alatt Europaban van. Hitel vagy bankkartya kell a rendeleshez.
Udv Joe

www.amidoncorp.com

u.i bocs sracok de a ceges filter nem engedi hozzaadni a linket....
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Azért arra figyelni kell, hogy az EMI, RFI célokra ajánlott magoknak viszonylag nagy a vesztesége, a szélessávú csillapítás miatt.
(#) szendi001 válasza atesz34 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia Atesz!

Biztos, hogy kiprobalom az SO42P-t. A Toshiba radio mar postan van. Talatam ezt a rajzot. Keresnem kell egy magasan jaro kvarcot, de a tervem szerint eloszor also keveressel probakozom, hogy igazolni tudjam maganak keveronek a mukodeset, ugyanis szignalom 108 alatt vegig megy, tehat a meres eleg egyszeru. Kozben rajzolgatom az NE 612-s radio nyakjat valamelyik nap kesz lesz, mindjart becsatolom hogyan all most. Szoljatok hozza az elrendezeshez, kerlek. Udv Joe

Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Itt van a mostani allapot. Szivat a Sprint a szinek inverzet hasznalja... de igy mar talan latszik. Az NE 612 nel suru lenne a Pll oszcija miatt, meg fogom nyujtani, de elofurdulhat, hogy en csak bevezetem a lokal jelet a keverobe. Vegulis a pll kulso oszcival itt van elottem.

forumra2.JPG

(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Minek kell magasan járó kvarc ?

Mármint mi nálad a magasan járó kvarc ?
Nekem 50-100 és fölötti megákat jelenti

40 megás kvarc pont jó lesz.

90 + 40 az 130 Mhz

100 + 40 az 140.

Az CCIR vevőd skáláján lévő 9x az pont 13x-nek felel majd meg .

Könnyű lesz hangolni / keresni a rádiódon.

A 40 MHz 2 szerese ,3 szorosa 4szerese mint felharmonikusok
pont jók mert nem esnek a tervezett vételi sávba se.
Kapható is 40 megás kvarc akár még mint DIP tokos TTL oszciként is akár régebbi PCalaplap/VGAról is kitermelhető.

Szendi a S042 mellé ajánlom a kavicsot.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Sajnos ez fogalmazasi hiba volt reszemrol. Ugy ertettem, hogy a 40 megas kvarc mar felhang kvarc, igy mar ertem hogy ugy hangzik mintha felso keverest ertettem volna... Meg kell neznem be tudom e itt szerezni. Koszi a szamitast, meg nem is gondoltam bele, de eleg igy leirva egesz jo tervnek tunik
(#) Novak hozzászólása Máj 27, 2010 /

Sziasztok!
Egy tapasztalatot szeretnék veletek megosztani, hátha segít majd valakinek.
A műholdvevőmhöz én a "Freddos" féle PLL-t használom (PIC16F628 és SAA1057). A hétvégén megpróbálkoztam kézi hangolással, PLL nélkül. Azt vettem észre, hogy már 1-2° magasan hallottam a műholdat, miközben PLL esetén 10-15° alatt csak nagyon ritkán jött be bármi is. Kellő minőségű vétel pedig inkább csak 20° fölötti magasságban volt.
Először azt hittem, hogy a PLL zaja lesz a hibás, ezért a korábbi tanácsokkal összhangban megpróbáltam azt, hogy miután a PIC felprogramozta a szintézert, kikapcsoltam a mikrokontrollert. A helyzet annyiban javult, hogy vétel esetén valóban kisebb lett a zaj, de a későn megszólaló műhold jelensége nem változott.
Ezek után a 4 MHz-es kvarchoz, a föld felé bekötött két darab 22 pF-os kondenzátor egyikét kicseréltem trimmerre. És némi állítgatás után egyből szólnak már PLL mellett is a műholdak pár fokos magasságban
Tudom, hogy ez sok esetben elég alap dolog, amit leírtam. Csak a rajzon is fix kondik szerepeltek, illetve nem gondoltam hogy a kvarcnak ennyire el lehet húzni a frekvenciáját a nem megfelelő értékű kondenzátorral.
A lényeg, hogy ha esetleg valaki szintén ezt a PLL-t használja, és fix kondikat kötött be a kvarchoz, akkor érdemes trimmerre váltani, az eredmény nem marad el.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 27, 2010 /

Udv! Ezzel vegulis a vegleges frekvenciat allitod? Vagy legalabbis mi tortenik pontosan ha allitunk a kondin?
(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igen, a vételi frekvencia is a trimmeléssel arányosan(*) fog változni. A PLL a referenciafrekvencia egész számú többszörösét állítja elő, pl. N-szeresét. A referenciafrekvencia a PLL kvarcoszcillátorából (Fosc) áll elő, általában egy fix osztással, legyen ez az arány mondjuk R. Ha a hurok zárt, akkor Fpll = N*(Fosc/R). Látható, hogy ha a kvarcoszcillátor frekvenciáját elhúzzuk, a PLL által előállított frekvencia ugyanilyen arányban fog változni. Azt nem tudom, hogy mennyit lehet egy kvarcoszcin a trimmerkondival hangolni, de ha 0.1%-kal számolunk, 140MHz-es frekvenciánál az már 140kHz, tehát valóban van létjogosultsága a trimmelésnek.

(*) Ez azért nem teljesen igaz, mert a vevőben nem a vételi frekvenciát kell előállítani a PLL-lel, hanem attól KF-nyivel kisebbet vagy nagyobbat. Azaz nem a vételi, hanem a lokáloszci frekvenciája fog arányosan változni.
(#) szendi001 válasza szilva hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Koszonom a kimerito valaszt. Azert akartam megerositeni hogy a frekvenciat valtoztatjuk-e mert nem ertettem teljesen hogyan mukodik a pll referenciaja, es sokkal bonyolultabb problemat vartam, orulok hogy nem az. Feltetelezem erdemes megmerni a kimeno frekvenciat beuzemeleskorm es ha egyszer kalibralt mondjuk sav tetejen a PLL akkor annal lejjebb elvileg mar csak pontosabb lesz. Kiprobalom fentieket Udv Joe
(#) gtk hozzászólása Máj 27, 2010 /

Sziasztok !
Eletemben eloszor, nehany perce, vegre sikerult venni a NOAA-17-et, a Novak fele keverovel. Igaz hangolatlan elofokkal, de hallhatoan. Es meg az antenna is bent van a szobaban. Szukseg volt antenna forgatasra, de jott :smoke:
Erdekessege a dolognak, hogy regota probalom csatolni a keverooszcit a PLL-hez. Mindeddig nem sikerult megfeleloen. Eddig nem volt realis a frekvencia... Levalaszto erosito elott es utan mindig mas mas frekvenciat mertem.
Most Novak javaslatara az induktiv csatolas proba bejott.
Folytatas kovetkezik....
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Gratulalok! Arra figyelj, hogy a frekimero kis jelnel kegyetlenul at tud verni mutat valamit, de neha 20 % al kevesebbet...es azt is stabilan. Most rajzolgatom tovabb a korabban emlitett nyakot, ha modositottal a kapcsolason le tudnad rajzolni, hatha bele tudom gondolni amodositast ebbe is. Szep estet mindenkinek Joe
Következő: »»   34 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem