Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   108 / 579
(#) Papimanó válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Hát igen,valóban hőelem,valamelyik orosz oldalon találtam,gondolom a háborús időkben használhatták.Van róla egy teljes kép is.
Papimanó

tgk3.jpg

(#) Action2K hozzászólása Máj 23, 2010 /

Megint jó vásárt csináltam. Mikor Angliában voltam, akkor csaptam le rá erre a megviselt rádióra. 1938-39-es évekből való 439B típusú, német, telepes, 4 csöves rádió. Bővebben: Link 1688. darab. Alkatrésznek árulták. Mondani sem kell, hogy olyan olcsón vettem, hogy a postaköltség több volt, mint a vételár.
Hát, erősen megviselt, a képeken látható hibáin kívül, sérült hangszóró tölcsér, de javítható. Káva repedt, javítható. Viszont úgy átépítették, hogy az na. Az, hogy tettek bele egy tápegységet, az hagyján, de az összes körmös csőfoglalatot kicserélték loktálra. Viszont a körmösök csak úgy ömlesztve bele voltak hajigálva. Egy kimenőtrafót is beszerelt, de minek, mikor ez egy gerjesztett tekercses kimenő nélküli hsz-es. Egy csomó, nem bele való (korban, márkában) alkatrész is van benne. Valószínűleg nem sikerült neki az átépítés, mert össze vissza lógó madzagvégek vannak a sassziban.
Ha nem is sikerül működőképessé varázsolni, de kinézetre szép példány lesz.
(#) hatvanasjocó válasza Action2K hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Idézet:
„Egy kimenőtrafót is beszerelt, de minek, mikor ez egy gerjesztett tekercses kimenő nélküli hsz-es.”

A gerjesztett hangszórók is kis(4-8) ohmos lengőcsévével készültek ezért kimenőtrafó kell hozzájuk.
A linken lévő kapcsolási rajzon is és a hátulnézeti képen is látszik. Az lehet, hogy ebben nem eredeti van de az biztos hogy az eredeti rádióban is volt. Sok sikert az üzembe helyezéshez!
Lehet, hogy erre akarták átépíteni.Bővebben: Link
Egyébként a skálaüvegen látszik a varázsszem helye, valószinübb, hogy ez eredetileg is hálózati készülék volt.
(#) Action2K válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Igaz, ezt elnéztem, tényleg kell bele a kimenő, de tuti nem eredeti, mert csak az egyik fele van lecsavarozva és így lötyög benne, a másik felét meg nincs hova fogatni. Varázsszem helye ott van, de ez a telepesben nem volt beépítve. 150V anód + 2V fűtésű "Batteries (storage and/or dry)".
(#) Papimanó hozzászólása Máj 23, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Nem tudna valaki közületek egy rajzot lekérni a radiomuseum.org honlapjáról,füzetnék is érte ha kell,de rajz nélkül nem boldogulok.A HMZL 34 OKM nevű készülékhez kellene.Sehol másutt nem találom,ott meg csak tagok tölthetik le(talán),-de lehet hogy csak én vagyok hozzá béna.
Papimanó
(#) hatvanasjocó válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Én sem tudok segíteni mert tényleg csak a regisztrált és fizető tagok tölthetnek le onnan. Egy kis kiegészítés.
Bővebben: Link
(#) Papimanó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Köszönöm a választ,kár hogy nincs róla több infó.Sajnos az alsó két sáv nagyon süket,és a BFO sem igazán működik benne.Kár érte.Dögös kis szerkezet.Nem szép a külalakja,de az a sávonként váltott első KF. egész ritka megoldás benne.Figyelemre méltó készülék.
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Üdv köbzoli
A DSC 01823 képre gondolsz akkor nagy a tévedés azt azért küldtem mert ez egy Posta zárolt rádió volt az az annak idején a gazda nem fizetett rádióadót így pecsétviasszal lezárták és annak a maradványa,mint érdekesség azért fotóztam le ja és volt kutyaadó is azt ,hogy zárolták? , nem volt APEH .Szeretném valami kincstári alakra hozni és persze szóljon is.Valószínűleg lerajzolom ,de a méhsejt tekercset nem bontom meg nem számolom le.A zárolás úgy volt a 220V vezetékét beletették a rádióba a bizti ki hátlap vissza pecsét és persze időnkén visszavinni a POSTÁRA bemutatás, akkortájt a rádió veszélyes dolog volt (Szabad europa).
[quote]Az egyik képen az látszik, hogy nincsen kilincsed..

Üdv
(#) Iszkakof István válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Gyermekkoromban két ilyet szedtem szét az alumínium lemezekért. Most fáj a szívem értük. Nekem is van egy ilyenem. Azon tűnődöm, hogy ha szét szedem, és kidobom belőle a megszakadt elemeket, talán ad ki a megmaradt rész némi áramot. Mi a véleményed?
(#) hatvanasjocó válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

A küldött linken legalább a BFO rajza megvan.........
(#) Papimanó válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Mindenképpen érdemes megpróbálni! Még ha a hibás részeket kiszigetelve is szereled fel,csak dísznek akkor is.
(#) gkari válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Már korábban is javasoltam, hogy a készülék gyüjtőjét keresd meg Email-val(-vel), mert ha van doksija, biztosan elküldi; nekem már többször sikerült, még arra sem háklisak, ha nem tökéletes német, vagy angol a nyelvezet.
Üdv!
(#) Papimanó válasza gkari hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszi,-meg fogom próbálni.Megkérek valakit hogy írjon egy mailt,mert én nem boldogulok az idegen nyelvekkel. :no:
(#) gkari válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Találtam neked egyet:Bővebben: Link
Szöveg(remélem, nem OFF!): Dear Ben! I have one HMZL 34 OKM, but it˘s not working. I shall (hope will) it repair. Please, help Me same service manual-circuit diagram! Best regards:Steve
Hátha segít.
Üdv!
(#) Papimanó válasza gkari hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszi a segítséget,megpróbálom!
:hide:
(#) gkari válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Tudod, az úttörő ahol tud, segít.
Szia!
(#) hatvanasjocó hozzászólása Máj 27, 2010 /

Régi rádiók, Tv-k javításához Kádár kötetekBővebben: Link
(#) gkari válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 27, 2010 / 1

Innen az összes-hibajegyzékkel együtt (egyenként) letölthető.
Üdv!
(#) hatvanasjocó válasza gkari hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Kössz! tudom de van aki jobban szeret úgy javítani, hogy elötte van a könyv és nem kell rohangálni a készülék és a monitor között.
(#) Papimanó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Üdv!
Írtam az e-mail címedre,de közben kérdezném,nem tudod véletlenül hogy az ORION 450M iskolarádió 3+1 csöves változatának a rajzát hol tudnám beszerezni?A kérdés természetesem minden olvasónak szól,és nagyon örülnék ha valaki tudná a választ. :yes:
Több helyen is írják hogy a külsőleg külömböző két készülék belül megegyezik,de sajnos nem így van,nekem pl.egy 3+1 csövest sikerült kapni,meglehetősen leromlott állapotban.
Előre is köszönöm a segítséget!
Papimanó
(#) moltam hozzászólása Máj 28, 2010 /

Hellosztok.
Haladok a román Electronica pacific s732tpe lemezjátszós rádióval. A lemezjátszó motorja szépen forgatja a tányért. Cserélni kellett a motor kondiját és ki kellett tisztítani az egész mechanikát. De viszont a tű hiányzik. Egy Supraphon HC07 es lemezjátszó mechanika van benne. Honnan tudom a tűt beszerezni?
(#) llaci56 válasza moltam hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Itt nézted?
(#) moltam válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Kössz. Sajna a tű már nem rendelhető, kompletten pedig 7700Ft. A szétrágott magashang szabályzó fóliakondija helyére milyen értékűt kell tennem?
(#) hatvanasjocó válasza Papimanó hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

sajnos nekem is csak a 4+1-es rajz van meg. Még próbálkozom a kereséssel....
(#) hatvanasjocó válasza moltam hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Talán Pápán a Kovács Zoltán elektronikánál, keres rá a neten. Valamikor ott vettem én is.
(#) fater0827 válasza Kutyuli hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Üdv Kutyuli
Van 2 db rádió( AR 321 és AR 312).Erről készítettem pár képet ,de most ....( mondták korán feküdjek le 6-kór ébresztő ) elég korán van most.Itt még az első lépések ,nagyon koszos és persze nagyon le van harcolva.A barna színű (DSC01927 bal oldali) már szól .Később írok többet róla.PCL82 cső a vége.
CSŐ
(#) Imi65 válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Idézet:
„PCL82 cső a vége.”

Az inkább ECL82 lehet, rádióba P-s csövekkel nem találkoztam. Oda inkább az U sorozat került nagy mennyiségben.
(#) gkari válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Az eredeti végcső mindkettőben:ECL82
Üdv!
(#) fater0827 válasza gkari hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Üdv gkari
Így igaz ECL82 a vége keresgéltem és 2db pcl82 új csövet találtam, de a lényeg! Sikerült megjavítani ,a jelenség, hogy 175 és később 165-170V lett a fesz.Kerestem egy ECL82 bekötést és g2+anód lábon 175V ,ez nem jó keresem a lehetséges hibát ,végül is a hangszóró mellet van a kimenőtrafó amin az anód és a g2 láb is rámegy ott volt egy 2,2nF kondi ami 60 ohm ellenállást mutat (de eeeez kondi !!) találtam egy 2200pF 500V_os Orosz kondít kicseréltem megszólalt.Igaz csak recseget sávváltáskor ,de azt hangosan .Kiszedem a sávváltó paneleket DSC01935 megtisztítóm az érintkezőket (20 db) a képen csak a fele tiszta.Még 2db kép..36 ..37 a tisztítás menete ,ja a képeken szitázva van az ECL82 felírás ,bocsi Imi65 tőled is .Baki jogát fent tartom ,most zsúfolt a programom , de kipróbálom a PCL82_t az ECL82 helyén , kevés hővel működik-e ?,teszt.
(#) gkari válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Az a kondi jellegzetes hibahely, a hullámváltó kontakthibák szintén. PCL82-t hiába teszel bele, annak 16V fűtőfesz. kellene.
Üdv!
Következő: »»   108 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem