Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Óra szavakbol, vagy WordClock
Nemtudom mennyien ismeritek ezt a fajta órát, itt nemtaláltam erröl semmit, ezért érdekelne, hátha eszébe jutott volna valakinek megépíteni hasonlót:Bővebben: Link
Szerintem nagyon ötletes!:yes: Magyar verziót kicsit nehezebb lenne összehozni, de szerintem nem lehetetlen.
Nem tűnik lehetetlennek, de mindenképpen mikróvezérlő kell hozzá. Mátrixba lehetnek kötve a betűk (háttérvilágításai), és minden percnek megvan a megfelelő kombinációja. Ha így nem is fér bele egy vezérlőbe, kellhet hozzá még egy eeprom. Ez végülis egy ledmátrix kijelző, épp csak itt a led egy háttérvilágítás. Ötletes.
És beletelik pár órába míg kisakkozod az összes óra-perc "betűit. szerk: ott van alatta hogy egy mega8-as hajtja
Üdv ! Első próbálkozásnak:
Két részletben kiírva az időt 7x13 mátrix. Ha el nem néztem... tizen öt óra / harminc kettő perc (de nem teljesen helyes nyelvtanilag) :bummafejbe:
Második próbálkozásra: 8x10 mátrix (vagy 7x 10 ha az óra percet nem a mátrixban írjuk ki.)
Ááááá dehogy is: 4x4 mátrix +1 láb az óra percnek egy vacak 16f628 elviszi.
A vezérléshez ennyi elég, a kijelzőben kell több led a szavak betűi szerint.
itt van egy igen részletes link kész programokkal, nyákkal mindennel, hogyan lehet angol nyelvűt készíteni
innen már csak egy ugrás magyarul is instructables: wod clock
No várjál, mert ezzel hogyan íratod ki pl. a 21 óra 11 percet villogtatás nélkül?
Szerintem olyan táblázatot kéne alkotni, hogy az órákat, perceket külön tudja megjeleníteni, vagy valami ilyesmi.
Ja igen ez máshogy működik mint gondoltam. Így nehezebb...
Fél kettő , Három negyed nyolc múlt tíz perccel, Dél van. Gondolom max. ötperces felbontással lehetne megcsinálni. Öt perc múlva, tíz perc múlva, öt perccel múlt, tíz perccel múlt stb.
Igen írtam, hogy villogtatni kell. Két részletben írja ki az időt előbb az órát aztán a perceket.
Nézd akkor ezt, ez kiírja egyszerre, az már más kérdés milyen lenne a pic programja , kerekítéssel, dekódolással + még nem árt ha óra is van benne stb.
Angolban nyilvaán egyszerübb, mert sok olyan ragozást használnak az időre amit mi nemigen.
5perces felbontás sztem elég is lenne (percre pontosan már sokkal több karakter, hogy egybeolvasható legyen, szvsz)
A számlálós el van rontva , éjfél után 0 óra jön, azt még bele kell valahová tuszkolni. Ügye hülyén hangzik Husszonnégy óra öt perc Ha a táblázatot 2x egymás mellé rakja az ember és az óra perc fixen világít Norberto követelménye is teljesülhetne, csak "kéthasábos a leolvasás" pl:
tizen | huszon kettő | négy óra | perc
Magyarositottam, nyelvtanilag sem helyes, de már mintha közelítene, ékezetek javíthatóak pl.
Csajk nekem nem látszik az alja? Gondolom van 10 11 12 -is
Ja igen csak így eltöri a szavakat. tizen kettő értem és bocs.
A teljesen szöveges verziónál nem gondoltam arra, hogy a tizen- huszon- külön szó legyen (igen kéne kötőjel is) Mostmár csak a pic-et kell beprogramozni
Én tennék rá nixicsövet is, tudod nekem az a gyengém :peace:
Szerintem ennek pont ez a kép dizájn a varázsa
Tény hogy hülyén hangzik pl: 'Tizen öt perccel múlt huszon négy óra.', vagy 'Negyed huszon négy' De szerintem ha megvan tördelve egész pofás lenne :yes: Persze kötőjelek kellenek még bele, és az írásjeleket külön kapcsolgatni!
Fényujság szerüen kiiratni szavakban az idő....arra szerintem egy csilivili vakítókék lcd kijelző tökéletesen alkalmas lenne (sztem snassz) .
Két problémám van viszon eme órával: se cnc-s ismerős, senincs pic-es "tudás" :no:
És azon gondolkoztál már, hogy lehet majd beállítani az órát? Kellenek rá gombok is. De az 5 perces közelítésnél nem lehet pontosan látni, hol jár az óra. Tenni lehetne rá 1 ledet, ami mutatja, mikor kezdődött az 5 perc vagy Dcf77 vezérlés kellene, hogy beálljon magától :yes: Én már a PIC lábait számolgatom, ha nézed a kis mátrixokat a szöveges melett láthatod. Nem kell mindenképpen multiplexelni. Kell egy eeprom , ami a dekódolást tartalmazza. El kell készíteni 5 perces osztással az igazságtáblázatát a vezérlésnek. 12 órás beosztásnál az 144 sor, nem is annyira sok. Kiszámítani pl. 11:25-nél hanyadik sorban jár (11*12)+(25/5) és azt az értéket nyomatni a kimenetekre.
Én még csak nixis órát programoztam pic-kel, azt is úgy, hogy egy meglévőt módosítottam. Cnc az meg nem kell hozzá, csak rézlemez és vasklorid :smoke:
Az én javaslatom szerint nem megy az első videón látható beállítás (mert nem vezérelném az összes ledet, csak a "szavakat"). Ami a videón van azt még könnyebb megcsinálni mer ott csak egy fekete filmet kell a ledek elé tenni meg egy tejszínű papírt vagy vékony plexit. A második megoldásnál a betűket vékony lemezbe lehetne maratni. :yes:
Szóval amit a kolléga mutatott ott látható egy nagyon egyszerű megoldás a word clockra. Egy digitális képkeretre feltölti azt a 144 db fotót, ami a kijelző virtuáisan elkészített képeit ábrázolja. 5 percre állítja a képváltási időt és tök úgy fog kinézni, mintha járna az óra, csak az első képet kell jó ütemben kiválasztani. Talán még az LCD-nél is gagyibb... viszont nem kell hozzá PIC.
Cnczve biztos szebb lenne, de sima viszonylag jól átlátszó nyákra is jó ötlet maratatni.
Ezen a képen már sztem minden rajta van, dél, és éjfélen kivül.
Nem tudok lengyelül Multiplexelés nélkül legalább 12 kimeneti láb kell a 12 órás vezérléshez és mondjuk 4 a beállításhoz stb. az igazságtábla kb. igy nézne ki:
|három|negyed|fél|4bit|mult|óra|öt|tíz|perccel| 110001110101 2 óra 50 perc három negyed három múlt tíz perccel 001010000000 3 óra 30 perc fél négy 000110001000 12 óra tizenkettő óra A 12 órát 4 bites számláló közbeiktatásával kldeném ki, hogy kevesebb láb kelljen a pic-en.
Hali
Errol temarol eszembe jut egy regi project ami vegulis otletadokent szerepelhet( ha nem tetszik : delete). Megcsinaltam egyszer es tetszett. Dymoclock. Szerintem ezt lehetne egy kicsit ragozni, es valami matrixban kihozni a kijelzest. Lehet, hogy kell melle meg egy uC, ami vezerelne a kijelzest, de azert nem lehetetlen. Udv Vili
Ez jó ötlet, így kevesebb láb kell a vezérléshez, vagy több ledet (szót) lehet kiíratni, de multiplexelni kell, mert egyszerre több szó is világít és itt számít, hogy melyik lábhoz képest jön ki a feszkó.
Én 10x10-es mátrixba raktam a szavakat: h á r o m - a f é l n e g y e d v t í z e g y ö t k e t t ő h á r o m s n é g y h a t p k i l e n c t i z e n - q h é t n y o l c r e g y f k e t t ő z g ó r a m ú l t a e m t í z ö t n p e r c c e l így egy PIC16F628 és egy hexa dekóder vígan elviszi multiplex nélkül és marad bemenet a beállító gombnak is
Egyébként mi legyen ennek az órának a magyar neve?
Ha már magyarul beszél, azaz ír magyar nevének kellene lenni nem lehet WORDCLOCK. ÓRA SZAVAKKAL (béna) SZÓ-ÓRA, SZÓRA LEÍRÓRA vagy egyszerűen HÁNYÓRA? |
Bejelentkezés
Hirdetés |