Fórum témák
» Több friss téma |
Szívesen!
Nekem szilva programozója volt az első, pontosabban az a sorosportos, amivel szilva programozójában az AVR-t felprogramoztam. Szerintem nincs benne alkatrész, sőt, elég kevés van benne, vagy még nem láttad az AVRISP mkII belsejét. Bővebben: Link Ha komolyabban akarsz foglalkozni az AVR-ekkel, akkor javaslom mindenképpen a gyári programozókat. Több extra funkció is van hozzá és szoftverfrissítések. Én egy AVRISP mkII-t vettem, miután szilva programozóját "kinőttem". Méri például az AVR tápfeszültségét, le van választva az AVR-től, és ha jól tudom a 3.3V-os AVR-eket magától fel is ismeri (a tápfeszültségből) és nem 5V-al programozza.
Vicces.
A PICkit2 is tud AVR-t programozni egy kis kiegészítéssel, de nem éppen erre találták ki.
Igen, erről én is olvastam.
Az lenne a vicces ha fordítva is menne. Egyébként nem emlékszem hol olvastam, ki volt az az állat aki épített valami hasonló AVR programozót, és kb. 3 oldalon elemezte hogy miként lehet az AVR-t felprogramozni egy PIC segítségével, mert az neki menő...
Helló!
Szerintem az USB ASP is nagyon jól működik. nem kell bele FTDI chip, nem kell SMD-s alkatrészeket forrasztani, olcsó!!! és nem is nagy az egész (8cm x 3cm). Ha most kezdesz el AVR programozással foglalkozni akkor ajánlom hogy építsd meg. A khazama AVR nevű programot ajánlom hozzá mivel nagyon gyorsan programozza a processzort (5kB/mp) és sok beállítási lehetőséggel rendelkezik. Az SCK azaz alacsony sebességű (<1,5MHz) programozás is szépen működik benne. Én megépítettem és elragadott de persze ki kell próbálni. Ha kell esetleg tudok segíteni mert van kapcsolási rajzom egy bővített verzióra amely rendelkezik automatikus leválasztással is. Minden jót.>
ATMega48-al működik az USBAsp? Tudtommal van ilyen változata.
Nekem egy apró bajom van vele, hogy az AVRStudio nem támogatja(gondolom a nevében a "bas" is a Bascom AVR-re utal). Valami AVRStudio beépülője nincsen véletlenül? Pl. valami parancssoros dolog, aminél át kell írni a parancsot és működni fog... Idézet: „ATMega48-al működik az USBAsp?” Tudtommal nem. Idézet: „...gondolom a nevében a "bas" is a Bascom AVR-re utal).” Ez hol van a nevében? Idézet: Nincs. Egy másik témában írtam is, hogy nem kompatibilis az AVR Studio-val.„Valami AVRStudio beépülője nincsen véletlenül?” Ha AVR Studio-val kompatibiliset akarsz, akkor vegyél egy gyárit, sokkal jobb, mint a házilag készítettek.
Köszönöm a felvilágosítást, egyelőre szerintem maradok a Doper-nél, a hiba ellenére is.
Ár/érték arányban egyelőre ez tűnik a legjobbnak. Ha majd nagy leszek, megtanulom az USB és az ISP interfészt, tervezek valami sokkal ütősebbet...
Helló!
Működik ATmega48-al is! Én próbáltam és szépen ment. Ha ellátogatsz ERRE az oldalra megtalálod a támogatottságait, hogy milyen programokkal használható és ott vannak a szoftverek és hardverek is. Ebben a programozóban még az fogott meg hogy támogatja a linuxot valamint a MacOS-t. A főoldalon levő kapcsolás egy kicsit régi ezért ha építeni szeretnéd akkor azt építsd amit nemrég linkeltem.
Köszönöm, én is erre az oldalra emlékszem, itt van ATMega48-as változat is, és támogatja az oprendszereket.
Már télleg csak AVRStudio beépülő kéne...
Hát igen mindenki boldog lenne. De szerintem nem olyan fontos az a beépülő. A khazama AVR-el nagyon egyszerű programozni csak egy gombnyomás kell miután lefordítottad a programot és kész. Automatikusan betölti az újan lefordított HEX fájlt. Teszek fel egypár képet a progizómról.
Köszönöm, egyszer ezt is megnézem.
Apropó, egy kérdés: eagle-vel készítettem áramkörtervet, és azt többszörözni akarom egy lapon hogy kitöltse a műnyomót teljesen. A nyomtató csak egész lapot vesz be, és mivel nem az enyém, nem akarok ragasztgatni. Nitro PDF-el próbáltam, de nem másol le mindent, és a furatokat "kifelejti", azaz a PAD színét veszik fel...
Ezt inkább az Eagle topicban kérdezd meg. Ott hamarább kapsz választ.
A problémádhoz annyiban tudok hozzászólni, hogy pdf szerkesztésre legalábbis szövegre nekem leginkább az openoffice3 vált be, mondjuk a képekkel, főleg az ilyen ezek szerint több darabból állókkal, nem tudom, hogy mennyire boldogul... vagy ha máshogy nem megy nagy felbontásban a vágólapra másolhatod és egymás mellé beillesztve méretarányos beállítással az irfanview-ből kinyomtatod...
Köszönöm, végül megoldódott, a Foxit PDF editor segített.
Az Eagle úgy menti ki, hogy minden egyes ív, kanyar, PAD, stb külön képként szerepel a PDF-ben, de még a furatok fehér része is ami letakarja a PAD/VIA közepét... A Foxit-os cuccal vígan egymás mellé tudtam tenni a sokszáz kis képből álló ábrákat, kitöltvén egy A/4-es lapot. Forgatni sajna nem tudta, ahhoz külön ki kellett Eagle-ben egy elforgatott ábrát exportálni...
Régi kérdés, de ne maradjon teljesen megválaszolatlanul. A Kandó-féle nanoboardban egy bootloader van, melynek segítségével a lelkes diák soros proton keresztül hyperterminállal (vagy hasonló terminál programmal) simán be tudja tolni az elkészült .hex fájlt az atmega88-nak. Ha kicseréled az atmegát, attól a nanoboard perifériái még mennek, csak a boardon keresztül nem fog menni a programozás.
Nem tudom mennyire lehet ezt a bootloadert kicsenni egy másik boardból. Mondjuk haver működőjéből. Mert akkor simán át lehetne másolni a tartalmát (FIXME!)
Hali
En ugy szoktam csinalni, hogy az Eagle CAM processzorbol EPS (postscrip) formatumban csinalom meg, masd az EPS filet megnyitom adobe illustrator programban. Ahany eps annyiszor megnyitom , majd egy lapra copy-paste-val bemasolom a rajzokat. Az AI-ben forgathato, masolhato addig amig teli nincs a lap. Udv Vili
Üdvözletem !
Egy ATtiny2313 FUSE Bit programozásakor sikerült a HIGH FUSE SPIEn bit (ISP letöltés engedélyezése/tiltása) "1"-be állításával megszüntetnem a Chip elérését az AVR ISP programozón keresztül. Valaki tudna tanácsot adni, hogyan tudnám visszaállítani ? Előre is köszönöm !
csak HVPP-vel lehet...
Köszönöm a gyors választ, sajna én is ettől tartottam, de gondoltam hátha van valamilyen csavaros megoldás...
De sajna a nagyfeszültégű égető beszerzése egy elrontott chipnél nem elég költséghatékony... Nem baj, több is veszett Mohácsnál. Azonkívül ha valaki olvassa a fórumot ezt a csapdát már biztosan el fogja kerülni ! Mégegyszer köszi !
Elvileg az AVR Studo nem engedi a pipát kiszedni az SPIEN-nél, de a FUSE bájtok hexadecimális leírásánál gond nélkül beírható olyan érték is.
Gondolom AVR Doper-el szívtad meg, mert ennél a kontrollernél van CKDIV8 nevű FUSE bit és gyárilag be van állítva. Ha a CKDIV8 be van állítva, a Doper a FUSE biteket nem mindig olvassa be rendesen, és ha ezt visszaírod akkor már ki is zártad magad a kontrollerből...
Hát majdnem eltaláltad.Valóban hexában írtam be a Fuse biteket de egy elég perverz programozóval...
myMultiprog a neve. Egyébként a CKDIV8 ennél is gyárilag be van állítva... Sajnos ezt a PONY Prog 2000-be nem tudom felvenni. Lehet hogy a hozzánemértés az oka ? Üdv !
Bővebben: Link
ezzel a HV programozóval elvileg a tiny45-öt lehet égetni és 6 tranzisztor meg egy két apróság kell hozzá szóval nem egy nagy költség, talán jó a 2313hoz is...
Ez HVSP - azaz nagyfeszültségű soros programozó, ugyanaz mint a HVPP csak 8 lábú tiny-hez készült.
A normálisabb HVPP programozók HVSP interfésszel is rendelkeznek. A lényeg ugyanaz, a kontroller 12V-os RESET-et és külső órajelet kap, megkerüli a beépített ISP bootloadert, és függetlenedik a FUSE/LOCK bitektől. Az ATTiny2313-nak mezei HVPP interfésze van, tudtommal nem programozható ezzel.
Üdvözlet mindenkinek!
Ha egy ATtiny 2313 MISO lábán (pin 18) olvasáskor a jelszint 0-0.7 V között mozog, meghalt az AVR? Egy új példánynál ugyanazzal a programozóval a szint 0-5 V ( Úgy gondolom ez a normális) Kinyúvasztottam ? Esetleg a FUSE bitekkel lehetne valamit csinálni ? ( Ámbár nem tudom olvasni... )
Hát azt nem egyszerű mérni, elég gyorsan futkorásznak rajt a jelek...
A program kiír valamit? Ha nem kommunikál akkor meglehet hogy valami rosszul lett bekötve vagy a FUSE bitek lettek elállítva.
Azért egy oszcilloszkóppal nem olyan nehéz...
Bekötve ( a programozóba dugtam csak ) biztosan jól lett. A program ismeretlen csipet ír ki,ami nem is csoda,mivel a MISO vonalon várná a szerencsétlen az azonosítót. Szóval a kommunikáció a PC-vel meglehetősen féloldalas,hiszen a PC csak küld,csak küld válasz meg sehol.De mivel egy új 2313-al minden OK,tanácstalan vagyok. Az a baj, hogy a FUSE biteket sem tudom módosítani
Bár én eddig egyetlen egy processzort égettem ami avr, de azt sikerült tetszhalott állapotba hoznom a fuse bitek állítgatásával, de a reset-hez tartozót nem állítottam át( a ponyprog nem engedi alapból), így egy itt a HE cikkek között található segéd-órajelgenerátorral órajelet adva neki az xtal 1 lábra, sikerült újraprogramoznom a fuse-biteket, és működik is az ic...
itt a link hátha segít: Bővebben: Link
Helló !
Köszi a linket ! Milyen programozót használtál a PoniProg-gal? Nekem egy fapados 2 db 5.1 zener és egy tranzisztor a Reset-hez. (electronics-diy.com)-ról szedtem le. COM1-ről megy. Nem tudom mennyire megbízható
Idézet: „Nekem egy fapados 2 db 5.1 zener és egy tranzisztor a Reset-hez. (electronics-diy.com)-ról” Akkor ne csodálkozz, hogy nem működik. Idézet: „Nem tudom mennyire megbízható” Arra jó, hogy egyszer beégesd vele az AVR égetőd AVR-ét.
Én egy bufferelt ,74LS244-es IC-vel szerelt változatot építettem meg, ez stk200 kompatibilis elvileg, és ehez egy "céláramkör"-t, ami a reset-et 4,7k-val a tápra húzza és egy 100n kondi van még a tápon, és egy ic foglalat, most ahogy rákerestem mert kinyomtatva van itt az asztalomon, kiderült, hogy ez a ponyprog honlapjáról van, de én kinyomtattam vagy 9-féle rajzot és azokat összehasnlítottam és kiderült, hogy ebből 5 ugyanaz volt lényegében csak más buffer ic-t használtak esetleg, vagy valamelyik rajzon nincs az ic bemenet és a printer port között ellenállás, de a lpt porton ugyanazokat a lábakat használják, szóval ezt építettem meg egy, linkelem, nézed meg: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |