Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   892 / 3983
(#) pcroland válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szia!
úgy tudod lemérni hogy a nagy A betűre állítod abból is az egyenáramúra.ennek az a jele hogy egy vonal fölötte egy szaggatott a mért A-ert beszorzod a voltal kijön a teljesítmény és ha egyezik a cuccon feltüntetett értékkel működik küldök képet is

Itt is van a kép:

névtelen.JPG

(#) vladcepes válasza pcroland hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nálam ebben az esetben erre amire most van állítva?

Bővebben: Link

Igen a piros 10A-er úgy jól van de a piros zsinórnál látod mi van oda írva V,mA,Ohm rakd eggyel fönneb és már jó is a fekete marad ahol van.ja és azt még megtudhatom hogy a cucc hány W-os?
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

A kapcsoló jó helyen van, de a mérőzsinórt, a pirosat, dugd a fentibe át!
(#) vladcepes válasza pcroland hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

OKÉS ja és ha szétszedtük a porszívót ott az ármarforrásrészére melyik megy a fekete vagy piros?
Gondolom ármarforrásnál ha - ot keresek és oda - ot rakom akkor egyértelmű hogy a fogyasztónál a + ot rakom. Vagy hogyan?

na Itt is van

névtelen.JPG

(#) davidovics hozzászólása Jún 5, 2010 /

Hello!
Az lenne a problémám,hogy nemrég az egyik ismerősömtől kaptam egy trafót ami 41 voltot adott le terhelés nélkül egyenfeszültségben és rákötöttem 4db zöld 3,3V-os ledet párhuzamosan (tehát számításaim szerint egy 0,08A-es 3,3V-os terhelést)és egy kb.2w-os(méret alapján) 1Kohmos ellenállással(mert ha tápfeszből kivonom a 3,3Vot akkor marad 37,7V amit elosztottam 0,08Val ami 471,25 ohm,de biztonság kedvéért egy kilosat raktam bele) ,de amint bekapcsoltam elkezdett füstölögni az ellenállás majd nagyrészt megpörkölödött a leddel együtt.
De miért égett ki?
Tudtommal 3,3Vszor 80mA az negyed W.
Kérlek segítsetek mit rontottam el.
(#) qvasz2 válasza davidovics hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nem felejtetted ki az egyenirányítást? A LED csak nyitóirányban dolgozik (világít), záróirányban megpusztul ekkora villanytól. Fogsz legalább egy diódát, de inkább egy graetz-hidat, teszel rá egy 10-100 µF-os kondit, és utána a LED-eket a soros ellenállással.
De a LED-eket nem illik simán párhuzamosan kötni, mert sohasem egyformák ! Sorosan kösd őket, és úgy számold ki az előtét-ellenállást!
Idézet:
„Tudtommal 3,3Vszor 80mA az negyed W”

Igen ez a ledeken a teljasítmény, de az ellenállás 1,5W körül kapott, amíg volt előtte led. Miután átégett (a led), mégtöbbet !
(#) davidovics válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Beraktam greatzbe és még 200Vos 680µF kondit is kötöttem rá,de úgy ment tönkre.
(#) pcroland válasza davidovics hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

És szerintem ezt is elolvashatnád.nem vesztesz semmit.
(#) qvasz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Igen, kb 5V-ig. Nagyobb záróirányú villanytól elpukkan !
(#) pcroland válasza davidovics hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

És még egy kép az ellenállásról(ez a sorosnál érvényes) :

névtelen.JPG

(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Akkor megpróbálom meg fordítani a ledet meg a tápot is.
(#) qvasz2 válasza davidovics hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Igen, mert párhuzamosan kötötted őket. A legkisebb nyitófeszültségű kinyitott, a többit kisöntölte, túlterhelődött, elszállt. Jött a következő, a következő, és egy pillanat múlva mind halott. Csináld meg sorosra és jó lesz!
(#) pcroland hozzászólása Jún 5, 2010 /

És a tegnapi kérdésemre tudja valaki a választ?Hogy a 2000W-os hőlégfúvót hogy tudom lecsökkenteni 80-100 W-ra?És hogy külön kell lecsökkenteni a fűtőszál és a motor teljesítményét vagy megoldható kintről is,szétszerelés nélkül?
(#) David.zsombor hozzászólása Jún 5, 2010 /

A 2 ledes astabil kapcsolásnál a 10k ellenállást meddig lehet növelni a kondenzátor értékének(méretének) csökkentése érdekében?Találtam egy kapcsolást nagyjából ugyanaz mint ez a 2 ledes csak az ellenállat 100k a kondi pedig 10 mikrofarad.Ez működhet?Bővebben: Link
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

A link az 1. kérdéshez van.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Itt a link a másodikhoz.Bővebben: Link

2,5 v nál a bc182 vel meddig növelhetem a 10 k ellenállást? mert a 2. kapcsolásban szereplő tranyót nem sikerült beszerezni.

Tudom
(#) pcroland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Típus: PARKSIDE PHG-2000
2 fokozaz:I:450fok/300l/min
II:600fok/500l/min(Lidl áruházból van)
(#) David.zsombor hozzászólása Jún 5, 2010 /

Megépítettem.szóval cseréljem meg a tápfeszt? Bővebben: Link

Ráböktem egy 5mm-es ledre a lomexban:
adatlap

szerk: a kép szarul látszik de ott az adatlap

Ott vagyok.

Hát... bocsi de nem sok infót találtam a linkekben.Egyáltalán lehetséges megcsinálni?

Akárhányat kinyitok, mindre 5V van írva!
Itt van neked egy másik, ez piros:
Bővebben: Link

Most már te is linkelhetnél egyet, ami 40 V-ot bír
(#) bankimajki hozzászólása Jún 5, 2010 /

Lenne egy elég kezdő kérdésem. (Ezt valahogy elfelejtették tanítani a suliban.) Egy ellenállás mikor induktivitásmentes? (Ha fémréteg ellenállás?) És gondolom az az induktivitásos , amelyik simán drótból van tekerve. (De akkor ezek szerint a hétköznapi forgalomban kapható ellenállások javarészt induktivitásmentesek.) Valaki erősítsen meg hogy így van-e?

Az nem egy fényérzékeny dióda az egyeníránytó dióda és az ellenállás között? (nem kifelé kéne mutasson a nyíl mert ha jól tudom akkor fénykibocsátó,nem?
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Zoli!

Nyitóirányban:

- a LED kinyit. Való igaz. Az áramot az ellenállás beállítja. Frankó. Működik az áramkör.

Záróirányban:

- LED zárva? Tehát? Nem folyna áram. Végülis egy ideig nem is folyik. Ezáltal viszont az ellenállás másik végén is ott a kettőharminc! Hoppá! LED egyik felén GND, másikra meg 230 V jutott, mivel ha nem folyik áram, akkor az ellenállás mindkét végén közel azonos potenciál van, nincs, ami lehúzza az egyik felét. Szóval azért azt én is kétlem, hogy záróirányban csak úgy a 230-at vagy bármi nagyobb feszt elviselne egy LED. Pont azért van az a soros dióda is... nyitó irányban kit zavar a 0,6 V-os feszültségcsökkenés, záróirányban viszont elviszi a kakaót a LED-ről!

Következő: »»   892 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem