Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hali
nekem ugyanezzel a táppal lenne problémám . Multheten meg jol mukodott meg minden , de most ahopgy egy ideig rovidrezartam , nem adott kimeneti feszt tovább. ![]() méregettem ic vel , ic nélkül ,a 11,12 es kivezetés között ami megy a 3055 osokbe, mindig ic vel es anelkul is 33 volt , na ezt nemtudom hogy miért , meg azt sem , hogy ha egyszer ment rendesen , máskor meg már ilyen kuszaság van a mukodeseben . Pls. segitsetek megkeresni a hibat .
Hello!
Valószínűleg a tranyóknak annyi.. már amennyiben az IC2 volt a kivett alkatrész. üdv! proli007
hát mind a 3 at kivettem. És melyik tranyók az 557 es és a 141 es ? Jah és észrevettem a bc141en hogy a burkolata bebarnult mintha rozsdás lenne .
És mitől mehettek tönkre , lehet hogy valamit elronottam a kapcsolason ?
Gondolkoztam , hogy miert mehetett tönkre a táp , és eszembe jutott , hogy a toroidom , nem 75 , hanem 80 wattos , és így 3 helyett 3,33A ad le maximum , ez lehet probléma ?
Sziasztok!
Én az Alkotó féle változatot akarom megépíteni Az a kérdésem, hogy használható-e 40 V 2,5 A -en?Mert csak egy 2*28 V 2,4 A áramú toroid transzformátorom van.Ezt szeretném beépíteni, mert nem melegszik és nem szórja meg az áramkört mindenféle vacak zajjal.Letekerni nem tudok belőle, mert egy fém katyulába van beöntve.Úgy akarom szimmetrizálni a tápot, hogy az egyik táp testjét összekötöm a másik pozitív ágával.Remélem nem gond, ha 3 kivezetéses a trafó, de most hogy gondolkodom rajta és nem jut eszembe indok, miért ne úgy használjam.Látom, a rajz alján ott vann az 50V 5A-es verzió értékei, ha ezeket ültetem be, úgy jó lesz?Vagyis a 2*28V az hány voltos kimenethez elég?
A trafód nem jó (ebből inkább erősítőt építs). A többi megoldható lenne.
Mindkét tápnak külön tekercs KELL (vagy külön trafó)! Csak így lehet egymáshoz kötözgetni őket.
Nah kicseréltem az ic ket , és a nyákon lévő tranzisztorokat , most a kimeneten rendesen ott van a feszultség. maximum 33,3 voltot mérek rajta multiméterrel. Leterhelni még nem akarom , mert amitől az utóbb is kimúlt , most is kimúlhat miatta.
A BC141 re láttam többen is raktak hűtést , feltétlen kell rá valami borda ? Ja , és észrevettem , hogy ha bevan kapcsolva a táp , és közben kapcsolgatom mondjuk a ventit vagy a kijelzőt , akkor felvillan az áramkorlátot jelző led , ez normalis ?
Mért nem jó, ha 3 kivezetéses a trafó?Ha az egyik felét terhelem, akkor a másiknak sem kellene tönkremenni.
Hali!
Építettem egy tápegységet ua723-as IC-vel az alábbi kapcsolás alapján(csatolva) Kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne bele építeni áramkorlátot is?
Üdvözlet! Lenne egy kérdésem. Az LM317- nél a jelölt ellenállás beleszól a kimenő fesz értékébe.
![]()
Szia!
Van benne. Az R5 ellenálláson eső feszültséget figyeli.
Igen.(szerintem)
Köszi! Mert nekem 220-as van benne nem 240-es.
![]() ![]()
Időközben találtam itthon egy hiperszil trafót.Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire melegszik?Mert az biztos, hogy a toroid meg se langyul.
A méretezéshez itt a képlet: VOUT = 1.25 * ( 1 + R2/R1 ) ahol R1 a felső ellenállás. Itt van egy kis segéd is hozzá: Bővebben: Link
Értem köszönöm
![]() ÉS még annyit had kérdezzek, hogy ezt hogy lehetne szabályozni?
Hello!
- Ha a nyers tápfeszültség 33V és a kimenő áramod 3A akkor a 2N3055-ök 100W-ot fűtenek el, ha a táp rövidzárban van. De ha a két végtranyó erősítése 20, akkor a meghajtó tranzisztor, is el disszipál 5W-ot. Így azt is keményen hűteni kell. De mivel a BC141 maximális disszipációja 3,7W, már ez is megárt neki. Tehát ide sokkal jobb lett volna egy kis BD tranyó, de azt is hűteni kell. Ha pedig a 2N3055-ök rosszabbak, vagy megszakad a kollektoruk, akkor ez biztos halál a BC141 számára. - A maximális kimenő áramot az áramkorlát fokozat, és nem a trafó teljesítménye határozza meg. (kivétel ha az alatta van a minimumnak.) - Nem szabadna felvillanni semminek, (kivétel, ha a táp kimenetére kapcsolod a terhelést. De még mindig jobb, ha zavarjel hatására az áramkorlát lép be, mint ha a kimenő feszültség ugrana fel.. üdv! proli007
Köszönöm! Ez kellett nekem!
![]() ![]()
Szia!
Ez a kapcsolás, rövidzárvédett táp, nem pedig labortáp. Szerintem, korrekt megoldást, csak jelentős átalakítással tudsz elérni, akkor viszont már csemegézhetsz, az itt található kapcsolások közül is.(Alkotó tápja is erre az IC-re épít, de az áramvédelemről külön IC gondoskodik!) Ha mindenáron próbálkozni akarsz nem túl nagy átalakítás mellett, akkor az R5 ellenállással köss párhuzamosan egy 10ohm nagyságrendű potmétert, melynek a csúszkájára kötöd az IC 3-as lábát. Természetesen a minimális kimenőáramhoz méretezd a figyelő ellenállást(R5) de nem teljesítményben, hanem ohmban. Nulláig nem fogod tudni leszabályozni. Kellemes "játszadozást"! ![]()
Értem. Én első sorban azért választottam ezt az IC-t mert megtetszett az egyszerűsége miatt.
![]() ![]() Amúgy az előbb említett kapcsolást nem nagyos találtam meg. Esetleg tudna valaki valami egyszerű de jol működő kapcsolást küldeni? Nagyon megköszönném ![]()
Hát igen biztos jó kapcsolás
![]() ![]() ![]()
Éppen itt az ideje, hogy elkészítsd az első nyákot!
Az ilyen áramkörök paneljának elkészítése sokkal alkalmasabb tanulásra, mint aki egyből PC alaplappal akar nyitni. (És a sikerélmény is garantáltabb). Többféle nyák készítési eljáráshoz is találsz topikot itt az oldalon, és cikkeket is.
[OFF]Ebbe lehet igazad van
![]() ![]()
Erkély, vagy loggia sincs? Speciel én az erkélyen büdösítek jópár éve.
[OFF]Valószinű, hogy a nyáron megpróbálkozok valamivel. Úgysincs mit csinálni
![]()
Keresgéltem, és meg találtam ezt(csatolva). Ki mit gondol róla?
Remélem a kérdés komoly, és nem csak ugratás. Azért rövid leszek a válasszal.
Azért nem jó, mert a két stabilizátor kimeneteit össze akarod kötni (az egyik pozitívját a másik negatívjához). Ennek a terheléshez semmi köze!
Valaki, aki megépítette Edison14 labortápját (és jól működik is) az tenne fel nekem egy képet a beültetési oldaláról? Jobb minőségű kép kéne, hogy le tudjam ellenőrizni az ellenállás színkódokat, hogy mindent jól raktam-e be, mert nem igazán működik nekem...
Előre is kösz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |