Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem van erkélyem. És azon gondolkoztam, hogy ha a fan coil-t nem használom akkor a fagyó jól lehül és bármikor üzemkész lenne a rendszer. Nem kellene a hűtőnek folyamatosan mennie. A hűtőt kitenném az erkélyre és mehet a móka. Szerintem ez járható út lenne.
De mint egy két megszólalálssal előbb leírtam , nálad is
kevés lesz a teljesítmény és kiolvad a láda ! egy légkondi minimum 2KWH míg ez a szerkezet 150 W ! sőt ! mivel hogy a fagyállót -18 fokra hűtöd le , ezért a hőfelvevő felületre a bekapcsolás után azonnal elkezd a vízpára lecsapódni és ráfagyni ,evvel is romlik a hatásfok kb 10 percenként meg kell majd állítanod hogy leolvadjon !
Igazad van. De ha nem hűtőm le fagypont alá a fagyállót akkor viszont nem tud ráfagyni a vízpára. Olyan 2 fok körül már szerintem jó lenne. Még nem kezdtem neki a dolgoknak, csak gondolkozok rajta. Nekem a víz vagy fagyálló lehűtésével van problémám. Hatásos dolgot keresek ami beválna ide a panelba. Igazi split klíma kizárva mert anyu nem szeretné, meg drága. Ha netán valakinek van egy jó ötlete amivel hatékonyan tudom hűteni folyamatosan a vizet olyan 8-10 fokra, azt szívesen meghallgatom. Gázzal nem akarok játszani!
Pedig olcsóbb lenne egy split üzemeltetése szerintem.
Akkor marad a jégakkus dolog. Tartály be a szobába és folyamatosan fagyasztom a jégakkukat. és annak a vizét vezetem át az autóhűtőn.
Most jött egy ötlet : ha a hűtőládába betennél egy
"nagy nejlonzsákot " ami a teljes belsejét kitölti és ezt engednéd tele fagyállóval , meghűtenéd éjjel és ezt a 200-300 l hideg fagyállót keringetnéd (de csak a nap legmelegebb szakában ) lehet hogy kielégítő lenne az eredmény , mert a nagymenyiségű hideg folyadék viszonylag sok hőt tudna felvenni . DE azt ne várd el a ládától hogy leálljon a kompresszora mert kb naponta 20kg árú átfagyasztására képes , ha 200l folydékot hűtesz vele ,egy percet nem fog állni magától ezért neked kell időnként kikapcsolni ,hogy ne menjen tönkre a kompresszor a folyamatos üzemtől .
Elég meredek ötlet.
Ha megnézzük hogy mennyibe kerül 200liter fagyálló és mellé vesszük a láda folyamatos fogyasztását szerintem akkor már ott is vagyunk egy split-nél, a hatásfok meg sehol... Ráadásul nem 20fokra kell állítani és nem is kerül annyiba üzemeltetni.
A levegő hűtése körülményes és drága. Ha elszopogatsz pár tucat zöld teából készített jégkockát az még egészséges is.
Jelenleg szünetel a dolog. Gondolkoztam rajta, de nem tudom megérné-e összehozni. Ugyérzem nagy meleg vár rám a szobában, ha nemtalálok ki valamit
Sziasztok.Kérdésem az lenne,van egy Dimarson tipusú légkondim,külső és belső a rendszer gázzal üzemel.Mi van,ha fagyállóval töltöm fel,és egy kis nyomással?
Hali. Szerintem kidobhatod a fenébe. Mert az egész légkondi lelke a benne lévő gáz. Szerintem halott ötlet. Üdv.:
A kültériben lévő kompresszor nem tudja "összenyomni" a fagyállót mivel az folyadék, ellentétben az eredetileg benne lévő hűtőközeggel ami gáz!!
Tehát a kompresszor azonnal tönkre fog menni!!
A villamos energia drága,jobb ha hozzászokunk a nagy meleghez,az immunrendszernek is jobb lesz.
Én légtisztító/ionizátort használok,6-7W-ot eszik,és nagyon kellemes friss a levegő. Napközben,este,éjszaka egyaránt. A szélsőséges időjárás pedig szintén gyakoribb lesz majd,mint pl.hirtelen meleg hirtelen lehűlés,nagy viharok,jégesők. Ez ellen szintén,nem sokat tehetünk,mellesleg az emberiség mindent megtett,hogy felgyorsítsa az amúgy is,katasztrofális/káros globális folyamatokat.
Szevasztok barkácsolók!
Jómagam nem tervezek semmiféle klímát építeni, de az ötletemet megosztom, hátha valaki fel tudja használni, vagy továbbgondolni. Az ötlet és az elv az ipari hűtőtornyoktól jött. Itt valamilyen folyamat által felmelegített közeget (vizet) kell visszahűteni és keringetni. Ehhez semmi mást nem használnak, mint levegőt. A vizet fentről vezetik be a toronyba, szétporlasztják, közben alulról vagy természetes úton (kürtőhatás) vagy ventilátorral megtámogatva áramlik be a friss levegő. A víz párolog az apró vízcseppekről, közben az áramló levegő segít eltávolítani a keletkezett párát, ezáltal gyorsítva a közeg lehűlését. A végén a vizet összegyűjtik egy medencében és kezdődik minden elölről. Ez működhet kicsiben is. De csak akkor ha a belső tér hőmérséklete (így a víz hőmérséklete is) magasabb, mint a külsőé, ahol a párolgással történő hőleadás történik. Ez ugye csak éjszaka áll fenn.
Skacok !
Nem olvastam vissza a kezdetekig, de néhány hozzávakkantásom lenne : Szoba (lakás) hűtésének legfontosabb eleme a HŐT kivinni a szabadba. Jó trükknek tűnnek a párologtatós figurák, de amíg a pára bent marad, csak ront a helyzeten (kivétel** nagy terekben ahol elég helyi hűsítés). Szerény véleményem szerint amíg nem tudunk pár ezer BTU* energiát megmozgatni, nem sok értelme van bohóckodni... **Üzemi (nagy csarnok) körülmények közt jól használható a légáramba porlasztott víz hűsítő hatása.(sokkal hidegebbnek tűnik a levegő) *Mi az a BTU/h és a kW/h ? Mértékegységek, amelyben a hűtési/ fűtési teljesítményeket adják meg. A hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU az angol hőegység rövidítésből ered (British Thermal Unit) és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU -azaz energia- amely képes 1 font vizet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk az átváltást pedig a következők szerint végezzük; 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h egyenlő 0,293 W.-al."
Sziasztok!
Tavaly nem írtam ide, de készítettem egy új kútklíma beltérit, mert az elöző nem akart jól hűteni, mikor már sok volt a kicsapódó kondenzvíz, a vízszintes lamellák miatt felgyűlt a víz és elzárta a levegő útját! Meg ugye a másik, hogy vas lamellás volt a hűtő! Most az új beltéri nagyobb lett, és egy 120-as skoda hűtő van benne, ami full alu, és függőleges lamellás, és még dől is kicsit előre, így gond nélkül folyik ki a kondenzvíz! Tavaly nyáron végig ment már, és nagyon jó a tapasztalat! Ennél nincs változás, végig azonos hőfokot fúj ki, ami kinti hőmérséklettől függően kicsit változik, mert a 60 méter cső elég nagy része a napon van! De így is a kifújt levegő 16-18 fok közt van, és a szobám nyitott ajtónál is lehűti 22-23 fokra mikor kint 30-35 fok van! Nekem nagyon bevált ez a beltéri! Lehetne még mit finomítani, de nekem így jó lesz! Íme pár kép!
Köszi!
Akkor lenne a tuti ha itt lenne a kút közel, vagy ha beásnám a csövet végig, mert a kútból 12-13 fokos víz jön fel! Sajna 35 fokban mire ideér, már 15-16 fokos! Kéne még 1-2 beltéri a házba és mindenhol tuti idő lenne!
Esetleg egy kis polifoam csőszigetelővel javíthatsz a dolgon.
Gondoltam ilyesmire, de a 3/4-es csőre majd 60 méter hosszan kicsit drága lenne!
Le ne ásd!
A föld jobb hő vezető a levegőnél. Ha a polifom drága két dolgot tehetsz valahogy árnyékot varázsolsz a cső fölé.Vagy alufóliával betekered,hogy visszatükrözze a napfényt!
Megfelelő mélységben már nem meleg a föld. Szerintem a fölső fél méter után már állandónak mondható a hőmérséklete. Tehát nem lesz nappal se 30fokos.
Nem kell mind a 60 m -re. Elég a hideg oldalon a föld feletti részekre. Van belőle alufóliás külsejű is. Persze nem tudom kinek mi a drága, de ez van meg az ásás.
Szerintetek milyen ötlet lenne egy Abszorpciós hűtőt a nap energiájával melegíteni???És akkor no villanyszámla...
Ez 26 oldalon át senkinek nem jutott eszébe? Minél jobban tűz a nap annál hidegebbet csinál...Ügyesen el kell helyezni pár tükröt ,hogy a nap mindig forrósítsa és a belsején hűlni fog...Egy mosógépkerinegtőszivattyú,két kis radiátor ,és egy kicsi teljesítményű ventillátor ami fogyaszt... Én azt nem értem,hogy az autóklímák mért nem a 600fokos kipufogógázt használják abszorpciós hűtésre és akkor nincs túlfogyasztás és nincs teljesítményveszteség,ja és az első ami felmelegszik egy autón az a kipufogórendszer és a katalizátor....Ennyi buta mérnököt Na mit szóltok?
Csak annyi az észrevétel ,hogy az abszorpciós hűtőrendszer azért nem "terjedt el " mert nem túl jó a hatásfoka , viszont ha jól tudom németországban már használják a rendszert kishajók klimatizálására , tehát
az ötlet sajnos nem a tiéd , viszont házilag elég nehéz megvalósítani ! Az adszorpciós hűtők javítását sem vállalják a szervizek , éppen a tejesen zárt rendszer és a "különleges" ammónia-hidrogén - xxx gázok keverékének használata miatt.
Tisztában vagyok vele,hogy az ötlet nem az enyém....
De ki a frászkarikát érdekel a hatásfok,amikor a nap ingyen adja a meleget? Ha nem tetszik menj fel és magyarázd el a napnak,hogy bocs haver...Hiába fűtesz itt ezerrel,amikor nekünk van áramszolgáltatónk,és fizethetünk végre valakinek... Amúgy is hány százaléka vész kárba a nap energiájának?Ugye fogalmad sincs? Egy használtcikkesnél 5Ezerért vettem egy ABSZORPCIÓS hűtőszekrényt ,2 évig használtam,aztán kiégett a fűtőszál... Csodák csodájára ki tudtam faragni a burkolatból a gázrendszer megbontása nélkül,igaz 2 nap alatt,de csak úgy szórakozásból...És ha meleget adsz neki akkor hűteni fog.Lomtalanításkor bárki ingyen hozzájut és játszhat vele...
Szia!
Egész pofás darabot csináltál, de azért érdekelne, hogy energia fogyasztásban is olcsóbban jössz-e ki, mint egy gyári klímával. Gondolom a kútból egy házivízművel, vagy egy erősebb szivattyúval viszed el 60m-re a vizet. Ehhez legalább 800-1000W kell, és még a belső ventilátor is eszik 50W-ot. Egy gyári 2.1 kW hűtőteljesítményű klíma 750-800W-ot fogyaszt. Nem kötekedni akarok, hanem én is gondolkodom kútvízzel való hűtéssel. Nekem szerencsére közelebb lenne a kút a házhoz, de akkor is fel kell hozni 10m-ről a vizet.
Hali!
Igen, van fogyasztás mérőm, és lemértem mindent! A venti 3-as fokozaton 32 watt, de alig meg 3-ason és 2-en 23 watt! A szivattyú, egy sima vibrációs orosz szivattyú, ami 150 wattot fogyaszt! Így ha azt vesszük, hogy a legolcsóbb klíma is 50e akkor igen csal előrébb vagyok, a kb 10eFt-os összköltséggel, meg a fogyival is ami 200 watt alatt van! A vizet kb 5-6 méterről veszem, így az sem sok, de lentebbről is felnyomja a szivattyú gond nélkül! Nekem bevált!
Köszi! Akkor beszerzek én is egy orosz búvárszivattyút! Én arra gondoltam, hogy egy tönkrement split klíma beltérijét tenném fel, mert van is egy, meg nem is vagyok olyan ügyes kezű mint Te. Persze, lehet hogy annak meg kevés lesz a radiátora, de egy próbát megér.
Idézet: „Ehhez legalább 800-1000W kell,” Ez egy kicsit nagy szám ide Nekem amikor használtam egy szintén orosz Kama-6 -os volt a kútban, a háztól 30m-re van a kút ami 15 méter mély (kb. 10m-nél volt a víz, akkori szárazság miatt) és bőőőven felvitte a ház padlására a vizet a kicsike (2 emelet+padlás!!) Pedig ez a 6-os nem is tartozik az erősebbek közé, csak 300W-os. Persze ehhez az is kell hogy gondozva legyen rendesen, és ne csak 'megy még nem?' módszerrel bánjunk vele. (Elég sok tönkrement darabbal találkoztam már, minden esetben elgondolkodtam hogy valyon mit művelhetett vele a tulaj, hiszen ezek szinte mindent kibírnak) |
Bejelentkezés
Hirdetés |