Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 46
(#) hggh válasza kisedison hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Üdv!

Ezt a problémát, az egyik ismerősöm, úgy valósította meg, hogy van egy mély kút a kertben, elég hideg a vize, (sajna ez nem mindenhol van) onnan megy a víz, egy kiberhelt klima beltéribe. Nyomja bent a hideget, egsszen jól bevált, de csodákra nem képes!
Hűsítő a hatás maximum!!!
(#) banyaiakos válasza hggh hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Igen. Ha visszaolvasol a topikban akkor láthatod, hogy páran meg is csinálták...
(#) fester válasza banyaiakos hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Sziasztok.
Bizony hogy meg,és nagyon jól működik. Pár kép a linken,hogyan is néz ki amit csináltam.
Szép nagyot nőttek tavaly kúszó növények klímábol kifolyo viztöl .
Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Bővebben: Link
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 13, 2010 /

Üdv!
Valaki elmondaná légyszives, hogy a mobil klímák hogyan működnek és mekkora a hatásfokuk? Köszönöm.
(#) Collector válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Úgy működnek, mint a normál klímák. Hatásfokuk is akkora.
(#) nagy_david1 válasza Collector hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

De a normál klímáknál a meleget kifújatjuk a szabadba, itt meg azzal a meleggel mi lesz?
(#) zolika60 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Általában egy flexi csövön azt is kivezetik.
(#) nagy_david1 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Én láttam olyant, hogy nem volt kivezetése és olyant is amit mondasz. Egyik ismerősömnek láttam egyszer és semmi kapcsolata nem volt a külvilággal.
(#) JZoli válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Az nem klíma, hanem párásító! A levegő páratartalmát növeli, és azzal éri el, hogy hidegebbnek érezzük a levegőt!
(#) Collector válasza JZoli hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Vagy nagyon rosszul kivitelezett klíma
Láttam már olyat, hogy a kültéri egységet is berakta valaki a szobába.
(#) zenetom válasza JZoli hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Hali!
Logikusnak az jobban hangzik hogy a levegő páratartalmának nővelésével pont hogy melegebbnek érezzük a levegőt, mert a testünk hosszabb idő alatt párologtatja el az izzadságot, a levegő telítettsége miatt.
De akkor hogy is van ez?
(#) Békafi hozzászólása Jún 14, 2010 /

Üdv

Átnyálaztam a topicot KB a 15. oldalig bírtam ... nagyon hosszú Először is gratula MINDENKINEK a sok okos ötletért! Engem az érdekelne , hogy ásott kutam nincs ezért egy zárt rendszerben gondolkozok úgy hogy a levegő/víz lehűtéséhez ne kelljen a föld alá menni!
Esetleg valakinek valamilyen ötlete nincs hogyan kivitelezhetném? Jah és egy diák pénztárcájában gondolkozzatok...

Ezen felül pillanatnyi megoldásom az , hogy kimostam egy üres spriccelős flakont amiben valamilyen szer volt. Raktam bele vizet és az egészet be a hűtőbe majd mikor lehült magamra spriccelem és a ventilátor elé ülök/állok
(#) Norberto válasza Békafi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szerezz be egy jóóó nagy flakont, meg egy jóóó nagy ventillátort, és máris nőni fog a jótékony hatás!
(#) oldman válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Alapvetően kétféle "mobil klímá" -nak nevezett kacatot árulnak.
1.) Valódi mobil klíma kompreszoros hűtőrendszerrel. Ezek ugyamúgy működnek mint a split klímák, a kondenzátorról elvezetett meleg levegőt egy csövön keresztül a szabadba vezetik. Hatásfokuk roszabb mint a rendes klímáké mivel a szoba hűtött levegőjének egy része a szabadba kerül, és ugyanannyi kinti (meleg) levegőjön be helyette, és a berendezés veszteséghője is a helyiségbe kerül.
A levegő páratartelmát csökkenti.
Teljesítmény felvételük 0.8 - 2kW
Jellemző áruk cca. 40 000 HUF -tól

2.) A kivezetés nélküli cuccokat "léghűtő" néven szokták emlegetni., ezekbe néhány kg jeget kell tölteni amíg az el nem olvad hűti az átfúvott levegőt, utána gyakorlatilag csak a párolgó olvadékvíz hőelvonása érvényesül ami minimális.
A páratartalmat az olvadási ciklusban csökkenti, a párolgásiban növeli.
Teljesítmény felvételük 60-150W
Jellemző áruk 10 000-15 000 HUF
Gyakori hogy ezeket is mobil klíma néven árulják nem kicsit átverve a tájékozatlan vevőt.
(#) Proci_85 hozzászólása Jún 14, 2010 /

Sziasztok!

Kertesház tetőterében vagyok ahol hűtés gyanánt valami DIY klímán gondolkozok.
Fúrott kút nincs, de ha lenne akkor is több métert kellene még ráemelni, hogy a fenti szintre kerüljön a víz. Épp ezért arra gondoltam, hogy 1-2 m mélyre valami csőrendszert ásnék és ez lenne a kültéri hőleadó. A többi része megegyezne az általatok is használt kútklíma elemeivel. Eltérés csupán annyi, hogy az enyém zárt lenne, így a szivattyúnak nem kell vizet emelnie csak a különböző idomok okozta ellenállást leküzdenie.

Átpörgetve a topikot nem láttam hasonló megoldást. Valaki esetleg épített már ilyet?

Tehát a víz ezt az utat járná be: földben lévő csövek->csővezeték->beltéri radiátor rajta ventilátor->csővezeték->ismét föld...

Egyáltalán jó az elgondolás?
(#) zolika60 válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Jó ehet az elgondolás, ha a földalatti rész elég nagy felületű és elég mélyen van. Nem kel egyébként fúrt kút, ha van ásott az is jó. Nem kell belőle a vizet szivattyúzni, hanem leengedsz a vízszint alá hőcserélőnek egy régi öntöttvas radiátort és ugyanúgy csak keringeted a vizet, mint ahogy eredetileg is gondoltad.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 14, 2010 /

Sziasztok!

Én egy kis tetőteres szobába szeretnék valami nagyon egyszerű , otthon kivitelezhető, olcsó szerkezetet építeni, sima klíma (ár) és kútfúrás (3.em.) kizárva, valami jégkocka fulyató rendzserre gondoltam. És még egy kérdés mi az a FAN COIL?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Fan coil:Bővebben: Link :google: [OFF]Hogy mit nem tud a barátunk.
(#) (Felhasználó 54221) válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

ok, köszi, tehát az is kizárva, valami jó ötlet?
(#) nagy_david1 válasza oldman hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Értem és köszönöm.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 14, 2010 /

tudnátok segíteni? valami jó ötlet?
(#) sardna00 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Én is fan coli rendszerben gondolkozok. Annyi eltéréssel, hogy az enyém zárt rendszerű lenne. Ez annyit takar, hogy van egy fan coli, egy keringető szivattyú, és egy tartály. A tartály egy hűtőben lenne, pontosabban a fagyasztó részében, és azon lenne 2 kivezetés- Ez össze lenne kötve a fan coil-al és a szivattyúval. Az egész rendszer fagyállóval lenne megtöltve, és egy puffertartály is lenne benne a légtelenítés miatt. a fagyó folyamatosan hűtené a fagyállót, és azt keringetném át a fancoil-on. Szerintem ez is hatásos lenne. Nem kellene kútból vizet szivattyúzni. nekem az 5.-en elég nehéz lenne panelban megoldani a kútvizet. Nekem ez az elképzelésem. Üdv.: András
(#) kaqkk válasza sardna00 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Az ötlet jó , De : kicsi lesz a teljesítménye (150-300w)
a fagyasztó 1 percre sem fog leállni ! És ha sokáig használod még ki is olvad a fagyasztód !
(#) zolika60 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Arról nem is beszélve, hogy a fagyasztó által termelt hő a lakást melegíti. Tehát cseberből vederbe.
(#) forgital válasza sardna00 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Üdv!
kaqkk és zolika60 jól mondják!
A fagyasztóládát nem ilyen folyamatos terhelésre tervezték! A kompresszor biztonsági okokból vészleállásokat fog csinálni, de addig is alaposan felmelegíti a helyiséget ahová teszed.
(#) fester válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia
Nem tudom van e erkélyed?Esetleg egy nagyobb edényben pl. tejesláda ,kint párolgathatnád vizet pár pc ventillátor(12cm) segitségével,és az igy lehült vizet bevezetve talán némileg hüsithetnéd magad.
Probáld ki egy csészébe meleg vizet raksz egy hömérövel és fölé egy pc ventit.müködik a dolog csak ezt nagyban kell megcsinálni a szobád hűtésére.
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 15, 2010 /

Megosztom Veletek múltheti "klimatizálós" kísérletem eredményét :

környezet : ~ 250-300 m3 térfogatú acélszerkezetes, közepesen hőszigetelt csarnokocska.

Telepített szellőztetés : végfalon 5500 m3/h ventilátor befúvásra telepítve, oldalfalon kifúvó nyílások.

kísérlet : a masszív fém ventilátor közepébe vékony vízsugár juttatása, amit a lapátok elporlasztanak, és a permetet befújják a műhelybe.

mért értékek :
14:00 32 cfok.
16:00 28 cfok - közben a ventilátor a kinti ~35 cfokos levegőt szívja be !

konzekvencia : 4-5 fokkal hűvösebb lett, de iszonyú fülledt levegővel ...
(#) Békafi válasza fester hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Nem igazán értem fester , hogy mire gondolál de ha jól értem akkor a vizesedény feletti vízpárát kellene a házba vezetni hűtéskét?
(#) sardna00 válasza fester hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Erkély az van, de sajnos nem az én szobám az erkélyes szoba. Ezen a kültéri lehűtős dolgon gondolkoztam már de nekem hatékony megoldás kellene. Eddig mindenféle képpen maradnék a fagyállónál. Viszont a kültéri 12cm-es ventillátoros dolognak mennyire lenne jó a hatásfoka? Mert még esetleg az ablakpárkányra rátudnám erősíteni valahogyan. 8m2-es alapterületű szobába gondoltam a fan coil rendszert.
(#) fester válasza Békafi hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia
Isten ments
Csak a viz mint hütöközeg kihütése..
Egyébként jobb ötlet,Akai léghütöm volt,abban egy szobaszökökut szivatyu egy csöbe nyomta a vizet amin kivolt furkálva,és egy viz föggönyön keresztül szivta át levegöt.na hüteni az nem hütött semmit.viszont a viz iszonyat hideg volt benne kb 15 fok körül.
ezzel modszerrel lehetne vizet párologtatni és lehült vizzel pedig a fankuilt megtáplálni.
Több értelme van mint a levegőhűtőnek amit vettem anno.
Következő: »»   25 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem