Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   30 / 82
(#) potyo válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Csak tudnám, hogy mi a túróért nem lehet elolvasni valamit, amikor mindenki mondja, hogy olvasd el. Ez a kondenzátor is minden második héten említve van, erre mindig jön valaki, aki lehagyja és még meg is kérdezi, hogy kell-e...
(#) Hp41C válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 / 4

Szia!

A problémád (csak nagy sebességgel és csak néha mőködik) kontakthibára utal.

- Keress egy ellenállásmérőt..
- Ha nincs, akkor köss össza egy LED-et és egy 470 ohm ellenállást, keress hozzá egy 1.5V-os elemet.
- köss le mindent a programozóról, pic-et, pc-t, a tápját is.
- Vedd ki belőle a 74ls07-et is.
- Minden kötést ellenőrizz az ellenállásmérővel vagy a led+ellenállással. (Az utóbbival úgy, hogy az elem egyik pólusára rákötöd a led szabad kivezetését, az ellenállást hozzáérinted az elem másik pólusához - ha nem világít a led, cseréld meg az elem pólusait. Ha világít, többet ne változtass a bekötésen, csak az ellenállást vedd le az elemről, az elem ezen pólusára tegyél egy huzaldarabot.)
Minden kötés (a rajzon vonal) egyik alkatrész kivezetésére érintsd rá az ellenállást és a kötésben szereplő összes többi alkatrész kivezetésre érintsd rá a huzalt. Minden összeköttetésnél a led-nek világítania kell, az ellenállás mérőnek rövidzárat ~ 0 ohm -ot kell mutatnia. A tápfeszültség és a föld valamint a Vpp vonalakat is ellenőrzd le.
- Javítsd ki a hibákat.
- Ellenállásmérővel (vagy a leddel..) mért meg, hogy az egymás mellett (szorosan) levő, de nem összekötendő pontok között van-e átvezetés. A led-nek egyszer sem szabad felvillannia. Az ellenállás mérőnek kohm nagyságrendet kell mérnie.
- Ha találtál nemkívánatos átvezetést, szüntesd meg.
- Mérd meg a táp feszültségeket külön
- Kapcsold ki a tápokat, kösd rá a programozóra,
- Bekapcsolás után mérd meg a tápokat még egyszer,
- Ellenőrizd le, hogy a pic csatlakozója illetve a 74ls07 megkapja a tápot és a földet,
- Kapcsold ki a tápot
- Tedd bele a 74ls07-et.
- Bekapcsolás után mérd meg a tápokat még egyszer,
- Mérd meg a feszültséget a 74ls07 összes lábán:
1. ~ 1.5V, 2 +5V, 3 ~ 1.5V, 4 +5V, 5 +5V, 6 +5V, 7 0V, 8.,9.,10.,11.,12.,13. ~ 0V, 14. +5V
A következőket még mindig a programozón mérd - ne catlakoztasd a pc-hez:
- Az LPT csatlakozó D0 vonalát egy kis darab vezetékkel kösd le a földre: ekkor 74ls07 3. lába 0V, 4. és az 5. és a 6. lába ~0V. Ha megszünteted: akkor 74ls07 3. lába ~1.5V, 4., 5., 6. lába +5V.
- Az LPT csatlakozó D1 vonalát egy kis darab vezetékkel kösd le a földre: ekkor 74ls07 1. lába 0V, 2. lába ~0V. Ha megszünteted: akkor 74ls07 1. lába ~1.5V, 2. lába +5V.

Minden forrasztás fényes legyen, a vezetékekre, alkatrész kivezetésere fusson fel a forrasz.

De ezt már mások is ajánlották.... A többiektől elnézést - mindenki így kezdte valamikor...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Idézet:
„A többiektől elnézést - mindenki így kezdte valamikor...”

Igazad van, köszönjük! Bennem már nincs ekkora erő!
(#) watt válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Idézet:
„Kiegészítettem az áramkört azzal a 100nF-es kondival, és 1000-es sebességgel a progi egymás után 2* is sikeresen felismerte a PIC-et.”

Van remény, még a PIC nem ment tönkre, csak valami még nem stimmel. Várjuk, hogy gondosan, lassan, megfontoltan végigmenj Hp41C listáján!
Annyit még javasolnék, hogy a mérések közben, mozgasd az adott vezetékeket, hogy a rejtett kontakthibák előjöjjenek!
(#) hackerfish válasza watt hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Hali!
Végignéztem az áramkört, ledekkel, multiméterrel, dióda teszttel, de nem találtam semmi érintkezési hibát. Még mozgattam is a kütyüt mérés közben, de semmi. A PortCheck-nél jól működik.

A PIC-et mégsem tudja azonosítani, pedig korábban már 2* sikerült.
Most mit csináljak?

Visszatérve egy korábbi mérésra:
PIC azonosításánál mértem az RB6-ot, és 7-et:
1/0
1/0
1/0
stb...
De a topicban másképp van írva:
2. 011 000
3, 011 000
4, 011 000
Ezt hogy kell nézni?
(#) laciubul hozzászólása Jún 21, 2010 /

Mivel lehet a baj? (a fájlal, a programozóval vagy az ic vel) (Ezt építettem meg:Bővebben: Link)
Progarmozáskor ezt írja ki:
Ha Parallel Port PIC Programmer -el ez:

Idézet:
„„Input program file in Intel Hex Format contains error. Line number one: invalid 'checksum'field in te record.””

WinPic800 -al pedig ez:

Idézet:
„„Hiba -> Cím írása 0x000006
Beírva: 0x0CC9 Kiolvasás: 0x1068””

LEDStick.hex

(#) vilmosd válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Az elso sorra hibat ad a winpic800, a winpic betolti, de az elso sor <0:7> tartalma 3FFF. Gondolom az nem igy van az eredetiben.
A winpic800 uzenete nem a hibas kodra vonatkozik, hanem az egetes hibajara. Valamiert nem tud egetni a PIC-be. Pl rossz HW, rossz tap, rossz csatlakozas, vagy rossz a csillagok allasa .
Udv Vili
(#) laciubul válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Akk sztem a PIC a rosz (de vadonat új), mert az első sorban már van valami írva amit ahányszor próbálok törölni nem lehet. Majd veszek újat és megírom hogy mi lett, azért kössz!
(#) vilmosd válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Nem tudom milyen HW-t hasznalsz egetesre, de en meg egetovel nem tudtam tonkretenni PIC-et (cca '95 ota). Esetleg tudhatnank valamit a HW-rol?
Udv Vili
(#) Hp41C válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Szia!

A Notepad -dal töröld ki az első 3 karaktert, majd a programozást próbáld újra ...
(#) icserny válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

A mellékelt HEX állománnyal próbálkozz inkább! Ebben CR-LF van a sorok végén és nincs ott a fájl elején az UTF-8 kódolás miatti szemét.

LEDStick.hex

(#) laciubul válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Ezt építettem meg: Bővebben: Link
(#) laciubul válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Hogy kell azt használni???
(#) Hp41C válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Icserny már átalakította...
(#) laciubul válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Az a baj hoyg még mindig benne van ez a sor:
Idézet:
„0X00000: 1068 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF .H?.?.?.?.?.?.?.”

Én nem látok benne ilyen sort.
(#) laciubul válasza icserny hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

De ez az a sor ami benne van a pic be és nem lehet kiszedni
(#) watt válasza laciubul hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Törölted már?
(#) laciubul válasza watt hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Igen de ott marad.

Sztem most már tényleg az lesz hogy veszek egy másikat

Akkor nem törölte.
Próbáltad már a WPB_F18_F16_v1.18b-vel?
Bővebben: Link
Olvasd el a topicot és a programot használd mini beállítással!

Most már mind1 mert új PIC lesz belőle, mert sztem túl sok tápfeszültséget adtam neki és kész, a gép már fel se ismeri

Hogy adtál neki túl sok feszültséget? Milyen tápegység van hozzá építve? Nem szoktak ezek tönkremenni, illetve csak a Vpp túlfeszt nem bírják...

Próbáld ki a mellékelt állományt! Módosítottam a HEX állományt, ebben az van a memória elején, ami most a PIC mikrovezérlőd memóriájába be van drótozva. Ha szerencséd van, akkor nem fog zavart okozni a fölösleges BCF 0x68,0 utasítás.
A reset vektor ugróutasítását meg hátrébb tettem eggyel, ott úgyis üres volt a hely.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Gondolod, ha nem lehet törölni, bele lehet írni valami mást?
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

A kiírásból számomra úgy tűnt, hogy csak az első szó nem törlődött, ezért abba azt írtam, ami most van benne. Kihajítás előtt egy próbát megér...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Én úgy értettem, hogy hiába törli, nem törlődik a PIC. Meglátjuk...
(#) laciubul válasza watt hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Már mind1 a PIC "megdöglött", a programozó nem veszi be és ha belerakom ebbe a "MAGIC POV" -ba csak az egyik led világít és semmire nem reagál és azért ment tönkre mer mikor beraktam a "Magic POV" -ba alig világítottak a ledek és külső tápra rákötöttem az egészet és véletlen sok voltot kapot
Veszek újat és majd írok hogy mi lesz.
(#) Moderátor hozzászólása laciubul hozzászólására (») Jún 22, 2010

Szia!

Ó, hidd el, nem kell ilyen sok szmájli, anélkül is érthető mindenki mondandója.

Nem véletlen korlátoztuk tavaly a számukat.

Úgyhogy, ha kérhető, a triplázást hagyd a küszöbön kívül. :yes:
(#) laciubul válasza (») Jún 22, 2010 /

ok
Következő: »»   30 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem