Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Üdv, mindenkinek!
Én szeretnék épiteni egy labortápot ami 0-60V ig képes szabályozni feszültséget és olyan 3A-ig. De ha nemtudtok kapcsolást, akkor abban is segithetnétek hogy az Attila86 Labortápegységén http://pa-elektronika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=13:labortapegyseg&catid=4:kesz-projektek&Itemid=2 mit alakitsak át hogy nagyobb legyen a kimeneti feszültség? Mert arra már rájöttem Attila Labortápján hogy a kimenti áramot hogyan növeljem meg, de a feszültségre még nem jöttem rá. A segitséget előre is köszönöm! Üdv.: demcar
Tudod, a negatív kritika is lehet építő jellegű, szóval szerintem ez borzalmas. Nézegesd meg pl alkotó nyák terveit, és próbálj meg olyan vonalvezetést produkálni, lásd át kicsit jobban az alkatrészek elhelyezését és próbáld minimalizálni az átkötéseket, az alkatrészeket ne szórd szana széjjel, törekedj a minél rövidebb vezetősávokra, mert így olyan gyönyörű zavarokat összeszedhet a tápod, hogy öröm lesz nézni a szkópon, vastag vezetősáv a nagy áramokhoz kell, a többihez elég a vékony. Én ugyan nem fogom átnézni, mivel neked is ugyanannyi a kapcsolási rajz alapján végigkövetni az alkatrészeket mi hova megy, (megjegyzem ez nem 2 perces meló) , de ha a véleményemre voltál kíváncsi azt elmondtam.
Üdv.
Szia!
Sehogy! Az a labortáp ennyire van tervezve, annak ez a maximum! 60V 3A esetén gondolj bele, 180W-ot kellene eldisszipálnia annak az egy szem szerencsétlen tranzisztornak. Ha nagyobb teljesítményű labortápot szeretnél akkor várd meg a "Labortápegység II."-t (Bővebben: Link) ez 30V 1A-től 50V 10A-ig tud majd működni és ennél amit belinkeltél minden szempontból jobb lesz. Már készül:
Értem.
És köszi a gyors választ! Már várom hogy teljesen elkészüljön a Labortápegység II. Lehet hogy majd megépitem!
500W azért az nem semmi és elég neki az a 4700µF-os kondi?
Ez a te oldalad?Tetszik az oroszlános panel képe ott fölül.
Nem elég, ezért van ott mellette a másiknak is a helye.
Ha megnézed egy csomó alkatrész még hiányzik a panelról mert még nem ültettem, be őket. Nagyjából ilyen lesz beültetve: Bővebben: KÉP1 Bővebben: KÉP2
Persze, az enyém.
Aha értem hát ha kész lesz durva lesz sok sikert hozzá És még annyit hadd kérdezzek, hogy a kondi miért 50V-os mikor a kimenő fesz is annyi lesz nem lesz így esetleg valami baja?
Többféle feszültség lesz, neki meg ilyen jutott/vagy nem akart bele nagyobbat rakni, a képen nincs is fent, csak 2 tranyó.
Csak tanácsként, először a kisebb alkatrészeket szokták beleépíteni,utána a nagyokat, hogy a kicsikkel ne legyen baj.De úgy csinálod, ahogy kényelmes, csak tanácsot adtam.
Értem
Meg kérhetnék valakit, hogy vessen egy pillantást az általam rajzolt nyákra, hogy jó-e vagy mit kéne javítani rajta? nagyon megköszönném szerk.:Tudom, hogy néhol túl vastag a vezetősáv és ott nem fog akkora áram folyni de nekem így te***ik Nekem meg így : tetszik...köb..
Az elkókat úgy osztályozzák, hogy lemérnek párat, átütésre. Az átütés 75%-át írják rá maximális üzemi feszültségnek. Ha az üresjárati puffer ezt jelentősen meghaladja, akkor melegszik az elkó. Ha közel esik az átütési szilárdsághoz, akkor jobban melegszik, vagy átüt. A legrosszabb esetre való méretezés - nem Kínában vagyunk! - a +7,5%-os hálózati tűrést is magában foglalja. Azaz, szekunder feszültség +7,5%*1,41. Amit Te írtál, az hazárdjáték. Egy megbízhatatlan faktorral több az így is alapvetően már jellegéből fakadóan is ingoványos rendszerben - minden alkatrész növeli a megbízhatatlanságot, mivel esély van a meghibásodására.
Ennek ereményeképp elkóm sosem robbant fel. A szalmiáksós takony bizony csúnya dolgokat művel, sokszor az egész panelt ki lehet dobni. Ezt 80 éves mérnök tanár volt pedagógus mondta, a méretezés eljárását pedig Rózsa Sándor és Záborszky László ismertette. Cipőt a cipőboltből, információt releváns és megbízható forrásból.
Rákukkantottam úgy fél szemmel.......
A panelon annyi átkötés lesz? BC141 helyett inkább én BD139-et raknék, azt legalább lehet hűteni. Milyen terhelhetőségűre tervezted? Mert a másfél amperes diódahíd ugyebár......, ha pedig más lesz a greatz, akkor a C3 kicsi, vagyis jó, de ehhez a diódahídhoz, mármint a kivehető áram szempontjából......
Köszönöm az információt de hidd el én eddig is tisztában voltam vele...
Radocziandras-nak pedig üzenem hogy azt is jól tudom hogy először az alacsonyabb alkatrészeket szokták beforrasztani. Ha valaki megnézi az oldalamon az eddigi munkásságaimat talán rájön hogy ilyen általános dolgokkal azért már úgy-ahogy tisztában vagyok.
Sajnos csak annyi átkötéssel tudtam megoldani. A BD135 is hűthető de szerintem nem lesz rá szükség a diódahíd pedig min 5A-es lesz a puffer pedig 10000µF körül a kimeneti fesz 30V lesz az áram pedig 2 vagy 3A
Ezt csak úgy 'próbaképp' rajzoltam
Ha csak úgy próba képpen rajzoltad, akkor miért gyakoroltatod itt az embereket az ellenőrzésével?
Valóban. Láttam én már mérnököt félretervezni. Osram fénycsőben 325 voltos elkó. Nesze neked durrant ki, garancia lejárt, én meg cserélhettem 400 voltra. NEm általánosság, mert aki leír olyant, hogy ez volt a fiókomban, tudja, hogy nem jó, és hátha jó lesz alapon beleteszi... No comment. Az igazi mérnök a precizitásáról ismerszik meg. A gányolást hagyjuk meg Kínának.
Jól van, csak úgy furcsa volt, hogy a grafikai képhez képest eléggé sok átkötés meg ellenállás hiányzott, de ilyenek, hogy nagy elko meg tranzisztor be vannak forrasztva.Bocsi...
Próbaképpen úgy értem, hogy ezt kinyomtatom, aztán méretezem az alkatrészek szerint, csak nemtudom, hogy jó-e a kapcsolás és ezért kértem a segítségeteket
Hát azt még soha nem mondták rám hogy gányolok.
Erre a panelra amit lefotóztam tekints úgy mint egy olyan szintű nagyon 'béta' áramkörre amit a hobbisták bő 95%-a próbapanelon épít meg levegőben lógó alkatrészekkel. Ehhez képest szerintem ez a panelocska nem nevezhető annyira gányolásnak még így sem hogy az alkatrészek fele egyenlőre hiányzik róla. Amúgy ennek a panelnak a megtervezése kb egy éve tart és kb 3 éves labortáp tervezési/építési gyakorlat tapasztalatait, tanulságait öntöttem ebbe az áramkörbe. Emellett több éves fórumozás útján megismert, a hobbisták által általánosságban a labortápegységek iránt támasztott 'elvárásoknak' igyekszik kompromisszumok nélkül, a lehető legteljesebb mértékben megfelelni. Egy ilyen fotó alapján nem nagyon látszik, de hidd el igen komoly tervezés van mögötte (tudás, idő, energia, pénz...). Ebben a labortápban minden benne lesz amit a jelenlegi elektronikai ismereteim alapján kivitelezni tudok.
Akkor félreértettél. Én csupán az ellen lázadozom, ha valaki azt mondja, hogy ez van a fiókomban, jóóó lesz ide az is. Kicsit melegszik, de majd bírja. Nem a munkáidra mondtam, hogy gányolás. Ahol a legrosszabb esetben 51-2 volt van, oda én már 63 voltos elkót teszek. Csupán az elkós mondatodra adtam egy kimerítő választ - gyakorlati tapasztalataimat alátámasztva elmleti indokolással, és nem "azért, mert csak" indokolással. Erre mindenkivel szemben ügyelek, még egy 16 éves srácot is így kezelek. Hiába fiatalabb, és én vagyok a tapasztaltabb. Ennyi. Nem kell mögötte mást látni.
Szia
Én elhiszem, hogy neked így tetszik. De ha elkezded, akkor csinálj valami jobbat. Először szerez be minden alkatrészt. Ha megvan, könnyebb eldönteni, hogy rakod be. Nem próbálkoztam, de első ránézésre, átkötés nélkül. Ha rosszabb napom van, akkor is 2 esetleg3 átkötés. De a 7 tel te lettél az első. A R8 nem fog elférni. Az R1 R2 hasonló képen, kevés lesz a hely. És az előbb említet alkatrészek, melegedni fognak. Az R2 vel, fűtöd a C3 at, ami egyébként se fog, ott elférni. 2N3055. Te 3A akarsz a tápból, kiszedni. 2N3055 ha jól emlékszem 117W os Ha rövidzárba lesz a készüléked, akkor nagyon kell figyelni a bejövő feszültséget. ( ez 39V-os lehet ) Ha SMD alkatrészt használsz, akkor, minek ekkora nyák lemez? Szóval, én átgondolnám még egyszer, ezt a nyákkészítést. üdv.
Idézet: „Láttam én már mérnököt félretervezni. Osram fénycsőben 325 voltos elkó.” Remélem ezt te se hiszed el Azt mérnöki pontossággal tervezték úgy, hogy a gariidő után kimúljon ! Attiláról sok minden (rossz) elmondható, de az hogy gányol azt a legkevésbé. Az hogy a prototípusba kisebb feszültségű kondi került, semmit nem jelent. Ahogy ismerem még a nyák is változhat párszor mire elnyeri végleges formáját a cucc. Gyanítom azzal is tisztába van hogy így nem tudja majd az 50 V kimenőt....
szerintem is ez még a 30V-os változatról volt egy kép
A probléma, hogy azért alkalmaznak 5 db 2n3055-öt 180 watt eldisszipálására, mert a védelem 100 us-1 ms aktivitási ideje alatt is megfuthat a kristály, ha 1-2 félvezetőre bízzák a szeleptranzisztor funkcióját. Adott egy megbizhatatlan, önmegfutásra hajlamos eszköz: másodfajú letörés. - bipoláris tranzisztor. Adott egy puffer feltöltve maximum feszültségre - 1/2U2C energiával, egy nagy rövidzárási árammal bíró trafó, és ez a kettő együtt rásül teljes árammal az egyszem kristályra, ha rosszul tervezik a készüléket. Az meg szépen megfő párszáz mikroszekundum alatt. Nincs az a borda, ami megvédené. Nem mindegy, hogy 1, vagy 5 felé oszlik el ugyanaz a pillanatnyi zárlati áram. A számomra etalonnak tekintett - ámbár számos helyen még finomítható Voltcraft koppintás EMG labortáp a 18135 típus - max 50 watt eldisszipálására 2 db átresztő tranzisztport alkalmaz. Nem véletlenül.
Hali
Csak azért írok , hogy valaki nézze már át alaposan ezt a kapcsolást , mert már jó ideje próbálom kideríteni , hogy mibaja lehet , de eddig semmire nemjutottam , már 2x kicseréltem az összes tranzisztort és IC t , de semmi változás. A nyákot is átnéztem már jópárszor , de én nemvettem észre rajta hibát . Az alkatrész az mind ugyanaz mint a dokumentációban az oldalon , kivéve hogy a két 1,2Ohmos ellenálás helyett 1,5Ohm osat raktam ... de ez gondolom nem befolyasol sokmindent .A tünetek: Nincs meg a maximális teljesítmény ,Q2 tranzisztor irtozatpsan melegszik , pedig már van rajta hutoborda is . A két végtranyó még csak langyosodni se kezd :S . maximum kimeneti feszultség 33V kimeneti áram 0,6A .Lehet hogy a végtranyóknál nem kóser valami ? ISC márkájúak , de mivel a kimeneten van fesz gondolom nem ezek a hibásak . Aki rájönne a hibára annak nagyon megköszönném Pár kép: Ui.: Az egyik képen még nincsen berakva par holmi, ami mostmár a helyén van , de igy jobban átláthatóbb a dolog kábelek nélkül .
Csatlakozok az előttem szólóhoz. Nekem is ez a táp van megépítve. Mindent többször is ellenőriztem, de semmi jele alkatrész, vagy NYÁK hibának. A tünetek teljesen megegyeznek.
- A Q2-es tranzisztor nagyon melegszik. - A teljesítménye kevés. - Az áteresztó tranzisztorok még csak nem is langyosak, bármit csinálok neki. A képen látható nagy henger alakú tömb tökéletesen illeszkedik a tranzisztorra, terhelés nélkül a tokozáson 30 fok körüli a hőmérséklet, terhelés alatt fél óra alatt teljesen átveszi a Q2-es tranzisztor hőmérsékletét, ami ekkor már a megengedett határ felett van.
Szia!
Nem tudom mit csinálhattál, de a Q2 -nek abszolút nem szabadna még langyosodnia sem. A helyedben a két végtranyót nézném át. Üdv: Pioneer |
Bejelentkezés
Hirdetés |