Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelző
 
Témaindító: Sonic-182, idő: Szept 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 22
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Láttam már olyan megoldást is, hogy oldalról belefúrtak a hiányzó szegmensbe és kívülről beledugtak egy ledet. Szépen világított a rosz szegmens is. Kapható a HEStorban 1,8mm-es led.
Bővebben: Link
(#) nagy_david1 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Hát ez új nekem, de ötletes, mondjuk elég taknyolásnak hangzik. De elvégre ha nincs más akkor vegső tervnek jobb mint a semmi. Egyelőre hallám hónap végén rendelek egy kijelzőt, persze meglepetés lesz a lábkiosztás. Ha nem jó akkor lehet marad ez a terv. Köszi.
(#) Doncso válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Igazán nem akarok beleszólni, de miért fordítva csinálod, a kijelződ már úgyis kuka, inkább előbb próbáld meg leddel megjavítani, és akkor lehet , hogy megúszod a vásárlást, rendelést.
(#) nagy_david1 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Ebben van valami tényleng, viszont most ahogy megnézem van még egy baj ezzel a megfúrásos dologgal. Pont az a felöli szegmens ment meg amelyik mellett ott a másik, és közöttük semmi hely sincs, szóval nemigazán tudom, hogy hogy lehet oda még egy ledet begyömöszölni még ha süllyesztem is, bár a vezetékek férjenek el. Ha hátúlról fúrnám meg, károsithatnék esetleg másik szegmenset?
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Ejha, ilyet még nem hallottam, na erre mondják, hogy rutin, ezt elteszem az okos füzetembe.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Én ugyanezt csináltam superflux magas fenyű ledekkel, de nem gondoltam volna, hogy itt is működhet. Valahogy megkeresem a hibás lábat. Nagyon sok 4 lábas superflux ledet hoztam így helyre, mert legtöbbnél ez típusbetegség volt. Igaz volt olyan is, hogy csak egy ideig használt. Köszi szépen, ezt ki fogom próbálni itt is. Amúgy én is pillanatpákával dolgoztam, volt, hogy túlforrósodott pillanatok alatt és a láb kiolvadt, de legtöbször bevállt Itt szerencsére mint láttátok nem vágták le a lábakat forrasztás után, így talán könnyebb lesz a meleggel bánni a hoszabb lábak miatt. Mégegyszer köszi.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Igaz, csak a kérdésem úgy indult ezelőtt pár héttel, hogy kapcsolási rajzot keresek a labortápomhoz.
(#) Moderátor hozzászólása (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 21, 2009
 
"Rendes" moderátor vagyok, átpakoltam.
(#) Frankye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Igazán nincs mit.
(#) nagy_david1 válasza Frankye hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Én is köszönöm.
(#) beton cipő hozzászólása Szept 26, 2009 /
 
Sziasztok!
LED kijelzőhöz készítettem minden szegmenshez áramgenerátort, csak az baj, hogy sok helyet foglal. Az egyik ismerősöm mondta, hogy van ármagenerátoros IC direkt LED kiejlzőkhöz, csak nem tudja mi a típusa. Kerestem sokat a neten, meg fórumot is olvastam, de nem találtam semmit. Ha valaki tudja a típusát, vagy valami infót róla, az legyen szíves szóljon!
Köszönöm!
(#) kobold válasza beton cipő hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
Minden szegmenshez önálló áramgenerátort? Az miért jó?
(#) robing16 válasza beton cipő hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 

Áramgenerátor??? Minek egy 7Segmenses modulba áramgenerátor?

Őszintén szólva, ha Demultilexeléses 7Segmenses kijelző sort használsz, oda majdnem hogy az ellenállás is felesleges!
Ez így persze, hogy nem igaz, legalább a közös kimenetre, vagy a hálónak a Segmens részeire kell tenni legalább 1 ellenállást!

De áramgenerátor
(#) luig hozzászólása Okt 19, 2009 /
 
Hello. Abban kérnék segítséget hogy hogy kell kötni a dekóder lábait ahhoz hogy a leg kisseb helyértékű szegmensen ne 15-ig számoljon hanem 9-ig és utánna nullázódjon és az 1-gyel nagyobb helyértéket növelje meg ahogy kell..?A pic 0-60 ig számol..Választ előre is köszönöm.

névtelen.JPG
    
(#) luig hozzászólása Okt 19, 2009 /
 
A lényege az lenne hogy 8 biten számol a pic.én ezt szeretném megjeleníteni 2x7szegmensen.
1 kicsit elakadtam.a program már kész de a kijelzéssel gondok vannak..a segítségnek nagyon örülnék
Köszönöm!
(#) proba válasza luig hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Szerintem a PIC-cel egy byte-ot 0-9-ig számoltatnák egy másikat 0-5-ig .Ezután ezeknek az alsó felét íratnám ki.Vagy ha egy byte-on számoltatsz, ha az alsó fele 10 hez ér még hozzáadsz hatot ,és nem hatvanig hanem 60H ig számoltatsz.
A dekódert erre nem tudod rábeszélni az tuti.Ő csak a kapott kódot alakitja kijelzésre alkalmassá.Ha 10 et kap akkor az ennek megfelelő karaktert írja ki...
(#) p0pp12 hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Adott egy kapcsolás 2 fototranzisztoros érzékelővel. Ezek Schmidt triggeres komparálás után egy 4-bites bináris 74193 fel/ le számolót vezérelnek, ahol a számlálás irányát az éppen aktív fototranyó jelöli ki. Helyesebben kaszkádba kötöttem 2 ilyen számlálót, így 255-ig tud elszámolni a kapcsolás, amit szimplán 8 leden kijeleztetek. Idáig működik is.
Azonban szeretném, ha nem ledeken jelezné ki az értéket, hanem 7 szegmenses kijelző(kö)n. Mondjuk 0..99-ig. 4511-es bcd dekódereket használok és két darab közös katódos egy digites 7 szegmensest (mondjuk van ilyenből 2 digitesem is). Odáig eljutottam, hogy csináltam egy modulo-10-es osztást (mind2 számlálón), így 0..9ig rendben van a dolog. De itt elakadtam, a 2 jegyű számok kijelzésével sajnos nem tudok mit kezdeni. Fontos, hogy kontroller nélkül szeretném megoldani.
Még csak most kezdtem el "komolyabban" ismerkedni az elektronikával, szal ha tudnátok segíteni az nagy örömömre szolgálna.
(#) robing16 válasza p0pp12 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
hello!

Ha mikrokontroller nélkül akarod megoldani, akkor minden bizonnyal ismered a kapuzási lehetőségeket! Annyit kell tenned, hogy egy 74LS47-es IC-t meghajtasz 4Bit-en, ez BCD kódból 7segmenses kimenetet varázsol. A bemenetre meg kell tenni egy kapufigyelőt, amikor az első 4 bit elérte a 10-est "A" értéket, ami 1010, ekkor az első 4 bit-et nullázni kell, és a felső 4 bit-hez meg 1-et kell hozzáadni!

Emellett még, ha jól emlékszek, itt a fórumban volt szó arról, hogy a 74LS47 nem normálisan írja ki a számokat, ezt ha jól emlékszek, a 74LS147-es IC-ben már megoldották...

Minden infót megtalálsz itt: :google:

Üdv.
(#) p0pp12 válasza robing16 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Pont a tizes helyiérték inkrementálásával/dekrementálásával van a gondom, az algoritmust azt tudom, csak sajnos az elektronikai megvalósítás, ezek szerint a kikapuzás okoz gondot. 192-es decimális számláló használata esetén is szükség van kapuzásra?
(#) robing16 válasza p0pp12 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Hello!

Am, tudodmit?! Nézz utánna a CD40110-es IC-nek! Minden benne van!
van 2db bemenet, ami FEL és LE-számlálásra jó, egyből ráköthető a 7Segmenses kijelző, van Resetelő lába, amivel 0-ra tudod állítani a számlálókat, végtelen láncba köthető, és minden infót, rajzot megtalálsz :google:-n!

Üdv,
(#) gabi20 hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! Van egy vqe24d típusú LED kijelzőm.
Sok mindent nem találtam róla,szóval örülnék neki,ha valaki ide tenné a bekötését ill. a paramétereit (feszültség,áramerősség).Előre is kösz!
(#) O.Lee válasza elemerr hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
....ha ez ennyire dúrva, nem értem gyárilag miért nincs a műszerfalon beépítve? ....
(#) vicsys válasza gabi20 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Bővebben: Link :google:
(#) proli007 válasza gabi20 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Hello!
Remélem megfelelő..
üdv! proli007

VQE24.png
    
(#) gabi20 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm
(#) szilva válasza beton cipő hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
CMOS kijelzőmeghajtóban van olyan (CD4511 talán?), aminek a kimenete áramgenerátoros (vagy inká bb áramkorlátos) jellegű , ellenállás nélkül rá lehet kötni a LED-eket.
(#) kisedison hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Hello

Van 4db TIL306 típusú led kijelzőm. Ebben van van egy kis vezőrlő ic is. A kérdésem hogy hogyan lehet őket vezérelni, úgy hogyha egymásmellé teszek 3 db-ot akkor csak azt írja ki hogy ON vagy OFF amit egy váltóérintkezős relével lehessen vezérelni.
(#) vilmosd válasza kisedison hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Hali
Mint a neve mutitja :NUMERIC DISPLAYS WITH LOGIC, csak szamokat jelenit meg. ezzel feliratot nem lehet csinalni, legfeljebb a "0" vagy "1" megjelenitese lehetseges.
udv Vili
Ps: az adatlapjan lathato a vezerles modja.
(#) kisedison válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Köszi

Akkor a bekapcsolt állapotban 1 kikapcsoltban pedig 0. Ja és eltudnád magyarárzi a vezérlést mert sz.rt se tudok angolul.
(#) vilmosd válasza kisedison hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Hali
Az a problema, hogy ebben van egy szamlalo beepitve (mint a 7490). Nem lehet hasznalni sima kijelzokent. Bekapcsolas utan egy a /CLR labra adott "L" impulzussal torolni kell, majd a CLK labra adott "H" impulzusokat szamolja 9-ig. Ha csak egy impulzust adsz ra, a kijelzon "1" fog megjelenni. Termeszetesen a /LS, /SCEI, /PCEI labakat "L" szinten kell tartani. Ujra nullazni a /CLR labbal lehet.
Udv Vili
Következő: »»   6 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem