Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FET kimérése (ellenőrzés)

Témaindító: diamik, idő: Jún 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) diamik hozzászólása Jún 10, 2010 /

Üdv!

Térvezérlésű tranzisztor kimérésére kérnék mérési módszereket! Ellenőrizni, hogy az adott tranzisztor jó-e?
(#) belganarancs válasza diamik hozzászólására (») Jún 10, 2010 / 7

Legyen egy kis reklám is Skorinak,a köszönet mellé:
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza diamik hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Szia!

Ha sok van lelőle: AVR-es tranzisztorteszter
(#) ha6pc válasza diamik hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

A "Skori" korrekt.
Lehet még "dinamikus" vizsgálat.
1..2kOhm-on keresztül tápfeszültséget adva (5...15V)
az eszközre a "GATE" re ujjal rálépve a munkaellenálláson elnégyszögesedett 50Hz-es jelet mérhetünk. Ha jó az eszköz.
Ez nem egészen elegáns,mert kedvezőtlen esetben pontosan ezzel tehető tönkre az eszköz.
Ézért úgy illik,hogy valamilyen generátorral pótoljuk az ujjacskánkat. Ekkor azomban már "GATE"-ellenállás is kell; 100k-1M a föld felé.
(#) diamik hozzászólása Jún 10, 2010 /

Köszönöm a segítséget. Át is olvasom amit írtatok...
(#) (Felhasználó 5823) válasza diamik hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Vagy esetleg az itt már többször közölt kapcsolás!
(#) gabi20 válasza diamik hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Szevasz!
Én pedig ilyet használok

kapcs.JPG

(#) diamik válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

A két kapcsoló egymástól függetlenül működik?

Ha az szeretném, hogy működjön, akkor kapcsolom az on-kapcsolót. De off marad rövidre zárva?
(#) Bassmester válasza diamik hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Szerintem ezek sima záró nyomógombok. Ha az on-t megnyomod, akkor addig vezet a fet, amíg le nem "reseteled" az off-al. Persze csak akkor ha működik.
(#) diamik válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

De akkor nem lenne egyszerűbb csak egy sima kapcsoló?
(#) Bassmester válasza diamik hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Nem. Pont hogy így az egyszerűbb, nyomógombbal.
Építsd meg és rá fogsz jönni, hogyan is működik. :yes:
(#) belganarancs válasza diamik hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Köszi a pontot .
(#) elektromos hozzászólása Jún 13, 2010 /

Érdekes dolgokat írtok a FEt-el kapcsolatban. Nekem is van egy problémám, mégpedig BF998-as dual fetet, hogyan kell kimérni? De ugyanez a problémám a BCV61-62-es dual tranyókkal is. Erre tudna valaki kimérési lehetőséget?Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza elektromos hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Szia!

BCV61-62: A két tranzisztor egy úgynevezett áramtükröt valósít meg. A működés lényege, hogy a T2 -n átfolyó áram konstans szorosa folyik át a T1-en.
A bemérése az adatlap 4. oldalán látható ábra szerint történik.
(#) elektromos válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Köszi, de azt hittem, hogy tud valaki valami egyszerű teszter rajzot ajánlani. A duál fet mérése is kellene.
(#) Hp41C válasza elektromos hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Szia!

Két menetben lehetne megmérni, G2 - S összekötve ill G1 - S összekötve. Két eltérő karakterisztikájú növekményes mosfet adatait kellene kapni. Tranzisztor teszter
- A drain leddel, áramkorlátozó ellenállással (max 10mA) 12V-nál kisebb feszültségre, source a földre. A szabadon maradt gate ~ +4V gate feszültség nyitja a fet-et.
Ezek a típusok érzékenyek a statikus töltésre, így a gate kivezetések 10k - 100k ellenállással állandóan legyenek a földre kötve...
(#) elektromos válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Köszi
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 3, 2010 /

Sziasztok

Van itt előttem egy elég érdekes 5M038
Jelű 4 (!) lábú fet, kissé zavarba vagyok, mert én eddig csak 3 lábú Fet-el találkoztam.
Itt ilyen lábak vannak:
Gnd
Drain
Vcc
Fp
Van-e ötlete valakinek, hogy tudom kimérni és 100% megállapítani, hogy rossz-e?
Egy kapcsolóüzemű táp végfokja egyébként
Előrre is köszi az ötleteket.
Üdv.
(#) pucuka válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Amint az adatlapjából kidrül, ez nem FET, hanem egy komplett FET végű integrált áramkör, direkt kapcsolóüzemű tápokhoz. Mivel a FET -en kívül más is lehet hibás, valamint a FET gate -jéhez sem tudsz hozzáférni, elég nehéz megállapítani hogy mi a híbás. De nincs is sok értelme, mert javítani úgysem tudod, csak cserével.
(#) zsoltee0001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szia

Nem is akarom javítani, a hiba onnan ered, hogy a Drain láb hozzáért a Gnd-hez, ki is olvadt a Nyák azon a részen.
Viszont a Fet nem durrant szét, tehát nem tudhatom, hogy az-e a rossz, ezért tettem föl a kérdést, mert nem akarok feleslegesen rendelgetni
Bár van egy gyanúm, hogy ezt úgy valahogy kéne próbálni mint egy szilárdtest reléket.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Csináltam egy próbát.
A mellékelt módon kötöttem be egy 24 Voltos izzó segítségével.
Meg tud valaki erősíteni abba, hogy így működnie kellene az izzónak?
(nem működött)

5M080.JPG

(#) kadarist válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Ahhoz, hogy ki tudd próbálni, az IC-t egy valóságos kapcsolásba kell kötni. A gyártó ajánlása:Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Köszi, ez a rajz elég jó kiindulási pont (remélem nem rontottam el az alábbi próbámmal ezt az esetlegesen jó Fet-et)
Találtam is egy gyanús ellenállást ami a táp + és a trafó 1-es kivezetése között van (rajzon nem szerepel)
A zománc le van pattanva róla, a multiméter Mohm méréshatár mellett se mér.
Szóval nincs kimondottan szétdurranva, viszont a logika, hogy néhány ohmos kellene, hogy legyen, mivel ezen keresztül kapja a trafó a delejt.
A színkód nem túl egyértelmű.
sárga-lila-zöld-szürke-barna..erre kijön: 47.500 Mohm

Milyen készüléket javítasz? Típusa van? Szerintem gyere át valamelyik javítós topikba, ott többen tudnak segíteni.

Szóval nem szürke, hanem ezüst, így 4,7 ohm.
ennyit a színkód olvasási képességeimről
3 fázisú gyorskapu vezérlőpaneljának a tápja, azért a pár watt miatt nem tudom miért nem tudtak sima trafót használni.

Mi az a gyorskapu?

Királyság van, működik a táp
Tehát az az ellenállás nyiffant ki, elég alattomos módon és a Fet pedig jó.
Köszi mindenkinek a segítséget.
üdv
Hörmanus gyárt ilyen gyorskapukat

Örülök a sikernek! De az nem FET, hanem egy spéci integrált áramkör, csak a tokozása olyan "fetes". Köszi a kapus linket.
(#) belfi2 hozzászólása Júl 16, 2010 /

Sziasztok! Van egy párdarab Nmos ill Pmos FEt-em ,mert eddig nem mértem hanem cseréltem.Meg építettem a két kapcsolást a mit javasoltatok fentebb.A piros LED ha világít az egyértelmű zárlat.Viszont a zöld csak szépen lassan elalszik mikor elengedem a gombot.Gondolom ez a helyes működés nem pedig az amit írtak, hogy resetelni kell. Akkor már tirisztornak hívnák.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Kicsit utána járva be kell látnom hogy nektek van igazatok.A lassan kialvó példány hibás.A müködödő képes majdnem thyristorként működik.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem