Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   27 / 375
(#) mrex válasza bbb hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Ok ez már érthetőbb és jó referencia. elnézést a kétkedésért de amint láttad a táblázatból 0.1 et könnyű elmérni. illetve a menet nem a külsején illeszkedik hanem a középátmérőn. Neked pedig fontos, hogy az egész alkatrész ne üssön. Emiatt azt mondom, hogy most már csak azt kéne kideríteni hány fokos a menet profilszöge? a metrikusé 60° a hüvelykesé 55° tehát mindenképp késsel kell vágatni a menetet ha ezt megtudod akár a gyártótól és a postaköltséget vállalod oda vissza, illetve elküldöd nekem a tokmányt akkor megcsináltatom neked a fiúkkal de szigorúan kell a tokmány hozzá mert illeszteni kell a tengelyhez. Én Vas megyében élek, dunakesziről valószínűleg többe kerülne eljönni mint postán küldözgetni
Üdv Laci

Na lent voltam a műhelyben a 7 es átmérőre vágott 40menet/" nem gond de a 8x0.75 igen nincs ilyen menetfúrónk. ha megcsináltatom neked enélkül ezt bele tudod fúratni?
Gondoltam megcsináltatom 60°-os és 55°os menettel is aztán amelyik jó lesz azt használhatod.
(#) bbb válasza mrex hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Szia!

Nincs semmi probléma. Én úgy néz ki augusztusban megyek VÉPre, illetve van (jópár) vasi ismerősöm is, aki jár haza, így ha megbeszéljük, akkor valamelyik személyesen el tudja vinni. Én inkább ezt a megoldást választanám, mint a postát, sajnos a mai világban nem elég megbízhatóak (nekem ajánlott küldeményemet is elhagyták már úgy, hogy valószínűleg a postásgyerek vitte el). Na meg, amit a postásismerősök mesélnek a kiküldési szokásokról, az se túl bizalomgerjesztő...

A címet, egyéb elérhetőséged megírod privátban?

Véptől kb 30 percre lakom. Még futok egy kört menetfúró ügyben. aztán hajrá
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Hát ez az M8x0,75 egy igen hüle méret kézi menetfúróból régről van de csak az első fokozat fellelhetetlen.
(#) vaszil29 hozzászólása Júl 12, 2010 /

Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki, hogy a motor meghajtó kártyán az "eneble" láb mi célt szolgál??
A Pic 8-as lábára van kötve.
üdv szabi
(#) vaszil29 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Na oké! azt én is tudtam. de, mi szerepe van, ha kikapcsolt állapotban is megy a motor?!
(#) Sarok Adrián hozzászólása Júl 13, 2010 /

Nemsokára csinálok egy 4 tengelyes léptetőmotor vezérlőt ATMEGA32-vel, 2db PWM szabályzóval. (2-2 motor nyugalmi feszültségét lehet majd beállítani - Nem áramot, mert az adja magát a motor belső ellenállása miatt).
Ha valakit érdekel kérdezzen és teszek fel rajzot/képeket, ahogy készül.
(#) gulasoft válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Az enable kikapcsolva leveszi a motorról a tápot.
Ha be van kapcsolva akkor tartóáram megy rajta. Azért kell tartóáram mert mondjuk zakatol az x tengelyed, rajta a z motorral, és ha kikapcsolnád a z tartóáramot, akkor az simán elmozdulhatna, ugyan akkor éppen kellhet is kikapcsolni ha pl kézikerékkel valahova el akarod pozicionálni valamelyik tengelyedet. Ilyenkor határozottan nem szerencsés, ha a motorodat a tartóáram ellenére erőlteted odébb.
(#) vaszil29 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Értem!
Azt vettem észre, hogy ha nem futtatok programot akkor is kapnak áramot a motorok folyamatosan, nincs leoldás.
A meghajtóm unipoláris motorhoz van tervezve.
Ez normális??
Ja és még az a szép, hogy a 4. tengelyt még idáig meg sem tudtam mozdítani. X" Y" Z" tökéletesen megy ,de az A" meg sem moccan. A meghajtó tökéletes, a vezérlőn sem látok semmit, van egy progi ami teszteli a LPT kimenetet, le is teszteltem vele a Step/dir jeleket 1-9 láb ig de a 4. tengely az istennek sem akar indulni, pedig az összes kimenetet végig játszottam.
Mi lehet a gond?
üdv szabi
(#) gulasoft válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Nézd meg szkóppal jön e az a axishoz jel. Lehet pl szar az optocsatolód.
Ha az enable nincs kikapcsolva, és az összes láb le vagy felhúzva vezérlőtől függően, akkor rángatózhatnak a motorok, mert billegnek a jelek.
(#) vaszil29 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Szia!
Most csak ledekkel villogtatom a meghajtó jeleket, de amikor kipróbáltam motorral akkor nagyon rángatott és melegedett is nagyon, szinte tűzes volt. Sajna nincsen szkópom, csak egy multi méterem az is a gagyibb 1000ft-os
Nem lehet, hogy a spindle Aux-ot kell leterhelnem, hogy induljon a 4. A axis??

Az a legszebb, ha a 9-es lábat kapcsolgatom "Rajz szerint az A axis step jele "pin9") A Z" Axis lépked
Ahogy én nézegetem minden máshogy van, mint ahogy az orosz gyerek megálmodta és papírra vetette.
(#) vaszil29 hozzászólása Júl 17, 2010 /

Sziasztok!

A szerkezetet kezdeném építgetni és információkat, esetleg tervrajzokat szeretnék kérni tőletek.
Elképzelésem szerint az egész szerkezet, alu zártszelvényből készülne, és az asztal lenne fixen.
"X" tengelynél arra gondoltam, hogy némi esztergálás és menetelés után készítenék egy zártszelvénybe szerelhető
Réz vezetőt, ami csúszkálna a köszörűlt vezető rúdon.
Erről készítettem egy elvi rajzot és szeretnélek megkérni titeket, hogy nézzétek meg és véleményezzétek.
Üdv Szabi
(#) SALáta válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Vegyél lineális csapágyat, nem annyira drága és legalább csak két pontos tökéletesen párhuzamos furatot kell készíttetned.
(#) KBal76 válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Ha kikopik a réz, hogyan állítasz utána?
Ha már esztergálsz, az (3. kép) jobb megoldás. Az elvet figyeld persze.
Vagy pedig a (2. kép) esztergálást sem igényel.
Mindkettő megoldásnál a lényeg, hogy vagy egymásnak, vagy egymás ellen legyenek feszítve (kb mint az 1. kép). Annál is könnyebb megcsinálni mint amilyennek látszik.
(#) Stewe válasza KBal76 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Valóban nehéz a játékmentességet megtartani, de ha már működik, akkor nagyon jó tud lenni. A nagy felületen felfekvő vezetékek sokkal jobban csillapítják a forgácsoló fő és mellékmozgásokból adódó rezgéseket. A gördülőelemes lineáris vezetékek ipari kivitele is csak reakcióerő nélküli megmunkálásnál (plazma lézer láng vízvágás) használatos.
(#) vaszil29 válasza KBal76 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!

Nagyon tetszenek a képeken látható megoldások!
Az lenne a kérdésem, hogy a 3. képen látható megoldásnál nem kell ellenfeszítés a másik oldalról, hogy
a görgők ne egyoldali feszítést kapjanak?
Arra gondoltam, hogy a gépem x" tengelyénél 2 soros vezetést alkalmaznék a nagyobb merevség miatt, tehát az x" tengely alul és főlűl is támasztva lenne. és az egész
Router kapna egy szép téglalap alakú keretet és dupla vezetéssel lenne támasztva a y" tengely.
Szerintetek jó lenne? (nem lenne nagy az ellenállás?)

Egyépként arra gondoltam, hogy a motorokat majd a szerkezet igényeinek megfelően vásárolom meg, unipoláris kivitelben. szerintetek milyen erőt kéne képviselnie a motoroknak, hogy könnyedés vigye a szerkezetet?
üdv szabi
(#) KBal76 válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Végül is bár hány párhuzamos megtámasztás lehet. Ezek nem az én képeim, de amit én elkövettem az is ezen az elven (2. kép) alapul, csak én nem Alu-t használtam. Ez a megoldás a "sufni" mivoltja ellenére is masszív, összerakáskor gyors-szorítókkal megfeszíted (megoldástól függően kifelé vagy össze, a végeredmény azonos lesz), meghúzod a csavarokat és kész. ha végig párhuzamos a két sín amin fut, akkor egyenletesen és egy újjal mozgatható kocsit kapsz. Én sem hittem benne ameddig meg nem csináltam. A "kocsi" nem érzékeny túlzottan a pontosságra (csapágy tengely pozíció), mivel a befeszítéskor be fog állni magától a neki kényelmes pozícióba, amit a V profil adta kényszerpálya miatt nem tud elhagyni.
A kocsikat (síneket) lehetőleg minél távolabb tedd egymástól, és persze a kocsik "kerekeit" is. Így nem fog nyekleni a szerkezet.
A gördülési ellenállás elhanyagolható a belendítéshez/megállításhoz szükséges erőkhöz képest.
(#) KBal76 válasza KBal76 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Az én megoldásom salgóból, és szögvasból, és mert lusta voltam fúrni, ezért sablonban felhegesztettem az M8 csavarokat, és görkori-csapágyakat (608zz) használtam, mert az olcsó.
A sín is acél, csak a felülete simább mint a szögvas, és így cserélhető is Az összefeszítés miatt nem esik ki a sín, nincs semmi mással rögzítve.
(#) mrex válasza Stewe hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Idézet:
„A gördülőelemes lineáris vezetékek ipari kivitele is csak reakcióerő nélküli megmunkálásnál (plazma lézer láng vízvágás) használatos.”

Dehogy az összes faipari gép szinte minden vezetéke lineáris csapágyas igaz nem ilyen de a legnagyobb a min dolgoztam egy Reichenbacher Ranc 950 aszalméret 5800x1200 Z max 330 Ez a gördőlővezeték is jó tud lenni bár nem nagy erőkre természetesen.
(#) Stewe válasza mrex hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Hogy őszinte legyek én a fémiparra gondoltam
Valamiért a CNC technikát én oda teszem... a faiparban a mérettűrések és alaktűrések egy másik nagyságrendben vannak.
(#) mrex válasza Stewe hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

No azt csak hiszed! mindkét iparágat űzöm fémiparban géptervezéssel és cnc-vel is a bútoriparban kezelőként és programozóként is manapság tervezőként . Érdekes dolog ez ! A fémiparban a tűrés az isten, a faiparban a bútoriparban pedig a látvány. az ujjaddal pl két konyhai munkalap dekorjának magasságeltérését 0,03 mm nék még érzed és azt csiszolni nem lehet. MDF bútorajtóknál egy 6 szerszámos megmunkálásnál a két szerszám Z eltérésénél 0,005 mm es állítás látható árkot eredményezet , mert a következő tecnológiai lépés során a vákuumfóliázás alá megfújták egy vízbázisú ragasztóval ezután az elfeküdt szálak felerősítetták az árkot és a látvány annyira ronda lett, hogy hulladák lett a széria.
Már évekkel ezelőtt tapasztaltam, hogy a bútoripari cnc-k technológiailag 3 lépéssel a fémipari gépek előtt járnak.Szóval a mérhető dolog a pontosságának ellenére sokkal jobb mint érzésre dolgozni a szem számára. Képzeld csak el a feladat mennyivel nagyobb lenne, ha minden felületedre rátennénk a 0,08 érdességi jelet hát ennyivel másabb a bútoripar :-
(#) Stewe válasza mrex hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, csak nem gondoltam rá.
Egyébként hogy magamnak adjak igazat, ha az a 0.005 -es inkrement ha valóban durva nyomot hagy, akkor egészen biztosan lehet valami árulás: rugalmasság, vagy játék a vezetékekben, neadjisten a mérőrendszerben. Épp erről beszéltem, hogy a gördülőelemek nem igazán csillapítják a vibrációt, és ha bármi megváltozik, önálló életre kelhet a szerszám. Ugyanez következik be akkor is, ha változik a fogás, és a rugalmas játékok másképp adódnak.
Visszatérve a munkalapra: példának valóban jó, de a magasság beállítása nem megmunkálási, hanem szerelési probléma, a harminc mikronos méreteltérés jóval kisebb mint a csapolás-ragasztás tűrésmezeje. Gyakorlatilag egy porréteg vastagságáról beszélünk.
(#) bandita hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok!
Én is ehy házi készítésű gépbe vágnék bele. Amim van:
3.3A-es sanyo denki unipoláris motor 103H7126-akármi. még 2 db 2.8A res és több kisebb.
egy pár stk6713bmk4-es (gondolom motorvezérlő,) de nemtudom hogy megy-e...

vannak sínjeim, hasonloak mint a bútorsínek van egy szélesebb kb 8 cm sín, arra gondoltam jó lesz z nek.
Kérdés: honnan tudom meg, hogy mekkora feszről mennek a motorok, ha nincs ráírva? nemtudom hogy az asztal mozogjon,
vagy az y híd?

Nemtudom mennyire elvetélt ötlet sima menetes szárral+bordásszíjas áttétellel dolgozni? (A motorokon ilyen kerék van.)
Hova milyen motort tegyek be?(hova kell erősebb?)

Vezérlés: Ki milyen vezérlést javasol?(step/dir) neten többet is láttam, kinek sikerült utánépíteni egy működöt?

Feladatok amikre szeretném használni: marás fába, aluba,
gravírotás, panelfúrás (lézervágás, majd ha megy a marás)
kb 50X50 cm munkaasztal

hát úgy első körben ennyit köszi a válaszokat. bnd
(#) mrex válasza Stewe hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Természeresen egy porrétegről beszélünk. Az árulás pedig nem a gördülő rendszerben hanem az alapanyagban rejlik természetesen ilyen fogásnak nincs értelme. Hiszen önmagában az inkrement annyira csekély hogy talán még a torziós deformációba ia beleférhet. Arról volt szó a gyakorlatban, hogy két különböző munkadarabon vett fogás különbsége volt ennyi és meglátszott, mert másképp feküdtek az MDF rostjai eh pokol volt azt a modellt gyártani .De azt is írtam, hogy a ragasztóval való megfúvása után látszott itt mindössze tömörödési probléma volt egyszerűen túl csekély volt a homlokszög és a lapka élessége sem végtelen. De STAR sok lineáris csapágyat csinál bár biztosan nem hobbi cnc szintű pénztárca kell hozzá.
A szerszám önálló élete is kel a legkisebb kiegyensúlyozatlanságra is. Érdekes hogy ezt hogy oldják meg a hobbi cnc-ken?
(#) koadi válasza bandita hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia! Sajnos kicsit meghalt a fórum, így gondoltam válaszolok -noha én is nagyon kezdő vagyok.
Én a gépemet hasonló motorokkal építettem, mint amilyen neked lehet. Ökölszabály alapján a fél kilós (~0.5Nm-es) motorokkal már bőven el lehet játszani, kis munkákhoz, gravírozáshoz, nyákmaráshoz bőven elég.
A menetes száras meghajtásnak egyetlen hibája van, mégpedíg, hogy cserébe lassú lesz a gép, viszont nagy nyomatákot át lehet vinni velük. Cserébe igen olcsó hajtásmód!
0,6Nm-es motorokkal+Vaterás TB6560-as bipoláris motorvezérlővel+8-as menetes szárral (1,25mm menetemelkedés) kb max 450 mm/perces sebességet tudtam elérni.
Sajnos minden motornak erősnek kell lennie, nincs olyan rész, ami kevésbé van terhelve, mert:
fúrásnál a Z tengely van terhelve, nyákmarásnál X és Y.
De ha nincs 3 egyforma, akkor leginkább a Z tengelyre szokás tenni a gyengébbet.
Motorfeszültségnek a motor kódszám alapján könnyű utánanézni, de ha ez nincs, akkor csak következtetni lehet.
Nálam (bipoláris hajtásban) a 3,9V-os, 1,35A-es motorok 30V-ról vannak hajtva, egy 200W-os trafóról, 25%-os motorárammal, és a motorok épp hogy csak langyosak.

Az én gépemen már komoly, lineáris vezetékek vannak, fióksínekkel nincs tapasztalatom. Elvileg az is elég, de maráshoz (pláne fém maráshoz) már igen kevés lehet.

Egyenlőre ennyit, nyugodtan kérdezz még, elvégre úgy okosodik a nép, beleértve engem is!
(#) gulasoft hozzászólása Szept 10, 2010 /

Szereztem egy epson nyomtatóból egy 8 vezetékes stepper motort a nema sorozat 23-as tagja, de a minebea gyártja, és nem olyan bekötése mint a szabvány nema23-nak.
Gondoltam semmi gond, írtam az európai képviselőnek egy levelet angolul, hogy szeretném ha elküldeni a bekötést vagy egy sima leírást.
A válasz ma megjött. Sajnálja de nem adhatja meg, mert ezt egy adott cégnek csinálták, és nem adhat ki ilyen információkat.
Azt hittem felrobbanok. Komolyan gondolkodom, hogy szerzek egy másikat, nekiesek egy 20 kilós kalapáccsal ripityára verem, kinézem a kábelbekötéseket, és szétkürtölöm a neten!!!
Ha veszek egy epson nyomtatót, akkor azt a elektronikától kezdve az utolsó csavarig Én birtoklom.
Milyen jogon tagadják meg tőlem ezeket az információkat? Ez nem egy szellemi termék, hanem egy vas.
A netet végigtúrtam kapni lehet ezt mindenféle bontóban, de infó sehol nincs róla, marad a kísérlet.
Megvan a 4 tekercs, marad a próbálgatás. Baromira bosszantóak tudnak lenni a gyártók ezzel a nem adom ki az infót hülyeséggel.
(#) telectro válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Szellemi termék, mert a motort valaki megtervezte....

Egyébként mi tart vissza attól, hogy egy kéziműszerrel kimérd, a tekercseket ?
Szerintem még gyorsabb is mint levelezgetni gyártókkal...

Az Epsonokban meg amúgy is kis teljesítményű motorok vannak. (szerintem)
(#) gulasoft válasza telectro hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A nema 23-as 1A körüli, egyébként meg a tekercsek megvannak, de hogy melyik melyikkel van párban azt hogyan méred meg? Hogy méred meg egy tekercsnél, hogy melyik vezetéket kell melyik vezetékkel összekötni ahhoz, hogy egy párhuzamos kapcsolásnál ne a "távolabb" álló két tekercsvéget kapcsold össze.
Bipoláris meghajtásnál a generált mágneses mező polaritását is változtatják emlékeim szerint. cirka 50 variáció lehet, és van olyan ebből amiben működik de nem teljes erővel.
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Vezetékek színe, jelölése, ha van rajta?
A 8 kivezetés, 4 független tekercset feltételez.
Egy képet kérhetek a "matricáról".
Következő: »»   27 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem