Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra szavakbol, vagy WordClock
Lapozás: OK   2 / 9
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Óra szavakkal, csak szabad fordításban írtam így, tény hogy béna
Nekem tetszik a 10x10es mátrix is
(#) bbazs válasza bbazs hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Esetleg még bele lehetne rakni, hogy 'de. , du, éjfél, dél'
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ja nem azért írtam, hogy béna mert emlékeztet a topic címére Olyan "Játék a betűkkel" feelingje volt.

A realitás talaján maradva:
a PIC16f628-nak (ami itt van a fiókomba és ez nem elhanyagolandó szempont) van
RA 0-7 és RB 0-7 bemenete/kimenete ez 16 lábat jelent, de ebből 2-őt elfoglal a quartz oscillátor, marad 14.
Nem szeretném multiplexelni mert az bonyolultabbá teszi a programot, meg elég baj lesz azzal is hogy hogyan konvertálja az ember az óra 22:34 formátumát, ami már rendelkezésre áll program szintjén, szavakra. Tehát 1 szó 1 kimenet. Probléma, hogy már most is 19 szó van! Ezért nem lesz dél meg du (egyenlőre) . 0-55 percig a ragozott alakokat már kitököltem (12 db). Ilyesmi, hogy múlt meg múlva az nem indokolt mert nincs olyan szabályunk mint az angoloknak hogy past meg to kell. Az óra megint csak 1-12-ig megy ezt a PIC 4 biten fogja generálni binárisan, amit egy BCD to decimal (4025) ic-vel dekódolok(ez nekem azért jó mert így tök olyan lesz mint a nixis elrendezés, ott is ilyet lehet alakalmazni). Igy 2 db igazságtáblázat lesz 2 x 12 (az sokkal kevesebb mint 12*12) a többit a progi összerakja. Használom az általad javasolt "tizen-" bontást, hogy beleférjek a bcd 10 db számjegyébe. Az ötletet most vizsgálom(emulálom) visual basicben , ha úgy megy az algoritmus átírom asm-be (ha sikerül). A kimeneteken nagyfényerejű ledek lesznek úgy összeválogatva az előtétellenállások, hogy a rövidebb és hosszabb szavak is egyformán világítsanak. 10x10 mártixban meg kell tervezni a 2db nyákot, be kell vagy 100 ledet forrasztani. Vagy maratott fedlap lesz rajta vagy a inlay technikával filmen lesznek a betűk. Egyenlőre ennyi. Aztán ha megy a kicsi lehet nagyot csinálni. (Amit a kolléga mutattott (dymoclock) is működhet bár elég bonyolult c progija van és nem mondatokat írna ki, hanem számjegyek nevét. Az eredeti angol/lengyel verziót meg elég megérteni, lehet gyorsabban lehet újat kitalálni).
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Egyébként ott a program is, képernyővédőként futtatható több alakzaban (lieáris, körkörös stb. de csak a számjegyek nevét írja ki)
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Hajrá, hajrá!
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Úgy tűnik az ötlet jó, de ebből karórát kéne csinálni
Nem akartam a próbát elbonyolítani, ennyire jutottam:
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Jó, viszont nekem nemtetszik, hogy pl 5:20 aztírja hogy negyed hat mult öt perccel.
5:50re háromnegyed hat múlt öt perccel..stb..
Ezért csak beleturkáltam

12H.JPG

(#) Norberto válasza bbazs hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Hű, látom, már kezd kiforrni az ötlet, nem lesz rossz.

Jó kis mátrix, csináld meg az igazságtáblázatát, akkor meglátod hány lábú pic-be lehetne beletölteni. :yes:
A trükk csak annyi, hogy az 1-10-ig számokat vedd ki a táblázatból mert azt fix 4 bittel ki lehet íratni. lásd. melléklet.
A sajnos ezt már nem tudja meghajtani az általam kiválasztott PIC és az algoritmus sem jó már erre, mert vagy multiplexelni kell a 10x10-es mátrixot vagy több lábú PIC kell, vagy latch, amit sorosan tölt fel az ember és utána sok lábon (párhuzamosan) adott jelre megjelenik rajta az érték. A dilemmám nekem is az volt, hogy vagy viszzafelé gondolkozik : Három- negyed hat múlt tíz perccel. Vagy előre: Öt perc múlva hét óra. Tíz perc múlva negyed kettő. Sajna, hogy előre is meg hátra is variálja, ahhoz kevés a láb. De később másik vezérlővel vagy más algoritmussal meg lehet oldani. Az előre gondolkodósat is megírom, mert azzal legalább nem késik el annyira az ember

Revideálom a nézeteimet: a "lesz ... perc múlva", az ugyanúggy 1 bit, mint a "múlt ... percel". Ezt még bele lehet tuszkolni az eredeti elképzelésbe
De kell a táblázat, hogy lássa az ember, milyen lesz a logika pl. azt, hogy 14 perc után nekem már meg kellett növelnem az óra értékét, mert 1 óra 10 után negyed 2 jön!
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Elgondolkoztató képet találtam a "ki mit építettben" ,így néz ki egy 10x10-es led mátrix házilag összeforrasztva :Link
Mondjuk ez a "karórához" lenne jó.
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Smd led...ugyanmár
Akkor már lehetne ekkorába is, had lássa a szomszéd is mennyi az idő
Bővebben: Link
(#) bbazs válasza bbazs hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Igen ezt láttam én is a neten, itt egy vékony nyáklemezből készült az előlap, azért ilyen rusztikus, mert befuttatta ónnal. Azt, hogy mitől égnek más ledek is mint a kijelzendő szó csak az alkotó tudné megmondani. A kijelzése multiplexelt, emiatt interferál a kamerával (látszólag nem egyenletes a fénye).
Sajna még nem volt időm a pic progiját összeüti, de ami késik nem múlik...
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Hát a kezdeti lelkesedés után beállt a topic . Azért én próbapanelra összerakom a word clock-ot. Egy ledsor lesz rajta amely mellé felírom a szavakat, csak akkor foglalkozok majd a kijelző bonyolításával ha már megy a progi a deszkamodellen. Ennek az órának volt egy változata, az "Approximation Clock" azon 16 szegmenses kijelző volt és szövegesen írta ki az időt, az is jópofa megoldás szerintem.Bővebben: Link
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Sajnos leült a topic tényleg, de hátha még kedvet kap valaki alkotni. Sajnos nekem nemmegy a programozás, ezért nemis vágok bele...
Kiváncsian várom mit tudsz kihozni belölle
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

[OFF]Köszi a bizalmat, sajnos előbb időgépet kell építenem, hogy legyen rá időm... ( Az főiskolai nagyfeladat jutott róla eszembe. Feladat: Építsen időgépet! Beadási határidő: Tegnap 12h )
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Lassan elkészülök a pic programjával. Az egyik nixis óra forráskódjából indultam ki, azt módosítottam, hogy az igazságtáblázat szerinti bináris kódokat vegye ki a pic eepromjából az óra-perc adatoknak megfelelően. A probléma abból adódik, hogy a nixis órában a 6 digitnek külön van a vezérlése, itt pedig folytonos számlálás kell, amelyből az eeprom address értékeit számítom ki. A perc értékeknek megfelelően kell korrigálni az óra értékeit (3 óra -> negyeg 4 ) itt van még benne probléma, néha előre ugrik egy órát a számláló. Valószínű rosszul írtam meg a feltételrendszert. (folyt.köv)
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Szimulátorban már megy: (fél öt múlt öt perccel)
(#) Norberto válasza sooty hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Alakulgat ez, szuper lesz! :yes:
(#) sooty válasza Norberto hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Elkezdtem tervezni a kijelző paneljét, lehet, hogy mégiscsak multiplexelni kellene, félek nem fognak egyenletesen világítani a ledek. Egy fényerő szabályzó áramkörre is szükség lesz.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Bővebben: Link Itt van egy általam használt PWM, hátha ez segít...
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Köszi, akkor a 3-as láb a kimenet, ide kell rakni a ledek közös pontját vagy a meghajtó tranyót? A gondom az, hogy a 2,3,4,5,6,11,13 számú led van a kimeneteken ezért párhuzamosan nem köthetem össze az azonos csoportban lévő ledeket, sorosan meg a feszültséggel lesz gond a küszöbszint miatt, ezért félő, hogy nem lesz egyenletes a szavak fényereje. Ha multiplexelném nem lenne ilyen gondom, de ehhez át kell írni az egész programot.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Mindenképpen kellene meghajtó tranyó. Akár csoportonként is.

Ha a tanyók kapcsolják a led csoportokat, felmehetek a feszültséggel akár 12V-ig a másik pólust, meg a pwm szabályozná. Kipróbálom, mit csinál egymás mellett 2 (4,6) meg 13 led ilyen esetben és milyen előtétellenállás kell majd. Max. 15-30 led ég egyszerre, talán nem lesz óriási a veszteség, amit el kell disszipálni.

Igen, az egyik angol változatban is tranyókkal oldották meg. Ilyen max. 5db ledből álló csoportokkal kicsit bonyolult lesz a kijelző panel (mint a mellékelt ábra mutatja ) Az igényesebb Scott féle megoldást lehet hogy inkább hanyagolom
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Tűnődtem rajta, miért olyan bonyolult a kijelző panel Dough féle megoldásnál, aztán amikor eldöntöttem, hogy 9V-ról fog menni a rendszer, hogy veszteség kicsi legyen nagy fényerőnél is, megértettem. Max 4 led sorbakötésével (nyitó feszültség 2,1 V) 30 csoport alakult ki. Ha jól gondolom 30 előtétellenállás és tranyó szükséges a működéshez. Sajnos nálam 2 IC oldja meg a 18 kimenet vezérlését ez még bonyolított rajta. 12x12 cm-es alaplapra helyeztem el a 89 db ledet (1cm keret). A bdc dekóder átkerült a kijelző alá, hogy helyet spóroljak igy végül 12x14 cm-es lett a kijelző alaplemeze, viszont a vezérlő panel sokkal kisebb. (folyt köv, ha végeztem a hangyaszedéssel Scottnak lehet hogy igaza volt )
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Már nagyon kíváncsi vagyok! Küldhetnél képeket.

Sajna kijelző panellel elért látszólagos sikerrel szemben a vezérlő panel igen csak káosz lett (már ami eddig kész van belőle spin-ben) látszk rajta, hogy már nagyon be akarom fejezni. 30 tranyó nem fér el olyan jól egy sorban mint a Doug féle panelen és nem sikerült sorba rendeznem a kimenteket sem a bcd dekódolás adott sorrendje miatt. Nemsokára teszek fel képet, hátha több szem többet lát.:merges2: )

Izelítőül:
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem