Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   81 / 118
(#) jano36 válasza Carlen hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia
Nem ártana, ha azt is leírnád, hogy melyik szkópról van szó
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia

Az lenne a kérésem, hogy a négyszög.png mérést ismételd meg az erösítő nélkül. A Ch2-t osztón keresztül csatlakoztasd ugyanerre a jelre.
(#) jano36 válasza AtomCity hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia

Hogy állsz a szkóppal? Ha lehet egy javaslatom, a mellékelt ábrának megfelelően alakitsd át az ADS tápfeszültségét. Az eredeti kapcsolásban az alkotó érthetetlen módon nem választotta szét az ADS analog és digitális tápját. Az órajel belekavar az analóg jelbe.

Érdekelne a kijelződ típusa is. Továbbá az előlapon található nyomógombok funkciója is.

A 20-as kivezetés a Digitális táp pozitivja
(#) Stefan válasza AtomCity hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Az alkatrészeket honnan szerzed be? Nézegettem én is azt a szkópot, de az alkatrészek elég nehezen beszerezhetőnek tűnnek :S
(#) Carlen válasza jano36 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Bővebben: Link

Erre gondoltam. Való igaz, hogy ez kimaradt....
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Érdekes hogy erősítő nélkül tökéletes négyszög jelet mértem a C7 kimenetén. Azt azért figyelembe kell venni hogy a kábelem bemenő ellenállása 10MOhm a FET-é meg sokszorosa ennek. Miért csak az 1:100 osztásnál jelentkezik a négyszög túllövés? Rejtély.
(#) jano36 válasza Carlen hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

pár oldallal előrébb #726879 HDD-nek már volt ilyen problémája a válaszomat ott megtalálod. Noha nem áll szándékomban ezt a szkópot megépíteni, de érdekel a végeredmény kérlek tájékoztass folyamatosan a müködés állapotáról. Egyébként a PC-s szoftverének módosításával egy használható tárolós szkópot lehet belőle készíteni.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Tovább dolgozok az LCD kezelő panelen. Beláttam hogy a dsPIC nem képes adatokat fogadni, feldolgozni és a megjelenítési feladatokat is ellátni egymagában. A megjelenítést a CPLD-re fogom bízni. A CPLD panel most készült el. A dsPIC panelnek még csak a nyákja van kész. Megizzasztott rendesen.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Véleményem szerint a 100-as osztásnál nem illeszkedik a mérőfejed. Hangold be a rajta lévő trimmerrel. Ne legyen túllövés.
(#) dinokal válasza jano36 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia! Sajnos a mérőfej illesztése nem ezt a hibát okozza. Mint látható, a négyszögjel tetejének többi része vízszintben egyenes, tehát a mérőfej illesztése jó. Túllövés lehetséges a bemeneti erősítő miatt, egyrészt ha nem megfelelő a bemeneti osztó és az erősítő illesztése, másrészt ha nem megfelelő az erősítő frekvenciamenete. Ez utóbbi a valószínűbb. Lehetséges hogy ha hirtelen feszültségugrás megy rá, azt kiemeli, és némi kis idő múlva áll be a megfelelő feszültségszintre. Csak a bemeneti részen lévő kondenzátorokra tudok tippelni, valamelyiket nagyobbra kéne cserélni.
(#) jano36 válasza dinokal hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

valóban a többi rész vizszintes, nem mérőfej kompenzációra utal. Azonban részemről azt kértem bbatkától, hogy iktassa ki az erősítőt és közvetlenül a jelgenerátor kimeneti jelét ellenőrizze a szkóppal. Sajnos nem azt tette. Utólag vettem észre, hogy a mérést a C7-es kondenzátoron végezte. Valójában a szkóp pontosságát szerettem, ill. a kijelzések pontosságát szerettem volna látni
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

A mérőfejeket természetesen kikompenzáltam mérés elött a generátor kimenetéről. Az erősítő ez utóbbi mérésnél ki volt iktatva. Az 1:100 osztó reléjét bekapcsoltam. A kábel közvetlenűl a C7 után a FET bemenetére volt csatlakoztatva. Egyébként a C7 elött is tökéletes a négyszög. Ebből azt a következtetést vontam le hogy a FET nem megfelelően illeszkedik az 1:100 osztó taghoz hisz a többi osztó tagot már sikeresen beállítottam. Majd később beállítom ezt is. Egyelőre megfelel. Az A/D bemeneti ellenállása csak néhány KOhm a kábelemé meg 10MOhm, ezért nem is akarok egyelőre több energiát fordítani rá. Még az is lehet hogy az A/D-re csatlakoztatva jó lesz.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia! Nézegetem a Analog Schematic Prints(3).pdf kapcsolásodat, és valamit nem értek. Az R11 1Mohmos ellenállat az 1:1 osztásnál lehet hogy ok, de a másik kettőnél szerintem nem, mert párhuzamosan kapcsolódik a bemeneti osztókkal, így minden lehet a bemenet értéke csak 1Mohm nem. Mivel sem a 10:1, sem a 100:1 nem pontosan 1 megás, a bemeneted kb 500Kohm. Ezzel biztosan nem illeszkedik pontosan a mérőfejhez. Lehet hogy a frekvenciamenetben jó lesz, de a mért értéket eleve meghamisítja. R12 max áramkorlátozó szerepet tölthet be, amit esetleg csak az 1:1-es osztásnál lenne némi értelme használni, a másik kettőnél a soros 900K és 1M ellenállat ezt amúgy is megteszi, tehát ide teljesen felesleges. C7 a magasabb frekit segít átengedni R12-nek, ez okozhat esetleges túllövést?, de a két osztóhoz R12-vel együtt szintén felesleges. Iktasd ki R11, R12, C7-et, ezeket csak az 1:1-es osztóhoz használd. Szerintem próbáld ki amit írtam, és utána meglátjuk a többit . Ha hülyeséget írtam akkor bocsi.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Teljesen igazad van az R11 és R12 esetében. A kapcsolás nem az én kreálmányom. Az R11 problémát az után vettem észre miután megépült az áramkör. Sajnos nem olyan egyszerű kiiktatni. Ahhoz bele kell rondítanom a nyákba.
Ha megnézed az 1:100 osztó kimenetén kijővő négyszögjelet láthatod hogy kb. 15%-al nagyobb az amplitúdója mint kellene. Szóval vannak apróbb hibák.

Annyit még hogy egyenáram szempontjával nem 500KOhm lesz a bemenet ellenállása mert az alsó osztó tagokkal kapcsolódik párhuzamosan az R11.
Sztornó az egész. Számold ki. Az 1:10 osztónál 1008099 Ohm jön ki. Az 1:100 osztónál pedig 1010097Ohmra.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Igazad van! Bocs hogy elnéztem. A nyákot nem kéne elrondítani, egyszerűen kiforrasztod R11, R12, C7-et, és egy rövidzárral helyettesíted R12-őt. Légszereléssel beiktatod ezeket az 1:1-es osztóba, a másik kettőnél pedig az R5-R6, valamint az R7-R8,R9,R10 ellenállatokra párhuzamosan ráforrasztasz kiszámolt plusz ellenállásokat, ezzel pontosan be tudod lőni az osztást. Így marad a nyák, viszont pontos lesz az osztó. Ha megnézel pár régi szkóp osztót, a legtöbb légszereléssel készült, és nem egy alkatrész van párhuzamosan kötve egymással. A régi EMG szkópok osztólya kész rémálom, viszont nevetve vette a 100 megás akadályt.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Észben tartom amit írsz. Majd ha már egyszer végre beépítésre kerül akkor véghez is viszem. Most inkább az LCD-s részre öszpontosítok. Azért furdal a kiváncsiság hogy miért került be az osztóba az R12. Már több kapcsolásban is láttam ilyen megoldást.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia!

Ha a #758079 uzenetben linkelt kapcsolasrol beszeltek, akkor a valasz roppant egyszeru. Azert kell az R12, mert az korlatozza be a D4/D5 diodan folyo tularamot, amikor tulvezerled a bemenetet 1:1 allasban.

Mellesleg pont az osztot egy 10MOhm/10+ pF merozsinorral merni nem tul szerencses. Jobban jarsz, ha a FET utan mersz, mert ugyis az szamit, ami ott van. Egesz pontosan az szamit, ami az A/D bemenetere kerul. Csak puszta kivancsisagbol meg tudod merni, hogy az OPA 3-mas laban mi van 1:100 osztasnal? A tulloves elvileg a Cpot3-mal kompenzalhato, de csak akkor van ertelme tekergetni, ha nem teszel egyeb terhelest az osztora, azaz ha a FET utan mersz, es ugy allitod be. C3pot erteke ugy aránylik C5+C6 ertekehez, mint R8+R9+R10 R7-hez. Azaz 1:100 kell legyen a ket kapacitas aranya, megpedig, ha C5+C6+szort kapacitasok = 1.7..2nF, akkor C3pot 17..20pF korul kell legyen.

A ket 1N4148 helyett nagyon melegen ajanlom sokkal kisebb szivargo aramu diodak hasznalatat, pl. BAV199.

OFF: grat az OWON-hoz! A fenykepen lathato merozsinort az OWON-hoz adtak, vagy kulon vasaroltad?

Udv: Andor
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Szia !

"meg tudod merni, hogy az OPA 3-mas laban mi van 1:100 osztasnal?"

Már elpakoltam. Majd máskor.

"A ket 1N4148 helyett nagyon melegen ajanlom sokkal kisebb szivargo aramu diodak hasznalatat, pl. BAV199."

Hát speciel ilyenjeim most nincsenek itthon. Majd utána nézek a beszerzési forrásaimtól.

"A fenykepen lathato merozsinort az OWON-hoz adtak, vagy kulon vasaroltad?"

Az OWON hoz adták. Gagyi. Csak 5MHz-ig jó 1:1-nél, ezért használtam 1:10-be. Bár vannak C3000-seim is. Azok 16MHz-ig jók 1:1-nél.

Még elmélkedem a dolgokon amit írtál. Kell egy kis idő.

üdv.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Ertelek. Par hete vettem ket darab T5100-ast. A ketto egyutt kerult 7000 Ft-ba. Az 1:1 6MHz, 1:10-ben 100MHz. Nem lenne rossz, csak az egyik alltaban megszakadt. Bent volt a taskaban, egy het utan elovettem es szakadt.... Nem veletlen, hogy a munkahelyemen a Tek szkophoz az 1:10 merozsinornak darabja 100.000Ft (!) AFA. Igaz, a DC-30A 120MHz arammero fej speciel 750.000 + AFA.
(#) dinokal válasza killbill hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szia! Idézlek:"Azert kell az R12, mert az korlatozza be a D4/D5 diodan folyo tularamot, amikor tulvezerled a bemenetet 1:1 allasban." Ezt írtam én is. Viszont a többi méréshatárhoz nem kellene. Az egyedüli jogosultsága abban van, hogy utólag finomítja a másik két osztó beállítását is az 1M söntöléssel. Nagyfrekvenciás szempontból ez a megoldás elég gagyi. Mindent magában az osztórészben kellene beállítani, és csak a kész jelet továbbvinni a fethez.
(#) killbill válasza dinokal hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szia!

Ezt irtad, bar te ugy fogalmaztal, hogy maximum .. tolthet be .. esetleg... Nem! Az azt a szerepet tolti be feltetel nelkul. A vele parhuzamos kondi pedig a FET-es fokozat es az egyeb szort kapacitasokbol adodo magasfrekvencias vagast kompenzalja.

Azt viszont nem ertem, hogy mitol finomitana az osztot? Nem sontol az ott semmit, hiszen a GOhm+ bemeno impedanciaju FET-tel sorban van... Aram nem folyik rajta. Nagyfrekisen sincs vele semmi baj. Ez egy teljesen megszokott kapcsolas. Ha megnezel egy altalad is emlitett EMG szkopt, ugyanez van benne.

Mindamellett a szkopok bemeno impedanciaja nem olyan etalon 1.0000MOhm.. Ha megnezel egy szkop doksit, az is kiderul, hogy 1..3% a pontossaguk feszultseg szempontjabol. (Legalabbis en meg ennel jobb adatot nem lattam, pedig lattam mar par komoly szkopot.)

Udv, Andor
(#) AtomCity válasza jano36 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szia!
Hát szó szerint állok a szkóppal Nem haladtam semmit azóta....
Köszönöm a tápmegoldást, alkalmazni is fogom.:yes:
A kijelzőm pontos típusa: BG240128b3BNHHn$.
Annó egy helyi üzlettel rendeltettem meg azt hiszem ők meg sz SOS-től.vKb 16EFt-ba fájt

Stefan: FIFO+AVR a TME-től, CPLD a Chipcad-től, ADC és néhány műv.erősítő a TI-től, kijelzőt az előbb leírtam, egyéb sallangok meg talán Lomextől.
Üdv!
(#) dinokal válasza killbill hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szia! Lehet hogy rosszul fogalmaztam, de az 1M-ás R11 még véletlenül sincs sorban a fettel, Párhuzamosan megy földre az alsó osztótagokkal.
(#) killbill válasza dinokal hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Igen, az R11-es 1M az benne van az osztoban. Viszont mi az R12-rol beszeltunk.
(#) Stefan válasza AtomCity hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Köszi, hát akkor elég "körülményes" lehetett.
Néha néha rápillantok a neten a pár kapcsolásra amibe belefutok, de még egyik se fogott meg annyira, hogy megépítsem, viszont egy szkóp már nagyon kéne.
Azon filóztam, hogy össze kéne ollózni a jelenlegi megoldásokból valamit.
Elképzelések:
-Ne túl magas összeköltség: Lespórolnám a kijelzőt, kezelőszerveket, USB-s kapcsolat egy PCvel mindnent megold
-Lehetőleg két csatorna
-Tápellátás USBről
-1-2Mhz ig ha mér az már jó
-Tartalmazzon külön frekimérő modult
-Digitális függvénygenerátor
-Egy kivezetett soros port ( PICek debugolásához néha jól jöhet)
-Könnyen beszerezhető alkatrészek(ha valaki lenne annyira elvetemült hogy megtetszik neki )
-Minél kevesebb SMD
Bár még sose csináltam ilyen bonyolult eszközt, de szívesen belekezdenék, bár egyedül szerintem kevés leszek....
(#) Norberto válasza Stefan hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Erre sajnos csak annyit tudok mondani, hogy nem a mi? a fontos, hanem a miként? és a hogyan?.

Sajnos nem kispályás projekt.
(#) Stefan válasza Norberto hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Most lesz egy kis időm, agyalok rajta majd, ötlet akad de gyerekcipőben jár.
Mindenesetre előbb-utóbb neki állok a végeredmény meg majd "Ki mit épített?" vagy a "Bukott projektek" topicba kerül.
(#) killbill válasza Stefan hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szep gondolat

Osszegszeruen megis mennyire gondolsz egy ilyen berendezesert?
Nomeg persze nagyjabol milyen sarokparameterekkel? USB sebesseg (12Mbits/ vagy 480 Mbit/s), analog bemenet parameterei, mintaveteli frekvencia, tarolokapacitas, frekimero pontossaga es meresi tartomany, fuggvenygeneratorrol valami info (1kHz negyszog, vagy valami komolyabb)
(#) Stefan válasza killbill hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Max 10-15re gondoltam, amit abból ki lehet hozni.
Kicsit utánaszámolva:
PIC18f4550 az USB-s ügyekért(ide bőven elég szerintem a 12Mbit/s) 1500-2000 ft
ez intézné még a kivezetett UART-ot, és amit az előbb nem írtam, még 4 csatornás logikai analizátort is.
AD: erre most nemtudok mit mondani, de néztem például TDA8703 hqban 2000 ft (40Mhz) nem olyan horribilis hogy a 2 csatornát 1 re keljen vezetni, + a RAMok(512 byte van az eOscope-ban szerintem az elég lesz nekem is) szóval legyen ez a rész kb 6000
Lenne még egy PIC ehhez egy nagyobb RAM + DAC,
ez lenne a függvénygenerátor(ennek paramétereit elsősorban a PIC órajele határozza meg, meg persze a DAC...), és a frekvenciamérést is meg lehetne vele oldani. Szerintem legyen 4000ft.
A két pic meg mondjuk szoftveres soros szinkron módon ellenne egymással.
Szumma: 12000 eszerint a gondolatmenet szerint, de az nagyon elméleti, pusztán hangosan gondolkodok.
Szerk: ehhez persze még jön a NYÁK, doboz, egyéb filléres alkatrészek, és a mérővezetékek
(#) killbill válasza Stefan hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Huh.. Ez nem egyszeru. Szerintem ennyibol a szkop resze sem bagyon jon ki, nemhogy frekimero meg generator. Bar mit nevezunk frekimeronek meg generatornak? Az analog reszrol nem esett szo, pedig az is eleg huzos kereds. Bar 1-2 MHz-ig nem gond. Viszont a merozsinor igenis komoly tetel (a 10-15e osszkoltseg eseten). A leggagyibb is 2-3eFt / darab.

Nem sokkal dragabban sokkal jobbat lehet csinalni, ha nem csak processzorban gondolkodsz. Egy XC3S50AN-144 fpga-ba szerintem beleferne a HW lenyegi resze (trigger+ mintatarolo + RAM, frekimero, generator). Ez a chip 4000+AFA. Csak egy USB-s processzor kell melle.
Következő: »»   81 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem