Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 138
(#) szaky27 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Köszi a gyors segítséget! Megfordítottam és működik.
(#) szaky27 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Még annyi hogy szupepe honlapján olvasom az élesztés folyamatát és ott az van a adjunk 5V modulációt és úgy állítsuk be a max áramot. De én nem szeretnék kötni semmit a mod in re és ezt oda kéne ha jól értelmezem, így ha nincs rá kötve semmi akkor a potival sem tudok állítani semmit. De viszont a másikkal szépen lehet szabályozni hogy milyen erősen világítson. A kérdés ha a mod in re nem kötök semmit akkor elég a másik potival beállítani oda ahol a legerősebben világít?
(#) Szebence válasza szaky27 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Ha jól tudom akkor figyelj oda mert a potméterek fordítva vannak bekötve! Tehát akkor lesz 0-án ha teljesen elcsavarod jobbra!
Az Rx ellenállás pedig 3,9 ohm körüli legyen és minimum 2W-os
(#) szaky27 válasza Szebence hozzászólására (») Júl 31, 2010 /

Múltkor azt írtad hogy jobbra kell fordítani hogy 0 án legyen. Az ellenállás az jó van berakva. Erről a modulációs kérdésemről mi a véleményed?
(#) Georgee válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

2 poti van, nem akarok hülyeséget irni, de ha jól tudom a második poti a zöld lézernél számít, vagyis az én lézeremben ugy van beállítva a második poti, hogy a lézer épphogy csak világít. azaz a kristályt lényegében "előfűtöd" igy amikor megy a kapcsoló jel egyből felvillan, és nem fokozatosan teszi ezt. (javítson valaki ha tévedek) Viszont szerintem nem árt, ha bekötöd a MOD IN-t is szerintem nem kér enni
(#) szaky27 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Ami a mod in-nél van poti azzal most nem tudok állítani semmit a másikkal viszont tudom hogy éppen h világítson vagy teljesen. De nekem írták hogy a mod in re akkor kell kötni valamit a villogtatni akarom a lézert.
(#) zenetom válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 1, 2010 / 1

No csak hogy tisztában legyünk a dolgokkal.
Első fontos dolog: mind a két poti le legyen csavarva 0-ra!

2. A "Moduláció küszöb" potival beállítunk éppen akkora áramot, hogy látjuk a lézerdiódát, hogy világít (de ha pl. kollimáljuk, akkor a pontot ne nagyon lehessen látni, annyira halvány legyen).

3. Most az "Mod In"-re adunk 5V-ot (a GND-hez képest).

4. A "Max áram" potit addig tekerjük, amíg el nem érjük a kívánt fényerősséget a lézer diódánál.

Ha a "Mod In"-ről levesszük az 5V-ot, akkor csak éppen annyira fog világítani, amit beállítottunk a 2. pontban. Ha ráadjuk az 5V-ot, akkor meg csutka fényerővel, ahogy a 4. pontban beállítottuk.
Tehát ugye láthatjuk hogyan lehet villogtatni.

Namármost, ha nem akarjuk villogtatni, akkor is ugyanígy járjunk el, csak a végén hagyjuk a "Mod In" bemeneten az 5V-ot.

És a legfontosabb! ELŐSZÖR MINDIG EGY LEDDEL PRÓBÁLJUK KI! Ugyanis ha véletlenül nagoyn fel van tekerve a Max áram poti, vagy valamit elszúrunk, akkor ki nyiffanhat a lézerdióda. Szóval miután kipróbáltuk egy LED segítségével hogy működik (20-30mA-ig menjünk, mert utána már máshogy videlkedik a LED meg a lézerdióda), tekerjük vissza mind a két potit 0-ra, vegyük le a "Mod In" lábról az 5V-ot, majd az áramgenerátorról is vegyük le a tápot. Ezek után a LED helyére rakjuk be a lézerdiódát, és csináljuk meg azokat, amiket a LED-nél.

Sok sikert!
(#) szaky27 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Hát ez teljes körű leírás. Annyi még hogy tutira menjek, tehát kell 5V a supplyra és a mod in re is? ha jól értem.
Először leddel kísérletezgettem. Sorba raktam a multim áram mérőként és akkor nem működött gondolom azért mert a mod in re nem kötöttem semmit.

Villogtatni egyébként astabil multivibrátorral lehet? Azt csak simán rákötöm a mod inre és kész?
(#) zenetom válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Igen.
(#) szaky27 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Köszönöm a segítséget! Most már talán nem lesz több problémám.
(#) zenetom válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Szivesen, majd kérünk képeket!
(#) djskud hozzászólása Szept 1, 2010 /

Sziasztok!
Van egy lézermodulom 50mw zöld és érdekelne hogy 3V-os 400mA-os árammal hajthatom?
(#) wir12 válasza djskud hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Hát ha csak simán a diódát akkarod hajtani akkor áramgenerátorra lessz szükséged (megtalálható a topikba) ha meg már van benne áram generátor akkor meg sima tápra kötöd kb én egy 1A tudó tápra raktam kb 9V-os bemenő feszel...
(#) gerga5 hozzászólása Okt 26, 2010 /

hello engem a winyós lézer érdekelne de nem tudom hogy most mit és hova kell kötni hogy mozogjon a winyó olvasófeje?? haa tuudtok légyszi segítsetek
köszi
(#) atiotezer hozzászólása Okt 26, 2010 /

Van 4db mágnesem, 2mm-es belső átmérővel lézer galvóhoz.
Ott van az apróhirdetések között, ha valakit érdekel.

üdv:atiotezer

DSC06979.jpg

(#) wir12 válasza gerga5 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

A tekercs kivezetésekre kell kötni szemmel látható hol van és ha rárakod egy erősítőre mozognia kell...
(#) zenetom hozzászólása Okt 31, 2010 /

Egy kis kedv csináló: Bővebben: Link
(#) ETZ hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziasztok. Hogy tudnám a legegyszerűbb módon megműködtetni a mezei cd-rom lézerét ? Mit javasoltok ? Sokat olvastam róla, ám mégsem jutok egyről a kettőre. Már próbáltam simán 3V-al (2 aaa cerkaelem) De csak annyit értem el vele hogy halványan pislákolt.

:bummafejbe:
(#) zenetom válasza ETZ hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Idézet:
„Sokat olvastam róla”

Nem úgy látszik. Ha így lenne, akkor tudnád, hogy a CD meghajtó lézerével nem mész semmire, mert infra és még az is kevés, főleg hogy olvasó... de az íróval se lehet többre menni.
Optikai meghajtók közül minimum DVD író lézere kell!
(#) ETZ válasza zenetom hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Ok te tudod. Minden esetre, azért Köszönöm szépen a gyors választ, és a segítséget !
(#) telectro hozzászólása Nov 8, 2010 /

Használ valaki USB-LPT portos átalakítóval popelscan vagy bármilyen programot ?
Egyáltalán működik a fenti cuccal ?
Köszi.
(#) csabesz10 hozzászólása Nov 8, 2010 /

Sziasztok!
Vásároltam egy ilyen Bővebben: Link lézer modult és 7805-ről szeretném működtetni. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a Bővebben: Link stabilizátorral működtethetem-e?
Vagy mit tudtok hozzá ajánlani?
Előre is köszi!
(#) BEMcorp válasza zenetom hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Bakterrrrr... ez odaüt rendesen. Biztos nem 2 Ft-ból lehet ilyet kihozni. A háttértudásról nem is beszélve (programozás, képernyőkezelés, stb...) Nagyon durva az eredmény...
(#) szaky27 válasza csabesz10 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Helló

Elvileg igen bár tudom ajánlani a szupepe féle áramgenerátort. Én is azt használom és hibátlanul működik. A topikban van nyákterv is csak a fet fordítva van azon azt hiszem.
(#) zenetom válasza BEMcorp hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az biztos

csabesz10: "Tápfeszültség: 3 VDC" tehát lehet sok lesz neki az 5V....
(#) Georgee válasza zenetom hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Ha tényleg az a két scanner dolgozik benne akkor veszett jól megcsinálta a tulajdonosa
(#) telectro válasza csabesz10 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

7805 után teszel 3db 1n4001 diódát sorba és ott van a 3 volt.
(#) Tomi20 válasza telectro hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Igen, csak ez így feszültség generátoros meghajtás. Lézert áramgenerátorral hajtjuk, és így elkerülhető a hőmegfutás. Én is Szupepe áramgenerátorát javasolnám, nagyon megbízható, már több éve üzemel ugyanazzal a lézerrel.
(#) Szebence válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Egy LM317-es feszültség szabályzó kapcsolással adnék rá stabil, fixen beállított tápfeszt. Ide most feszültséggenerátor kell, hogy stabil 3V-os tápfeszt kapjon, az áramgenerátor az benne van a modulban.
(#) telectro válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

De, a kérdező azt írta, hogy lézer modul.
Hogyha ez egy lézer modul akkor ahhoz nem kell áramgenerátor, mert már tartalmazza azt.
Azért a 3 db soros dióda, hogy azon essen a feszültség és ne a modul áramgenerátorának kis tranzisztorán alakuljon hővé.

Egyébként a modul adatlapján sem az szerepelt, hogy xxx mA, hanem az, hogy DC 3V. Így a 3 db soros dióda tökéletesen megfelelő erre a célra.
Következő: »»   62 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem