Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra szavakbol, vagy WordClock
Lapozás: OK   4 / 9
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Elkélne egy kis segítség: A tesztüzem alatt azt tapasztaltam, hogy az óra késik. Én a oscillátor körre gyanakszom, mert nem nagy mértékű a késés, negyed óra alatt kb 2-3 másodperc. Van valami ötletetek, mi okozhatja. A vezérlőpanelnél elég távolra került a 4MHz quartz-a osc1,2 lábaktól (lásd itt)
mennyire számít ez? A kondik 33pF értékűek. (Vagy a szoftverben lesz valami dágvány ?)
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szerintem, szoftver probléma.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A meghajtó program sajnos most nincs nálam kéznél, alapvetően a Tom025 féle óra vezérlője működik benne, azzal a kiegészítéssel, hogy a kiíró rutinban az eepromból olvassa ki az időnek megfelelő kódokat, tehát mindíg az eredeti időpontból számítással határozza meg az értéket, ha az eredeti óra szoftver pontos volt (márpedig az pontos) akkor elvileg a számítás után is pontosnak kellene maradnia. Már, ha az eprom olvasása nem tiltja mondjuk az interrupt rutint vagy ilyesmi. Az eredeti szoftver
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Persze az eredeti programmal nem lehet mit kezdeni, mert az tényleg jó.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Igen, itt a módosított program és a vezérlőpanel javított változata (még át kell néznem, hogy minden módosítást átvezettem-e)
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Ilyen ütemben késik (kb. 5 percenként 1 mp) teljesen lineáris

Késik.JPG
    
(#) HeZ hozzászólása Aug 2, 2010 /
 
Én még a tervezésnél tartok, aminek mellékelem is az Excel összesítését (nem kíméllek Benneteket ). A végeredmény: kissé áttervezett szavak-kinézet, kijelzés egyszerűsítés-összevonás, multiplexelt meghajtás (3x8=11 port elég), viszont csupán 18 darab program elég a 22 LED-es kijelzéshez. Véleményetek?
(#) sooty válasza HeZ hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Csak azt tudom írni amit bbazs írt annak idején nekem : Hajrá, hajrá !

( Hol az excel, 3x8=11 charlieplexelt ? 18 db programmal nem tudok mit kezdeni, nekem ez az egy is késik )
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Arra gyanakszom, hogy most másodpercenként nagyon sokszor kiolvassa az eepromot a progi, ami teljesen indokolatlan, de egzakt magyarázatot nem tudok a késésre adni. Tegyek bele mégegy előosztót?
(#) HeZ válasza HeZ hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Lemaradt a jotta, azaz a pont az i-re :
Excel táblázat a kalkulációkkal, leírással:
(#) sooty válasza HeZ hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Jónak tűnik: A "három"-hoz oda kellene csalni egy kicsi kötőjelet, hogy nyelvtanilag helyes legyen és ugyanígy a "tizen"-hez is és ott egy leddel kevesebb kell.
A "perc-cel"-ben én is gondolkoztam, de nem nyertem volna vele sok mindent, mert az általam használt pic-nek csak 12 szabad lába van és nem jutott volna a "dél"-hez vezérlés. Az "éj-fél" meg egyszerűen zseniális. (Amúgy mi ez a rettenetesen bonyolult optimalizálás a mátrixokkal, ez a multiplexeléshez kell?)
(#) HeZ válasza sooty hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A "három-"-hoz a kötőjelet egyenlőre megette az éjfél Én nem 10x10-es LED mátrixban gondolkodtam (10x10-es csak optikailag a betűk elhelyezése), hanem a szavakat egy-egy LED-del hajtom meg, ezért a 22 LEDet 3x8 multiplex módon csupán 3+8=11 lábbal hajtom meg. A multiplex alatt azt értem, hogy max. 3 millisecundumonként (ne villogjon=minimum 50 Hz a frissítés, a leghosszabb időkijelzés 6 szó=6 LED, azaz 1/50sec/6LED=3 ms) ég egy LED, majd jön a következő, egyszerre csak egy LED világít. Mivel 3x8 = 24 lehetőség van, ezért még van két tartalék.
Az első fejlesztői munkalapon a programok számát csökkentettem csupán 18 félére, ami nagyban leegyszerűsíti a mikrovezérlő programozását. A második fejlesztői munkalapon a multiplex meghajtást próbáltam optimalizálni, hogy egy port csak egy (max 2) LED-et hajtson meg (24 darab 4-esről indultam , bár ez a gyakorlatban csak akkor fontos, ha közvetlenül, charlieplexing módon hajtom a LEDeket, egyébként inkább matematikai alliterációs optimalizálási kísérlet
Az én verzióm előnyei:
- 11 láb és 22 LED elég az 5 perces kijelzéshez (+éjfél, éjfél előtt és után 5 perc+dél, dél előtt és után 5 perc, összesen mind a 147 esemény);
- a 11 lábból 8 egy komplett port, amit könnyebb egyben programozni (jobb, mint pl 5x5 vagy 6x4, ami csak 10 láb és 24 vagy 25 variáció, de nehezebb kódolni);
- csupán 18 féle kijelzésprogramot tartalmaz az optimalizálás miatt;
- a multiplex meghajtás miatt PWM-mel (szoftveresen) akár UV távirányítóval vagy fénymérővel a fényerőszabályzás megvalósítható.
Hátrányai:
- nem 10x10=100 LEDes, ezért csak ezekkel a szavakkal működik, nem írható át más szövegekre;
- a "három-"-nál a "-" még megoldatlan;
- figyelni kell a fényerő eloszlására, mivel minden szót egy LED világít meg (2 betűst és 6 betűst is) - bár párhuzamosan több is meghajtható.
Fejlesztési ötletek:
- pontosság miatt DCF vevő alkalmazása, pl atomóra pontosságú idő kijelzésnél a jobb alsó sarokban egy antenna jel-LED használható 23. szóként;
- további felső sorokkal-szavakkal hőmérséklet is kijelezhető (fok, huszon-, harminc-, negyven-);
- több színű élmegvilágítással több plexi vagy üveglap alkalmazásával színes, többrétegű kijelzés valósítható meg (piros óra, majd zöld-hőmérséklet és párataltalom)...
(#) sooty válasza HeZ hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Kezdem kapizsgálni, de egy szót egy leddel megvilágítani nehézkes, nem lehet oda tranzisztort tenni, ami már elvisz több ledet? A párhuzamos led meghajtás nem igazán működik. Annyi ledet lehet alkalmazni arányosan, amennyit a kimenet ebír sorbakötve a led határfeszültségéhez és a táphoz képest (pl. 5V-ról 2,1V-os led = 2db stb.) az nem befolyásolja a charlieplexelést sem.
A kötőjelhez nem kell + led, azt mutattam a rajzon. Ha úgy is 1 led viszi az egész szót a kötöjel az előlap grafikáján elfér. Ki kell maszkolni a szavakat hátulról, hogy ne járj úgy mint én, hogy belevilágítanak a szomszédos mezőkbe a ledek (azóta már kísérlet képpen javítottam fényterelő karton lapocskákkal).
A multiplex részét egyébként én is végiggondoltam és arra jutottam vagy bonyolult a program és egyszerű az elektronika, vagy egyszerű a program és több ic kell + tranzisztortemető. A második eset tűnt nekem gyorsabbnak mert már nagyon szerettem volna látni az elgondolást működés közben Érdekelne, hogy néz ki ez a multiplex vezérlés assembly szinten.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Kiszedtem a programból az eeprom fölösleges olvasgatását, most csak akkor néz rá, ha eltelt egy másodperc, vagy nyomogatják a gombokat, éjszaka tesztelem, reggelre kiderül
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
6 óra üzem után - a javított programmal - az eredmény jónak tűnik. Mellékelem a programot, hátha van még benne kivilágítatlan boxkesztyű :boxer:
(#) HeZ válasza sooty hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Valóban, a PIC logikai működése (lábak vezérlése) különbözik a LED-ek fizikai meghajtásától. Eddig a logikai meghajtásról írtam, a LEDeket vagy tranzisztorokkal (akár DIP tokozásúval FET-ekkel) vagy áramgenerátorral kell meghajtani. A szavakat el kell egymástól optikailag szigetelni, különben átvilágítanak a szomszéd szavakra is. Nekem egyszerűbb (és olcsóbb is) több program írása, mint a több hardver. A multiplex üzemmód egyszerűen kódolható: a sárgával jelölt kódsorozatokat (144 darabot =12 óra alatt óránként 12) öt percenként kell léptetni, míg a kijelzéshez millisecundumonként kell léptetni a szavak LEDjeit (max 6 darabot). A PWM az ON/OFF aránya (kitöltési tényezője). A működés egyszerű (és unalmas, mert 5 percenként változik kicsit . Valaki (bocs, nem néztem vissza...) elkészítette excelben a gép idejét Word-Clock szerűen kijelezve.
(#) sooty válasza HeZ hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Idézet:
„Valaki (bocs, nem néztem vissza...) elkészítette excelben a gép idejét Word-Clock szerűen kijelezve.”

Jaja az én voltam még az elején, amikor bbazs-zsal tökölődtünk rajta. Csináld meg a tiédet, szerintem igen jó lesz!
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok!

Látom készülnek az alkotások
Ha anno jobban belemélyedtem volna a programozásba, és a digitális áramkörökbe akkor most biztos több okosságot tudnék mondani ezzel kapcsolatban.
Egyenlőre a kijelző felépítésén gondolkozom, miként tudom majd összehozni... aztán majd ha valaki megosztja velem a picet, és a kapcsot akkor nekiállok utánépíteni...
(#) HeZ válasza bbazs hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Én pont (f)ordítva vagyok
A programozás-vezérlés építés megy jobban, mint a mechanikai építés... Az élvilágításos kijelzőn molyolok...
(#) sooty hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Csináltam egy kis reklámot az órának a HE2010 találkozón , volt akinek tetszett .

DSC01501.JPG
    
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Nekem nagyon tetszett! Igazán szép munkát végeztél! Gratula!
(#) sooty hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Felrakom a word clock elkészült anyagait. Ebben a formában nem biztos hogy érdemes utánépíteni, de egy megoldás a témára. Ha találtok benne hibát írjátok meg, javítom. A gombokat nem szükséges az előlapra kivezetni, úgy egyszerűbb az összeállítás. A két panel tüskesorral kapcsolódik egymáshoz. (lásd régebbi képek)
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Gratula és köszönet!
(#) rohi válasza sooty hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Köszi!
Én megpróbálom,majd értesítelek az eredményről.
(#) picard666 hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Sziasztok!
Ilyen előlapot hogyan lehet házilag készíteni? Mármint ezt a kivágott nyákot, hogy szépen nézzen ki. Vagy ezt házilag nem igazán lehet kivitelezni?
Esetleg hogyan lehet még megoldani, hogy tényleg kontrasztos legyen, de ugyanakkor pofásan is mutasson?
(#) zolee1209 válasza picard666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia!
Ez egy üvegszálas nyákból készült előlap. Úgy kell elkészíteni, mint más áramköri lapokat...
(#) picard666 válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Azt láttam, hogy egszerű nyáklemez, de hogy maratja át egészen lyukasra, hogy szép legyen a marási szél? Vagy nem lesz teljesen lyukas, csak annyira vékony az üvegszálas alapja a lemeznek, hogy ennyire átvilágít rajta a led?
(#) sooty válasza picard666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ahogy írtad, vékony üvegszálas nyáklemez kell hozzá. Ha lyukas lenne kiesnének O,P,A stb. betűk közepei, ahhoz stencil szerű betűtípus kell, ilyen módon lehetne vékony bronzlemezből is előlapot készíteni kétoldalas fotózással és maratással, ahogy a nixie deluxe Képórámnál csináltam a feliratot. :yes:
(#) picard666 válasza sooty hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Á, így már értem, bele sem gondoltam abba, hogy kiesnének a betűk közepei, de most hogy így mondod, teljesen logikus
(#) rohi válasza sooty hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Élesztem az órát,de még nem az igazi.
A pic valószínűleg megy (órajel freki szkóppal OK)
Sooty leírnád,hogy a két nyomógombbal, hogy kell beállítani az időt?
Nálam az a jelenség,hogy ha az alsót megnyomom,akkor világítanak bizonyos csoportok,és ez változik is,de a másik nyomógomb működése nem érzékelhető.
A zip. ben lévő HEX-et programoztam fel.
Nem lehet itt a probléma?(a nixi topicban janocsival
volt kompatibilitási problémátok)vagy ez teljesen más?
ne itt keressem a hibát?
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem