Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   24 / 141
(#) tilion válasza zombee hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Azt kivettem és úgy festettem,lehet a csillámpapírt mással helyettesíteni?
(#) zombee válasza tilion hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Elvileg jégkrémesdoboztetővel(ideiglenesen) vagy csillámmal. az égett át?
Valaminek mindenképp kell ott lennie, mert különben szétég a magnetron antennája ha zsírcsepp vagy őz kerül bele.
(#) tilion válasza zombee hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Szervusz!
Mellékelem a képet még festés előtt,remélem át megy,magnetront kicseréltem.Utána van ez a szigetelés gondom,mást nem kaptam csak hő álló akril festéket.
Azzal festettem be és megy is szépen egy darabig 1p. kb.
utána szikrázik körbe megint festem ,megint jó1p. .De tovább már nem kísérletezhetek,mert az új magnetron réz sapkája kezd meg égni.A csillám papírt,azért kérdeztem,mert hallottam a jég krémes dobozról ki probáltam nem jött,be,de ez lehet a festék hiánya miatt is ,azt hiszem.

c5a_4_big.jpg
    
(#) tilion válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Köszönöm válaszodat,de belülről szinte lehetetlen hozzá férni a tartó miatt.
(#) Hodinka válasza tilion hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Idézet:
„de belülről szinte lehetetlen hozzá férni a tartó miatt.”

Pedig kénytelen leszel,ha azt akarod hogy a mikród működjön.
Egyébként ha mégis újrafested arra figyelj,hogy a festék mindenhol belepje a fémfelületet,sehol egy mm-nyi se maradjon ki,mihelyst kész van először csak csillámlemez nélkül tesztelgesd,azt az égettet a képen meg ne is tedd vissza mert kezdheted előről az egészet.
(#) tilion válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Köszönöm és ,ha meg fordítom a csillám lemezt és az éget lesz lefelé az nem jó?
(#) Hodinka válasza tilion hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Nem jó úgysem.
Annak a kukában a helye.
(#) tilion válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
köszönöm
(#) kukucka válasza kukucka hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szia Hodinka!
Úgy tűnik az igért hétfő csak most jött el.
Annyira lebeszéltetek arról, hogy én kezdjek neki a mérésnek ill. javításnak, hogy a végén addig vártam az elfoglalt férjemre, mire nem birtam tovább cérnával és mivel a programokhoz én értek jobban, hát megpróbáltam legalább itt előbbre jutni.
Végigpróbálgattam a számítógépeknél szokásos dolgokat: áramtalanítás, újraindítás, különböző programok használata és úgy tűnik, hogy a grill többszöri rövid ideig tartó használata, kapcsolgatása meghozta az eredményt. Legalábbis pillanatnyilag megfelelően működik minden. Úgy tűnik itt volt valami összeakadás.
Mindenesetre a tanácsokat gondosan elmentettem.

Köszi a segítséget Mindenkinek! Szamizdat, MCsanyi, zombee!!!
(#) Hodinka válasza kukucka hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Hát igen,ezek szerint mégiscsak az irányítással volt a gond,éppen ezért említettem korábban is,hogy a megfelelő mérések nélkül,csak sötétben való tapogatózás az egész,főleg így írásban néhány szóból szinte lehetetlen megállapítani a probléma forrását.Világért sem szeretném az ördögöt a falra festeni,de nagy a gyanúm,hogy ez most csak ideiglenes állapot,de reméljük hogy nem így lesz.
Üdv!
(#) kukucka válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Sajnos az ördögöt én is látom a falon. Ezért pillanatnyilag eltekintünk a grill használatától, amíg a javasolt méréseket végig nem tudjuk csinálni. Valószínűleg utánna ismét elő fogok itt fordulni
Addig is köszi
(#) deluxx hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Volna egy problémám. Adott egy LG mikró. Látszólag tökéletesen műköik, világít, zúg, pörgeti a kaját, viszont nem melegít rendesen.
Ezt azt jelenti hogy ha berakok egy pohár vizet, akkor az egy perc múlva csak langyos lesz legmagasabb fokozaton is. Forróra semmit nem hajlandó melegíteni max langyosra, melegre, tehát a magnetron elvileg működik.
Belülről tiszta, és ki is lett direkt súrolva, takarítva, égésnyom, sérülés nem látható.
A burkolat alatt is minden okésnak tűnik, égésnyom nincs, egy biztit találtam, (250V 10A) erre rámértem, okés.
Mikor újra összeraktam és kipróbáltam, megfigyeltem hogy a kapcsoló tábla mögötti, fenti részen rögzített kerámia ellenállás már 1 perc üzem után is annyira durván felforrósodik, hogy fölötte nem nagyon lehet a burkolathoz érni.

Egy háztartási gép szerelőt megkérdezve annyival lettem okosabb, hogy valószínleg valami dióda csinálja a balhét, azt mondta az úriember hogy keressem meg, a belső burkolaton lesz rögzítve. Amit találtam az egy ki kör alakú alkatrész, amiről kiderült hogy egy termosztát, de nem hiszem hogy ez lenne az amit keresek.

Valaki, valami ötlet?
Előre is köszönöm!
(#) Hutty válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Az az ellenállás a "lágyindításhoz" szokott kelleni, egy relé a bekapcsolás után kis idővel rövidre zárja. Ez a relé valószínüleg nem szuperál, a teljes terhelés az ellenállás és a relé hibás kontaktja között oszlik meg. Ez a relé is csúnyán meleg lehet.

mikroh.jpg
    
(#) deluxx válasza Hutty hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Köszönöm a választ!
Megnéztem megint. Úgy hiszem látom a relét, ez az egyetlen amit felfedezni vélek a készülékben (szintén a kapcsoló tábla mögött csak lent a legalján), azonban a hőmérséklete teljesen normális, még csak nem is langyos vagy meleg. A kerámia ellenállás a szokásos módon tűzforró, és az oldalán látszik hogy el is van repedve.

Ez a relés dolog magában okozhatja a nem melegítős problémát?
(#) zombee válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Hello!

Vagy a szerelő vagy nem ért hozzá vagy én.
A dúrván felforrósodó ellenállás az indítóellenállás ami arra szolgál, hogy a magnetront meghajtó trafó "símán" induljon, 2 fokozatban. Ezáltal megakadályozza a hirtelen áramlökéseket és a magnetront is kíméli.

Normális esetben az indító ellenállással párhuzamosan kapcsolódik valami, ami kb. 2-3 másodperc múlva rövidre zár, így az ellenállást kiiktatja a körből.
Ha ez a kapcsoló nem működik, akkor az ellenállás bennmarad a körben, melegszik mint atom, ráadásul a magnetron nem tud teljes üzemben dolgozni.

Már nem emlékszem milyen elven működik ez a kapcsoló, meg kell nézni a kapcsolási rajzot. Egy 230V-os relé, egy kondi és egy ellenállás beépítése megoldhatja a gondot.
(#) deluxx válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Nincs okod kétségbe vonni a saját elméletedet. Két helyen érdeklődtem, és a második szervízben már senki nem is mondta ezt a "keressedmegadiódát" ötletet, és mikor mondtam nekik, hogy ezt a tanácsot kaptam, nem nagyon értették a dolgot.

Mindjárt tolok fel képet. Jó elméletnek tűnik ez a relés dolog amit már itt mondtak is. Most kiszabadítottam a relét, és az valami hibátlan gyári állapotban van látszólag. Sajnos nem vagyok elég jártas az elektronikában, mert tuti simán ki lehetne próbálni hogy kapcsol-e a relé, mert a mikró zaja ezt lehetetlenné teszi.
(#) zombee válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Lehet hogy kapcsol, de az érintkezők beéghettek.
Otthoni eszközökkel én úgy mérném ki, hogy ráadom a kapcsolófeszt(ami lehet hogy 24V, de az ilyen általában 12V-on is kapcsol), majd egy nagyáramú fogyasztót(pl. hajszűrítót) rákötök és kimérem mekkora feszültség esik az érintkezőkön. Ha ez nagyobb mint 1V akkor azzal van a baj.
(#) deluxx válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Na, nagynhezen sikerült feltölteni képeket.

Jól látható az elrepedt ellenállás is. Mint mondtam a relé teljesen újszerűnek tűnik belülről. Se kosz, se égés, se semmi..
Az utolsó kép még pár cucc egy panelen.. Gondolom ezek valamelyike a dióda amit keresnem kellett volna..

Bővebben: Link . Bővebben: Link . Bővebben: Link . Bővebben: Link
(#) Hodinka válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Idézet:
„Na, nagynhezen sikerült feltölteni képeket”

Nem is bírja megnyitni nekem...
Idézet:
„Jól látható az elrepedt ellenállás is. Mint mondtam a relé teljesen újszerűnek tűnik belülről. Se kosz, se égés, se semmi..”

Pont ez benne a lényeg,az ellenállás azért forró mert a relé nem húz be és az egész terhelés rajta oszlik meg,és pont ezért nem melegít rendesen a magnetron sem,mert a trafóra a csak tápfesz töredéke jut.Rá kéne mérni a relé tekercsére hogy nincs-e szakadás benne.
(#) deluxx válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Újfent mondasz valamit, mert a két kis felület ami öszezár amikor behúz a relé, nem valami szép. Elvakított a látható felületek szép állapota
Ha az általabb írtnál egyszerűbb volna a kimérési eljárás akkor azt hiszem nekimennék, de így sajnos kevés az értés hozzá hogy mit hova, meg hol mérjek

Az érintkezőfelületek megtakarításához mennyi reményt fűzöl, illetve mivel javasolnád, ha javasolnád? (ha csak egy próba erejéig jó, akkor is egyből kiderül hogy ő volt-e a hibás, csak az a baj hogy a kerámia ellenállás is mindenképp cserés lesz merthogy sérült...)
(#) deluxx válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
A relé tekercsére amennyire én értek hozzá azon a két ponton tudok rámérni, ahová a kés kis vékony drót fut magáról a tekercsről. A relé alján ez a két pont össze van kötve egy spiál piktogrammal. Ha valóban ez a jó hely, akkor bizony szakadás van, és akkor ezek szerint itt van a kutya is elásva ugye?
(#) Hodinka válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Egyébként meg ha már minden vészni látszik,csak egyszerűen kösd át az ellenállást egy darab huzallal ,igaz nem túlzottan ajánlott ez a módszer,de legalább fogod tudni használni a mikrót amíg szerzel bele új relét...
(#) Hodinka válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Idézet:
„...akkor bizony szakadás van, és akkor ezek szerint itt van a kutya is elásva ugye?

Igen ha szemmel látható szakadás van,akkor ott a baj kétségkívül.
(#) deluxx válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Kicsit megpróbáltam az agyamat munkára bírni, és jót nevettem magamon mennyire nem láttam át a relét.
Az eredmény egyértelmű: a tekercs szakadt.
A kapcsolandó lábakat is átnéztem, és ha a relé behúzna, akkor az érintkezéssel nem volna baj, de ez már most lényegében mindegy.
Tehát a relé cserés..
Az újabb kaki hír, hogy kiszabadítottam a szétrepedt ellenállást (teljes hosszában ketté van repedve) és nagy örömömre mindösszesen annyi olvasható a feliratból az egyik sarkán hogy
"...RIA
...0W 30@K" - mely esetben a kukac az OHM jelet hivatik szimbolizálni..
Ilyen "bő" infóval nagyon egyszerűnek igérkezik ezt is beszerezni... :S
(#) deluxx válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
A szakadás nem szemmel látható, látszólag a kis vezetékek épek. A tekercs oldalán látni egy ponton valami zöld takony szerűt, de az lehet valami gyári lezáró cumó, mert műanyag sincs a közelében ami odapörkölődhetett volna. Ha viszont multiméterrel sípolós szakadásmérős állásban rámegyek a két végpontra hatalmas csend honol - innen a halottá nyilvánítás..
(#) Hodinka válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Nem éppen így van,ha a relé tekercse 220V-ra van méretezve ott már viszonylag nagy ellenállást lehet mérni.
(#) deluxx válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Kérlek próbáld nagyon egyszerű és hozzáértetlen kontár nyelvre fordítani a véleményed
250V AC / 24V DC - ilyesmiket látok a típusszám alapján.
Valami okból arra következtettem, hogy 24V-os a behúzó rész, és 250V -os környezetet lehet szakajtani vele. Ez csak feltételezés, a tekercs lábai is nyeszlettebbek egy mérettel a kapcsolt lábaknál, azt hiszem ezért feltételezek ilyeneket..
Ha máshogy is érdemes rámérnem, mondd hogyan tegyem. (műszerállással ha lehet..)
(#) zombee válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Ezt 24V kapcsolgatja. Ilyenem is van meg ellenállást is tudnék nézni ha kell. Ez utóbbinak értékét egyelőre tuom.
(#) deluxx válasza zombee hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Holnap rákérdezek itt helyben, ahol már érdeklődtem is. Elég nagy alkatrészbázis, legalább megnézem mit mondanak árban. Az az ogazság hogy a mikrót így rosszan kaptam, és azért a lelkesedés, mert fiatalabb meg nagyobb mint az enyém (ős Sharp, van vagy 15 éves).
Szervízbe ezért is nem akartam vinni, mert nem nagyon szánok rá komolyabb összeget.
Ha nem kapok itt, akkor szólok.

Mindemellett mindenki segítségét nagyon köszönöm. Nem nagyon fordult még elő hogy ilyen rövid idő alatt ilyen hathatós segítséget kaptam fórumon, úgyhogy hálás vagyok mindenkinek!!!
(#) Hodinka válasza deluxx hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Mindössze csak arra céloztam,hogy lágyinditásnál gyakran használnak AC reléket is amelyeknek eleve 220V a vezérlő feszültsége,de a te esetedben ezekszerint DC reléről van szó,és 24V a nyitófesz,de még így is mérhetsz kΩ nagyságú értékeket rajta,a műszert meg a "sípolós" üzemmód helyett,állítsd nagyobb ellenállásra (2000ohm-ra kb).
Következő: »»   24 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem