Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Univerzális soros motor fordulatszám szabályozása PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Thowra hozzászólása Aug 6, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Van egy univerzális sorosmotorom egy automata mosógépből. Próbára rákötöttem egy porszívó fordulatszám szabályzót, lehet vele állítani a fordulatot de nem az igazi. A motor meghajtására PIC et szeretnék használni. A motor tachogenerátora szinuszos jelet ad. Ezt fel lehetne használni a nyomaték beállítására. Van esetleg valakinek ötlete a hardveres részhez? Valami olyasmire gondoltam, hogy a PIC figyelné e techogenerátorból jövő jelet, ennek függvényében PWM mel hajtaná a motort, így terhelve és terheletlenül is azonos maradna a fordulatszám. A segítséget előre is köszönöm.
(#) Thowra válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Üdv!
Azért szeretnék PIC et használni mert pl az aktuális fordulatszámot ki kellene írni, be kellene állítani...
Az IC tetszik, lehet össze lehetne házasítani a PIC felőli kijelzőt, beállító részt és ezt?
(#) Josi777 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Több mint 20 éve használják ezt az ic-t motor fordulatszám szabályozásra és valóban nagyon sok mosógépben ez volt. Mára már mindent a kontroller csinál, nincs külön motor szabályozó ic. A legegyszerűbb megoldásnak tűnik, ha sikerülne szerezned egy rossz mosógép szabályozó panelját. A kijelzést pedig egyszerű frekiméréssel lehet megoldani, ugyanis ezeknek a motoroknak a jeladója nem lineáris feszültséget ad, hanem a fodulatszámmal arányos frekvenciájú váltófeszültséget.
(#) Thowra válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Üdv!
Az ic beszerzés alatt. A tachogenerátora szép színuszos jelet ad.
(#) Thowra válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Üdv!
Már próbálkoztam a flowcode al, néhány dologra már használtam. Ezen a gépen nincs most fent, de hétvégén felrakom és kipróbálom a progit.
(#) Thowra válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Üdv!
Ma végre odajutottam ahoz a géphez amin van flowcode.
megpróbáltam megnyitni a fájlt de nem engedi. Lehet kisebb verzió van nálam (flowcode3)?
(#) car1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Szia!
Én is most ismerkedem a flowcode-al,és pont nemrégen tanulmányoztam az általad feltett kis progit amit látom Proteus-ban le is szimuláltál.
Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni,mert számomra a nem tiszta,hogy honnan tudod hogy a 16f887-nek a kimenete a 17-es (RC2) láb?
Mert a flowcode-ban nem jövök rá.

üdv.:car1
(#) pucuka válasza Thowra hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Üdv!
Figyelj, az automata mosógépekben nem szokott univerzális soros motor lenni, biztos vagy benne, hogy ez az? Kefés (kommutátoros) motor? A soros motor a kefék miatt érzékeny a vízre, párára.
Mert akkor a porszívó szabályozójának jónak kell lenni.
Ha nem az, hanem egyfázisú (többpólusú) asszinkron motor, akkor a fordulatszámot csak pólusváltással, vagy frekvencia szabályozással tudod szabályozni, akkor a PWM sem jó.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Rendben van, nem azt állítottam, hogy nem létezik, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy ha univerzális soros morral van dolga akkor jónak kellene lennie a porszívó szabályozójának, (akár fázishasításos, akár PWM) de ha ez nem működik jól, akkor valószínűleg egyfázisú asszinkron motor.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Én sem tudom mi lehet benne, de ha más kitalálta, nem lehetetlen újra kitalálni.
Mi is történik? Ha nő a terhelés, csökken a fordulatszám. Ha csökken a forulatszám, csökken az ellenmotoros erő. Ha csökken az ellenmotoros erő, nő az áram.
A szabályozás: ha nő az áram növelni kell a kapocsfeszültséget (óvatosan) minek hatására kicsit jobban nő az áram, ennek hatására nő a fordulatszám is.
A gond az, hogy ez pozitív visszacsatolás, és ennek a szabályozásnak valahol gátat kellene szabni.
Én elméletben kicsit leegyszerűsítve így gondolom, de végig kellene gondolni, alaposan, de valahogy így működhet a sarokcsiszoló szabályozója is.
(#) Zupp87 hozzászólása Szept 18, 2009 /

Vagy ha figyelembe vesszük, hogy a kommutátor egy mechanikus egyenirányító. Egyenfeszültségről táplálva a motort a szénkeféken mérhető feszültség a fordulatszámtól és a kommutátorszeletek számától függő frekvenciával lüktető egyenefesz. Váltóáramról való táplálás esetén ez egy 100Hz-es lüktető egyenfeszre ül rá, nem vált polaritást 50Hz-es frekvenciával a soros gerjesztés miatt. Ha ezt a feszültséget egy olyan higpass-filteren vezetjük át, ami kiszűri az 100Hz-es összetevőt, akkor megkapjuk a fordulatszámtól és a kommutátorszeletek számától függő frekvenciát, igaz, 100Hz-cel lüktetve, ugyanis a nullátmeneteknél nulla a gerjesztés, és nulla a forgórészen átfolyó áram is (soros motor), feltéve, ha eltekintünk a vasmag remanens indukciójától. Ez csak egy elképzelés, hiszen 20-30ezres fordulatú motorokról van szó, sok kommutátorszelettel, ami párszáz kHz-es frekvenciát eredményez.. érzékeny eszközzel persze mérhető, csak akkor a zavarvédelemre különös gondot kell fordítani, a kefeszikrázás és egyéb zavarhatások könnyen összezavarhatják a dolgokat.
(#) djusee hozzászólása Dec 11, 2009 /

Hello.
Szeretnék csinálni tekercselö gépet és van egy mosógépmotrom , szénkefés.Szeretnék egyszerübb vezérlést épiteni hozzá, gondoltam a 220 at egyenirányitom 555 ösel PWM módban meghajtok egy FET et és igy meghajtani. Tahogenerátor nem lenne lényeg. Szerintetek kivitelezhetö lenne? Vagy másikat ajánlatok. Köszi
(#) Zupp87 válasza djusee hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

[OFF]Tekercselőgéphez szerintem jobb megoldás, ha veszel valamelyik barkácsáruházban egy olcsó akkus fúrót, vagy kunyerálsz olyat, amelyiknek megdöglött az akkumulátora. Minden megvan benne, ami tekercselőgéphez kell: motor, PWM szabályzó, áttétel. És szerintem az az 500-as max. fordulat elegendő egy tekercselőgéphez.
(#) djusee válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Hello .
Igazad lehet. Köszi
(#) v2feri hozzászólása Aug 9, 2010 /

üdv!(#506547) simpi válasza pucuka hozzászólására (#506542) Válasz  Szept 4, 2009
Jó is hozzá, csak ha leveszed a teljesítményt legyengül a motor. Ezért kellene a visszacsatolás ami visszaszabályozza a teljesítményt. Kis Bosch sarokcsiszolókban volt egy beöntött elektronika semmi érzékelő nem kellett hozá mégis nagyon szépen tartotta a beállított fordulatszámot. Rákötöttem egy 300Wattos AEG mosógépmotorra és 1000- maxig lehetett állítani a fordulatszámot, és ha leterhelted a motort nem lassult semmit sem. Egy ilyen szabályzónak szívesen elfogadnám a rajzát.
erről tudnál rajzot küldeni? Motorhoz ilyesmire lenne szükségem.Amatőr vagyok ezért egyszerű megoldásra van szükségem . Köszi! Bosh cuccot szerzek Bővebben: Link
(#) v2feri válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szevasz! Van 1indesit mosógép motorom,állandó alacsony fordulaton szeretném használni.Láttam 2009-es hozzászólásodban a fordulatszám szabályozással foglalkoztál.Fenti motor,porszívó fordulatszám vezérlővel és BOSH sarokcsiszoló visszacsatolással. erről kellene infó,hogy kössem. emlékszel?
(#) latyakosa hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok,

A célom egy kisteljesítményű (Pmax <=250W) eszterga főorsó motor fordulatszám szabályozó elkészítése.
Az eredeti szabályozója megvan, de nem tartom jó konstrukciónak. Számos meghibásodási lehetőség van benne, és ismét rossz

Erről a szabályozóról van szó: Bővebben: Link

A korábbi szabályozó ismert problémái:
- vészleállításnál a motorban tárolt induktív energia nincs megfelelően elvezetve
- Az irányváltás a motor bármilyen fordulatszáma mellett is kivitelezhető, elektronika általában nem bírja
- Nincs galvanikusan leválaszva a vezérlő elektronika a 230v-s hálózattól ezért körülményes a hibakeresés, javítás
- nincs kikapcsolás esetén a főorsó/motor fékezése megoldva

A fordulatszám értékének a méréséhez optos jeladó tárcsát szándékozom a motorra szerelni. A hajtás fogasszíjjal történik.

Van valakinek kész működö kapcsolása?
(#) pjg hozzászólása Jún 11, 2017 /

Ha egy univerzális soros motorral sorba kapcsolok egy diódát, akkor hogyan fog reagálni erre?
Gondolom fele lesz a teljesítménye és csökken a fordulatszáma. De mennyivel? Tudom, próbáljam ki. Ez egy 2 kW-os sarokcsiszoló.
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Jún 11, 2017 /

Fele feszültség, fele áram, negyed teljesítmény, kb. Egyébként pedig próba cseresznye....
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2017 /

Igaz!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem