Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Univerzális soros motor fordulatszám szabályozása PIC-kel
Témaindító: Thowra, idő: Aug 6, 2009
Témakörök:
Üdv mindenkinek!
Van egy univerzális sorosmotorom egy automata mosógépből. Próbára rákötöttem egy porszívó fordulatszám szabályzót, lehet vele állítani a fordulatot de nem az igazi. A motor meghajtására PIC et szeretnék használni. A motor tachogenerátora szinuszos jelet ad. Ezt fel lehetne használni a nyomaték beállítására. Van esetleg valakinek ötlete a hardveres részhez? Valami olyasmire gondoltam, hogy a PIC figyelné e techogenerátorból jövő jelet, ennek függvényében PWM mel hajtaná a motort, így terhelve és terheletlenül is azonos maradna a fordulatszám. A segítséget előre is köszönöm.
Üdv!
Azért szeretnék PIC et használni mert pl az aktuális fordulatszámot ki kellene írni, be kellene állítani... Az IC tetszik, lehet össze lehetne házasítani a PIC felőli kijelzőt, beállító részt és ezt?
Több mint 20 éve használják ezt az ic-t motor fordulatszám szabályozásra és valóban nagyon sok mosógépben ez volt. Mára már mindent a kontroller csinál, nincs külön motor szabályozó ic. A legegyszerűbb megoldásnak tűnik, ha sikerülne szerezned egy rossz mosógép szabályozó panelját. A kijelzést pedig egyszerű frekiméréssel lehet megoldani, ugyanis ezeknek a motoroknak a jeladója nem lineáris feszültséget ad, hanem a fodulatszámmal arányos frekvenciájú váltófeszültséget.
Üdv!
Az ic beszerzés alatt. A tachogenerátora szép színuszos jelet ad.
Üdv!
Már próbálkoztam a flowcode al, néhány dologra már használtam. Ezen a gépen nincs most fent, de hétvégén felrakom és kipróbálom a progit.
Üdv!
Ma végre odajutottam ahoz a géphez amin van flowcode. megpróbáltam megnyitni a fájlt de nem engedi. Lehet kisebb verzió van nálam (flowcode3)?
Szia!
Én is most ismerkedem a flowcode-al,és pont nemrégen tanulmányoztam az általad feltett kis progit amit látom Proteus-ban le is szimuláltál. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni,mert számomra a nem tiszta,hogy honnan tudod hogy a 16f887-nek a kimenete a 17-es (RC2) láb? Mert a flowcode-ban nem jövök rá. üdv.:car1
Üdv!
Figyelj, az automata mosógépekben nem szokott univerzális soros motor lenni, biztos vagy benne, hogy ez az? Kefés (kommutátoros) motor? A soros motor a kefék miatt érzékeny a vízre, párára. Mert akkor a porszívó szabályozójának jónak kell lenni. Ha nem az, hanem egyfázisú (többpólusú) asszinkron motor, akkor a fordulatszámot csak pólusváltással, vagy frekvencia szabályozással tudod szabályozni, akkor a PWM sem jó.
Rendben van, nem azt állítottam, hogy nem létezik, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmét, hogy ha univerzális soros morral van dolga akkor jónak kellene lennie a porszívó szabályozójának, (akár fázishasításos, akár PWM) de ha ez nem működik jól, akkor valószínűleg egyfázisú asszinkron motor.
Én sem tudom mi lehet benne, de ha más kitalálta, nem lehetetlen újra kitalálni.
Mi is történik? Ha nő a terhelés, csökken a fordulatszám. Ha csökken a forulatszám, csökken az ellenmotoros erő. Ha csökken az ellenmotoros erő, nő az áram. A szabályozás: ha nő az áram növelni kell a kapocsfeszültséget (óvatosan) minek hatására kicsit jobban nő az áram, ennek hatására nő a fordulatszám is. A gond az, hogy ez pozitív visszacsatolás, és ennek a szabályozásnak valahol gátat kellene szabni. Én elméletben kicsit leegyszerűsítve így gondolom, de végig kellene gondolni, alaposan, de valahogy így működhet a sarokcsiszoló szabályozója is.
Vagy ha figyelembe vesszük, hogy a kommutátor egy mechanikus egyenirányító. Egyenfeszültségről táplálva a motort a szénkeféken mérhető feszültség a fordulatszámtól és a kommutátorszeletek számától függő frekvenciával lüktető egyenefesz. Váltóáramról való táplálás esetén ez egy 100Hz-es lüktető egyenfeszre ül rá, nem vált polaritást 50Hz-es frekvenciával a soros gerjesztés miatt. Ha ezt a feszültséget egy olyan higpass-filteren vezetjük át, ami kiszűri az 100Hz-es összetevőt, akkor megkapjuk a fordulatszámtól és a kommutátorszeletek számától függő frekvenciát, igaz, 100Hz-cel lüktetve, ugyanis a nullátmeneteknél nulla a gerjesztés, és nulla a forgórészen átfolyó áram is (soros motor), feltéve, ha eltekintünk a vasmag remanens indukciójától. Ez csak egy elképzelés, hiszen 20-30ezres fordulatú motorokról van szó, sok kommutátorszelettel, ami párszáz kHz-es frekvenciát eredményez.. érzékeny eszközzel persze mérhető, csak akkor a zavarvédelemre különös gondot kell fordítani, a kefeszikrázás és egyéb zavarhatások könnyen összezavarhatják a dolgokat.
Hello.
Szeretnék csinálni tekercselö gépet és van egy mosógépmotrom , szénkefés.Szeretnék egyszerübb vezérlést épiteni hozzá, gondoltam a 220 at egyenirányitom 555 ösel PWM módban meghajtok egy FET et és igy meghajtani. Tahogenerátor nem lenne lényeg. Szerintetek kivitelezhetö lenne? Vagy másikat ajánlatok. Köszi
[OFF]Tekercselőgéphez szerintem jobb megoldás, ha veszel valamelyik barkácsáruházban egy olcsó akkus fúrót, vagy kunyerálsz olyat, amelyiknek megdöglött az akkumulátora. Minden megvan benne, ami tekercselőgéphez kell: motor, PWM szabályzó, áttétel. És szerintem az az 500-as max. fordulat elegendő egy tekercselőgéphez.
üdv!(#506547) simpi válasza pucuka hozzászólására (#506542) Válasz Szept 4, 2009
Jó is hozzá, csak ha leveszed a teljesítményt legyengül a motor. Ezért kellene a visszacsatolás ami visszaszabályozza a teljesítményt. Kis Bosch sarokcsiszolókban volt egy beöntött elektronika semmi érzékelő nem kellett hozá mégis nagyon szépen tartotta a beállított fordulatszámot. Rákötöttem egy 300Wattos AEG mosógépmotorra és 1000- maxig lehetett állítani a fordulatszámot, és ha leterhelted a motort nem lassult semmit sem. Egy ilyen szabályzónak szívesen elfogadnám a rajzát. erről tudnál rajzot küldeni? Motorhoz ilyesmire lenne szükségem.Amatőr vagyok ezért egyszerű megoldásra van szükségem . Köszi! Bosh cuccot szerzek Bővebben: Link
Szevasz! Van 1indesit mosógép motorom,állandó alacsony fordulaton szeretném használni.Láttam 2009-es hozzászólásodban a fordulatszám szabályozással foglalkoztál.Fenti motor,porszívó fordulatszám vezérlővel és BOSH sarokcsiszoló visszacsatolással. erről kellene infó,hogy kössem. emlékszel?
Sziasztok,
A célom egy kisteljesítményű (Pmax <=250W) eszterga főorsó motor fordulatszám szabályozó elkészítése. Az eredeti szabályozója megvan, de nem tartom jó konstrukciónak. Számos meghibásodási lehetőség van benne, és ismét rossz Erről a szabályozóról van szó: Bővebben: Link A korábbi szabályozó ismert problémái: - vészleállításnál a motorban tárolt induktív energia nincs megfelelően elvezetve - Az irányváltás a motor bármilyen fordulatszáma mellett is kivitelezhető, elektronika általában nem bírja - Nincs galvanikusan leválaszva a vezérlő elektronika a 230v-s hálózattól ezért körülményes a hibakeresés, javítás - nincs kikapcsolás esetén a főorsó/motor fékezése megoldva A fordulatszám értékének a méréséhez optos jeladó tárcsát szándékozom a motorra szerelni. A hajtás fogasszíjjal történik. Van valakinek kész működö kapcsolása?
Ha egy univerzális soros motorral sorba kapcsolok egy diódát, akkor hogyan fog reagálni erre?
Gondolom fele lesz a teljesítménye és csökken a fordulatszáma. De mennyivel? Tudom, próbáljam ki. Ez egy 2 kW-os sarokcsiszoló.
Fele feszültség, fele áram, negyed teljesítmény, kb. Egyébként pedig próba cseresznye....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |