Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Equalizer kapcsolási rajz

Témaindító: wexis, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Jún 16, 2010 /

Sziasztok!

Ezt a 3 sávos hangszínszabályzót tervezem megépíteni sztereóban.
Annyit fogok rajta módosítani, hogy az IC-t kicserélem NE5532-re és +/- 12V-ról fog üzemelni.
Sajnos se 470 se 500K Ohm-os potmétert nem tudok beszerezni.

Valahogy nem lehetne módosítani a két ellenállás vagy az egy kondenzátor értékét, hogy 100K-s potméterrel is ugyan úgy működjön (ugyan azt a frekvenciát szabályozza)?
(#) Haha98 hozzászólása Jún 27, 2010 /

Sziasztok!
Még új vagyok itt, és valószínű hogy bárkinek nagyobb a tudása nálam. Ezért szeretnék kérdezni tőletek, hátha segítetek az ötletem megvalósításában.
Szeretnék készíteni egy equalizert, vagy csak egy equalizer imitátort. A gondom az, hogy semmi rajzom nincs ilyen téren, s nem is tudom milyen bonyolult lenne összerakni eggyet. Azt tudom, hogy minnél több ledből kellene csinálni, hisz annál szebb. Ha esetleg lenne valami elképzelésetek, boldog lennék ha megosztanátok! Köszönöm előre is!
(#) Doncso válasza Haha98 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Nagyjából tudod mit akarsz? Mi az az equalizer imitátor? Tudod mi az az equalizer?
(#) szamóca válasza Haha98 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Az LED-es spektrum analizátor, ami kombinálható egy ugyanannyi sávos kiegyenlítővel.
Hagyd. Túl bonyolult még Neked. :yes:
(#) KisBuczi hozzászólása Aug 9, 2010 /

Szervusztok!
Variszabi belinkelte a 3-sávos EQ-t. Meglehetősen egyszerűnek tűnik még talán nekem is sikerül megépíteni.
Néhány kérdés azért felmerül bennem:
1.Hogyan állítom a hangszint?
2.Az ellenállások 10K,33K és 18K akar lenni?
3.A kondik 47 nanosak?

3 darab TDA2030-as erősítőt már építettem.Az utolsó meglepően jól sikerült,ez elé szeretném beépíteni ezt az EQ-t. Kocsiba kerülne a rendszer szóval 12 voltot kapna.

Segítséget előre is köszönöm
(#) titi válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Hali!
a 3k3 azt jelenti, hogy 3,3k ohm, hasonlóan az 1k8=1,8k ohm.
A 4n7 kondi hasonlóan 4,7nF, tehát nem 47n.
Természetesen ami 47n-nek van írva az 47nF.
A hangszínt a 3db potival állítod.
Azt gondolom tudod, hogy a sztereóhoz két ilyen áramkör kell, de ha a két oldal hangszínét nem akarod külön állítani, akkor sztereó potikat használj.
(#) KisBuczi válasza titi hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Elegendő most még a mono is,a válaszodat köszönöm,de az a baj hogy nem látom a rajzon a potikat,és mekkora potmétereket vegyek?GOndolom lineárisat.

Nem látod? Ott van a 2db 100k-s és a 470k-s
(#) KisBuczi válasza titi hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Csak a jelképpel nem voltam tisztában. Tehát a potméter jelképe: "egy ellenállás aminek a tetejére mutat egy nyíl" ha nem tévedek.

A potméter három lábát hogyan kell majd bekötni?
Itt egy kép egy potiról.

Én a két szélső lábát kötném vízszintesen,a középsőt pedig a függőleges ágra.Az úgy jó?

Másik kérdés: LF351
Még csak hasonló IC-t sem használtam idáig.

Ha jól látom a bemeneti jelet a 2-3-on kapja meg,kimenet a 6-os és 4, 7 a táp? Ez ilyen egyszerű?
(#) kadarist válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

A potenciométert szokás így is jelölni.
(#) KisBuczi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Még mindig van kérdésem
Az LF351 alatt egy kicsit balra,van egy olyan hogy 270R.
Az mit is szeretne jelenteni?Mekkora ellenállás?Milyen mértékegység?

A tippem az volna hogy KOhm,de nem vagyok benne biztos.

Az "R"-t az ohm helyett használják. Tehát 270 ohm.
(#) KisBuczi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Köszi, és amit elötte az LF351-ről írtam az úgy van?
Ha jól látom a bemeneti jelet a 2-3-on kapja meg,kimenet a 6-os és 4, 7 a táp? Ez ilyen egyszerű?

Az ellenállás "alap" mértékegysége az ohm, jele az R. Ha csak annyit látsz, hogy 270R, az azt jelenti, hogy 270 ohm

Úgy ahogy írod, csak figyelj az előjelekre! (+/-) Ne cseréld őket fel.

Bemenet: 2-es láb, kimenet 6-os láb, 3-as láb a visszacsatolás.
(#) KisBuczi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Köszönöm a segítő hozzászólásokat,a hangszín állító sikeresen elkészült,a minősége meglepően jó.Az összes költségem 1500 forint volt.
Amin változtattam hogy nem 470 hanem 500kOhmos az egyik poti. Ez azt eredményezi hogyha max-ra feltekerem a mélyet akkor csak búgást vezérel ki. Gondolom ez a poti nagyobb mérete miatt van.

Kérdés: Hogy ne búgjon a hozzátartozó kondikat is növelnem kellett volna illetve az ellenállás mértékét is?
(#) KisBuczi válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

És most ahogy észrevettem nem is visz ki annyi mélyet mintha max-ra fel tudnám tekerni. Kérek valakit magyarázza nekem el hogy ez miért van?!
Esetleg valami "extra mély ráadása gombot" hogyan tudnék rászerkeszteni,már csak az hiányzik a ketyeréről.
(#) szamóca válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Attól hogy a poti névleges értéke magasabb, nem szabad búgnia.
Viszont a kimeneti csatolókondit nem rajzolták rá a kapcsolási rajzra. Ez addig nem gond míg az ezt követő fokozat bemenetije leválassza az egyenfeszt, de érdemes betenni egy pár mikros kondit.
Ha már ez a nagy mély kiemelés sem elég, akkor ott más baj van. Vagy az átviteli lánc egyik tagja nem képes megfelelő mély reprodukcióra,(többnyire a hangsugárzó) vagy a hallgató ez irányú elvárásai túlzottak.
(#) KisBuczi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia!

A kimeneti csatolókondi mit is jelentsen?Azt észrevettem hogy a hangszínszabályzóból akár 16V is távozik mikor odapörkölök neki,ez viszont nagyon nem tetszik nekem. Ennek leválasztására szolgál a csatolókondi?

Ezt egyszerűen a kimeneti GND és a jel közé helyezem el akár csak egy pufferkondit?
Hogyan tudom ezt méretezni,vagy mekkora kerüljön bele?

A választ előre is köszi!
(#) szamóca válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Nem! Az egyenfeszültség leválasztására használjuk a kimeneti csatolókondenzátort, amit a a kimenettel sorosan kapcsolunk. Értéke nem kritikus 1-10µF közötti érték, így nem szól bele a frekiátvitelbe.
(#) KisBuczi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Tehát akkor a kimenet negatív pontja az megy direktbe a hangszóróra és a pozitívra sorosan kötök egy kondit?

Vagy légyszíves egy félperces Paint ábrát kérnék szépen,az egyszerűség kedvéért.
(#) KisBuczi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Szuper!
egy 10µF-os kondit kötöttem a kimenet pozitív ágára, és máris megoldódott a probléma.Nem kap tápfeszt a vég az eq-ról!
Köszönöm a segítséget.
(#) KisBuczi hozzászólása Aug 15, 2010 /

Hogyha a végfokba menő jel nagyságát szeretném állítani (hangerőt) akkor elegendő egy mondjuk 100K-s lineáris potméter vagy esetleg van valakinek valami működő passzív megoldása?

A csatolt képen rajzolt elegendő a hangerő szabályozására?

6pmi 1m.jpg

(#) kadarist válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Szia!
A potenciométer egy tökéletes passzív megoldás a hangerőszabályzásra. Viszont egy logaritmikus karakterisztikájú jobban passzolna az ember füléhez.
(#) KisBuczi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

És nem gondd ha utánna lineáris a hangszinszabályozás?
(#) Doncso válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Gondnak nem gond, csak azért használnak logaritmikust, mert az ember hallása úgy működik, hogy kisebb hangon jobban érzékeli a teljesítmény növekedést, mint nagyobb hangerőn, ezért logaritmikus hangerő szabályozással lehet elérni közel lineáris hangosodás érzetet, másrészről, amikor halkan akarod hallgatni, akkor ott precízebben tudod állítani mint nagy hangerőn, harmadrészről , poti lógó lábát kösd a közös testre, mert nem fog elhalkulni teljesen a zene
(#) KisBuczi válasza Doncso hozzászólására (») Aug 15, 2010 1 /

Köszönöm az okosítást,immár ezt is tudom

Miért nem nyittok egy sulit?
(#) Doncso válasza KisBuczi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Ez is annak tekinthető valamilyen szinten, én nap mint nap tanulok. Nem is tudom, ki lehetne tanár?
(#) metalfun hozzászólása Dec 26, 2010 /

hali, én nagyon kezdő vagyok és szereztem egy rádióból kiszedett eq-t, elég gagyi de nekem megfelel. a lényeg hogy nem tudom hogy mit hova kössek, akárhogy próbáltam kötni a jel simán átmegy rajta, semmi változás hátha ti tudtok nekem segíteni
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem