Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőborda
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   6 / 17
(#) martin96 válasza mex hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Mert nagyon bent tartja a meleget emiatt.Egy kicsit lekapartam róla és már jobban lehűl.
(#) mex válasza martin96 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Elvileg a fekete szin jobban átadja a hőt a környezetének, mint a natúr alu. Ha ennek ellenére nem hűlik jobban, akkor az festve van vastagon, és nemhogy elősegitené, hanem inkább gátolja a hőleadást. Ess neki, ahogy irtam kromofággal. Ha nincs, akkor marad a mechanikus tisztitás, drótkorong, esetleg a drótkefe is megteszi.
(#) solymosi válasza martin96 hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
A kromofág is jó lehet, de körömlakk lemosóval is lehet próbálkozni.
(#) martin96 válasza solymosi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
A körömlakk lemosotól csak még feketébb lett.Inkább lekaparom róla már.
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Na lepolíroztam egy kis helyen és egész szép lett.
(#) m.joco hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Hello
Szerintetek egy 1,5 mm vastag, kb 10x20 cm-es acél lemezt lehet használni hűtőbordának? Tömegéhez képest nagy felülete van. Próbálkozott már valaki ilyesmivel? Labortápnál szeretnék több ilyet használni, egynek max 20W-ot kellene tudnia elfűtenie.
Üdv.
(#) minmax válasza m.joco hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Miért ne lehetne? Valamivel rosszabb a hővezető képessége mint az alumíniumnak de ettől függetlenül használható akár hűtőbordaként is. Viszont a 20W eldisszipálására szerintem kicsi a 10x20 cm-es lemez felülete. Nem tudom milyen lehetőségeid vannak a megmunkálásra, de ha össze tudnád hajtogatni akkor egy ventillátorral lefuvatva elég lenne.
(#) Béla béla hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
hello! Tudna valaki tippeket adni a hőtőborda felfogatásához a NYÁKlapra. Nekem nem sikerült
próbálkoztam forrasztással de nem nagyon jött be!
(#) Milan90 válasza Béla béla hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Bordát, és a panelt is átfúrod, majd csavarral rögzíted. Én mindig így szoktam.
(#) Milan90 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Egy hűtőborda felületét hogyan kell méretezni, ha a hőellenállás adott ? Szóval hogyan kell kiszámolni a borda felületét a hőellenállásból ?
A régi elektronika könyvemben benne volt, de már nem emlékszem, és a könyv sincs meg.
(#) Kicsa válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia!
Nézd meg itt,vannak képletek!
Cikk
Üdv Kicsa
(#) Milan90 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Azt a cikket már én is megtaláltam.
Ha jobban megnézed, itt még közel ilyen képlet sincs. Annyiról van szó, hogy kiszámoljuk, milyen borda kell, majd megvesszük. A méretezésről egy szó sem esik. Ami persze természetes, mert a címe is az, hogy "milyen hűtőbordát vegyek".
Viszont találtam egy oldalt, egy elég részletes java méretező progival. Erről van szó.
(#) tungsram hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Csak egyet fűznék hozzá , ha én mindig a hőellenállással meg egyebekkel sz. kodtam sose lett volna erősítőm.Volt egy szabvány borda és hatjs. Én már 1988-ban a QUAD-t is ventilátorral 220-as !!! szabályzással láttam el mert a zenekarnál is szolgált.Tehát nem értem mit kell ezen rágódni. Ha nem zenekari az erősítő akkor egy teáskiöntővel meglehet hűteni.Hűtés hiányában 30! év alatt egy véget kellett javítani amit kint hagytak a napon:: Most már amikor a proci bordák fillérek a szabályzott ventivel együtt akkor az egészet értelmetlennek tartom. Aki meg Á-osztályú végfokot épít fel akkor a tranyókat fel kell tenni a radiátorra így meg van a fűtés is.
(#) DuMatyi hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Én nemes egyszerűséggel rászerelem a megfelelő módon a félvezetőt, és pufferelek neki egy kis feszültséget. BEkötöm, mint áteresztő tranzisztort, a bázisáramát lehatárolom (áramkorlát!), és rákötök terhelést. Pd=Uce*Ic. Úgy állítom fel, ahogy az eredeti helyén lesz, és megterhelem. Időnként tapogatózok, hogy mennyire meleg. Ha beállt az állandósult állapot, akkor elő a hőmérőt, és eldöntöm jó-e, vagy nem. Általában bontott bordával dolgozom, így ezt kell tennem, mert mire lemérem, addigra kb elő is vadásznám a katalógus adatát. Korrekt számolásra itt fent van cikk. Az akkor jó, ha tudod a hőellenállását.
(#) tungsram hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Na ezért vetettem fel ezt a dolgot mert nem hiszem, hogy mindenkinek eloxált ipari bordával van dolga ahol minden paraméter adott. Na azok a bordák még MÉH-ben is jó árat képviselnek.. Aki meg nem az egyszerűbb megoldással bír az válassza az egyszerübbet. Ami van azt szedjük elő..
(#) DuMatyi válasza tungsram hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Vigyázat, az erősítő teljesítménye nem lesz egyenlő a disszipált teljesítménnyel. Körülbelül annak egyharmada lesz az.
(#) tungsram válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ezt én nagyon jól is tudom mert mikor "Füstöl" a végfok B AB osztályban. Félkivezérlésnél amikor a fele telejesítmény benemarad. Tehát 100W.os gépnél oldalanként 25W+még tehát erre kell méretezni az összhütést. Az egész értelmét csak az érti meg aki tud integrálni és onnat egyenes a dolog ,hogy az erősítő miért "félkikivizelésen" forróbb mint totálban.
(#) DuMatyi válasza tungsram hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen, ezt voltaképp nem Neked szántam, hanem a valószinűleg kezdő hűtőbordázó kollégáknak.
(#) edison14 hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Helló mindenkinek !

Az lenne a kérdésem hogy kiszámoltam egy tranzisztornak a hőellenállása 2,68 C/W. Erre hogyan válasszak hűtőbordát? olyat kellene vennem aminek a hőellenállása kisebb azaz pl 1,85 C vagy K/W- osat ?
Ha egy hűtőbordára teszek 4db-t ebből a tranzisztorból akkor a hőellenállások összeadódhatnak? ha ezek összeadódtak akkor jó lesz akkora hűtőborda amelynek a hőellenállása pl 5 K/W ?

A választ előre is köszönöm.
(#) tungsram válasza edison14 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Idézet:
„Most már amikor a proci bordák fillérek a szabályzott ventivel együtt akkor az egészet értelmetlennek tartom”
Gondolj bele egy PC procija mennyit nyom le hőben. Meglepődnél..A hangot viszont az erősítő úgyis elnyomja nagy kivezérlésnél. Mármint a ventillátorét..Ne számolgass épits mert ez általában mindennek a kerékötője.
(#) GxxANC hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Az itt látható 5300 típusú hűtőbordából egy 20cm-es darab szerintetek elég lehet 2 db LM3886-os végfokIC hűtésére a maximális 68W-os kivezérlés mellett? Végignézem a méretezéses cikket is, és megpróbálok az alapján számítani, de azért megkérdem a szakértőket is, nehogy hibába fussak.

Előre is köszönöm!
(#) erdoszoli hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok
Tudtok esetleg olyan céget, üzletet, boltot, sufnigarázst ahol SK490-50 es hűtőbordát tudok gyorsan rendelni több daradot? a RET -nél találtam egyedül ilyet de sajna nekik nincs raktáron és nem tudják mikor jön utánpótlás nekik..
Köszi!
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Üdv!
Engem az érdekelne, hogy honnan szerzitek be az L alakú hűtőbordákat erősítőkhöz. Bármilyen zártszelvény szétvágása gondolom nem felel meg mivel nem aluminium vagy réz vagy még is? Előre is köszönöm.
(#) Doncso válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Igen, Alu megfelel, pl metalloglobus vagy a méh telep.
(#) nagy_david1 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Rendben és köszönöm. Akkor csak az a dolgom, hogy elugrok a roncstelepre és kérek alu zártszelvényt.
(#) Doncso válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Vagy L profilt.
(#) nagy_david1 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1
 
Hát ha úgy lehet kapni még jobb. Én azt gondoltam, hogy zárt szelvényt flex-el szétvágom de ha lenne L profil az még jobban megkönnyítené a dolgom valóban. Köszönöm.
(#) J-O-E válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Alumíniumot ne FLEX-el próbáld nem arra való, keretes vasfűrész a megfelelő szerszám. Vagy ha rendelkezel vízhűtéses szalagfűrésszel "kifejezetten fém daraboláshoz" akkor azzal.
(#) nagy_david1 válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Akkor marad a fűrész. Amúgy azzal szoktam csak amikor valami hosszút kell vágni akkor mocskolom meg flex-el. Én is látom nem a legszebb és sok kárba vész de fűrésszel volt, hogy nehezen fértem oda. Remélem nem csak rozsdás acélos darabjaik lesznek. Köszi.
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Üdv!
Nem tudom mi a neve de sejtitek mire gondolok. Vannak az olyan szürke gumis csillámlapok. Nem az átlátszó kemények. Az a kérdésem, hogy ezek és a hűtendő alkatrész közé kell hőelvezető paszta?
Mellesleg ez a paszta elektromosan vezető vagy sem?
És egy hűtőborda lefesthető egy vékonyan réteg spérvel felvitt festékkel, lemaszkolva az alkatrész illeszkedésének helyénél?
Következő: »»   6 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem