Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő
 
Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   35 / 70
(#) petemazi válasza storm hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Semennyi. Viszont működne fele akkora impedanciájú hangsugárzóval is. De lehet hogy torzítana a meghajtó fokozat egyszerűsége miatt.
(#) uli hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Megépítettem a VF3-at ISA tervei alapján. Valami nem ok. 27 ohmos ellenállással élesztettem, de valahogy mindig 9 V esett rajta, potira nem reagált. Tettem bele utána 10R-osat. Azon 6V körül esett. És persze mindegyik elfüstölt gyorsan. A Feteket kiforrasztottam, rámértem, jók voltak. Diódák szintúgy. Mi lehet a probléma?
Köszi:
uli
(#) zoly15 válasza uli hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Hali!
A Fet-ek melegedtek?
Nem biztos hogy jók!
Én nekem is volt úgy hogy mértem a fetet, oké minden.
De a kapcsolásban nem működött. Nyugalmi áramot nem tudtam állítani.
Szerintem cserélj vég fet-eket.
(#) radocziandras válasza uli hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Isa tervei nem 100%-osak, nekem azzal a paneltervvel begerjedt.Bővebben: LinkÉn ezek alapján csináltam, ha a panel pontos, és nincs rajta sehol zárlat, akkor jónak kell lennie, vagy rossz az egyik alkatrész.Egyébként az ic nem maradt ki véletlen a foglalatból?Vagy esetleg a fetek lettek fordítva bekötve, vagy épp fordított tápfeszt kapott a cucc esetleg nem lett rákötve a test.
(#) zoly15 válasza radocziandras hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Valóban!
Az egyik oldalam nekem is gerjedt!
Mikor párhuzamba kötöttem egy tápra a kettőt akkor elvitte a másik oldalt is.
A gerjedés megölte a fet-eimet...
(#) radocziandras válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
De ezzel a pici panellel valószínűleg nem fog gerjedni, ami a 3bmi oldalon volt.Én kb 20 at csináltam ilyenből eladásra, de mind ment pöccre.Kivéve az elsőt, annál összeforrasztottam az ic két lábát és az ic tápja befigyelt a bemeneten is. Ja és érdemesebb az ellenállások helyett a trafó primerkörébe soros kapcsolásban egy sima 60 wattos izzót bekötni, ez megvéd midenfajta alkatrészkatasztrófától.
(#) uli hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Kössz a válaszokat!
Közben rájöttem mi a gond. Gondoltam élesztem 2*15VAC trafóról, pufferelve még elbírta volna az opa, de ami elméletben müködik, az gyakorlatban sose. Meghalt az opa, és ez lehetett a baj. Szereztem 12Vos traót és azzal már tökély
kössz
uli
(#) CIROKL hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Nos megépitetem ezt a kis végfokot , nincs ezzel semmi gond egyszerű minden szempontból csekély alkatrész igény nagyon pici méretekben lehet gondolkodni .Viszont nálam most nem ez volt az elsődleges szempont , ajánlásra építettem amit nem bántam meg ténylegesen nagyon szépen szól .
Az ekészitése szinte semmi , az élesztése ugy szintén gyerekjáték , a nyugalmi áram beállítása után járattam egy picit majd egy kis korrekció és megint járatás és ellenőrzés. Mondhatom stabil nagyon semmi ingadozás , egy csöppet talán hajlandóságot mutatott a gerjedésre de ezt már az elején megfogtuk szóval ez is kilőve . Összeségében jó és egyszerű a további meghallgatások folyamatban .
VF3
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
No ugye!
(#) hapro hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Annyian dicsértétek a VF3-at, hogy kipróbáltam én is.
Meghallgatás most fog még csak következni labortáppal, csak néhány mérést tennék közzé, bár lehet más már megtette helyettem itt, csak nem olvastam:
9ohmos műterheléssel mértem különböző tápfeszültség mellett teljesítményt:
12,5V mellett 8W
15V mellett 11W
17,5V mellett 15,2W
Számított értékek, 50Hz-es szinusz hullámmal.
Gyakorlatilag az egész építés felét az tette ki, hogy rátaknyoltam a diódát, ellenállást a FET-re, és a mechanikázás, a hűtőbordával.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Zoli, nem hoznád 17.-én magaddal, szívesen meghallgatnám, már annyi jót hallottam róla. Érdekelne.
Üdv.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
De viszem.
Közben 4,5 ohm-ra is megmértem, 17,5V mellett 27,8W 50Hz-en.
Köszi a foglalatot annyira pont jó, hogy arra nincs szó! Pont elfér, és éppen, meg húha....köszönöm szépen.
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Hááát...nem rossz, de vannak tőle jobb szerkezetek is. Szerethető a hangja.
Egy rövidke összehasonlítást csináltam a Canopussal, és nem tudom eldönteni melyiket hozzam ki "jobbnak". Érzéseket kelt bennem mindkét végfok hangja, azokat próbálom szavakba önteni:
Először a VF3 szólt, NE5534 IC-vel, így a magas és ének hangok túl harsányak voltak számomra, gondoltam bekötöm a Canopust, ott meg a VF3 után egy erőteljes magas és közép hiányt éreztem. Míg a VF3-nál az a benyomásom volt, hogy minden tök jó a mélyeket kivéve, mert azt túlzásnak tartom benne, de ez a sok - sok jó nincs egybe, olyan mintha a zenekar meg lenne zabolázva, és midnenki önfejűen megy a maga útján, nem követik a karmestert, de mégis azt játsszák amit kellene, de ahogyan ők szeretnék.
A Canopusnál minden egyben volt ott volt ahol kell, de ez után mint írtam siralmas volt a hangzása, olyan volt, mintha mindenből el lenne véve.
Az ICt kicseréltem a VF3-ban OPA137-re, így sokkal jobban tetszik a hangja, de még próbálkozok több fajta IC-vel is. A magasak és közepek nem annyira kiugróak, kissé meglágyultak, de a mély még így is bántóan sok nekem.
De mégis van a hangjában valami amiért szerethető, van benne egy természetesség, (vagy "áltermészetesség")ami például a Canopusban nincs meg. Talán a FET hangja az ami miatt egy bizonyos fokú visszautasításom van vele szemben, ez az "áltermészetesség" hangot annak tudom be, mert szinte a végletekig precíz, de így egy kissé művi is.
Na jó...hát bele lehetne akármit magyarázni akármibe, ezek az én agymenéseim, amikor az érzéseimet próbáltam szavakba önteni.
Egy biztos, hogy így ahogy van, hosszú távon nem lennék képes hallgatni, csak ritkán amolyan érdekesség kedvvért. Mert a mélyektől már fáj a fülem.

Ez nem nagyon reális fogalom itt, hogy ár érték arány, de ha mégis bele tudjuk magyarázni, akkor ennek nagyon nagyon jó ez az aránya.
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Sokan azt mondják, hogy a VF2 jobb mint a VF3, és a Conductor meg a VF2 tovább fejlesztett változata. Most a Canductort kötöttem be a fül fájás után, és megváltás azt hallgatni :hide:
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Zoli én meg olyat tapasztaltam hogy nagyon könnyen torzitásba tud menni a hangzása !
Ez furcsa számomra , eddig ez nem megszokott PL-ul a HTA30-nál sem !
Megtennéd nekem hogy csinálsz méréseket külömböző bemeneti szintekkel , minél mikor megy el a szinusz .
Valóban tolakodóan sok a mély a magasak virgonckodnak és a közép is hasonló képpen van jelen . Nekem csak NE5534 van benne , mással még nem probáltam .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ezt a torzítást én is tapasztaltam, ami némiképp mérséklődött amikor IC-t cseréltem. Majd megmérem, és beszámolok róla.
Amikor hallgattam, már őszintén kezdtem azt hinni, hogy sz..ar a hangfalam, és a CD-m meg minden egyéb, mert ha annyi embernek ezt tetszik, akkor nekem miért nem?
Már azt is kezdtem hinni, hogy valamit elrontottam, de most ezzel a hozzászólással kissé megnyugtattál..
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Nagyon szívesen
(#) szamóca hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Találtok-e benne hibát?
(#) CHZ válasza szamóca hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Diódák és a 750 ohm ?
A másik oldalra tervezted , vagy a bordáról huzalozva ?

VF.LAY
    
(#) szamóca válasza CHZ hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Eredeti módszerrel a fetek lábára forrasztva, ragasztva.
(#) CHZ válasza szamóca hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Akkor ok .
(#) szamóca válasza CHZ hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Köszi Zoli!
(#) ABU hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Üdv!

Megépítettem én is a kapcsolást, csak úgy kíváncsiságból, hogy milyen a hangja a VF2-höz képest. Működni működik, csak az a gondom, hogy amint rákötök valami hangforrást, azonnal egy halk zúgást ad, nem földhurok szerűt, hanem olyat, mint amikor elfüstöl az erősítő. A nyugalmi áram 80mA-re van belőve, a bemeneten 50k-s poti feszosztóként bekötve. Ha letekerem a potit a test felé akkor is hallani a zúgást, ha lehúzom a jacket a hangforrásról, akkor megszűnik. Másról is kipróbáltam, ugyan ez a jelenség van. Ha kb 5-10mA a nyugalmi, akkor nincs zúgás, de ez egy idő után úgy is fentebb megy és akkor már hallani. Annyira nem zavaró, mert egészen halk, de azért még is jó lenne kideríteni, hogy mitől van. A tápfesz pontosan +-17V szűrésnek 2x10000µF és 2x100n hidegítő, földhurok nincs. A két FET viszont IRF9530 és 530, ez volt a fiókban, nem volt még használva. Egy hűtőbordán van a 4 FET külön-külön szigetelve, rajta dióda+ellenállás a kép szerint.
(#) CIROKL válasza ABU hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Szkóppal ellenőrizd ez gerjedés valószinű , a bemenetre tegyél egy 5-10 pikos kondit és ugy probáld .
(#) ABU válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Sajnos szkópom még nincs, de keresek pár pikos kondit és kipróbálom. Úgy emlékszem a VF2-nél is volt ilyen gondom, de ott a műveletit kicseréltem TL071-re és megszűnt a hiba. Később visszaraktam az NE-t és már azzal sem zúgott. VF3-nál ez nem jött be.
(#) punkkazy válasza ABU hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Üdv!
Nekem is volt gerjedésem a VF2-vel, pont ezt csinálta. 3 MHz-es volt, lemértem szkóppal. (Azt hiszem "pont" 3MHz, gondoltam meghagyom úgy ) Egy kondi volt a ludas, pontosabban én, mert más értékűt raktam be. Lehet nálad is valami ilyesmi.
(#) ABU válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Mégis csak én hibáztam, földhurok volt! Paintben összedobtam egy illusztrációt. Az összes vezetéket most már egy csomóba fogtam, és minden zaj megszűnt, tökéletesen üzemel.

előtte.jpg
    
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Szept 30, 2010 /
 
Láttátok már a VF6-ot a VF3 nagytesóját?
2 zénerrel több és jóval nagyobb teljesítményt lehet elérni vele mint a VF3-al.
(#) big-D válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Igen én már láttam.
(#) big-D válasza big-D hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Valaki próbált már kapcsolási rajzot készíteni a vf6-hoz? Csak azért mert én ma megpróbáltam, de nem jött össze a trimer miatt (nem tudom hogy kéne berakni). Sajna nem elektrót tanulok
Következő: »»   35 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem