Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1051 / 2208
(#) heinrik endre válasza hgy hozzászólására (») Aug 27, 2010
Sajnos nekem nem jőtt őssze a csővekre elvertem 30 e....a trafókra 27 e...az apróságok +10e ...plussz a foglalat 6.5 e ...és és még a végleges doboz a fasorba se van
(#) NagyKrisz hozzászólása Aug 27, 2010
Széjjel néztem itthon találtam ezt azt, trafókat, csöveket.
M74, EI84, EI92, M85, EI106. ECC83, 6P14P(EL84).
Marshall 18W erősítőt építenék. Van kimenőtervem hozzá, de EI78/35re van megtervezve, talán az M74es trafó lenne kb, ugyanaz vasmag keresztmetszetű, anyag jó, mert valaha egy osztottcsévés kimenő volt, forléces. Én balga még középiskolás koromban, hálózatitekertem rá.

Tulajdonképpen, szükségem lenne a következőkre. .18mm zománchuzalra lenne szükségem, meg szigeletőanyagra. Tekercselőboltban mit vegyek, és milyen vastagot?
Köszi
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Aug 27, 2010
Csináltam már 82-essel is SE-t. Szó sincs semmiféle tendenciáról, pont azért került sorra a PCL 85 is, mert mindenki azt állítja hogy nem alkalmas (és többször felmerült az igény itt a topikon, szegényebb fórumozók kapcsán), holott ezt triódában semmi nem támasztja alá (az olyan megközelítéseket pedig had ne kelljen komolyan vennem, hogy melyik csövet mire tervezték).
Ha vannak iyen kimenőid jöhetnek (képen), ezek csak 1,2 cm2-esek, neked teljesen alkalmatlanok hifire, de az én bot füleimnek még elmennek audiofeelbe is másfél wattig.
Beteszek pár mérést a PCL 85-től (nem ezekkel a kimenőkkel van, hanem a kis orion TV kimenőkkel). Nem kell elhinni, hogy ez egészen jó hangot takar (ha nem írtam volna, hogy PCL 85 SE, akár egész jók is lehetnének. )
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 27, 2010
A színuszt kedvelőknek is van.
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 27, 2010
Nagyon szép jelalakok, a szinuszban nem is látok hibát!
(#) sturbi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 27, 2010
Én látok hibákat, de a körülményekhez és lehetőségekhez viszonyítok. Mindenesetre nem a nem teljesen tökéletes oszcillogrammokon, és nem a PCL 85-ön múlik, hogy nincs mégjobb hangja, mint amilyen (az sem rossz, mert nem igaz hogy annyira rosszak ezek a kimenők, akkor nem lehetnének ezek a képeken).
(#) varttina válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Ilyen alakú kimenőtrafókat tekerek én is a soron következő erősítőmhöz (6H5C SE).
Lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem.
Befolyásolja-e a trafók működését, ha "fejjel lefelé" építem be?
Szerintem esztétikusabb lenne, ha a trafó "súlypontja" lejjebb kerülne, ráadásul így a vezetékek sem lógnának. Attól félek hogy a vastag alumínium fedlap - mint kiváló elektromos vezető - negatívan befolyásolná a működési paramétereket.

su_trafo.png
    
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Ok. Mi az előnye ennek trafókialakításnak? (És a hátránya?) Gyakorlatilag egy fél Lundahl.
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Aug 28, 2010
Elektromosan teljesen mindegy, hogy hogyan építed be.
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Aug 28, 2010
Nem tudnám megmondani mi az előnye, talán az egyszerűbb szerelhetőség, kevesebb cséve, ilyesmik. Nem ez miatt tettem be a képet, hanem mert konktétan ezek a trafók eszméletlenül jól szólnak (ezek gyári Philipsek, ECL 86 SE-hez), el tudnék belőlük fogadni egy párat (ezek sajnos nem az enyémek, csak én csináltam velük erősítőt). A gazdája szerint két napnak el kell telni csöndben, hogy be tudja utána kötni az EL 84-es PP-jét (ez miatt a PP miatt adta el a P-zerokat). Santo Domingo van a végén (középső Atlantisz).
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Nemcsak a trafó miatt van ez, szerintem. Jani nemrég elhozta az ECL86 SE-jét, abban Pacsirta trafók vannak, eredeti állapotukban. Sajnos az ECL lényegesen jobban szól, mint a 6P14P-K, azonos topológia mellett. A teljesítménye sem volt mindig problémás, az a másiknál is korlátozó tényező.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Kíváncsi lennék egyszer egy KT66-88-ra SE-ben, hogy a B300-ról már ne is beszéljünk. :nemtudom:
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
Sziasztok. Muszi EL84 SE félkész végfokát (doboz kimenők torroid trafó volt bent és a fűtés vezetékelve) összeraktam az itt egyszer valaki által belinkelt kapcsolást 1960 as évekbeli ellenállásokból fémezett papír csatolókondik...egész jó elsőre gerjedékeny most a kimenőtrafó légrés állításán gondolkkodom.

JÓL SEJTEM, HOGY A LÉGRÉS VISZI AZ INDUKTIVÍTÁST...?

azon is gondolkodtam egy 1kHz e sjelet egy rendes tranyós erősítővel fellerősítve meghajtom a trafót azaz a primerre (dc ellenállás nagyobb, előszőr a szekunderröl akartam hajtani de a tranyósok nem örülnének a kis DC impedanciának, rövidzárnak, de a primer dc ellenállását már elbírná.)

szóval 1kHz és egy tranyós végfok meghajtaná a mérendő kimenőtrafót primer tekercsre kötve mérném multiméterrel a feszt és áramot, ás ugy lenne állítva a légrés akkor a két trafót teljesen egyformára tudnám hangolni? egyátalán mekkora impedancia kell az EL84 SE nek? 5kOhm?


ez az 5kOhm 1kHz en értendő vagy lentebb? fentebb? 10Hz en 50Hz en tuti más és 10kHz en is azaz az 5kOhm ot a hangfrekis sávközépre kell rakni? vagy pontosan milyen frekin kell az 5kOhm?
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 28, 2010
Ez biztosan a trafó miatt volt (bár én is azt tapasztaltam, hogy általában az ECL 86-osok szebben szólnak, mint az EL 84-esek), mert akkor csináltam a DUAL CV-1-et is, ami szintén ECL86-os SE, Ugyanolyan átvitelt állítottam be neki is (magasban egy árnyalattal még szebbet is sikerült), és csak a szokásos szép ECL SE hangot produkálta (DUAL gyári, sokkal nagyobb, lemezelt ECL86 kimenőkkel), a Philipshez képest sunnyadt volt a teljes sávban, nem volt benn az az élet, fürgeség. Ugyanez mondható el a saját PCL 85 ösömről is (ez a DUAL-al egyező hangot produkált az orion kimenőkkel). Az EL 95-ös SE, a kis lemezelt szintén Philips trafóival szintén fürgébb vot, mint a másik kettő, de nem ütötte meg a tekercselt magú trafót.
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
Szóval ez a kapcsolás:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/75/753154f7f73062171a407...49.jpg

ebből Müszi tekert kimenőket és általa tekertetett torroidot csőfoglalatot leharcolt EL84 et ECC85 öt EZ80 at dobozt potit vásároltam tőle...(csak a pontosság kedvéért)

Az ellenállásaim ilyesmik:
http://retronom.hu/index.php?q=node/16493

az ECC EL fokozatok közti és a bemeneti csatoló (tudom elmenne DC becsatolással is) REMIX 313 as fémezett papír, lágalábbis szétvágtam eggyet, a letekert dolog fémezett papírnak tűnt meggyújtva szagtlanul jól ég. mivel csak 150V osak ezért sorosan van kötve 2db 4 párhuzamos köteg 150nF os, azaz 4x150 nano nak a fele 300nF al csatolok a fokozatok közt oldalanként 8db c-313 al..(meghallgattam a 6L6 osomban és jóhangú cucc azért került bele ide, a 6L6 ban klasszikus orosz van az azért jobb)

a 47mikrok ROE elkók a kicsik sima alkatészboltos elkók ezen még javítani kellene...

de a ráköltött pénz már eddig is duplázta a vételárat pl plussz kiadás volt, hogy már
nem csak a tőle kapott csőkészlet van azóta hanem vadonás új 6p14p-k és ECC83 ak szintén dobozosak, EZ81 et nem tudtam újat venni eddig, de EZ80 at igen azvval is elbiceg..

a gerjedési hajlamot akarom csökkenteni azért gondolkodom légréselésen...

a gerjedés MHz tartományban van, ha jól emlékszem 20mikrosec körüli periódusidő vagy 5 vagy 10 már nem tudom hol volt az időalapom. de nem a hangfrekis sávban bukkant elő a gonosz. (nem a NVCSt kötöttem PVCS nek)

és annyi még 1kHz sinussal szeretném a trafót megmérni...jó ötlet ez?
(#) varttina válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 28, 2010
A 300B elég elterjedt cső a pénzesebb (vagy csak mániásabb) építők körében. Jó kimenőtrafóval rendkívüli hangja van. Megadja a "mint ha ott lennék" érzést. Lehet, hogy egy szép napon én is eljutok oda, hogy foglalkozzam vele.

Tudom, hogy nem a méret a lényeg, de azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen szépség mit produkálhat SE-ben.
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
és tényleg PCL84 el (fűtést megoldom egy másik trafóval)

érdemes kísérletezni az itt szereplő pcl ecl 86 os kapcsolásban? mert amíg 6p14p-t 1000-1500Ft ért lehet kapni újat dobozban, addig én PCL84 et tudok 300Ft ért azaz 3000Ft ért 10db ot tudnék venni egészen pontosan.
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Aug 28, 2010
Csöveket összehasonlítani azonos képességű kimenőkkel érdemes, mindjárt csökken a "misztifikációs eggyüttható". A 300 B egy kis veszteségű amorf vassal értelemszerűen klasszisokkal jobban szól. mint egy másik cső hagyományos vasakkal. Ilyenkor a cső nem értékelhető, mégis túlértékelődik a vashoz képest, pedig a különbség nagyobbik része a vasé, a kisebbik a csőé.
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
Visszatérve az EL84 SE gerjedékenységi hajlamára: pontos leírás:
színezett hangja volt, kellemes de színezett brummogós körülölelős lágy elringatós bársonnyal ölelős mélyekkel függönyözve, előszőr tetszene mindenkinek, de egy 6L6 al összevetve még a 6L6 ot is "megverte", de aztán rájön az ember nem a szebb a jobb hanem ami nem színez. szóval: szkóp a kimeneten:
bemenet üresen kimenet lezáratlanul, ekkor szokott némely potiállásnál előjönni a MHz es gerjedés, lezárva 5 ohmos műteherrel (ilyen volt a fiókban 6db 3R3 remix huzal 2párh 2párh 2párh .....sorba kötve a 3 db)

először földhurok keresés...semmi, teljes bemeneti mazzagolás leszedve semmi ugyanúgy gerjedékeny... csőcserék semmi...
mivel gólyafészek építési módban van egy nyaralásba indulás előtti éjszaka a konyhában összepakoltam hirtelen felindulásból...
gondoltam a hosszú lábak rossz föld elhelyezés, azaz ujjá lett építve tömörebbre és egész más golyafészek sematikával...semmi gerj ugyanaz...
a kimenőtrafókat bekötöttem keresztben azaz a BAL csatorna 2 cső+passzív elemek nem a mögöttük lévő kimenőtrafót hanem a jobb csatorna mögöttieket használják, és fordítva, hátha szórásból kap vissza vezérlést, mert a nincs árnyékoló serleg.... semmi...ugyanaz a gerjedés...

5 ohmal lezárva még mindig csak egy potiállásnál illetve ha a bemenet le van kötve apotiról akkor mindenhol, magyarul a poti csak megállítja a gerjedést sok esetben kivétel az egy potiállás... ha szakadt lábakkal megy akkor mindig oszcillátorként üzemel a poti sem állítja le.

azt is próbáltam már, hogy az ECC és EL fokozatok közti csatolókondit kiszedem és megmértem az EL és az ECC fokozatot külön, így EL abszolút nem indul be de ugyanaz a freki nagyon kis amplitúdóval jelen van az ECC fokozat végén amit normál esetben a
z EL fokozat felerősít, és szerintem a jól sikerült kimenőtrafó miatt a túl széles átvitel miatt azon a frekin már fázist fordít és a NVCS PVCS ként működik, de kikötve a NVCS-t is megmaradt a gerjedés... ami leállítja az a primerre kötött szívókör egy 100kilo vagy 18 kilós ellenállás apárhuzamosan és szintés párhuzamosan egy 4n7.
de ez részleteket is eszi a zenéből azaz le kellen állítani...
(#) varttina válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Tudom nagyon jól, hogy a trafón sokkal több múlik, mint a csövön. De ha valaki havi fizetésének többszörösét adja ki kimenőtrafókra, nyilván nem fekete-fehér TV-kből kibányászott csövekkel fogja az erősítőjét megépíteni.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 28, 2010
Tegyél az első ECC rácsa, és rácslevezetője közé egy soros 1-10 K-s ellenállást. A légrés miatt nem gerjed.
Ha így is gerjed, ennek a csőnek az anódellenállásával párhuzamosan egy soros RC taggal korlátozható az első fokozat sávszélessége magasban.
(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Aug 28, 2010
Hát ez az, ez csak csökkenti az összehasonlítás reálértékét.
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Aug 28, 2010
No azért nem írnám le olyan gyorsan azokat a kibányászott csöveket , igaz kell egy kosárral belőle de nem szabad leirni mert meglepetést okozna az biztos ! Nem hallottad még a PCL86 pp -met
Igen a kimenő az lényeg , ha az rendben van mind tervezésileg mind kivitelezésileg akkor már nagyon nincs mit elrontani ahhoz már csak egy tökéletes kapcsolás kell és megvan a jó végeredmény.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 28, 2010
Légrést szkóppal, négyszögre tudsz állítani (alsó frekin, de 100 Hz már jó), lehetőleg hurok visszacsatolás nélkül, miközben a trafón átfolyik a nyugalmi áram is (szétszed-légrést állít-összerak próbálgatás). Az elérhető legnagyobb vezérléssel, a legkisebb és főleg legegyenesebb (nem horpad, nem puposodik) tetőesésnél jó a légrés. -Vagy kis frekis színusszal is lehet, ki kell húzni a színuszból a horpadást, jó ha ez sikerül ugyanakkora amplitúdónál, mint ahol az 1 KHz vágáshatár előtt van.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Köszi a választ gerjedésgátló volt már benn talán 10k ohm de lehet csak 2k, nem segített...az ECC rács soros ellenállás nem jött be így is gerjed...az ECC sávszél csökkentése jó ötlet de hasonló lehet mint a kimenő primerre párhuzamos párhuzamos RC tag hatása...megszűnik a gerjedés, de zenéből részletet vesztek,illetve színezek, szerintem.

de mivel a különválasztott fokozatok közül az elsőben van jelen ez a freki jó ötlet köszi.
nade:ha a két kimenőt felcserélem a másik fokozat lett gerjedékeny...jah ezt még nem írtam csak az egyik csatorna csinálja ezt.

szóval csinálta ezt a jobb csatorna alapból a bal sohasem , a jobb csatornát építettem ujjra meg sűrűbb gólyafészekből és mikor semmi nem segített felcseréltem a kimenőket ...azaz a jobb csatorna a baloldali kimenővel ment (hosszú vezetékek negyobb gerj hajlam)

és ekkor a jobb csatorna nem gerjedt, de a bal igen azaz az egyik trafóval oszcillátor az erősítő a másikkal nem. ezért akarom a jó trafóhoz légréselni a gerjedőst...
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 28, 2010
Szerintem akkor a traffancs összekötözgetése is problémás lehet, kimenő telejesítményre egyformák ?
Ha az első csőnél sikerül megfogni a gerjedést, az kevésbé kártékony, mintha a trafónál.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
melegszik, ez az ami kell nekem...

az egyik trafo amelyik nem gerjed 1kHz négyszögön (szkóp ref jele legalább tényleg nyégyszög aránylag nincs funkcio gen em.)

szóval a nem gerjedős trafó rondább 1kHz es négyszögátvitelt produkál ugyanabba a fokozatba kötve mint a gerjedős műterheléssel leterhelve azaz 5ohmos ellenállás a szekunderen és azon mértem szkóppal azerősítőt a szkóp ref 1kHz es négyszöge vezérelte.

ekkor a nem gerjedős nem olyan szép, egészen pontosan túllövéses, és a négyszög tetejének elején ez a túllövés 3-5 (túllövés) periodus alatt cseng le (nem az 1kHz periódusa henem a túllövésé, azaz ez kb 100-500kHz es lecsengő jel, de alacsonyabb mint a gerjedési freki, de lehet pont a 10 ede) (AB-mixed időalappal csak ezt a felfutó él+lecsengést vizsgálva)

nyílt hurokban annyira ronda, hogy a négyszög a tetejének felén-egészén képes csillapodó rezgést mutatni, ez terhelésfüggő azaz szekunder műterhelésének kissebbre vételével növekvő hiba azaz a nem gerjedős trafó az 1-2 ohmos lezárást a fokozat félreillesztésével nem jól tolerálja míg a gerjedést okozó trafó 1-2 ohmos lezárást is tutin túllövés mentesen, lecsengő jel nélkül tudja...


azaz lehet a gerjedést okozó trafó a jó tfaró és az ECC sávszélességét kell csökkentenem, valamint a nem gerjedős trafót kellene légrés állítani a szebb négyszögért akár 1-2 ohmos műteherrel is (3R3 / 2 az a nagy terhelésa amivel elillesztem, az amúgy 5k/4ohm feliratú MÜSZI trafókat)
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
ezt nem értem, hogyhogy atrafo összekötözgetése problémás? probáltam felcserélt szekunderkivezetésekkel és primer kivezetésekkel is, azaz ellenfázisban bekötve a pri és a szek oldalt is. (minusz szor minusz az plussz)
(ha csak az egyik azaz vagy primer vagy szekundert fordítom meg akkor természetesen gerjedne mert a NVCS PVCS lenne.

az első fokozatban kell a jelet elnyomni hiszen trafo nélkül is ott van kis amplitúdóval amit az EL fokozat felerősít a jobbik trafo (gerjedékeny) szépen átvisz és a VCS visszahoz és szépen be is leng az egész...


ez lehet a tematika, azaz a nem gerjedős trafó lehet szarul légréselve és akkor lenne jó ha az is gerjedne, a négyszöge gyönyörű lenne és mindkét csatornában ECC fokozat sávszélt kellene csökkentenem....


ECC anód ellenállás 47kOhm erre párhuzamos RC tag mekkora R mekkora C csak sacc...kezdetnek? 1nano 200kilo? aztán ha nem gerjed növelhetem az R-t ha gerjed növelem 2nF ra a kondit?
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
ja kimenő kakaó egyforma volt 3W nál kopogott be mindkét fokozat (de azóta lágyítottam a tápon nagyobb soros R ek szűrnek az RC tagban azaz a kivehető telj lehet lement 2W ra majd mindjárt megmérem) notebookos 1kHz es sinusszal (jobb hiján) mélyátvitelük egyforma a 16kHz es kis fesz esés is egyforma, az erősítő jobb és bal csatorna zenével is egyforma hangerőn szól azonos jellel vezérelve tök egyforma a kimenőjel 5 ohmos műterhelésen...

a két trafonak szerintem a nagyfrekis átvitele más azaz a sávszélessége a gerjedést okozó trafónak nagyobb...de csak gondolom, ezért akarom légréselni egyformára...Müszi nem válaszolt...

szóval az erősítőbe kötve is lehet légréselni, nem kell kiszedni..és tényleg 1kHz es négyszögön menni fog mert az van a szkópban

szerintem igen, mert ha eltűnik a lecsengő túllövés akkor olyan lett mint a másik...és gerjednie is kellene a megnövekedett nagyfrekis átvitele miatt...

megahercen simán elképzelhető bármi...de megjegyzem nyilt hurokkal is gerjed...sőt akkor igazán.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 28, 2010
Szerintem pár száz pikós tétel kellhet, olyan 15-25 K-val (pl. 15 K-220 pF).
Következő: »»   1051 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem