Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Háztartás fogyasztásának mérése digitálisan, teljesítménymérés
Témaindító: fg, idő: Máj 11, 2008
Témakörök:
Szia!
szép dolog a metrologia tudománya,De: Az elmult 32évben 2db olyan fogy.mérővel akadtam össze ami PLUSSZBAN csalt. A többi mind negativban. Az összehasonlitás találomra/saccra: keresel olyan fogyasztót ami 0,5A ---1,0 A ---3,0A és talán még az 5,0A vessz fel /Lakatfogó,digitmulti /.ezekkel megnézed a tárcsa fordulattal /5---10 ford. / P=1000X3600X n/ C.t vel Wattban C=a ford/kWh n=5-10 ford. t= a mért secundum. digitmultival megnézed a hálózati fesszt közben. Ha nagy az eltérés akkor érdemes mérőcserét kérni . /Leszerelés+hitelesités+kiszállás=10--18 000Ft / Én "a fogyasztási szokásokban láttam "a pazarlás okát. Valamint az energiatakarékos készülékben: PL Hűtő a papir szerint A en.oszt 115kWh/év -helyett havonta ennyi! ! ! ha vizaolvasol a többit is leirtam 20-70 hozzázólásal ezelőtt.
Szia!
"Az elmult 32évben 2db olyan fogy.mérővel akadtam össze ami PLUSSZBAN csalt. A többi mind negativban." No, már csak ezért is érdemes a mérést megejtenem, ugyanis bármi is lesz a végerdemény, csak örülhetek. Ha negatívban csal, azért, ha pozitívban, akkor az ELMŰ orrára dörgölhetem az eredményt. A lakatfogóról annyit, hogy - bár tudnék szerezni - az elvéből adódó pontatlansága miatt biztos nem használnám hitelesítési célokra. Indikátornak persze megfelelő. A hibás fogyasztási szokások valóban fölöslegesen pörgetik a mérőket (múltkor néztem néhány otthoni kütyü készenléti áramát és bizony 60 - 330 Ft/hó áramfogyasztás jött ki készülékenként.) Elég rettenetes értékek.
Szia!
Persze kettőnk gondolkodás módja eltérő : én hitelesiteni NEM SZOKTAM - megnézni valamit és kizárni a "nagy eltéréseket" --ehhez nem kellenek 1%-s műszerek, nekem legalábbis. Amikor felmerül az 5% feletti eltérés réme , NA AKKOR érdemes belemenni ezekbe. Tehát kedvelem a lakatfogót.Az előző HSZ.-ben emlegetett áramokkal ezt elég jól le lehet mérni/saccolni. a most nálam felszerelt mérő "sajnos" 40Wnyi terhelésre még nem akar elindulni,SAJNÁLOM is DE NAGYON !!ekkora pontatlnág??
Üdv
már valahol a topic elején voltam,de láttam,hogy még vannak,akik nem találtak műszert. Akinek nem kell nagy tudású,de elég pontos az kéne,akkor nekem jól bevált ez: Bővebben: Link Csak beállítás kérdése és a pénzt is megmondja,de még nem jöttem rá,hogy éjszakairól miként következtetem vele a nappalit együtt A lényeg,hogy ez is 5W minimum...de!...pontosan 6W-ot ráküldve 6W volt 10W-ot rákötve 10W-ot mutat. 100W-ot rákötve 99-101W-ot... 1400W-os égő (egy reflektor) ideális feszültségen mérve 1391W volt. Mér pillanatnyit és összfogyasztást is. Minket a pillanatnyi érdekelt,mert a készülékek piros ledje és maximum fogyasztása érdekelt. Mind reális és kijött a végeredmény. Remélem kedvre kapott valaki. üdv.
sziasztok!
1 hasonló kütyüvel én is mértem, és egészen pontos...arra jó volt, hogy tényleg megnézzem miért 20 a villanyszámlám, mikor alig használok valamit...igaz a pc-m simán 350watt fölé kapaszkodik, mikor számol a Macpro-m, meg 400 fölött...így mostanában nem hajtom őket egyszerre, ha nem muszály...a prohardveren is van egy jó fórum a témában, ahol egész sok mérési adat is van...
Nem tudom szóba került-e már, nekem gyors megoldás kéne 3 fázisú hatásos teljesítménymérésre. Csak és kizárólag a hatásos teljesítmény érdekel.
Mikrovezérlő programozás nem okoz gondot, de hogy tudom minél egyszerűbben az áramokat mérni. A feszültségmérést gondoltam megoldom ellenállásosztóval a nullához képest (tudom nem szabályos, de be lesz dobozolva minden, és kezelőszerve se lesz a műszernek), de mivel mérek áramot? Van olcsó, és könnyen beszerezhető Hall IC kellő felbontással (legalább 50mA) vagy milyen megoldás kínálkozik? Nem ipari kivitel lesz, ehhez nem kell áramváltó-trafó, egy bedobozolt kis egyszerű áramkör lenne, egy egyszerű kijelzővel, vagy akár 7 szegmensesekkel. Ötleteket várok.
Vagyis, ha úgy számolom ki a fogyasztást, hogy megmérem a dolgok áramfogyasztását, és simán beszorzom a feszültséggel, akkor többet kapok, mint amennyit az óra mér? Ja, és tudom, hogy ez hülye kérdés, de ez az eredménymennyi időre van számolva?
Szóval pl. 1db. 1:1 220/220V-os trafó után, amiből, 220V jött ki, nem tudom miért, de annyit mértem. Lényeg, hogy mindent megmértem a szobámban, köztük 1db. 15Wattos, és 1db. 11Wattos energiatakarékos égőt. A 15W-nál 0,03-0,05A = 6,6-11W A 11W-nál 0,02-0,04A-ig mértem, ami 4,4-8,8W, ha megszorzom 220-al. Ez azt jelenti, hogy 11W-ot fogyaszt másodpercenként, és be kell szorozni 3600-al, és óránként 39600 Wattot fogyaszt? Vagyis 39,6kWh óránként?
230-cal szorozd meg, ne 220-szal!
Ha az áramfelvétel 230V mellett 40mA, akkor az 9,2W. Ha egy órán keresztül folyamatosan 9,2W, akkor 9,2Wh a fogyasztás. (Wattóra van csak, nincs wattmásodperc, meg wattnap! Lásd még: kW vs. kWh )
Nem kell a leválasztó trafó, az is csalhat (gondolom az izzókat nem erről járatod), mérd meg közvetlenül a hálózati feszültséget. Egyébként könnyen lehet, hogy 220 V lesz úgy is, a hibahatáron belül lenne. A cos(fi) a teljesítmény tényező. Rezisztív terhelés esetén az értéke 1. Az értéke akkor tér el egytől, ha a terhelés (fogyasztó) induktív, vagy kapacitív jellegű.
De azért 220V-al szoroztam meg, mert 220V-on fogyasztott annyit. Tudom, hogy a hálózati feszültség 230V, de a trafón át 220V jött le, szóval 220V-on fogyasztott annyit. Minden működött 220V-ról is.
Azért trafón át mértem, mert így hirtelen az volt úgy megcsinálva, hogy a csokin rendesen tudtam rögzíteni a kábeleket, a multiméterét is. A trafó 220V-ról 220V-os lenne, nem tudom, h 230-ból miért nem 230V lesz. De a lényeg, h 220V jön ki rajta, és erről ment minden, amit mértem. De a kérdés az, hogy ha csak így beszorzom, akkor nagyobb teljesítmény jön ki, mint amit a villanyóra mér?
Semmit sem azon járatok, de tegnap a mérés alatt mindent azon járattam.
Idézet: „De a kérdés az, hogy ha csak így beszorzom, akkor nagyobb teljesítmény jön ki, mint amit a villanyóra mér?” Ha a terhelés nem rezisztív, akkor igen. Tehát egy felső becslést adhatsz a hatásos teljesítményre. Vannak érdekes módszerek a hatásos teljesítmény mérésére, ilyen például a "3 voltmérős módszer", mely otthon is könnyedén kivitelezhető (leválasztó trafót azért használj). Bővebben: Link
A hálózati feszültség 230V+-10%, tehát 207 és 253V között belül van a határon. Nálad nem a trafó csinál 230-ból 220V-ot, hanem a hálózatból 220V jön, és a trafó csak amit kap a bemenetén azt adja tovább a kimenetre.
Nagyobb teljesítmény jön ki a mérésedből, akár a valós érték kétszerese is. Teljesítménymérésre ezek az egyszerű feszültség és árammérők csak korlátozottan alkalmasak egyrészt a teljesítménytényező mérésénak kimaradása miatt, másrészt a hálózati feszültség és különösen a fogyasztó által felvett áram hullámformája sem épp színuszos. Pl. számítógép passzív PFC-s vagy PFC nélküli táppal elég durva áramalakot produkál, de a kompakt fénycső is hasonlóan rossz jelalakkal működik. Mérj meg egy egyszerű izzólámpát, annál elég pontosan a ráírt teljesítményt kell kapnod a feszültség és az áram szorzatából. A watt (W) az teljesítmény mértékegység, az nem mond semmit az elfogyasztott energiáról közvetlenül. A teljesítmény és az eltelt idő szorzata adja meg a fogyasztást. Ahogy írták, ha egy óráig üzemel egy 100W-os fogyasztó, akkor az 100Wh fogyasztást jelent, mert 100W*1h=100Wh.
lidl-ben vettem 2-3ft-ért egy fogyasztó elé bedugható mérőt, gondolom ez is pontos mert különben nem adhatnák el
Sokminden hulladékot eladnak, amit nem lenne szabad, de nekem is van ilyen, elég pontosnak tűnik
Nekem kevesebbet mér a villanyóránál. Egyenirányítás után lemértem egy 230V 100W-os izzót. Műszer szerint 95W, multiméter szerint is, de a villanyóra szerin 107W.
Olyan fura, hogy a villanyóra mindig TÖBBET mér..
akkor gondolom beszorozhatom 220-al.
Mindent külön mértem, szg., monitor, hifi, tv, videó, dvd lejátszó, és rádiós óra, ja, és hajnyírógép. igaz, a számítógépet nem tudtam a monitorral együtt használni, mert ha csak az a kettő volt rajta együtt, akkor nem indult el a gép. szóval a monitor hálózatin volt, mikor a gépet mértem, és aztán fordítva. Nem tudom miért nem kapott elég áramot a kettő együtt, a monitornál 0,27-0,36A a szg.-nél 0,23-0,31A-t mért a műszer külön-külön. Jó ez biztos a trafó miatt van, de befolyásolhatja a trafó a mérést? Hálózatról lehet, hogy mást mért volna?
Hogy érted azt, hogy egyenirányítás után?
Nem lehet, hogy egyenirányítás után valamivel megemelkedik a feszültség, de te a hálózati feszültséggel számoltál, ami kisebb?
Szerintem meg valami hiba van a mérési eljárásban.
Milyen egyenirányítás után mértél? A villanyórával hogy mérted a teljesítményt? (csak elég pontatlanul lehet, mert még az időmérés pontossága is belejátszik)
Arról nem beszélve, hogy se hűtő se semmi egyéb fogyasztó nem volt rajta, csak a 100W-os égő?
Igaz, most megmértem egymás után egyből a primert és a szekundert, és azonos feszültség van 230-231V Tegnap nem néztem közben, hogy hogy alakult, az elején megmértem, akkor pont 220V volt aztán akkor jobban közelít lehet, ha 230V-al szorzom be.
Fuhh nincs 3 ampermérőm, és nem tudom, h azok közül, amiket leírtam, mi számít kapacitív fogyasztónak. Ráadásul ezzel a megoldással minden egyes eszköz méréséhez más-más ellenállást kell beiktatni?
Nem.
230V AC graetzbe be. Ki 230V DC, ampermérő, 100W-os izzó, és feszültségmérő. Megmértem lágyvasas analóggal is.
5 kerékfordulat, másodpercmérés. Sajna 5 percnél több idő helyett annál kevesebb volt. az 5 körbefordulás. az óra 600ford/kWh.
Minél hosszabb ideig méred, annál pontosabb lesz a mérés (márminthogy villanyórával)
Amper, és voltmérővel pedig ohmos fogyasztón tudod mérni, pl. izzólámpa, de nem ohmos fogyasztónál, már fázisszöget is kellene mérni.
Nem kell, hogy egy időben legyen 3 műszer csatlakoztatva, egyenként is megmérhetőek az értékek. Mérsz feljegyzed, aztán újra mérsz. Bár én 3 voltmérős módszert emlegettem, az a linkelt doksi második felében van. Hátránya, hogy pontos méréshez a műszernek is pontosnak és nagy felbontásúnak kell lennie. Háztartásban leginkább induktív jellegű fogyasztók vannak (motor, transzformátor, stb.) a kapacitív fogyasztók jellegzetessége, hogy a feszültség hullámforma késik az áraméhoz képest.
Ez a módszer szinuszos (vagy legalább közel szinuszos) mennyiségek mérésére ad lehetőséget, tehát a számítógép tápegységének teljesítményfelvétel mérésére nem alkalmas. A gond az a PC és egyéb kapcsoló üzemű tápegységek esetében, hogy az áram alakja erősen eltorzul és már nem tekinthető szinuszosnak. Korábban tettem fel az oldalra érdekességképpen néhány ábrát a jelalakokról, melyet oszcilloszkóp segítségével mértem egy PC táp betáp kábelén. Bővebben: Link Sajnos ilyen esetekben a teljesítmény mérése már nem a legegyszerűbb feladat, bár ha van egy szkópod, amely képes FFT- t számolni, akkor megoldható a hiteles mérés is.
Most vettem egy fogyasztásmérőt, nagyon profi, nagyon jól néz ki, nagyon sokat tud, és nagyon olcsó 2699Ft, 3év garanciával ! Magyar leírással a 93-140 oldalak között. Az A L D I ból
Ez a leírása |
Bejelentkezés
Hirdetés |