Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, egy olyasmi kapcsolásra lenne szükségem amit a következőre lehet használni:
A pedál állását kellene figyelnie, azaz hogy milyen szögben áll éppen, mennyire nyomva a sofőr. Ezt mondjuk 10-12 led ábrázolhatná sorban. Eddig nem tűnik bonyolultnak, de esetleg szeretnék bele egy fényerőszabályzót is, hogy ha este vezetek ne süsse ki a szememet a sok led egy-egy padlózásnál Arra is gondoltam, hogy a lámpa bekapcsolásakor automatán elsötétedjen, de az lehet bonyolultabb. Igazából arra használnám, hogy lássam nagyjából milyen sebességhez mennyi gázt kell nyomjak, illetve kigyorsításokkor még jól is nézhet ki, egy dizájnos megépítés esetére. Gondolom az alapkapcsolás viszonylag egyszerű. Köszönök minden segítő hozzászólást!
Szia!
Ez megoldható egy potméter ( feszültségosztóként ) és az UAA180-as IC alapkapcsolásával ( abban van fényerő szabályozási lehetőség is! ) ! De lehet, hogy érdemes keresgélned "LED-es feszültségmérőre" is , hogy a modik nem bántsanak! Steve
12 ledes felbontás nem lesz elég arra, hogy normálisan megállapítható legyen a gázpedál állása. Az 8 százalék per led ha lineárisan osztod el. Nehéz lesz leolvasni az értéket ha pedig elektronikus gázpedál van az autódban akkor meg nincs is értelme (szerintem) mert a pedál állása nem közvetlenül a bejutó üzemanyag/levegő mennyiségét szabályozza.
hagyományos a gázpedál, és igen én is gondoltam rá hogy a 12 led kevés lehet, csak attól tartok, hogyha többet építek az már nem olyan szép. Kapcsolást tudtok esetleg? Akár 12 ledre, akár 16-18ra?
Iletve a potméter van olyan finom felbontású, hogy ha alaphelyzetből kicsit rálépek a gázra akkor szépen jelezze?
16 ledes feszmérő
mondjuk ezt kellene megépíteni? Valahol azt olvastam, hogy uaa tipusokat azért érdemes kerülni, mert nem szépen usznak át a ledek, amikor egyre több villan ki. Azt be tudom állítani az ellenállásokkal, hogy mondjuk a poti 50 fokos forgatásával kivitelezhető legyen hogy a teljes skálát lefedje? Illetve akkor ehhez még kellene építenem egy feszültségszabályzot, és abban lenne a poti? Köszi
Igen, ezzel az IC-vel meg lehet csinálni,hogy akár mekkora csúcsértékhez be tudod állítani a skálát.
De felhívnám a figyelmedet arra, hogy a 16 közül egyszerre csak 1 led világít! Inkább UAA180-at javaslok, annál egyszerre több led világít, azt hiszem, hogy az uaa180 az ugynevezett "bar" típusú kijelzés. Esetleg kettőt, és akkor már 24 LED -et tudsz világíttatni. igen, már csak a lényeget kell kitalálni: az érzékelést. Én ezt kapacitív módon oldanám meg, vagy esetleg optikailag.
Mielőtt belelkesednél,ez az ic nem igazán beszerezhető.Esetleg elfekvőben vagy bontásból.
ahamm, hát 3-4 euro plussz postaköltség az azért huzos sztem. De csak meg lehet oldani másik ic-vel nem? Nem értem mért nem kapni ezt az ic-t amikor gyakori sztem..
Nézd meg az LM3514, 3515 , 3516 IC-ket, ezeket még gyártják. Olvasd el az adatlapot, mert lehet logaritmikus a kijelzése, erre nem emlékszem, és talán kaszkádolhatóak is.
Szia!
Javasolnám neked ezt a kapcsolást. Ebből kettőt építesz, az egyik marad így a másikban az R3 potmétert úgy kalkulálod, hogy kb. 3,6V-nál kapcsoljon az első led, az utolsó pedig kb. 7,6V-nál. Így már 20 ledes lessz a visszajelződ. LM3914 IC-t már lehet kapni. Mondjuk én arra lennék kiváncsi, hogy a gázpedál állását mivel figyeled. Ami most hirtelen eszembe jutott az a toló potméter. Valószínüleg ezzal már megoldható valahogy.
Én meg javaslom, hogy nézz szét, mert tutira lehet kapni még uAA180-at. Egy link: Bővebben: Link
Meg amúgy nem reklám kedvéért, de google -ba beírod, hogy "mákfa bt" , és az első linkre katt. Brutto 282Ft/db, szóval majdnem fele áron adják, mint az LM3914 -et. Meg még egy link: Bővebben: Link Csak itt már dupla annyi az ára.
Valahol azt olvastam, hogy az uaa180 nem olyan szép, vibrálnak a ledek amikor lassan emelkedik a fesz, nem olyan szép folyamatos az átmenet, ezt valaki alá tudja támasztani?
Más: Akkor kell egy ilyen feszültségre változó ledsor, meg egy feszszabályzó. Erre a kettőre tudtok valami egyszerű, olcsó és megbízható kapcsolást? A forgó poti nem jó? Vagy nem is tudom mit lenne egyszerűbb beépíteni, talán egy csuszópoti a motortérbe? ahol a pillangószelepet állítgatja? Majd holnap ha kihevertem a megfázásom akkor vizsgálgatom, de ez sztem már a végső dolog, jó lenne ha legaláább egy működő kapcsolás lenne...
Injektoros autó? Mert azokon szokott lenni egy potméter a pillangószelepnél, ami alapján a vezérlő tudja, hogy fojtószelep hol van épp.
Bevallom őszintén, hogy én még nem foglalkoztam UAA180-nal, de nem tartom kizártnak, hogy vibráljon a kijelzése. Szerintem csak váltakozó áramnál illik neki vibrálnia, hiszen ha már egyszer bebillent a komparátor (mert ugye minden kimenetéhez tartozik egy komparátor), akkor ha mégjobban növeled az őt billentő hatást, akkor az már nem billenhet vissza.
Ha valóban a két mennyiséget szeretnéd egyszerre figyelemmel kísérni, akkor egy dupla áramkört javasolnék, kétszínű LED sorral. Az egyik a gázpedál állást jelezné, arányosan, a másik pedig a motor fordulatszámot, mondjuk 500RPM-enként, nagyon dekoratív mikor a két színű fénycsík (vagy különböző színű fénypont) egymást kergeti...
Az is nagyon szemléletes tudna lenni, ha a gázpedál 0 vezérlésénél világítana az összes LED, és minél inkább nyomod, annál inkább fogyna a "tartalék", amit az egyik LEDsor jelez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |