Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1054 / 2208
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 1, 2010
Egy normális EL84 SE trafón gondolom olyan 3000 menet körüli a primer, és olyan 5 cm2 körüli a vas. A nyugalmi áram 40-45 mA környezetében lehet. szerintem kb. 0,1 mm légrés kellhet. Ezt 0,05 mm-es selyempapírral lehet belőni (mert a bruttó légrés a 0,1 mm).
Amúgy többé-kevésbé számolható a primer menetszám és a nyugalmi áram szorzatából (egyenáramú gerjesztés), ha osztjuk 1600-al (meg ne kérdezd, mér' ennyivel. ), áram amperben kell, légrés mm-ben lesz.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 1, 2010
Müszi csinálta akimenőket szerinte 6 négyzetcentis. Szerintem 5, vagy 7 négyzetcentis EI vasmagok vannak esetleg h a a 7 négyzetcentisbe nem rakta bele az összes lemezt

Pedig saccra EI84 nek emlékszem ami 8,1 négyzetcentis, hétvégén lemérem és beazonosítom, nameg lemérem mennyi lemezt rakott bele.

De állítólag 6 négyzetcenti.

Azaz a saccod stimmel, mérések hétvégén, bár lehet a szkóp projekt miatt a csöves tanulásom szünetel.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 1, 2010
Csinálok, ha ráérek végre 100Hz es meg 10kHz es négyszöget TTL el, de csak a szkóp 1kHz e van kéznél, igaz az tényleg szép jel ide.

Mi van ha sok, mi van ha kevés a légrés?

Ha NAGY A LÉGRÉS, akkor gondolom primer induktívitás kicsi, emiatt impedancia alsó frekin alacsony, emiatt, ahogy te irtad anno behorpasztja a csövet, azaz TETŐESÉS. (ezt kellene ha jól saccolom 100Hz négyszögön nézni.)

Ha KICSI a LÉGRÉS, akkor gondolom elég mélyátvitel szempontból, de felmágnesezve marad a vas azaz torzításokat okoz, talán felsőbb frekiken, esetleg ez okoz túllövést-lengést-lekerekedést?
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 1, 2010
Most akkor szereted a pentóda katódhidegítő hangját vagy nem?
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 1, 2010
A légrésnek alacsony frekin van jelentősége, előmágnesezett vasnál. Ha nagy, a csökkenő induktivitás okozhat gondot (ez nem mindig gond), ha kicsi akkor a vas telítődése (ez miatt kell a légrés, de a légrés (a közhiedelemmel ellentétben) közvetlenül nem csökkenti a torzítást (ellenkezőleg). 40 mA körüli nyugalmi áramú SE erősítőnél, hagyományos szilíciumos vassal nyílt hurokban olyan 10-12 cm2 magkeresztmetszettel lehet jófajta mélyfrekvenciás átvitelt elérni (eleve visszacsatolásban gondolkodva persze egészen elvetemült trafókiképzések is elképzelhetők, egészen elvetemült magkeresztmetszetekkel, akár kihasználva a trafó fázistolásait is).
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 1, 2010
Attól függ melyik széken ülök, és jobbnak vagy rosszabbnak hallom a hangot. Mostanában inkább szeretem, mint nem, a legjobb ha eleve "szükségtelen hidegítés" helyzetet teremtünk.
Mindenesetre az én fülemmel összehasonlíthatlanul jobban benne van a hangban, mint pl. a csatolókondi (tudom a többség ezt fordítva hallja).
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 1, 2010
Hát igen van az a pingvin alakú un. hiszterézis görbe, ha nem a lin szakaszon használjuk a vasat hanem fel (telítésbe) mágnesezve a görbe szakaszon vagyunk és az okoz torzítást, ezt én így is gondoltam, hogy ez közvetett vagy közvetlen azon nem elmélkedtem.
Honnét ismerős a neved?
A légrés a szép hiszterézis görbe egyenes (lin.) szakaszával mit csinál?
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 1, 2010
Hétvégén meghallgatom, ha már csatolókonikat hallgattam egy napig...Küldtem mailt az itt publikus emailcimedre. Honnét idsmerős a neved?
(#) s.sanyi hozzászólása Szept 1, 2010
Sziasztok.Ideje,hogy felrakjak pár képet a csöves fertözés eredményéröl.Még csak egyik fele müködik de igyekszem befejezni.Mit lehet tenni a hálózati fesz ingadozása ellen?Tegnap mértem anód-katód közt 255 voltot a segédrácson 250-et ma 20 voltal mérek mindenhol többet,hogyan tudjam belöni igy a helyes beállitást?Volt egy kis gerjedésem amit úgy tudtam teljesen megszüntetni,hogy a poti fémházát és a doboz t ami aluminiumból van rákötöttem a hálózati földelésre igy tökéletes a csend se brumm se gerjedés.
(#) djhans hozzászólása Szept 1, 2010
Elkészült a Piccolo 2 első kimenőtrafó cséve. Primert ketté osztottam és közötte van a szekunder. 8 Ohm-ra illeszt. Primer 2500 menet 0,22; szekunder 100 menet 0,6 mm huzalból lett tekerve. A tekercsek között és kívül olyan cellux szerű ragasztós szalag van ami hőálló. Kipróbáltam a páka nem olvasztja meg. Primer DC ellenállása 170 Ohm, szekunderé 0,9 Ohm lett.
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Szept 1, 2010
Itt a készre szerelt kimenőtrafó.

A hálózati nem toroid lesz mert nem tudom a szekundert megtekerni. 900 menetet kéne megtekerni. EI lesz és akkor ha már én tekerem lehet, hogy csöves egyenirányítás lesz. Akkor 3 csöves lesz 2db E/PCL86 és egy EZ81. De akkor már nem is lesz annyira Piccolo.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Szept 1, 2010
Belehúztál rendesen , azon még nem gondolkoztál hogy a lehető leg kisebbre zsugorítsd ezt a picolot ?
(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Szept 1, 2010
Mekkora a vas keresztmetszeted?
(#) joepapa hozzászólása Szept 2, 2010
Lazításként egy 6P3Sz SE kép.
Kár, hogy nincs itthon egy makroobi

6l6 kék.JPG
    
(#) Gory válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010
Szép
(#) Bassmester válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010
Jól néz ki
Ezek milyen csövek??? Nekem is vannak 6P3SZ-E csöveim, de azok nem így néznek ki és a tetejük is laposabb... Mitől kék? Világítja valami a búrát?
Hogy készült a kép? Hosszú expó álványról?
(#) joepapa válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 2, 2010
Elsőre én sem tudtam, de derengett fotón már láttam lilás fényt..Ez a katódfény ahogy itt olvastam, illetve a csőben maradt talán argon gáz okozza, amíg új a cső.
Vadiúj csőnél kis kontrasztos részen lila, aztán 10-20 óra mulva ilyen aztán halványodik, majd eltűnik.
6P3SZ ek a nagyok 6N9SZ ek a kicsik.
Alulról oldalról van 35mm es obival fotózva, azaz sokat nem torzít, de a perspektíva becsapós, nem egy nagy dudor a teteje
A 6P3SZ és 6P3SZ-E azt hiszem itt nem a strapabíróbbat jelöli mint általában, hanem talán kissebb anódfeszt is tud az E...de a googli megmondja.
Egy nagyon kegyetlenül őszinte hangú erősítő, az egész cuccom minden hibáját hallani, interconnectem is csak 1-2 ami jó, a CD játékosok közül most keresgélek mi illene neki aminek kendőzetlenül is jó a hangja, mert ami AKG-K141 es fülessel eddig jó volt az itt elvérzett nem is egy.
Egyenlőre le is tettem a triodás építéséről, egyrészt gyűjtöm a tudást, de főleg a pénzt. Ráadásul ezt is nehéz pénzben felérni olyan hangfal, cd kombinációval ami ki is szolgálja. Talán a Triangle Zephyr em nem kell eldobni, bár van vele gubanc mert 4 ohmos, a kimenők meg csak 8 ohmra vannak tekerve.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 2, 2010
ŐŐŐ, itt valamit nem értek, bifiláris tekerésnek huzalellenállásnál van értelme, jhogy indukciószegény legyen, ha egy tekercs ilyen az nem tekercs, mert ha ugyanannyi van erre, mint arra akkor az egy ellenállás mert a két ellenirányú Ui eredője nulla azaz L is n0 , valóságban csak nagyon kevés.

Ha a trafó egyik tekercse ilyen lenne azon 0V jönne le.

Azaz ez tuti nem bifiláris tekerés volt.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 2, 2010
Tisztelt moderátor ennek a hozzászólásnak villogó piros háttér kellene, 10x es betümérettel.
Mert elolvastam 18 oldalt eddig de Sturbi néhány hsz át kivéve szakmailag ez az első nagyotérő dolog.
Remélem tényleg igaz is, mert nem akarok utánnaolvasni.

Sturbi ez akkor így jó?
(Kis közelíttéssel oké, ha ennyire egyszerűen is megy.)
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 2, 2010
Ha nagyon kicsire csinálom akkor a trafó és a csövek nagyon felforrósítják a doboz tartalmát. Ezt az elkók meg nem szeretik.
(#) djhans válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 2, 2010
5cm2-es. EI66
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2010
Janikám kész a ketrec de nem kellett volna valami a felfogatásnak ? vagy megoldod valahogyan !
Azon törtem a fejem hogy kéne egy ilyen mini picolot épiteni PCL csövekkel .Az alkatrészeket úgy kéne összeválogatni hogy minnél kisseb helyen összezsúfolva brumm mentesen.
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 2, 2010
Megoldom, mert nem tudom, hogy hova fér el a dobozon belül a csavar. Köszi.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2010
Rendben
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 2, 2010
Akkor lehetne egy mini piccolot ha a táp külön lenne és csak a csövek és a kimenők lennének az erősítőben. Toroid hálózatival és félvezetős táppal is viszonylag kicsit lehet. Nekem ugrott a toroid, mert nem tudom megtekerni a sok szekunder menetet. Ezért EI lesz, de hajlok arra hogy akkor már csöves ei. lesz ha úgyis nagyobb lesz a készülék.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2010
80VA-es toroid elég hozzá, egyébként ismerek "valakit", aki toroidokkal foglalkozik De vissza a 80 VA-re : az tenyérben elfér !
azon a német oldalon ( valami jogis, vagy mi ) azt hiszem van egy olyan Piccolo, ami külső tápos !
(továbbra is szép a kapaácslakkos erősítőd !! Ez Hammerite ? Ecsetelted, vagy fújtad ? nekem kék van, de én pedálokat fogok festeni vele ... sajnos nekem edig párszor nem lett elég "kalapácsos" .. szerintem sűrű volt a festék ... mondjuk akkor satut, és szerszámokat festettem vele, azokat meg nem nézegetni kell )
Viszont azt az "igazi EMG szürkét" nem találtam meg Hammerite-ban
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Szept 2, 2010
Köszi! Fújtam, lehet kapni szórófejes flakonban 1300Ft 400ml. Van egy 75 VA-es toroidom, a primer rajta van. Gondoltam hogy el kéne postázni Fleta mesternek és megtekertetni vele a szekundert.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2010
Kapcsitáppal szentségtörés lenne? :hide:
(#) heinrik endre válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 2, 2010
Nekem ez inkább kék{6h13c}.... ,és csővenként változik a kék alakja ...jobban megterhelem...nekem mozog ....hogy mért nem tudom De ez esztétikai plusz
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 2, 2010
Az ám!

Ma folytattam a régebben megkezdett PL82 PP hálózatijának a tekerését. Nemsokára elkészül.
Következő: »»   1054 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem