Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   9 / 28
(#) Husla válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Müködik a kapcsolás 2 meghajtóval és ellenállásokkal...Már csak egy szép leírást kell írnom tele igazságtáblázatokkal stb stb Kösz a segítséget
(#) fabiankristof válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Kicsit később, de szerintem csak a Ledek tápja után beraksz egy pótmétert és azzal szabályzod... Szerintem így a legegyszerűbb.
(#) _JANI_ válasza fabiankristof hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
... Vagyis a LED-kijelző tápfeszültségét szabályozhatóvá kell tenni. Bár így a teljes kijelző fényereje lesz csak állítható. ...
(#) proba válasza fabiankristof hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ha a ledek tápja után rakod ,akkor az aktív szegmensek számától is függeni fog a fényerő.Ha a táp szabályozható akkor jó lehet.(amikor az a sor sorrakerül a tápot is vezérled hogy kevesebbet adjon le)
(#) fabiankristof hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sikerült megépítenem egy 5*7-es mátrixot. Az elv a korábbi bejegyzésem alapján történt, és teljesen jól működik. Egy olyan problémába ütköztem viszont, hogy ha a multiplexelésnél az egész oszlopot hozom működésbe akkor a fényerő egy picit visszaesik, de nem nagy mértékben, ellentétben azzal, ha csak az oszlopban egy led él, akkor a rendes fényerején működik. Ha valaki találkozott hasonló problémával, vagy valakinek lenne egy jó ötlete erre a problémámra, azt nagyon megköszönném!
(#) fabiankristof hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Igazából, ha jobban belegondolok programból meg lehetne oldani, hogy az alapértelmezett fényerő az legyen amikor az egész oszlop él, a kitöltéssel kellene csak variálni, csakhát assemblyben ez lehet hogy egyenlő az öngyilkossággal...
(#) proba válasza fabiankristof hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
A fényerő változás abból fakadhat ,hogy a ledek tápja csökken ,ha több led van bekapcsolva.Ezt a kapcsolóelemek jó megválasztásával és stabil táppal tudod kiküszőbölni.Mint már írtam csak a táp szabályzással tudod elérni azt hogy a teljes és részoszlop vezérlése esetén sem változzon a fényerő.
A fényerőszabályzást ASM-ben talán úgy csinálnám hogy beállítanák két időzítőt mondjuk 2ms-ra ,minden megszakításnál (két időzítő egyszerre) Az egyik időzítő a sorok léptetéséért és a ledek bekapcsolásáért felelne a másikkal pedig kikapcsoltatnám a sorokat.A második időzítő siettetésével tudnád csökkenteni a fényerőt. (persze ha nincs 2 timmered erre a célra akkor esetleg fele negyede időzítésekkel pl minden negyedik megszakításnál lépteted arrébb a sorokat ,ha csökkentett fényerőt akarsz akkor meg a harmadiknál lekapcsolod az aktuális sort,és a negyedik után tovább lépsz,így csak két vagy három fokozatod lesz ,de ha ez elég akkor viszonylag egyszerűen megvalósítható.
(#) fabiankristof válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Sikerült megoldanom a problémát! Ezen a LED-ek fény erejét értem. Ha mátrixban kötjük össze a LED-eket, értelemszerűen a működtetéskor egyszerre egy időben csak egy oszlop fog élni. Annyit kell az egész kapcsoláson változtatni, hogy az oszlopok a tranzisztorok emitter ágára vannak kötve és nincs közöttük ellenállás, melyek miatt a fényerő csökken.(megoszlik az áramerősség a LEDeken, és a LEDeknek az oszlop tranzisztorai adják a feszt.) A LEDhez mindenképpen kell ellenállás, így a sorokat működtető tranzisztorok Collector ágain keresztül kötjük össze a LEDekkel egy ellenállásal. (Hogy könnyebben meg lehessen érteni csatolok egy képet, amire lerajzolom.) Így egy ellenállásra nem hét db LED jut, hanem minden egyes LEDnek lesz külön-külön ellenállása! Már kipróbáltam, szóval teljesen működik a dolog, és mindegyik egyenletesen világított

led.JPG
    
(#) _JANI_ válasza fabiankristof hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
... Eleve ezzel kellett volna kezdeni! ... ...
(#) fabiankristof válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
hát igen... dehát a hibáiból tanul az ember!
(#) _JANI_ válasza fabiankristof hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Semmi gond. A LED-mátrix kapcsolást nem egyszerű elsőre "átlátni :shocking: ". Ez elv egyszerű.
De az ördög a részletekben lakozik!
(#) fabiankristof válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Hát igen! Az elv egyszerű, de a programozás már elég nagy fantáziát igényel. Egy sima szöveg kiiratása még viszonylag nem nagy munka, de a futószöveg mindenféle oldalról való beúszása nagyon megdolgoztatja az elmét. Sőt, szeretnék eljutni odáig, hogy a szöveget számítógépen írom be és az soros vonalon keresztül jut el a mátrixra! A többi tervről meg nem is merek beszélni...
(#) toncy hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Sziasztok,

valaki el tudna magyarazni, hogy hogyan mukodik egy led matrix? a neten nezegettem par rajzot meg probaltam kifilozofalni hogy hogy is mukodik de nem lettem okosabb semmivel. esetleg ha van valakinek valamilyen doksija ami el magyarazza hogy hogy is mukodik, meg koszonnem szepen.
(#) zolika60 válasza toncy hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Kicsit olvasgass vissza. Például ide:Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza toncy hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Legegyszerűbben egy 2*2-es mátrixal lehet szemléltetni.
Könnyen átlátható! S utána "csak" sorok - oszlopok számát kell megnövelni.
( Nem utolsó szempont hogy gyorsan összerakható! )
(#) _JANI_ válasza fabiankristof hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Nem kevés munkaórát fektethettél bele! De biztosan jó lesz! :kalap:
(#) fabiankristof válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Hát eléggé nehéz... Szegmensenkénti futást meg tudtam csinálni, de az oszloponkénti lenne az igazi, és az brutálisan nehéz... Az hogy eddig eljutottam az félév munkája teljesen a nulláról. A legvicesebb, hogy 2hét múlva teljesen működőképesnek kell lennie...
(#) toncy hozzászólása Márc 9, 2010 /
 
zolika60, _JANI_ koszi a valaszokat
(#) cs_gabor hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
Sziasztok!

Én is egy (4*8 LED-es) mátrixot készítek, és az a dilemmám, pontosabban nem tiszta az elv, hogy ha időegység alatt mondjuk 4 csoportot kapcsolok be felváltva, akkor egy csoportra csak 1/4-ed ideig jut meghajtás (PWM...) tehát nem lesz megfelelő, illetve elegendő a LED-ek fényereje. Rosszul gondolom, vagy ha nem akkor esetleg hogyan lehet ez ellen védekezni?
Gondoltam a túllhajtásra, de mi van akkor ha valamilyen oknál fogva mondjuk megáll a multiplexelés és egyik csoporton rajtmarad a túláram?

Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) mammut válasza cs_gabor hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Ha egy jó kis kapcsolóüzemű stabilizátorral hajtod a tápot a kijelzőáramkörnek, akkor nem lehetnek ilyen problémák.
Nekem a 32x64xRG kijelzőn ha az összes led be van kapcsolva akkor is ugyanakkora a fényereje, mintha csak 1 led menne.

Az áramkör leírása.
Konkrétan ez a Led kijelző meghajtója is.
(#) proba válasza cs_gabor hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Hát ha leáll a multiplexelés akkor valóban kapnak a ledek túláramot.Ezért a tesztelések alatt kisebb feszültségről ,esetleg áramkorlátos táppal próbálok.Ha egyen rajta marad a vezérlés max 1,5 szeres túláramot kaphat rövid ideig.A végleges áramkörben meg ne álljon le.
(#) cs_gabor hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat, illetve tanácsokat. Örülök ha ez így működik, de... akkor megfordítanám a kérdésem ha jól értelmezem a megoldás bizonyos értelemben PWM-nek felel meg, akkor viszont miért nem halványabban világítanak a LED-ek, mondjuk 1/4 fényerővel?

Köszönöm
(#) proba válasza cs_gabor hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Tényleg PWM .A ledeken normál működés közben (multiplexelésnél) az idő rövidülésével arányos áramnövekedés kell különben tényleg halványabbak lesznek . A led majdnem teljes fénnyel világít fél árammal (ilyen esetben a szem tehetetlensége miatt mintha még kevesebb is elég lenne a látszólag majdnem teljes fényerőhöz). Ha egy erre méretezett 4 X áramú multiplex leáll a ledek "csak" dupla áramot kapnak amit rövid ideig elviselnek.
(#) cs_gabor válasza proba hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Akkor kipróbálom először normál áram mellett, és ha működik az áramkör, cserélem kisebbre a soros ellenállásokat.

Köszönöm
(#) gaboca323f hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Üdv!

Segytséget szereknék kérni a következőkben.
Szeretnék építeni egy LED-es discofényt, az eredetiben 256 led dolgozik, nekem nem kell ennyi 12x12db ra gondoltam.
A probléma a következő lenne, a videón látható módon kellene őket vezérelni, alakzatokat formázni, mozgatni.
Egyik kollégám mondta, hogy Atmegával meg lehetne csinálni, de nem biztos hogy elég a memóriája egy ekkora program tárolásában.
Azt is mondta, hogy a kimenetekre tranzisztort kötne és azok kapcsolgatnák a Ledeket, "mártixba(?)" kötve.

Tud nekem segíteni valaki ebben a témában?

Előre is köszönöm!

Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Szia!
Meg lehet csinálni AVR-rel, az alakzatok tárolása sem vészes, egyetlen dolog nem tiszta nekem... Ugyanilyen kivetítős formában kellene elkészíteni? Nem tudom, belülről milyen elven vetíti ki a képet a lámpa, de ugyanilyen fényerőhöz szerintem legalább 1W-os LED-ek kellenek pixelenként, amit kivetítesz. Esetleg nincs valami információd, hogyan is működik ez a lámpa?

szerk.: Most olvasom a videó leírásában, hogy 5mm-es LED-ek vannak beépítve... Akkor lehet, nem is kellenek 1W-os LED-ek.

szerk2.: Nekem van is egy 8x8-as RGB mátrixom, 1W-os összteljesítményű LED-ekből, majd kipróbálom, hogy világít, ha nagyítót teszek elé...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Üdv!

5mm-es nagyfényerejű ledek vannak benne.
KB olyan fényerővel mint a "világítós öngyújtók".
Egy hagyományos discofény lencsével szeretném fókuszálni őket, az eredetiben borzasztó nagy van.
Ennek a lencsének 6-7cm az átmérője és ha jó emlékszem 18cm a fókuszpontja.
Kipróbáltam már, alkalmas a nagyfényerejű ledek fókuszálására.
6 méterről, kb 5-6cm az átmérő.
Ez egy sima öngyújtó led.

led.JPG
    
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Visszatérve az eredeti kérdésedre. Magáról a kapcsolás elvéről, mint mátrix vezérlés, találsz az oldalon néhány topikot. Amennyiben tudsz programozni, akkor el tudod készíteni a hozzá való vezérlést, de ha nem, akkor meg kell kérned valakit, hogy készítse el neked a programot...
(#) gaboca323f válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Üdv!

Sajnos sem programozást, sem mátrix vezérlést nem csináltam még, abszolut gyerekcipőben járok ezügyben.
Azért írtam, ide, hátha van valakinek egy hasolló szerkezete, amit esetleg átalakítva megkapom a kívánt eredményt.
Idő hiányában nem nagyon tudom megtanulni a dolgok mikéntjét, és nem szeretnék próbálkozgatásokkal alkatrésztemetőket készíteni. Viszont van aki a programozásban tudna nekem segíteni, de neki se sok ideje van 2gyerek meg meló mellett ilyenekkel foglalkozni.
Ha nem megy egy szerűen akkor megpróbálom megoldani máshogy, van erre a célra már áramöröm, de az sajnos jelenlegi formájában 10 alakzatot tud, bár ez megnövelhető lenne, viszont akkor több nyáklap kellene több vezérléssel, és azokat kellene összehangolgatnom.
Meg lehetne csinálni 100alakzatra is, de ahoz kellene 11db 4017, 11db 555, 110db BD139, kb 2300db 1n4148 és még jópár alkatrész, ja és 0,4 m2 nyák.

Ezért gondoltam, hogy igencsak jobb lenne AVR-el megoldani.

A 8x8 as mártix is jó lenne kezdésnek. Vagy lehetne felbővíteni esetleg 12x12 re?
(#) zolee1209 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Egy másik választás, ami felépítésileg egyszerű, hogy minden oszlophoz teszel egy EPROM-ot... Az hogyha RGBW színeket használsz, 32 EPROM-ot jelent. LOMEX-ben most 1Mb-es aprópénz, 100Ft fölött van picivel, de már lehet nincs is. Az EPROM-ba megtervezed, hogy melyik címen milyen alakzat legyen, ezeket felprogramozod. Az EPROM-ok címbemeneteit összekötöd, majd egy számlálóval lépteted. Ezt egy viszonylag egyszerű megoldásnak tartom, bár itt is kell programoznod, de csak az adott képkockának az értékeit kell beírogatnod. Amennyiben szükséges, hogy zenére is lépkedjen, esetleg a számlálót vezérlő órajel- generátort a zene ütemére engedélyezed/ tiltod, vagy épp a mély hangok adják a léptetést. De igen, AVR-rel lenne a legegyszerűbb!
Következő: »»   9 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem