Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   61 / 254
(#) kisgeri válasza patexati hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Köszi, ez jó hír! Igazából azért volt ez érdekes nekem, mert magára a távirányítóra fizikai valójában csak egyszer lesz szükségem: Van egy PDA-m és rajta egy jó kis progi, ami távirányítót csinál a PDA-ból, eddig bármilyen távot meg tudtam neki tanítani, az eredeti távval. Így 1 kis kütyüvel bármit tudok vezérelni.
(#) patexati válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Aki nem akar készíteni távirányítót annak majd javasolni fogok egyet miből van nekem és ki tudom olvasni melyik Philips kóddal melyik gomb milyen parancsot küld el. Ezt a fajtát múltkor vettem egy kirakódóvásárban 600Ft az ára. Most nem érek rá lefényképezni de majd holnap.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Akkor ez lenne mihez tudok infót adni a parancsokat illetően...

0001.JPG
    
(#) MrBrown hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok,
a DS32-essel működő nixie-mben egy 1mikroF/5V-os kondenzátor biztosítja az óraszerkezet tápellátását áramszünet esetére. Szerintetek ez hány mA/H akksinak felel meg? Össze lehet egyáltalán vetni őket?
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia
Hát nem igazán lehet összevetni a kettőt, mert a kondiban tárolt energia kiszámítására van az a képlet, hogy W=1/2xCxU2. Itt a kondi feszültsége, amire fel van töltve a négyzeten van. Nekem 1,25x10-5 Wattsec. jött ki. Szóval nagyon picike energia tárolható benne.

Ha már a kondinál tartunk akkor van ez a supercap elnevezésű kondi, ezek ilyen kis feszültségben készülnek (5-10V), de baromi nagy kapacitással (kb 400 Farad-ig!!!). Az már jó lehet ilyen célra, ha kellően kis fogyasztású cuccok vannak rákötve. Viszont kellően drága, úgyhogy nem éri meg ezt használni. Én inkább maradnék a jól bevált akkunál.
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Na, ezt meg is beszéltük :yes:
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Hát igen valami hasonlóra gondoltam én is, mondjuk egy próbát megér, ha csak a DS32khz-et és az RTC-t táplálja.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Persze hogy hülyeséget írtam
1F / 5.5V
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Az már mindjárt más tészta. Hát ha jól számoltam akkor ebben a kondiban W=12,5Ws energia van amely, ha csak a DS, és egy RTC van rajta, akkor 160uA-es fogyasztással számolva kb 260 percig tudna üzemelni, ha a kondi teljes kisüléséig tudna működni. Szóval ez biztos hogy kisebb érték. De légyszi próbáld ki, hogy meddig bírja ez a kondi, érdekelne ez az adat.
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Azt írták hogy 4 óráig képes táplálni a DS-t és a 40 lábú pic-et. Ahogy néztem ez kb igaz is :yes:
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Sikerült "túrnom" néhány használt nixie (Z570M) csövet, (ezek nagyon aranyosak ám). Hamarosan építeni tudom ezt a fajta órát.
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ez biztató adat, akkor lehet hogy nem fogok vacakolni az akkuval, hanem egy ilyet beteszek az RTC, és a DS táplálására áramszünet esetére.
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia!

Ha beteszünk egy általad is javasolt RTC modult, is a körbe, akkor elég csak azt leválasztani a PIC-ről, és egy 1F-os kondiról órákig elmegy az RTC modul, és a DS32kHz is.

Ha megkérlek szépen fel tudnád tenni ide is a távirányító rajzát, mert nem találtam meg. Én szívesen megépíteném ehhez az órához a távirányítót is.
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia!

RTC: Elég azokat leválasztani az I2C vonalakon. Felhasználásuk kicsit ellentmond a most kialakított 16F887 -es verziónak... Az a legegyszerűbb, ha az I2C felületű eszközöket a beépített MSSI -vel kezeljük - a C port közepén (RC4, RC3) van...
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Na mindegy akkor ne bonyolítsuk ezzel az RTC-modullal a dolgot, maradjon az eredeti elgondolásunk.
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Nem igazán értem, hogy mit variáltok ezzel a kondival. Egy normális RTC mellett van egy 3V-os gombelem, amiről 4 évig is elketyeghet az RTC. A PIC-nek meg teljesen felesleges tápot adni, hiszen az RTC-ből olvas adatot. Ergo: ha áramszünet van- nincs kijelzés és közben az RTC vígan ketyeg. Ha visszajön a hálózati fesz. a PIC azonnal (1mp-en belül, a legrosszabb esetben) kiolvassa a pontos időt/dátumot.
(#) hapro hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
És ha már 7 órája nem szinkronizál az overkill órám, holott villog 1 Hz-el a visszajelzés...akkor mi tévő legyek?
Ki volt kapcsolva egy hétvégére, most újra be, de nem hajlandó beállni, már pakolgattam össze-vissza a vevőt, míg végre bejött az az 1Hz-es visszajelzés, és ráadásul ugyanebben a pozícióban már régebben működött...
Csak várjak türelemmel?
És csak a poén kedvéért írom, hogy még múlt héten az egyik LED is megadta magát, csak úgy...
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szerintem sem érdemes kihagyni egy ilyen egyszerű eszközt, (PCF8583P, 32768KHz kvarc, néhány dióda, ellenállás, trimmerkondi, mindez lehet SMD-ben is, és egy legendás 2032-es 3V-os telep), ennek nagyon kevés az össz. helyigénye, de e nélkül ma már egy kalap "bógyi szilvát" sem ér az egész összeállítás. Az áramkimaradás, lemerülő akku, stb. örökös"nyűgös" gondokat okozna, (itt olvasom a topicban sok-sok helyen leírva). Egy kép működő Wand áramköri részletről, ahol az RTC milyen jól megfér a teleppel, és az RS232-vel együtt.
(#) Honki válasza janocsi hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia! Jó kis raktárkészlet
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Én is, én is! Bár ez más 1 kicsit, de RTC a javából!
Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Zoli erre a megoldás itt van ezt még egészen biztos nem tetted bele . a vevőt csak óvatosan szépen lassan mozgasd mert elég érzékeny , ha a villogás megy akkor nagy gond nem lehet .Nekem malacom van szinte max 3 percen belül szinkronizál .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
De az is benne van, és csodálkoztam is, hogy 3 nap alatt elfejeti az időt. Akkor óvatosan még szórakozok vele, mert ha tényleg óvatosan kell vele bánni, akkor akár elképzelhető az is, hogy nem pont ugyanígy állt, meg az is lehet, hogy 100 éve ólmot tettek a falazó anyagba a házunk köré.
(#) vicsys válasza hapro hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Nekem is volt olyan, hogy 1-2 napig nem vettem észre, hogy szinkronizálna. Aztán egyszer tovább fent voltám és láttam, hogy hajnalban, szinte folyamatosan okés a vétel és 1-3-4 órakor volt 3-4 szinkronom is. Tehát, lehet, hogy neked is megy a szinkron, de csak hajnalban. Nagyban befolyásolja a környezeti zaj, de még az időjárás is. Érdekes módon, amikor hóvihar volt, akkor hamarább szinkronizált.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ja 3 nap az sok annyit nem bir ki az aksi , de miért kapcsoltad ki ? A helyedben tennék egy pici kapcsolót amivel a kapcsi tápot letudnám kapcsolni és a csövek nem mennek és ennyi a hétvégére ! Nekem ez az órám már 2009 IV. hó -tól megy egyfolytában , nem igen volt kikapcsolva azóta csak egyszer .
(#) janocsi válasza Honki hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia! Így kaptam egy régi "öreg" barátomtól, talán már 25-30 éve bezárva ebben a papirdobozban voltak. Hogy miért éppen nekem adta, és éppen most, igazából még nem jöttem rá.
(#) patexati válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2010 / 1
 
Felteszem az RC5 távirányító tervét kapcsolását akkor ide is kérésedre Hp41C utólagos engedelmével a belevalóval ő rendelkezik! Javasolom elhagyni az 5V-os stabilizátort és három 1,5V-os elemről járatni mert nagyon hamar lemerül a 9V-os elem az említett módon nekem már egy éve megy a három elemel..
(#) vicsys válasza patexati hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szerintem érdemesebb venni egy URC22-t. Az gyári és mást is tud vezérelni, valamint nem szopja le az elemeket.
Minden esetre nagyon szépen megcsináltad! :kalap:
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ez is a szokásos minőség. Szép munka.
Nem voltunk itthon 3 napot, és bizonytalan volt a működése, aztán nem akartam itt hagyni nehogy véletlen...lakás felgyulladjon, vagy a csöveket tönkre tegye. Csak jobban be tudok avatkozni ha itthon vagyok.
Vicsys: Nekem is akkor szinkronizált pár perc alatt, amikor olyan sz.r esős idő volt. Akkor reggelre várom a csodát.
(#) patexati válasza vicsys hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ez kimondottan az órákhoz való már 4x16 parancsot tud és mindezt 16 címzéssel! 64 parancs címzésenként az azért nem rossz!? Ez az új propellerhez való legjobban de jó mindenhez akár 16 különböző órához is! Ha nincs bent a stabilizátor nem szopja le csak a led áramkorlátozót kell csökkenteni (nálam nulla Ohm )
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Amióta megépítettem az első órámat, szinte sose volt kikapcsolva. Kivéve amikor áramszünet volt, meg amikor bedobozoltam. A Mule is megy már napok óta, ha nem vagyok otthon, kikapcsolhatom szoftveres úton a kijelzőt egy gombnyomással, minden megy utána tovább. Ahol majd használni akarom szünetmetes tápellátás is van, ezért se rtc-t se akkut nem tennék bele, a dcf meg a gomb elég ahhoz, hogy egy kihúzás után helyreálljon a dolog. Az rtc modult (opcionálisan) csak azért támogatnám, hogy ha a németek válság miatt kikapcsolják a dcf77 adót akkor is működhessen az óra
Következő: »»   61 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem