Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   92 / 973
(#) patexati válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Ilyenkor van az,hogy fröcsög a porcelán szó szerint olyan hő keletkezik Ilyenkor bármilyen anyag fel tud robbanni. Ez a jelenség elég gyakori a 20KV-os hálózatokon lévő 20KV/400V trafók primér biztosítékoknál (pirimérpatron) hasonló mikor nekiáll kiolvadni eltart egy ideig.. Lomha kioldású
(#) proli007 válasza patexati hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Hello!
Sokszor ilyen jelenethez, még 20kV-ra sincs szükség.
Valaha divat volt gombaksik használata. Ehhez készült egy kis perverz töltő, ahol trafó helyett kondi volt, és "áramkorlátozás gyanánt" egy kb. 25mm hosszú és 5mm-es átmérőjű szénréteg ellenállás. Valamilyen okból, vagy elpattant az ellenállás test, vagy megszakadt a köszörült ellenállás réteg. De a lényeg, hogy a hézagban ív keletkezett. De a hő akkora volt, hogy a porcelán test megolvadt és két csúcs állt szemben egymással. Köztük, kb. 5mm-es hézag. A hézagban eredetileg lévő porcelán rúd, egyszerűen eltűnt, pontosabban elpárologhatott. Amikor már elég távol lehetett (vagy feszültség kimaradás volt), kialudt az ív. Így, mint aki jól végezte dolgát, befejeződött az akció. A csoda az volt, hogy nem keletkezett belőle tűz. Mert ugye felügyelet nélkül működött a konnektorban. Sajnos nem raktam el, de ma kuriózum lenne a látványa.
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Hát, igen, az ív csak úgy magától nehezen alszik ki. Különösen, ha egyenáramú... Egyszer láttam egy jó nagy berendezést, abban 800 V egyenfesz volt, úgy 2...3 MW mögöttes teljesítnénnyel. Volt a bemenetén egy bizti, ami csak 600 V egyenfeszt tudott megszakítani. Valami zárlatkor a bizti elkezdett megszakítani, csak hát ez nem ment neki. Lett egy fél méter átmérőjű tűzgömb, amiben a közel 30 dkg-os porcelán házú bizti elpárolgtt, mindenestűl. A berendezést meg ki kellett dobni, mert még a fémszerkezetek is megolvadtak a környezetében. Az akció úgy nézett ki, mintha beszabadult volna egy kisebb nap a laborba...
(#) patexati hozzászólása Szept 1, 2010 /
 
A megfelelő méretezés,kivitelezés lényeges mert nagy kár tud keletkezni! Igaz,hogy erősáramú a szakmám de sokat foglalkozom gyengeáramú analóg,digitális áramkörök építésével tervezésével és ki merem jelenteni ez igaz miniben is! Ha nem megfelelő a méretezés,biztosíték,stb egy kis nyák is szépen szét tud füstölni rendesen mi arányos szerintem a több száz Amper,több ezer Volton jelentkező dolgokkal csak nem olyan veszélyes és látványos (sokan le is becsülik azt szépen leég a lakás egy kis egyszerű saját vagy kínai tervezésű építésű csodától ) Augusztus 13. Pénteken volt szerencsém (?) látni egy hatalmas villámcsapást a vasúti villamos felsővezetékbe csapott bele de nam egyenesen,hanem a templomtornyon keresztül és átlósan. Nagyon durva volt.. Az oszlop érintésvédelmi földelései itt a vasúti biztosítóberendezések miatt úgynevezett "szikraközön" vannak leföldelve és hová becsapott az említett villám ott a két szomszédos oszlopról ezek a szikraközök úgy repültek le mint a fene! Nem voltam rest elugrottam lefényképezni mert még nem lett a hiba javítva..
(#) kopisti válasza proba hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Igazából 230V-al vezérelt szilárdest relére gondoltam.
Pl.: G3NA-205B-UTU AC200-240
(#) sermonis hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Régi bérházban lakom.
FI relé nincs, és régi biztosítékok vannak.
Ma méricskéltem villanyszerelés kapcsán, aztán a föld és a nulla között 20 volt AC-t mértem.

Később rájöttem arra, ha a mosógépet kihúzom lecsökken 6 voltra, majd ha kihúzom a kávéfőzőt még lecsökken 3 voltra, majd a mikrót is kihúzom, marad 1v környéke. Mindegyik gép kikapcsolt állapotban volt mérés közben!

Mi lehet a probléma???
Előre is köszönöm

Sermonis
(#) Gafly válasza sermonis hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Úgy első blikkre azt mondanám hogy nincs/szakadt a védőfölded és mivel gondolom digitális multiméterrel mérted ezeket az értékeket ezért a különböző kikapcsolt keszülékek miatti kapacitív megosztások miatt mérsz különböző feszültségeket.
Tehát szerintem ne azon a szálon indulj el hogy miért "annyi" Volt ha ezt bedugom és miért "amannyi" ha egy másikat is (mondjuk érdekes téma ez is) hanem abból indulj ki hogy ha igazam van akkor ez ÉLETVESZÉLYES. Ne mondd hogy nem szólam! Villanyszerelőt de most rögtön (különösen ha család is van)!
Nem tudom felétek milyen a szerelési gyakorlat, kis szerencsével nem kell hozzá plombát bontani.
(#) sermonis válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Köszönöm válaszodat!
Digittel mértem.
Én is arra gondoltam, hogy nem egy életbiztosítás a mostani állapot.
De változatlanul a kérdésem: Mi lehet a probléma???
(#) Gafly válasza sermonis hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Szerintem az hogy egyszerűen nincs védőfölded, mert kizárásos alapon ugye ha nullád nem lenne akkor nem működne a keszülék...
Azt hogy miért nincs azt pedig meg kell keresni.
(#) sermonis válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Van egy APC hosszabbítóm, ezen van földelésjelző. A teljes led fényerősségének a 3/4én világít. Vagyis valahogy van egy 1/4-es veszteség "valahol". Szerintem van földelésem... rosszul gondolom???
(#) potyo válasza sermonis hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Rosszul gondolod. A led az nem földelésmérő műszer. Egy vasalót bekötve a fázis és a földelés közé és közben mérni a feszültségeket, az már elárulna valamit a földelés jóságáról.
(#) sermonis válasza potyo hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Köszönöm a segítségeteket.
(#) plepi válasza sermonis hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Régi biztitábla kidob új lakáselosztó felszerelése,utánna bejövő PEN szétválasztása,kötések megerősítése átnézése,gondolom van olyan ajzatod ahol van védőföld,nem tudom mikori építésű a ház de ha régebbi akkor ha nincs mindenhol védőföld valahogy el kell vinni oda.
De ha tutit akarsz vezetékek cseréje vagyis újra vezetékezés az egész házban,ne sajnáld rá a pénzt a biztonságotok múlik rajta. Kérdezz meg több villanyszerelőt,aki a legolcsóbban vállalja azt hagyd ki keress olyan szerelőt aki tuti. Azért írtam azt hogy a legolcsóbbat hagyd ki mert a kontár aláígér a profi vill szerelőnek,és kontárokból sok van. Csak olyannal szereltess aki számlaképes és felelősséget és írásbeli nyilatkozatot tesz és a nevét adja papíron az elvégzett munkához. Sok sikert!!
(#) walter válasza sermonis hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Szia!
A PEN vezető ha kilazult a sorkapocsban,vagy a fogyasztás mérőben, okozhat ilyen hibát.
Az ok: a nullát a védőhálózattal összekötött berendezéseken kapják a fogyasztók,(például a víz vezeték)ahogy a terhelés nő-nő a feszültség esés is. Hiszen a földelés értéke túl magas.
(#) walter válasza fúró hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szia!
Tudom ez nem helyes írási fórum, de illene jobban figyelni rá.
(#) sermonis válasza plepi hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Kb 1910-es építésű a ház, a legutóbbi teljes villany felújítás kb 40 éve volt. Csak az előszobában van védőföldes konnektor. A villanyóra 2001-es, tehát legutóbb akkor nyúltak hozzá, én csak idén költöztem be. Köszi a tippeket, átgondolom amiket írtál!
(#) potyo válasza sermonis hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Akkor itt tényleg egy teljes felújítás lenne a legjobb...
(#) marcall hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Üdv!
Egy kis fészerbe szeretnék bekötni egy -két dolgot(1 lámpa,hozzá kapcsoló plusz egy konnektor)!
A kábel már be van húzva csak nincs bekötve!
Úgy akarom,hogy a konnektorba bejön Fázis,Nulla,és a Föld!
A konnektorból átkötőm a Fázist ezt fogom megszakítani és a Nullát!
Aztán a kapcsolóból fel a lámpára A Fázist amit kapcsolók és a Nullát!?
Remélem érthető voltam!?
Ha nem lenne jó akkor várom a jó választ üdv!
(#) danka- válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
v ideót !
(#) Szárnyas hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy háromfázisú FI-relé, aminek az egyik érintkezőpárja nem ad át. Ha most én a FI-relét kiveszem és ideiglenesen sorkapoccsal helyettesítem amíg nem lesz új véve, akkor a FI-relé előtti nulla és a védőföld közösítést szét kell-e bontanom? Mit mond erről a szabvány?
(#) proli007 válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Hello!
"akkor a FI-relé előtti nulla és a védőföld közösítést szét kell-e bontanom?"
A világért sem!
üdv! proli007
(#) Szárnyas válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Rendben, köszönöm a válaszodat!
(#) walter válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia!
Akkor szakadt lenne a védővezetőd.
(#) nynfas hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy adott egy villanyóra szekrény és egy a szolgáltató által lezárt kismegszakító mely a szerződés szerint 16A-s és több mint 10 éves. Ez valamikor külterületi gyümölcsösben került kiépítésre. 5 évvel ezelőtt ház épült erre a területre. A szolgáltatói kismegszakító után egy 16B-s majd a házban 16B-s valamint 16C-s kismegszakítók lettek beszerelve. Amikor szép kis vihar felhők villámlások közepette megérkeznek és egy pillanatnyi áramkimaradás van azt túléli a rendszer, de ha ez gyorsan megismétlődik akkor a szolgáltatói megszakító lekapcsol. Az utcában mindenki boldogan tevékenykedik tovább én pedig zseblámpával botorkálok a kiabáló kislányaim között a házban, mert természetesen ez sötétedés után történik.
Kérdésem az lenne el tud-e fáradni a szolgáltatói megszakító vagy ennek cseréje megoldhatja-e a problémámat.
Köszönettel
(#) dobo válasza nynfas hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Igen el tud fáradni.
Valószínüleg van hűtő és egyébb motoros fogyasztó ami hirtelen az indulási áramával túlterheli a kismegszakítót és az leold.
Azt csak az áramszolgáltató cserélheti sajnos .
A csere nem biztos hogy segít Lehet hogy a lakásban túl sok már a fogyasztó.
Ha nagyobb kismegszakítót kérsz azt meg csak akkor rakja be a szolgáltató ha szabványos regisztrált szerelő által elkészített fogyasztásmérő helyet csináltatsz.
Az anyagára kb30 -40E forint +munkadíj.
Az eon pedig kicseréli a vezetéket és a kismegszakítót ingyen mert 32 amperig ingyenes.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nynfas hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Menj be a szolgáltató vevőszolgálatára , kitöltesz egy papirt, amiben megigényled a nagyobb megszakitót. 25 A-ig kötelesek megadni, azt bizosan bírják a vezetékek. Ha még többet bírnak, akkor 32 A-re is lecserélik. Mindössze a kismegszakító árát, meg a kiszállást kell kifizetned, tehát, hálózatbővítést nem. Néhány ezer forint. Állampolgári jogon jár!
(#) (Felhasználó 46585) válasza dobo hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Én két éve csináltattam, semmit nem kérdeztek, megcsinálták, pedig a házam korábban egy szedett-vedett üdülő volt, kissé barkács jellegű óraszekrénnyel. De lehet, hogy szolgáltatója válogatja... Épp ma kaptam ellenörzést, megnézték a plombát, meg újat tettek fel.
(#) nynfas hozzászólása Szept 8, 2010 /
 
dobo és katt Köszönöm a segítségeteket
Most nézem csak ti aludni nem szoktatok?
(#) (Felhasználó 46585) válasza nynfas hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Dehogynem... amikor más dolgozik. Meg éjszaka is, mert szükségünk van az éjszakai alvásra. Különben is, jön a tél és gyúrunk a téli álomra...
(#) fasyrt hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Üdvözlet!

35 éves panelházban (csúszózsalus rendszerben épült) nekiálltam az alumínium vezetékek újrahúzásának. Az óra a lakáson kívül van, az elosztószekrény három kismegszakítóval a lakásban. Az órától 1 fázis, nulla, föld jön be. (Fekete, kék, piros vezeték.) A kismegszakítók az alábbi szerint vannak tagolva:

10A, B típus: világítás teljes lakásban.
16A, B típus: konyhai konnektorok (2), fürdőszobai konnektor
16A, B típus: szobai konnektorok (7)

Az elosztószekrényben a nulla és a föld közösítve van. A vezetékek a falba ágyazott műanyag csövekben futnak.

Az alábbi kérdéseimre szeretnék tőletek választ kapni:
1. Egyszerű MCU vezetékkel dolgozom. Én úgy tudtam, hogy a 16A-s kismegszakítóhoz elég a 1,5 mm2-es vezeték. Ez igaz, vagy kell a 2,5 mm2-es?

2. Kismegszakító után lehet keverni a behúzott vezetékek keresztmetszetét? Értem ezt úgy, hogy a három vezeték keresztmetszete mindenhol azonosan, de csökken a konnektorok felé haladva. (Gerinc vastagabb, elágazások vékonyabb vezetékek.)

3. Ha kihívok egy mestert, akkor a lakásban lévő elosztószekrény és a folyosón lévő óra között ki tudja cserélni a vezetékeket? Egy olyan 10-15 méterről van szó, de valószínűsíthetően kanyargós az út. Jól gondolom, hogy az óra után a tulaj dolga minden, szolgáltató már nem pecérkedik? Egy ilyen munkát (5. kérdéssel együtt) mi pénzért vállalnak manapság?

4. Abból probléma lehet, hogy a kismegszakító bemenetén Al vezeték van, a kimenetén pedig Cu?

5. Ha érintésvédelmi relét szereltetnék fel, akkor minden kismegszakítóval ellátott körhöz kell 1-1 darab, vagy az egész lakásnak kell egy darab relé?

6. Van olyan elosztódoboz, ahol csak 1 bemenő, és 1 kimenő vezeték van, nincs elosztás. Az korrekt, ha ezeken a dobozokon megszakítás nélkül áthúzom a vezetéket?

7. Az elosztásokat kis szürke műanyag, 3-as vagy 5-ös rugós kapcsokkal oldottam meg. Nincs bennük nagy bizodalmam, nyugtassatok meg, hogy 40 évig ellesznek a falban, nem lesz velük gond.


Előre is köszönöm a segítséget! Ideje volt már a cserének, mert az Al vezetékek osztása úgy történt, hogy 2-3 cm hosszan össze voltak sodorva és valami bandázsszalaggal voltak szigetelve, viszont némely bandázs már nem volt rugalmas, hanem pergett le, amint hozzáértem.
Következő: »»   92 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem