Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Yaesu FT-7800

Témaindító: HA3GX, idő: Okt 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) HA3GX hozzászólása Okt 6, 2009 /

A ruszki a TV játék joystickját is ilyen dugóval áldotta meg. Isten áldja meg kezét. Találtam!
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Csak benne legyenek a szükséges vezetékek. Még gazdaságos egérkábelel is rá lehet futni a csöcsre.
Ki kell sípoltatni, mert másképp csalódás van. Régebben ölszámra vettem a ps2 egértoldó kábelt, alig volt olyan ami egyformán lett volna kötve, első ilyen eset elég kínos volt mert rutinból áltam neki, és nem ment.... azóta már ebben sem bízok.
(#) HA3GX hozzászólása Okt 6, 2009 /

Hali!

A csöcsös formáját a ruszkinak. A jó spórolós formáját Tehát csak az RX-TX és a GND mennyen rá? Az RTS és CTS-t ugye kihagyhatom?
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Hát, ha nincs benne akkor nincs. De az intefész onnan kapja a tápfeszültséget. Ha lehet mindent köss be úgy ahogy a rajzon van.
Mint írtam a dos-os progik nem mentek a RTS-CTS összekötés nélkül. Valószínű hogy a TE programod ennél intelingensebb, nem lessz gond a hiányával. Csak küső tápot kell adnod at interfésznek.
(#) HA3GX válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Dokidoki!

Köszönöm rendkívül kimagasló segítségedet, szeretnék majd megismerkedni veled. (privátba küldök majd üzenetet). Külső tápot nem adtam az interfésznek, de mikor összedugtam valami hibát már jelzett. Közelebb vagyunk a megoldáshoz. Valami memóriacímre hivatkozik, valami X0000000, de ez már a holnap zenéje. Amúgy minden kábelt összekötöttem, majd alakul. Holnap találkozunk, szia.
(#) Szetya válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Ha egérkábelről vágtad le a PS2 csatlakozót nézd meg, hogy nincs-e rövidzár valahol. Nekem annakidején első próbálkozásra adásba küldte a rádiót ahogy az üres kábelt rádugtam. A himihumi telókábelekben meg nem bízom mióta hazavágtam a 897-ben egy 3A-es 0805-ös SMD biztit (USB nokia kábel volt). Sini-nél találtam, amikor átadták megkérdezték hogyan fogom kicserélni.
Amúgy is macera a driver meg egyéb. Tapasztalataim szerint az a legjobb USB-RS232 kábel amit a gépre dugva nem kér drivert meg egyebeket hanem szépen magától feltelepedik és lesz egy soros portod...
(#) HA3GX válasza Szetya hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia Szetya!

Van soros port a gépen, ezért nem kell az USBvel bíbelődni. A kérdésem vele, hogy kell adni neki valami áramot kívülről? Arra a rajzra gondolok amit te linkeltél (2db tranzisztor van benne). Meg szerzek valami COM portos egeret, amivel rendes rá tudom dugni a kellő helyre a kábeleket, mert így elég macerás volt a dolog
(#) dokidoki válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Helló.
Szetya távol van, biztos válaszolna.... Az általunk betett tranziztoros kapcsolások a COM port RTS-CTS kivezetéseikről látják el feszültséggel az áramkört. Illetve csak az RTS és a DTR v.DSR lábak tudják a tápot adni. Ha ezek nincsenek bekötve, akkor Neked kell kívülről táplálni. Ami az RTS lábhoz kapcsolódó 150Ohm, ellenálláson keresztül adhatsz neki feszültséget, 5-12Volt-ig. Ha nicsen Z-diódád beépítve, akkor helyette szigorú 5Volt mehet az áramkörre, ugyanúgy.
(#) kovacspista hozzászólása Szept 16, 2010 /

Sziasztok! Kaptam 2db yaesu VX - 246 típusú adó - vevőt.
Természetesen nem lehet velük ÖK-t csinálni. Be kellene vizsgáli őket házilag megbízható módon. Kellene teljesítményt mérni, érzékenységet és modulációt. Rajz is jó lenne és ahogy láttam valamilyen softver is kell. TV-kel foglalkozom és hasonlókkal, tehát ennek megfelelő műszereim vannak. Köszönöm.
(#) kovacspista hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok! Kaptam 2db yaesu VX - 246 típusú adó - vevőt.
Természetesen nem lehet velük ÖK-t csinálni. Be kellene vizsgáli őket házilag megbízható módon. Kellene teljesítményt mérni, érzékenységet és modulációt. Rajz is jó lenne és ahogy láttam valamilyen softver is kell. TV-kel foglalkozom és hasonlókkal, tehát ennek megfelelő műszereim vannak. Köszönöm.
(#) Gafly válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Használati utasitás itt van hozzá. Bővebben: Link
Szerintem csak el van nyomkodva. Mivel ez PMR ezért a modulációt ezt nézheted Azt hogy ad-e szerintem egy dróthurokkal meg mondjuk valami detektorra (lásd RF műszerek topic) meg tudod állapitani. De szerintem ha a használati utasitás áttanulmányozása után sem boldogulsz vele, akkor keresd meg inkább a forgalmazót. Bővebben: Link
(#) kovacspista válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Köszönöm, megnésem ezeket!
(#) pucuka válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Mivel ezek 446 MHz -es PMR rádiók, és szimplex üzemmódúak, kellene tudnod összeköttetést csinálnod.
Esetleg be van kapcsolva valamilyen különleges funkció, és ez akadályoz

VX-246[1].pdf

(#) kovacspista válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Hát lehet! Még most ismerkedem vele, úgyhogy könnyen lehet.
(#) kovacspista válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Eredményt értem el. van ÖK csak kontakt hibás a fej szett
aljzata. Hol tudok anyagot venni hozzá?
(#) pucuka válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Esetleg egy fénykép a csatlakozóról, segítene
(#) kovacspista válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Itt küldök fotókat. Az aljzat átmérője 3,5 mm mérete:
9 x 11.5 x 5 mm. A forrasztási oldalon látszik a láb kiosztása. Négy pólusú, küldöm a dugó képét is. Ilyen aljzat kellene.
(#) pucuka válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Találtam egy ilyet
Esetleg nézz körül itt egy pár lehetőség.
Jobbat sajna nem tudok.
(#) kovacspista válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Köszönöm!
(#) Zsolti1980 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Végigolvastam a topikot, és itt programozó kábelről van említés, viszont nekem a következő problémám volna. Adott a 7800-as rádió, meg egy laptop, amik segítségével digitális üzemmódban szeretnék rádiózni. Mindez működik is, mégpedig hogy a rádió mikrofonját a számítógép hangszórójához teszem, illetve a rádió hangszórójához egy mikrofont, amit a számítógépbe csatlakoztatok, de ez nem túl elegáns megoldás. Arra gondoltam, hogy ugye a 7800-as mikrofonja egy RJ11-es csatival megy a rádióba, tehát leválasztanám a gyári mikrofont, és készítenék egy kábelt, amivel a laptop fülhallgató kimenetét összekötném a 7800-as mikrofonbemenetével, a rűdió hangszóró kimenetét a laptop mikrofon bemenetével. Természetesen ez jól hangzik, csak ugye a rádió és laptop hangkimenete jelszintben és impedanciában sem megfelelő, hogy mikrofon bemenetre lehessen kötni. Gondoltam rá, hogy szkóppal megmérem a mikrofon jelszintjét, és egy feszültségosztóval leosztom a hangszóró jelszintjéből, csak kérdés impedanciaillesztettségebn ez nem jelent problémát? A segítségeket előre is köszönöm, és bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
(#) pucuka válasza Zsolti1980 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Amatőr oldalakon keresgélj, vannak kissebességű (2400, 4800 kb/s) modemek pont ilyen célra. Elég egyszerűek, és oda vissza működnek. (pockettradio)
A jelszinteket is pontosan be kell állítani adáskor, és vételkor is, a löketkorlát, torzítás egyebek miatt.
(#) Zsolti1980 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Köszi, már elég sok oldalt néztem. A 7800-ason van data port, de ha jol tudom, az csak csomagrádióra alkalmas, SSTV-re pl nem. Ezért kell mikrofonon át.
(#) szabi_zoli82 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szia dokidoki!
A kérdésem főleg hozzád intézem, de ha más is tud segíteni azt is nagyon köszönöm! Adott egy Yaesu FT-60-as rádió, és szeretném felprogramozni számítógéppel. Megépítettem az általad módosított kapcsolás eredetijét, tehát azt ahol a zener a D1,D4 és a GND pontok között van. A kábelt leteszteltem a KC8UNJ által készített Interface Cable Loopback Tester programmal, ami szerint jó is a kábel. Kipróbáltam már 3 féle programot is a készülék memóriakezelésére, de eddig egyikkel sem akart működni. Arra jutottam hogy nem a program a rossz, hanem esetleg a kábel. A program utasításai szerint kapcsoltam CLONE üzemmódra a rádiót, de a PTT gomb megnyomása után a TX meg is jelenik, de ezután ERROR, és ennyi. Szerinted mi lehet a baj? Már megpróbáltam a teljes készülék resetet is, de nem segített. Remélem nem a rádió programozó portja kukult meg. Lehetséges hogy a zener dióda terhel be és ezért nem megy a kommunikáció? A másik kérdésem az hogy a programban tudok állítani pontos PMR frekiket, és ezt a készülék tudja is kezelni vagy csak úgy tudja a frekiket ahogy kézi hangolással állíthatom (pl.: 446.005MHz)? Köszi! Üdv: Zoli
(#) dokidoki válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia!

Sajnos nem volt a birtokomban még FT60, de megpróbáltam utána nézni a dolognak. Nem sok infó van a számítógépes programozásról.
De a rádióban lévő CLONE üzemmód az a PC nélküli rádió-rádió kapcsolatra vonatkozik. Könnyen lehet, hogy az a hiba okozza ezt, hogy bekapcsolásra került a Clone üzemmód. Szerintem próbáld csak natúr programozni, illetve csak kiolvasni a rádiót, de VFO módban legyen, mert akkor lehet hogy nem engedi majd írni a memóriáját.
Milyen programokkal próbálod? Direkt COM porton keresztül, vagy vagy USB-COM átalakítón keresztül?
A programban lehet, hogy beírható a kívánt frekvencia, de a rádió nem biztos hogy elfogadja vagy értelmezi.
A Z-dióda ha úgy van ahogy rajzoltam akkor a kommunikációt nem zavarhatja, főleg ha 5.1Voltos.(a régi com portok +12 - 12 Voltos feszültségét nem engedi rá a rádióra.. Újabbaknál nincs ilyen gond.)
A FT60R nem tudja frekvencia helyesen a PMR frekiket, csak megközelíti, pld: 446.00625--> 446.005; 446.09375--> 446.095; 446.04375--> 446.045.... stb.
Ezeket a így tudja, még érdemes az FM löketet, WIDE -ről Narrow-ra átállítani, PMR csatornák használatakor.

Este visszanézek, hátha írsz. Üdv.: Attila (nincsmit)
(#) szabi_zoli82 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia Attila!
Mindhárom program szerint CLONE módba kell kapcsolni a rádiót. A következők szerint kéri:
1. Insert cable into the Speaker/Mic jack of the radio.
2. Press and hold the [Moni/TCall] key while turning on the power.
3. Rotate the dial to F-8 CLONE.
4. Press the [FW] key to begin CLONE mode.
5. Press the PTT key until the TX starts.
Eszerint szükséges a clone mód. Feltételezem hogy ezután várja a program a memória tartalmát a rádióból (TX). Programok tekintetében jelenleg a 2.28-as verziójú RT systems féle FT-60 programmert használom, de az FT-60 commander-t is próbáltam. A 3.-ra nem emlékszem. Természetesen direck COM porton próbáltam mind az asztali gépemen mind a notebookomon. Az alaplapom kb. 2 éves, a noti kb. 5-6. Szerinted szükséges egyáltalán a zener? Az én jelenlegi programozó kábelemen nem ott van a zener ahová te átrajzoltad, hanem ott ahol írtam előzőleg. Ott okozhat hibát? Remélem nem ment tökre a rádió programozó portja, mert a service manual szerint nincsen túlbonyolítva a port védelme, pár alkatrész kivételével direkt a prociba megy. Ha az kipurcant felejtős a pc-s programozás. Kézi programozással tudom hogy nem lehet a pontos PMR frekiket beállítani, de reméltem hogy az RF része tudja ezt, csak kijelzésben nem. De ez csak egy picike remény volt részemről. Azt tudom hogy a PMR keskenysávú FM. De azt nem tudom hogy az amatőr frekik is ilyenek? (úgy gondolom igen) Nem túl régen kezdtem el foglalkozni ezzel a témával, ezért vagyok ilyen bizonytalan. Várom válaszod! Köszi!
Üdv: Zoli

Szia.
Értem, látod, mivel nem volt dolgom még az FT60-al ezért ezeket nem tudtam.
Nagyon valószínű, hogy mindent úgy csináltál ahogy kell. Ezért valami más a hiba.
A Z-dióda mibenlétét a számítógéped com portja határozza meg. Meg kell mérned, hogy milyen feszültségszint van a com port lábain, mert ha a névleges + , - 12 Volt körül ketyeg, akkor kell a Z-dióda. De ha csak TTL illetve 0 és 5 Volt között kapcsolgat akkot nem kell, oda a dióda, de ekkor az egész illesztő áramkör létjogosultságát veszti.
Szóval a z-dióda védelmi feladatott lát el és a TTL jelszintet állítja be, az egyik esetben közvetlenül a programozó kimenetén van, ott direktbe védi a rádiót. nálam is így van építve.
Szerintem ott van a legjobb helyen.
Mert tulajdonképp, csak a RS432(?) és TTL -t illeszt. Mint a MAX232 ic.
Én a helyedben azért bíznék, mert ha kinyiffantotta volna valami a proci bemeneteket, akkor a PTT vonal is halott lehetne.
Tegyél fel képeket a cuccról, több szem többet lát.
Szia.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Nos, még írok hozzá:
Szerintem szisztematikusan kell eljárni. A megépített és a számítógéphez csatlakoztatott programozó áramkör kimenetén csak logikai (TTL) van jelen, ez alapesetben 5Volt a belső áramköri felhúzás miatt. A rádiónál alaphelyzet ugyanez. Amikor a rádió küld adatot akkor a programozó kimenetén lévő feszültséget húzza le logikai nulla felé, a programozó ezt fordítja a számgép felé. Amikor a számgép programoz akkor a programozó kimenetén lévő tranzisztor húzogatja le a logikai nulla felé a rádió programozó vonalán jelenlévő 5 Voltos jelet.
Ezeknek a vonalaknak a változásait soros ledekel lehet indikálni.
De adódhatnak érdekes jelenségek ekkor, meg hát amúgy is, utoljára én is szenvedtem a használatával, két egyforma FT7010 programozásakor, egyiket vitte elsőre többször is egymás után, a másikat csak hosszas szenvedés után, egy ponton meg kellet szakítani az áramkört, így csak írni tudta, de olvasni nem. De végül csak ennyi kellett. De a magyarázat rá a "másik oldalon" maradt.

Szia!
Átraktam a zenert a rádió felé, de továbbra sem megy a programozás. A mellékelt képen még eredetiben látható a programozó. Nem sokat tudsz kinézni a képből, mert SMD-ből csak így tudtam itthon kivitelezni. Sajnos nem figyeltem oda arra hogy milyen csatlakozó is van nekem itthon, így sajnos apa RS-232-es csati került a programozóra is, tehát csak egy adapterrel tudtam csatlakoztatni a géphez. Ezt ellenőriztem, nincsen benne fordítás, sima csati fordító. Én a kapcsolást BC807-817-es tranyókból építettem meg, gondolom ez nem probléma. Megmértem a biztonság kedvéért a port feszültségeit, melyek a következők:
3-as láb: -11.2V
4-es láb: -11.2V
7-es láb: -11.2V
mindegyik a GND_hez képest. A többi gyakorlatilag 0V. Töltöttem fel képeket a programról is, le illetve feltöltő módban is. A kábel tesztelő progiról is van kettő kép, egyik csatlakoztatott programozóval, másik anélkül. Ez a kábel teszter progi azt csinálhatja hogy egyrészt küldi TX-en ki az adatot és az RX-en várja is? Ha nem jön vissza akkor meg hiba? Jól gondolom? Már gondoltam arra is, hogy megépítek egy másik programozót, MAX232-es vagy ILC232-es IC-vel, attól függ melyiket kapok SMD-ben. Nem akarok külön dobozt, a csatiban elférne. Közben a programot elindítottam, és miközben várja a rádióból az adatokat, a jack csatin +4.5V van. Ha a progit küldésre állítom szintén ennyi a feszültség. Van valami ötleted?
Üdv!

yaesu.rar

Most láttam meg hogy írtál. Nekem alapesetben 0V van a kimeneten, és amikor a szoftver dolgozik (fogad vagy küld), akkor van 5V a programozó kimenetén. Lehet hogy sikerült elrontani valamit a programozóban?

Igen , megnézegettem. Kezdek kifogyni az ötletekből.. Szerintem a tranzisztorok, teljesen jók ide. A com porti feszültség is teljesen jó, gondolom mikor indul a programozó szoftver, akkor fordítja a port negatív feszültségeit pozitívra, ezt a d1-4 katódján tudod korrektül mérni, ott + 8 +12 Volt körül kellene lenni.
Igen valószínű, hogy a rx-en visszajövő jelet figyeli a teszter, másképp nem is nagyon lehet. Nálam van még egy sárga led a com port, 2 lábával sorosan, ennek a villogása mutatja a kommunikációt.
Igazából nincs több ötletem. sajnos.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem