Fórum témák
» Több friss téma |
A ruszki a TV játék joystickját is ilyen dugóval áldotta meg. Isten áldja meg kezét. Találtam!
Csak benne legyenek a szükséges vezetékek. Még gazdaságos egérkábelel is rá lehet futni a csöcsre.
Ki kell sípoltatni, mert másképp csalódás van. Régebben ölszámra vettem a ps2 egértoldó kábelt, alig volt olyan ami egyformán lett volna kötve, első ilyen eset elég kínos volt mert rutinból áltam neki, és nem ment.... azóta már ebben sem bízok.
Hali!
A csöcsös formáját a ruszkinak. A jó spórolós formáját Tehát csak az RX-TX és a GND mennyen rá? Az RTS és CTS-t ugye kihagyhatom?
Hát, ha nincs benne akkor nincs. De az intefész onnan kapja a tápfeszültséget. Ha lehet mindent köss be úgy ahogy a rajzon van.
Mint írtam a dos-os progik nem mentek a RTS-CTS összekötés nélkül. Valószínű hogy a TE programod ennél intelingensebb, nem lessz gond a hiányával. Csak küső tápot kell adnod at interfésznek.
Dokidoki!
Köszönöm rendkívül kimagasló segítségedet, szeretnék majd megismerkedni veled. (privátba küldök majd üzenetet). Külső tápot nem adtam az interfésznek, de mikor összedugtam valami hibát már jelzett. Közelebb vagyunk a megoldáshoz. Valami memóriacímre hivatkozik, valami X0000000, de ez már a holnap zenéje. Amúgy minden kábelt összekötöttem, majd alakul. Holnap találkozunk, szia.
Ha egérkábelről vágtad le a PS2 csatlakozót nézd meg, hogy nincs-e rövidzár valahol. Nekem annakidején első próbálkozásra adásba küldte a rádiót ahogy az üres kábelt rádugtam. A himihumi telókábelekben meg nem bízom mióta hazavágtam a 897-ben egy 3A-es 0805-ös SMD biztit (USB nokia kábel volt). Sini-nél találtam, amikor átadták megkérdezték hogyan fogom kicserélni.
Amúgy is macera a driver meg egyéb. Tapasztalataim szerint az a legjobb USB-RS232 kábel amit a gépre dugva nem kér drivert meg egyebeket hanem szépen magától feltelepedik és lesz egy soros portod...
Szia Szetya!
Van soros port a gépen, ezért nem kell az USBvel bíbelődni. A kérdésem vele, hogy kell adni neki valami áramot kívülről? Arra a rajzra gondolok amit te linkeltél (2db tranzisztor van benne). Meg szerzek valami COM portos egeret, amivel rendes rá tudom dugni a kellő helyre a kábeleket, mert így elég macerás volt a dolog
Helló.
Szetya távol van, biztos válaszolna.... Az általunk betett tranziztoros kapcsolások a COM port RTS-CTS kivezetéseikről látják el feszültséggel az áramkört. Illetve csak az RTS és a DTR v.DSR lábak tudják a tápot adni. Ha ezek nincsenek bekötve, akkor Neked kell kívülről táplálni. Ami az RTS lábhoz kapcsolódó 150Ohm, ellenálláson keresztül adhatsz neki feszültséget, 5-12Volt-ig. Ha nicsen Z-diódád beépítve, akkor helyette szigorú 5Volt mehet az áramkörre, ugyanúgy.
Sziasztok! Kaptam 2db yaesu VX - 246 típusú adó - vevőt.
Természetesen nem lehet velük ÖK-t csinálni. Be kellene vizsgáli őket házilag megbízható módon. Kellene teljesítményt mérni, érzékenységet és modulációt. Rajz is jó lenne és ahogy láttam valamilyen softver is kell. TV-kel foglalkozom és hasonlókkal, tehát ennek megfelelő műszereim vannak. Köszönöm.
Sziasztok! Kaptam 2db yaesu VX - 246 típusú adó - vevőt.
Természetesen nem lehet velük ÖK-t csinálni. Be kellene vizsgáli őket házilag megbízható módon. Kellene teljesítményt mérni, érzékenységet és modulációt. Rajz is jó lenne és ahogy láttam valamilyen softver is kell. TV-kel foglalkozom és hasonlókkal, tehát ennek megfelelő műszereim vannak. Köszönöm.
Használati utasitás itt van hozzá. Bővebben: Link
Szerintem csak el van nyomkodva. Mivel ez PMR ezért a modulációt ezt nézheted Azt hogy ad-e szerintem egy dróthurokkal meg mondjuk valami detektorra (lásd RF műszerek topic) meg tudod állapitani. De szerintem ha a használati utasitás áttanulmányozása után sem boldogulsz vele, akkor keresd meg inkább a forgalmazót. Bővebben: Link
Köszönöm, megnésem ezeket!
Mivel ezek 446 MHz -es PMR rádiók, és szimplex üzemmódúak, kellene tudnod összeköttetést csinálnod.
Esetleg be van kapcsolva valamilyen különleges funkció, és ez akadályoz
Hát lehet! Még most ismerkedem vele, úgyhogy könnyen lehet.
Eredményt értem el. van ÖK csak kontakt hibás a fej szett
aljzata. Hol tudok anyagot venni hozzá?
Esetleg egy fénykép a csatlakozóról, segítene
Itt küldök fotókat. Az aljzat átmérője 3,5 mm mérete:
9 x 11.5 x 5 mm. A forrasztási oldalon látszik a láb kiosztása. Négy pólusú, küldöm a dugó képét is. Ilyen aljzat kellene.
Köszönöm!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Végigolvastam a topikot, és itt programozó kábelről van említés, viszont nekem a következő problémám volna. Adott a 7800-as rádió, meg egy laptop, amik segítségével digitális üzemmódban szeretnék rádiózni. Mindez működik is, mégpedig hogy a rádió mikrofonját a számítógép hangszórójához teszem, illetve a rádió hangszórójához egy mikrofont, amit a számítógépbe csatlakoztatok, de ez nem túl elegáns megoldás. Arra gondoltam, hogy ugye a 7800-as mikrofonja egy RJ11-es csatival megy a rádióba, tehát leválasztanám a gyári mikrofont, és készítenék egy kábelt, amivel a laptop fülhallgató kimenetét összekötném a 7800-as mikrofonbemenetével, a rűdió hangszóró kimenetét a laptop mikrofon bemenetével. Természetesen ez jól hangzik, csak ugye a rádió és laptop hangkimenete jelszintben és impedanciában sem megfelelő, hogy mikrofon bemenetre lehessen kötni. Gondoltam rá, hogy szkóppal megmérem a mikrofon jelszintjét, és egy feszültségosztóval leosztom a hangszóró jelszintjéből, csak kérdés impedanciaillesztettségebn ez nem jelent problémát? A segítségeket előre is köszönöm, és bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
Amatőr oldalakon keresgélj, vannak kissebességű (2400, 4800 kb/s) modemek pont ilyen célra. Elég egyszerűek, és oda vissza működnek. (pockettradio)
A jelszinteket is pontosan be kell állítani adáskor, és vételkor is, a löketkorlát, torzítás egyebek miatt.
Köszi, már elég sok oldalt néztem. A 7800-ason van data port, de ha jol tudom, az csak csomagrádióra alkalmas, SSTV-re pl nem. Ezért kell mikrofonon át.
Szia dokidoki!
A kérdésem főleg hozzád intézem, de ha más is tud segíteni azt is nagyon köszönöm! Adott egy Yaesu FT-60-as rádió, és szeretném felprogramozni számítógéppel. Megépítettem az általad módosított kapcsolás eredetijét, tehát azt ahol a zener a D1,D4 és a GND pontok között van. A kábelt leteszteltem a KC8UNJ által készített Interface Cable Loopback Tester programmal, ami szerint jó is a kábel. Kipróbáltam már 3 féle programot is a készülék memóriakezelésére, de eddig egyikkel sem akart működni. Arra jutottam hogy nem a program a rossz, hanem esetleg a kábel. A program utasításai szerint kapcsoltam CLONE üzemmódra a rádiót, de a PTT gomb megnyomása után a TX meg is jelenik, de ezután ERROR, és ennyi. Szerinted mi lehet a baj? Már megpróbáltam a teljes készülék resetet is, de nem segített. Remélem nem a rádió programozó portja kukult meg. Lehetséges hogy a zener dióda terhel be és ezért nem megy a kommunikáció? A másik kérdésem az hogy a programban tudok állítani pontos PMR frekiket, és ezt a készülék tudja is kezelni vagy csak úgy tudja a frekiket ahogy kézi hangolással állíthatom (pl.: 446.005MHz)? Köszi! Üdv: Zoli
Szia!
Sajnos nem volt a birtokomban még FT60, de megpróbáltam utána nézni a dolognak. Nem sok infó van a számítógépes programozásról. De a rádióban lévő CLONE üzemmód az a PC nélküli rádió-rádió kapcsolatra vonatkozik. Könnyen lehet, hogy az a hiba okozza ezt, hogy bekapcsolásra került a Clone üzemmód. Szerintem próbáld csak natúr programozni, illetve csak kiolvasni a rádiót, de VFO módban legyen, mert akkor lehet hogy nem engedi majd írni a memóriáját. Milyen programokkal próbálod? Direkt COM porton keresztül, vagy vagy USB-COM átalakítón keresztül? A programban lehet, hogy beírható a kívánt frekvencia, de a rádió nem biztos hogy elfogadja vagy értelmezi. A Z-dióda ha úgy van ahogy rajzoltam akkor a kommunikációt nem zavarhatja, főleg ha 5.1Voltos.(a régi com portok +12 - 12 Voltos feszültségét nem engedi rá a rádióra.. Újabbaknál nincs ilyen gond.) A FT60R nem tudja frekvencia helyesen a PMR frekiket, csak megközelíti, pld: 446.00625--> 446.005; 446.09375--> 446.095; 446.04375--> 446.045.... stb. Ezeket a így tudja, még érdemes az FM löketet, WIDE -ről Narrow-ra átállítani, PMR csatornák használatakor. Este visszanézek, hátha írsz. Üdv.: Attila (nincsmit)
Szia Attila!
Mindhárom program szerint CLONE módba kell kapcsolni a rádiót. A következők szerint kéri: 1. Insert cable into the Speaker/Mic jack of the radio. 2. Press and hold the [Moni/TCall] key while turning on the power. 3. Rotate the dial to F-8 CLONE. 4. Press the [FW] key to begin CLONE mode. 5. Press the PTT key until the TX starts. Eszerint szükséges a clone mód. Feltételezem hogy ezután várja a program a memória tartalmát a rádióból (TX). Programok tekintetében jelenleg a 2.28-as verziójú RT systems féle FT-60 programmert használom, de az FT-60 commander-t is próbáltam. A 3.-ra nem emlékszem. Természetesen direck COM porton próbáltam mind az asztali gépemen mind a notebookomon. Az alaplapom kb. 2 éves, a noti kb. 5-6. Szerinted szükséges egyáltalán a zener? Az én jelenlegi programozó kábelemen nem ott van a zener ahová te átrajzoltad, hanem ott ahol írtam előzőleg. Ott okozhat hibát? Remélem nem ment tökre a rádió programozó portja, mert a service manual szerint nincsen túlbonyolítva a port védelme, pár alkatrész kivételével direkt a prociba megy. Ha az kipurcant felejtős a pc-s programozás. Kézi programozással tudom hogy nem lehet a pontos PMR frekiket beállítani, de reméltem hogy az RF része tudja ezt, csak kijelzésben nem. De ez csak egy picike remény volt részemről. Azt tudom hogy a PMR keskenysávú FM. De azt nem tudom hogy az amatőr frekik is ilyenek? (úgy gondolom igen) Nem túl régen kezdtem el foglalkozni ezzel a témával, ezért vagyok ilyen bizonytalan. Várom válaszod! Köszi! Üdv: Zoli
Szia.
Értem, látod, mivel nem volt dolgom még az FT60-al ezért ezeket nem tudtam. Nagyon valószínű, hogy mindent úgy csináltál ahogy kell. Ezért valami más a hiba. A Z-dióda mibenlétét a számítógéped com portja határozza meg. Meg kell mérned, hogy milyen feszültségszint van a com port lábain, mert ha a névleges + , - 12 Volt körül ketyeg, akkor kell a Z-dióda. De ha csak TTL illetve 0 és 5 Volt között kapcsolgat akkot nem kell, oda a dióda, de ekkor az egész illesztő áramkör létjogosultságát veszti. Szóval a z-dióda védelmi feladatott lát el és a TTL jelszintet állítja be, az egyik esetben közvetlenül a programozó kimenetén van, ott direktbe védi a rádiót. nálam is így van építve. Szerintem ott van a legjobb helyen. Mert tulajdonképp, csak a RS432(?) és TTL -t illeszt. Mint a MAX232 ic. Én a helyedben azért bíznék, mert ha kinyiffantotta volna valami a proci bemeneteket, akkor a PTT vonal is halott lehetne. Tegyél fel képeket a cuccról, több szem többet lát. Szia.
Nos, még írok hozzá:
Szerintem szisztematikusan kell eljárni. A megépített és a számítógéphez csatlakoztatott programozó áramkör kimenetén csak logikai (TTL) van jelen, ez alapesetben 5Volt a belső áramköri felhúzás miatt. A rádiónál alaphelyzet ugyanez. Amikor a rádió küld adatot akkor a programozó kimenetén lévő feszültséget húzza le logikai nulla felé, a programozó ezt fordítja a számgép felé. Amikor a számgép programoz akkor a programozó kimenetén lévő tranzisztor húzogatja le a logikai nulla felé a rádió programozó vonalán jelenlévő 5 Voltos jelet. Ezeknek a vonalaknak a változásait soros ledekel lehet indikálni. De adódhatnak érdekes jelenségek ekkor, meg hát amúgy is, utoljára én is szenvedtem a használatával, két egyforma FT7010 programozásakor, egyiket vitte elsőre többször is egymás után, a másikat csak hosszas szenvedés után, egy ponton meg kellet szakítani az áramkört, így csak írni tudta, de olvasni nem. De végül csak ennyi kellett. De a magyarázat rá a "másik oldalon" maradt.
Szia!
Átraktam a zenert a rádió felé, de továbbra sem megy a programozás. A mellékelt képen még eredetiben látható a programozó. Nem sokat tudsz kinézni a képből, mert SMD-ből csak így tudtam itthon kivitelezni. Sajnos nem figyeltem oda arra hogy milyen csatlakozó is van nekem itthon, így sajnos apa RS-232-es csati került a programozóra is, tehát csak egy adapterrel tudtam csatlakoztatni a géphez. Ezt ellenőriztem, nincsen benne fordítás, sima csati fordító. Én a kapcsolást BC807-817-es tranyókból építettem meg, gondolom ez nem probléma. Megmértem a biztonság kedvéért a port feszültségeit, melyek a következők: 3-as láb: -11.2V 4-es láb: -11.2V 7-es láb: -11.2V mindegyik a GND_hez képest. A többi gyakorlatilag 0V. Töltöttem fel képeket a programról is, le illetve feltöltő módban is. A kábel tesztelő progiról is van kettő kép, egyik csatlakoztatott programozóval, másik anélkül. Ez a kábel teszter progi azt csinálhatja hogy egyrészt küldi TX-en ki az adatot és az RX-en várja is? Ha nem jön vissza akkor meg hiba? Jól gondolom? Már gondoltam arra is, hogy megépítek egy másik programozót, MAX232-es vagy ILC232-es IC-vel, attól függ melyiket kapok SMD-ben. Nem akarok külön dobozt, a csatiban elférne. Közben a programot elindítottam, és miközben várja a rádióból az adatokat, a jack csatin +4.5V van. Ha a progit küldésre állítom szintén ennyi a feszültség. Van valami ötleted? Üdv!
Most láttam meg hogy írtál. Nekem alapesetben 0V van a kimeneten, és amikor a szoftver dolgozik (fogad vagy küld), akkor van 5V a programozó kimenetén. Lehet hogy sikerült elrontani valamit a programozóban?
Igen , megnézegettem. Kezdek kifogyni az ötletekből.. Szerintem a tranzisztorok, teljesen jók ide. A com porti feszültség is teljesen jó, gondolom mikor indul a programozó szoftver, akkor fordítja a port negatív feszültségeit pozitívra, ezt a d1-4 katódján tudod korrektül mérni, ott + 8 +12 Volt körül kellene lenni.
Igen valószínű, hogy a rx-en visszajövő jelet figyeli a teszter, másképp nem is nagyon lehet. Nálam van még egy sárga led a com port, 2 lábával sorosan, ennek a villogása mutatja a kommunikációt. Igazából nincs több ötletem. sajnos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |