Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   20 / 119
(#) belfi2 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!
Köszi a lehetséges magoldást de ennyi ellenállást nem tudok hova pakolni és sajnos 22,6 kΩ ez eredő ami nem fér az 1%-ba (Nem tudom mennyire kell az értéket pontosan tartani ,ezért maradok az 1%-nál)De még egyszer köszi.
Üdv!
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ez az ellenállás melyik kapcsolási részben van, hogy ilyen pontossal akarod helyettesíteni? Megmondom őszintén, én mindig olyat teszek PC tápba javításként, ami éppen hasonló értékből és kivitelből/teljesítményből kéznél van, szerintem egyedül a feszültségreferenciák és visszacsatolások körül vannak kritikus értékű ellenállások, de azokt meg nemigen szoktak megégni.
(#) didyman válasza belfi2 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ha ilyen, akkor hagyd a huzalt ott, fölösleges a kukacoskodásom . Az értéke nem kritikus semennyire sem (szerintem 47k volt a másik is, csak eltért a tűrésén belül, vagy akármi), a gyári adatlapon eredő 40kOhm az indításhoz kalkulált ellenállás, de ha nagyon hiányzik az eredeti, van itthon bontva ilyen tápom, hát kiszedem belőle
(#) didyman válasza szilva hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Enermaxoknál volt jellemző, hogy a negyedwattos, 2MOhm-os ellenállás a készenlétet indító ellenállás és az menetrendszerűen átütött pár év használat után. Oda így élből kettő, sorosan kötött 1MOhm kerül. De ezek ritka kivételek.
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ez rendben van, csak arra akartam utalni, hogy általában semmi gond nincs abból, ha ilyen helyre pl. 1Mohm helyett 1.3MOhm-ot rakok be cserének, mert nekem speciel abból van otthon vagy 200db. Szerintem elég kevés hely van a PC tápokban, ahol annyira kritikus lenne az alkatrész értéke, hogy amiatt mondjuk külföldről rendeljen az ember.
(#) belfi2 válasza didyman hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Hali !Csak tessék nyugodtan kukacoskodni szóval:ha 47k volt akkor nagyon sokat "nyúlt" és pont egy 42k 1%os-ra.
Viccet félre téve,megmértem a feszt azon a kondin ami ezt a tápot szűri.A kondi 50v-os a feszültség 20,18.szerintem jó.Azért vagyok ilyen óvatos mert nem ismerem a PC tápokat és nem akarom elbarmolni. .
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia ! Időközben didyman válaszolt a kérdésedre.(egyébként úgy sem tudtam volna )
Idézet:
„indításhoz kalkulált ellenállás,”
(#) ptesza válasza belfi2 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Akarom mondani: 82k+82k+91k+100k

22.037K

Csak nagyon reggel volt még.
(#) belfi2 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Köszi ezt az összeállítást leírom hátha kell majd.
(#) Sendi hozzászólása Szept 20, 2010 /

Az ATX tápomban a 12V-t CTPR 3002 diódák egyenirányítják. Nem tudja valaki hogy hány amperesek ezek?
(#) kadarist válasza Sendi hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Szia!
3A, 100V, gyors egyenirányító. Adatlap: PR3002
(#) Sendi válasza kadarist hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Szia. Köszönöm, ezt találtam én is. De ezt nagyon kevesellem a 12V-hoz. (már mint az áramát)
(#) mugab válasza Sendi hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Bocs ha beleszólok de nem 30 amper 200 volt ? (Csak mert kb. ilyenek szoktak lenni...)
(#) ptesza válasza mugab hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Hja . Ilyennek kellene lennie .Nem csodálkozom , hogy elromlott. Biztosan melegedett...
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Sajnos egy csomó 300W-os tucattápban ilyen diódák szoktak lenni: 2db hengeres testű 3A-es, a "jobbakban" esetleg ugyanilyen kivitelű 5A-esek. A tápegységre ráírt 13-18A terhelhetőség a 12V-os ágon emiatt csak mese, ha valaki tényleg megterhel akkora árammal egy ilyen tápegységet, akkor az említett diódák nagyon rövid időn belül tönkremennek. Ha mód van rá, tápegységjavításkor az ilyen diódákat ki szoktam cserélni dupla Schottky-ra vagy dupla ultrafast diódára, legalább 16A/100V-osra.
(#) didyman hozzászólása Szept 21, 2010 /

Az ilyen tápoknak lesz más gyenge pontja is, én élből nem is vacakolnék vele, mai gépekhez nem jó, régire sem vigyáz, ha eldurran, sok mindent kell, érdemes cserélni benne, de védelem továbbra sem nagyon lesz, aztán levedlett régebbi FSP-t az ember után dobnak ötszácé' a hardware-m-ben. Persze első javított tápnak jó ez, csak akkoris benne marad a kisördög, hogy szemközt durrantja a kevésbé tapasztalt műszerészt valamelyik szériahibás, korát megélt alkatrésze.
(#) leeheel válasza didyman hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Anyira jutottam hogy a sárga szálon 11,91v , a piros szálon 5 v jelenik meg ha a zöld szálat a testre teszem, de valamiért nem indul a ventillátor el benne .
(#) janik00133 hozzászólása Szept 23, 2010 /

Sziasztok.
Olyan kérdéssel fordulnák hozzátok hogy 1 pc táp táp csatlakozóját hogyan kell bekötni.
Itt gondolok arra hogy melyik villára megy a fázis a nulla és a földelés hogy vannak bekötve gyárilag?
(#) leeheel válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

ez a 20 lábu csatlakozó trélem segit.
(#) janik00133 válasza leeheel hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Köszi! De én a 230V csatlakozóra gondoltam!
Bocsi nem voltam 1 értelmű.
(#) belfi2 válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Hali!
A középsőre megy a védő föld (zöld-sárga) a többi mindegy.
(#) embraced hozzászólása Szept 27, 2010 /

Sziasztok! Kéne egy kis segítség.Van egy Codegen 300X típusú tápom.Bekapcsoláskor kimegy a bizti.Szétszedtem és találtam egy termisztort ntc 5d-11 típusszámmal.Középen megrepedt.Biztos hogy cserélni kell sztem.Ez elég indok,hogy kimenjem a bizti vagy keresgéljek még?Ja és milyen típusút rakjak be helyette mert boltba ilyen biztos nincs?!Ha valaki tudna adni egy doksit hozzá megköszönném.
(#) embraced hozzászólása Szept 27, 2010 /

Helyesbítek! Az egyenirányító tönkrement.A + és a mellette lévő váltó lábbal rövidzárlatot mutat a multiméter.Sztem ezért megy ki a bizti.Vélemény?
(#) KTobi válasza embraced hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Lehetséges. A termisztor is ez okból mehetett ki mert egy biztosíték szerepet tölt be. Mivel a rövidzárlati áram rajta fűtődik el. Így tönkrement, majd kiment a biztosíték is, mivel kell egy kis idő a biztosítéknak is, hogy kiégjen.
Ajánlanák egy sorba kötött izzós indítást, miután cserélted a hibás alkatrészeket.
Ugye, kivéve mértél rövidzárlatot? Kérjél PC tápba való ntc-t a boltban, valószínűleg tudják mekkora hideg ellenállása kell, hogy legyen. Elég sokat vihetnek belőle.
(#) embraced válasza KTobi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Köszönöm szépen.Igen kivéve mértem meg az egyenirányítót és úgy volt rövidzárlatos.A termisztornak meg alapból kicsi az ellenállása ezért azt is r.zárnak tekinti.Az izzós elindítást elmondanád mire jó és hogy hova kössem sorba?köszi
(#) KTobi válasza embraced hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Kell egy többlet tápkábel. Középen megbontva az egyik erére (fázis vagy nulla) sorba kell bekötni egy égőfoglalatot. Lefejted egy darabon a külső szigetelést, majd az egyik drótot megszakítod és azt kötöd a foglalatra. Próbálhatod egy jó körtével, ha nincs rákötve a végére semmi, nem szabad világítania. Mivel az égő hideg ellenállása nem túl nagy, de gyorsan bemelegszik, ezért élesztéskor, bármely áramlöketre világít. Tehát, normál PC táp, csak megvillantja, még feltölti a kondenzátorait, persze terheletlenül. Minél nagyobb áram folyik, annál kisebb feszültség esik az eszközre és több az égőre, így megmenekülhet egy esetleges hibától az előtte levő rész. Egy 40,60Wos körte elég, ha nem tud beindulni, ritka esetben kell 100Wos.
Pár ember már a fórumon így mentett meg jó pár teljesítmény alkatrészt a PC tápban, még alakítgatta át.
(#) csabee hozzászólása Szept 27, 2010 /

Üdv!
Van egy TAGAN TG500-U33 típusú pc tápom ami megadta magát és nem tudom az elszállt ic típusát...
Ha tudna valaki segíteni ez ügyben azt megköszönném...
(#) szilva válasza csabee hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Ha nem tudsz rajzot szerezni hozzá, akkor muszáj leszel valamennyire szétbontani és legalább felskiccelni a felépítését. Nem tudom, melyik az elszállt IC a képen, de így, ránézésre szerintem senki nem fog tudni segíteni. Egyébként annak biztosan oka van, hogy az IC tönkrement, tehát először ezt az okot kell megszüntetni. Nagyon valószínű, hogy nem elég az IC-t kicserélni, mert a cseredarab ugyanúgy tönkre fog menni.
(#) csabee hozzászólása Szept 28, 2010 /

Az ic pozíció száma ennyi (u1) Tönkremenetele az áram ingadozástól és a sűrű kimaradásnak az végterméke... A többi alkatrész ellenőrzése már megtörtént. Engem csak az ic típusa érdekelne, ha tudna valaki segíteni ebbe... Köszönöm...

névtelen.JPG

(#) szilva válasza csabee hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Ennyiből szerintem nagyon kevés ember van a Földön, aki érdemben tudna segíteni. Legalább azt kellene tudni, hogy mik csatlakoznak erre az IC-re, akkor talán ki lehetne találni, hogy mi lehetett. De a tápegység felépítéséről egy skiccet mindenképpen fel kellene vázolnod, hogy előbbre juss, hacsak bele nem botlasz valakibe, akinek pont ilyen tápegysége van.
Következő: »»   20 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem