Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC autó akksi

Témaindító: peti16biro, idő: Szept 18, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Laci0629 válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Igen értem de ha van egy zárlatos akku a pakkban akkor annak megnő a belső ellenálása és feszültség esik rajta és a 12V helyett lehet hogy csak 10-11V van és azér csinálja azt hogy nem nagy a hatótáv.
Először cseréld ki az akkukat és utána próbáld meg
(#) peti16biro válasza Laci0629 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

A zárlatos akkut honnan tudom megismerni?

Hát sorbakötsz vele egy ampermérőt és egy ellenálást vagy izzót és méred az áramot. És ha rossz az akku akkor elég gyorsan csökkenni fog az áramerősség.Agy a feszültséget is mérheted mindegy.
Vagy az egészre kötsz egy 12V-2-3W-os izzót és minden akkura rámérsz külön külön. csak ezt gyorsan kell mert idővel merül az összes és nem lesz eredmény.
az első megoldással próbálkozz.

Ezt egyből töltés után próbáljam,vagy haggyam előtte pihenni egy pár percig az akkut?
Ha a feszültséget mérem akkor is kell ellenállás?
Mekkora ellenállás kell?

Van az a képlet hogy R=U/I
Na ez átrendezve is igaz.
Ha sorbakötsz ez akkuval egy izzót és méred a feszt akkor nem kell ellenálás mert az izzó az ellenálás is egyben

Nem lehet az egész akkupakkot egyben mérni? Így is kiderül h van-e benne zárlatos akku. Nem? Ha van benne zárlatos akku, akkor hamar lemerül? Mert bírja kb. háromnegyed órát.

Hát mérheted az egészet is csak az nem olyan pontos.
Az egészre kötsz egy 2-3W-os izzót és ha gyorsan leesik a fesz akkor egyenként gyorsan le kell mérned az akkukat melyiknek mekkora a feszültsége terhelés alatt

Értem
Köszi az eddigieket.
Holnap kipróbálom és írok a fejleményekről.

Rendben
(#) peti16biro válasza Laci0629 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Kipróbáltam mind a 2 akkuval és egyik sem zárlatos, szépen világít az izzó.
Mi a következő lépés?

Még az előző témára visszatérve: ha 700mAh-ás akku helyett 4600mAh-ás akkut teszek bele,az nem lessz már túl nagy a kocsi elektronikájának? Azért kérdezem mert elég jó áron tudok ilyen akkukat beszerezni.Esetleg ide már kell valamilyen szabályozó elektronika?
(#) pucuka válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Az, hogy mekkora kapacitása van az akkumlátornak, annak az elektronika szempontjából, (de az egész modell szempontjából) csak abban van szerepe, hogy mennyi ideig tud működni a szerkezet. Ha a kapocsfeszültsége megegyezik az eredetivel nyugodtan használhatod.
(#) peti16biro válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Köszike

Így új elemmel és feltöltött akkuval is csak (valamival több)7-8 méter a hatótáv.Úgy 7-8 méter h tettem az autóra egy jókora vezetéket antenna ként.Most még annyival rosszabb lett a helyzet h jobbra és balra nem kanyarodik, de megy előre és hátra.Amikor a távirányítót nyomom jobbra vagy balra,akkor a kocsi nyáklapján 2 db tranzisztor elkezd melegedni.(gondolom ezek megadták magukat és cserélni kell)
(#) Laci0629 válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Mennyire melegednek?
Egy kis melegedés meg van engedve.Ha kanyarodik normálisan akkor jó.De melyik részen van ez a két tranzisztor? Ezek vezérlik a motort?

Itt egy kép a nyákról és a két tranzisztorról amik melegednek.
lézeres hőmérővel mérni tudtam 95C-fok ig(de az ujjamra csinált egy szép vízhólyagot, tehát nagyon felmelegednek,ennyire nem szabadna)
Szerintem ezek vezérlik a szervómotort mert amióta melegednek azóta nem megy a szervó.

Ja akkor valószinű ezek is rosszak mert az már régen rossz ha nem tudod őket megfogni olyan melegek
A vezetéket megnézed hova megy és arrol tuti meg tudod álapítani hogy mit vezérel de ha a szervó nem megy akkor azt vezérelte.
mielőtt kicserélnéd nézd meg hogy neme véletlen zárlatos a szervomotor.Mert azok ugye valamiér tönkrementek és ha mondjuk zárlat van akkor akkor az újak is elszálnak.

Az úgy jó hogy ha egy 9v-os elemmel megnézem h megy-e a szervómotor.Azért melgedhet h zárlatos a szervómotor?

Megnéztem,a motor nem zárlatos.Mi a következő lépés?

Hát szerintem szerezz másik tranzisztorokat cseréld ki és a szervó menni fog.

Ok!!!
Akkor holnap veszek tranzisztorokat és kicserélem.
És majd írok a fejleményekről.
Köszi.
(#) peti16biro válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Kicseréltem a tranzisztorokat, és annyival lett jobb a helyzet h már mikor rádugom az akksit akkor a szervómotor egy pillanatra megmozdul. Ha a távirányítóval nyomom jobbra vagy balra akkor ugyanúgy melegszik.Az lehet-e a baja h volt mikor a meghajtó motort levettem róla és úgy nyomtam jobbra meg balra,de ez előtt még ment rendesen.Ezután összeraktam és mentem vele egy pár kört,majd ezután kezdett el melegedni meg h nem megy.

Szerintem új elektronika lesz a vége.Másnem nézek egyet az ócskásnál és kioperálom belőle a cuccokat,és beépítem a régibe.Azt meg lehet ilyen helyzet setén oldani h az új elektronikát a régi távirányítóba beépítem?
(#) Laci0629 válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Hát de ha minden megy csak a szervó nem akkor valami ott van.
És egyépként ha nyomod akkor mozdul a szervo?
az is lehet hogy a tranzisztorok bázisárama nem oké és egymás ellen dolgozik a két tranzisztor.
A lábkiosztás jó?
(#) peti16biro válasza Laci0629 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Csak akkor mozdul a szervó ha rádugom az akksit,akkor is csak egy pillanatra.Mi az a lábkiosztás?Ugyanolyan tranzisztorokat tettem bele,ugyanúgy vannak bekötve.
(#) Laci0629 válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Akkor elméletileg nem lehet baj a lábkiosztással.
Akkor olyan lehet hogy a két tranzisztor egymásellen dolgozik
Valami olyasmi lehet hogy az IC-mindkét irányba akarja leadni a jelet és azér halnak meg a tranzisztorok.

Van olyan tranzisztor aminek nem a középső a bázis hanem egyik szélső.És gugliba meg tudod keresni az adatlapját a pontos tipusnévvel és ott meg tudod nézni melyik láb micsoda.
(#) peti16biro válasza Laci0629 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Van a multiméteren egy kis rész ahol állítólag lehet valamit csinálni a tranzisztorokkal.Ezzel nem lehet megnézni h jó-e a tranzisztor?A bázisáramot h tudom megnézni,vagy valami hasonló?
(#) peti16biro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Melyik az a téma amelyben foglalkoznak rc autó javítással?Csak h át tudjunk menni rá.

Laci0629
Itt van egy másik téma ami foglalkozik rc autókkal, kérlek menjünk át ide,mert köbzoli már szólt h ez a téma off.
tt a link ahová menjünk át Bővebben: Link
(#) peti16biro válasza peti16biro hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Helló!
Az lenne a kérdésem h ha egy akku zárlatos,és rárakok egy led-et akkor esik a feszültség,és ha leveszem akkor egy kicsit feljebb megy,akkor ez az akku zárlatos vagy csak nagyon gyenge?
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem