Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 328
(#) MrBrown hozzászólása Szept 27, 2010 /

Sziasztok,
Tulajdonképpen a töltéssel kapcsolatos kérdésem volna, de nem is találtam más lítiummal kapcsolatos topikot...
Tesztelés alatt áll egy minitronos (5V / 8mA-TTL szint izzószál) órám aminek Norbertó ötlete alapján egy mobil telefon akksit választottam tápellátásnak. Névlegeses 3,7V / 1000mA-es de teljesen feltöltve 4,15V-ot mérek rajta terheletlenül, 4V felett terhelve. A kérdésem az volna hogy meddíg mehetek le a feszültséggel (a pic 2V-ig a kijelzők kb 3V-ig "bírják") amit az akksi nem vesz zokon?
köszönöm.
(#) Ricsi89 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Helló!
Merítéssel kb 3V-ig mehetsz le. Az alatt már rohamosan csökken a fesz és a kivehető áram is. Ezt az állapotot az aksik már nem igazán szeretik.
(#) MrBrown válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Köszönöm nektek a gyors és pontos választ. A szerencs az hogy mire "leér" 3V-ig az legalább öt napos működést feltételez illetve hogy 3V alatt már a kijelző fényereje is élvezhetetlen napfényben. Ez egyúttal jelzi is az akksi merülését. de folynak a tárgyalások egy töltöttségi szint-mérés megoldáson. Apropó azt lehet tudni pontosan hogy mi az a három saru a telepen? Egy mínuszt és két pluszt mértem ki, az egyik gondolom sorba van kötve valami hőföggő ellenállással ami méri a túlmelegedést...?
(#) Ricsi89 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Igen az egyik egy hőmérő szenzor vége lesz, ami nálad úgy látszik, hogy a pozitív kivezetésre van kötve az egyik vége.
(#) MrBrown válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Gondolom az a szenzor-saru amin egy ici-picivel kevesebb feszt mérek üresen.
Mi van akkor ha én úgy töltöm az akksit hogy a töltő áramkör megépítését megkerülve kikábelezem a teló két megfelelő kivezetését az akksiba? Van arra reális esély hogy cellazárlat vagy egyéb miatt túlmelegedjen és bajt okozzon az akksi?
(#) zoly15 hozzászólása Szept 27, 2010 /

Üdv mindenkinek! Ha már szó esett itt a LI-ion akku mély kisüléséről.. Mekkora az a feszültség amit már mély kisülésnek nevezünk?
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Köszönöm! Nem szeretnék kárt okozni, ezért érdeklődtem
(#) water válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Amik nekem vannak azokra 2,75V van írva, és 4,2V végfeszültség.
(#) bankimajki válasza water hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

A pontos érték 4,23V amíg tölthető. És 3V az ajánlott érték, ami alá nem kell lemenni, mert tényleg károsodhat a cella. (Persze ez gyártófüggő is.)
(#) DJ Tacki válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Hivatalosan 2,75V-ig merítheted, de gyakorlatban két dolog miatt se szoktuk eddig meríteni.
Minél tovább meríted, annál jobban csökken az élettartama. Tehát kevésbé használódik el, ha nem meríted le "csutkára", hanem csak 3v-ig.
Másik hogy nem lineárisan adja le a teljesítményét, és 3v körül már annyira le van merülve, hogy a 3v és a 2,75V között kivehető teljesítményben csak pár százalék különbség van, ez pedig a legtöbb esetben nem éri meg a rövidebb élettartamot.
Tehát praktikusan 3v-ig szokás meríteni, és akkor garantáltan nem lesz baj belőle, de még optimálisan kihasználtuk a kapacitását.
(#) zoly15 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Értem, köszönöm! Egyébként én csavarbehajtóba használnám. Tehát akkor azt fokom észlelni mikor már lemerült hogy "nem bír" igaz?
(#) DJ Tacki válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Így ahogy mondod, de ez tipikusan az a felhasználási terület, ahova nem tenném be védelem nélkül. Ugyanis az ember a tipikus "csak még ezt a csavart becsavarom, ki kell bírja" hozzáállásával elég hamar ki tudja nyírni

Mindenesetre először mindenképp figyeld a feszültséget, hogy mekkora feszültségen milyen "ereje van", hogy tudd hogy kb mikor éri el a kritikus határt, vagy legalábbis mikor van a közelében. Úgyanis ha 2,75V alá meríted az már mélykisülésnek számít, és garantáltan károsodik a cella. Erre kényesek.
(#) zoly15 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Értem, köszönöm! Milyen védelemmel szokták ellátni a csavarbehajtókat mély kisülés ellen?
(#) Ricsi89 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Igen, szerintem az lesz az. Szóval akkor úgy töltenéd, hogy a telóból vezetékelnéd ki az aksit? Vagy a telefon töltőjét kötnéd direktben az aksira?
(#) MrBrown válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

A telóról vezetékelném ki hogy belefűzzem a töltő áramkört (gondolom van benne ilyen), de azért csaka két vezetéket mert azt hiszem csak monó 2,5-ös jack létezik
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Én is így gondoltam a dolgot. Csak ha szó esett a védelemről..
(#) Ricsi89 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Ha nem fogja látni az érzékelőt, akkor lehet, hogy nem is fogja tölteni az aksit, vagy csak mint idegen aksit kis töltőárammal fogja tölteni. Én úgy tudom ,hogy van 3 pólusú 2,5-ös jack is, sőt még 4 pólusú is, mivel mobiltelefonoknál alkalmazzák headset csatlakozónak.
(#) MrBrown válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Igen?
Akkor megpróbálok beszerezni "sassziraszerelhetőt" belőle és persze papát is :yes:
(#) DJ Tacki válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Én egy Powerledes zseblámpában az alábbi módon oldottam meg: Egy műveleti erősítővel felépített feszültséggkomparátor figyeli az akksi feszültségét, és ha beállított(3v cellánként) feszültség alá esik, akkor a kimenete magas szintbe vált, ami kapcsol egy P csatornás Fetet. Így normál működés közben csak a műveleti erősítő fogyasztása számottveő, ami lehet uA nagyságrendű is. Mondjuk meg kell nézni hogy mekkora áramot vesz fel a fúró, mert nem biztos hogy telálsz ekkora áramú P fetet, akkor viszont NMOS fettel fordított logika szerint kell működjön a komparátor. De azt hiszem erről van külön topik is.
(#) kakukk válasza yokesz hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ha egy Li-ion akku-n amit frissen vásároltam, elvileg új, és 0V-ot mérek, akkor már tönkre is ment, vagy töltéssel helyrehozható?
Azért kérdem, mert a töltő még nincs meg, és visszavigyem-e a boltba...
(#) Directors hozzászólása Szept 29, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a tápot de csak 3,9V és 4V között lehet állítani a feszt.A bemeneti fesz 5.1V .
Mitől van ez? Mit ronthattam el?
Többször is átnéztem már de semmit nem találtam.
(#) Reggie válasza kakukk hozzászólására (») Szept 29, 2010 / 1

Csak kikapcsolt a vedelem. Ha az erintkezokre toltofeszultseg kerul, akkor ujra hasznalni tudod.
(#) lapose válasza Directors hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Mi a gond? Az LM317 korrekt működéséhez kb. 2V kell.
Ha akkut szeretnél tölteni vele, kb. 9V kell neki a bemeneten.
Ez inkább töltő, mint táp.
(#) Directors válasza lapose hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Lepróbáltam most 12V-al ennyi a bemeneti feszültség.Az a probléma,hogy a minimum feszültség 3,3V a maximum feszültség 6,3V.
Szóval hiába tekerem a potit nem tudok 0 illetve 12 Voltot kiszedni belőle.Jó 0V nem is kell de a lényeg,hogy nem tudom normálisan szabályozni a feszültséget.
(#) lapose válasza Directors hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ez egy akkutöltő kapcsolás Li akkuhoz, ezt nem is lehet szabályozni a teljes feszültség tartományban.
Mit akarsz vele csinálni?
(#) kakukk válasza Reggie hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Tehát, akkor a gyárilag dupla, párhuzamosan kötött 2db cellának van külön védelme, ami nem engedi az akkut kb 3V alá? Így nyugodtan terhelhetem amíg akarom, úgyis kikapcsol időben?
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ja értem.Ezt nem is tudtam.
Akut szeretnék tölteni vele. Egy 200mAh-es 3,7V-os Lithium-Polymer akkut.
Hány Voltra állítsam be a töltőt? Illetve kb mennyi idő alatt töltődik fel? Gondolom ez nem fogja túltölteni ugye? Szóval nem kell mellette lennem.

Rendben köszönöm a segítséged.Illetve a LED az elkezd majd világítani ha feltöltődött az aksi?

Rájöttem a led akkor világít ha az aksit töltöm.Akkor ez elfog aludni ha fel van töltődve az aksi?

Elhalványult a led egyébként. 4,17V-ot mérek az aksin.
Következő: »»   21 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem