Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Tulajdonképpen a töltéssel kapcsolatos kérdésem volna, de nem is találtam más lítiummal kapcsolatos topikot... Tesztelés alatt áll egy minitronos (5V / 8mA-TTL szint izzószál) órám aminek Norbertó ötlete alapján egy mobil telefon akksit választottam tápellátásnak. Névlegeses 3,7V / 1000mA-es de teljesen feltöltve 4,15V-ot mérek rajta terheletlenül, 4V felett terhelve. A kérdésem az volna hogy meddíg mehetek le a feszültséggel (a pic 2V-ig a kijelzők kb 3V-ig "bírják") amit az akksi nem vesz zokon? köszönöm.
Helló!
Merítéssel kb 3V-ig mehetsz le. Az alatt már rohamosan csökken a fesz és a kivehető áram is. Ezt az állapotot az aksik már nem igazán szeretik.
Köszönöm nektek a gyors és pontos választ. A szerencs az hogy mire "leér" 3V-ig az legalább öt napos működést feltételez illetve hogy 3V alatt már a kijelző fényereje is élvezhetetlen napfényben. Ez egyúttal jelzi is az akksi merülését. de folynak a tárgyalások egy töltöttségi szint-mérés megoldáson. Apropó azt lehet tudni pontosan hogy mi az a három saru a telepen? Egy mínuszt és két pluszt mértem ki, az egyik gondolom sorba van kötve valami hőföggő ellenállással ami méri a túlmelegedést...?
Igen az egyik egy hőmérő szenzor vége lesz, ami nálad úgy látszik, hogy a pozitív kivezetésre van kötve az egyik vége.
Gondolom az a szenzor-saru amin egy ici-picivel kevesebb feszt mérek üresen.
Mi van akkor ha én úgy töltöm az akksit hogy a töltő áramkör megépítését megkerülve kikábelezem a teló két megfelelő kivezetését az akksiba? Van arra reális esély hogy cellazárlat vagy egyéb miatt túlmelegedjen és bajt okozzon az akksi?
Üdv mindenkinek! Ha már szó esett itt a LI-ion akku mély kisüléséről.. Mekkora az a feszültség amit már mély kisülésnek nevezünk?
Köszönöm! Nem szeretnék kárt okozni, ezért érdeklődtem
Amik nekem vannak azokra 2,75V van írva, és 4,2V végfeszültség.
A pontos érték 4,23V amíg tölthető. És 3V az ajánlott érték, ami alá nem kell lemenni, mert tényleg károsodhat a cella. (Persze ez gyártófüggő is.)
Hivatalosan 2,75V-ig merítheted, de gyakorlatban két dolog miatt se szoktuk eddig meríteni.
Minél tovább meríted, annál jobban csökken az élettartama. Tehát kevésbé használódik el, ha nem meríted le "csutkára", hanem csak 3v-ig. Másik hogy nem lineárisan adja le a teljesítményét, és 3v körül már annyira le van merülve, hogy a 3v és a 2,75V között kivehető teljesítményben csak pár százalék különbség van, ez pedig a legtöbb esetben nem éri meg a rövidebb élettartamot. Tehát praktikusan 3v-ig szokás meríteni, és akkor garantáltan nem lesz baj belőle, de még optimálisan kihasználtuk a kapacitását.
Értem, köszönöm! Egyébként én csavarbehajtóba használnám. Tehát akkor azt fokom észlelni mikor már lemerült hogy "nem bír" igaz?
Így ahogy mondod, de ez tipikusan az a felhasználási terület, ahova nem tenném be védelem nélkül. Ugyanis az ember a tipikus "csak még ezt a csavart becsavarom, ki kell bírja" hozzáállásával elég hamar ki tudja nyírni
Mindenesetre először mindenképp figyeld a feszültséget, hogy mekkora feszültségen milyen "ereje van", hogy tudd hogy kb mikor éri el a kritikus határt, vagy legalábbis mikor van a közelében. Úgyanis ha 2,75V alá meríted az már mélykisülésnek számít, és garantáltan károsodik a cella. Erre kényesek.
Értem, köszönöm! Milyen védelemmel szokták ellátni a csavarbehajtókat mély kisülés ellen?
Igen, szerintem az lesz az. Szóval akkor úgy töltenéd, hogy a telóból vezetékelnéd ki az aksit? Vagy a telefon töltőjét kötnéd direktben az aksira?
A telóról vezetékelném ki hogy belefűzzem a töltő áramkört (gondolom van benne ilyen), de azért csaka két vezetéket mert azt hiszem csak monó 2,5-ös jack létezik
Én is így gondoltam a dolgot. Csak ha szó esett a védelemről..
Ha nem fogja látni az érzékelőt, akkor lehet, hogy nem is fogja tölteni az aksit, vagy csak mint idegen aksit kis töltőárammal fogja tölteni. Én úgy tudom ,hogy van 3 pólusú 2,5-ös jack is, sőt még 4 pólusú is, mivel mobiltelefonoknál alkalmazzák headset csatlakozónak.
Igen?
Akkor megpróbálok beszerezni "sassziraszerelhetőt" belőle és persze papát is :yes:
Én egy Powerledes zseblámpában az alábbi módon oldottam meg: Egy műveleti erősítővel felépített feszültséggkomparátor figyeli az akksi feszültségét, és ha beállított(3v cellánként) feszültség alá esik, akkor a kimenete magas szintbe vált, ami kapcsol egy P csatornás Fetet. Így normál működés közben csak a műveleti erősítő fogyasztása számottveő, ami lehet uA nagyságrendű is. Mondjuk meg kell nézni hogy mekkora áramot vesz fel a fúró, mert nem biztos hogy telálsz ekkora áramú P fetet, akkor viszont NMOS fettel fordított logika szerint kell működjön a komparátor. De azt hiszem erről van külön topik is.
Ha egy Li-ion akku-n amit frissen vásároltam, elvileg új, és 0V-ot mérek, akkor már tönkre is ment, vagy töltéssel helyrehozható?
Azért kérdem, mert a töltő még nincs meg, és visszavigyem-e a boltba...
Sziasztok!
Megépítettem ezt a tápot de csak 3,9V és 4V között lehet állítani a feszt.A bemeneti fesz 5.1V . Mitől van ez? Mit ronthattam el? Többször is átnéztem már de semmit nem találtam.
Csak kikapcsolt a vedelem. Ha az erintkezokre toltofeszultseg kerul, akkor ujra hasznalni tudod.
Mi a gond? Az LM317 korrekt működéséhez kb. 2V kell.
Ha akkut szeretnél tölteni vele, kb. 9V kell neki a bemeneten. Ez inkább töltő, mint táp.
Lepróbáltam most 12V-al ennyi a bemeneti feszültség.Az a probléma,hogy a minimum feszültség 3,3V a maximum feszültség 6,3V.
Szóval hiába tekerem a potit nem tudok 0 illetve 12 Voltot kiszedni belőle.Jó 0V nem is kell de a lényeg,hogy nem tudom normálisan szabályozni a feszültséget.
Ez egy akkutöltő kapcsolás Li akkuhoz, ezt nem is lehet szabályozni a teljes feszültség tartományban.
Mit akarsz vele csinálni?
Tehát, akkor a gyárilag dupla, párhuzamosan kötött 2db cellának van külön védelme, ami nem engedi az akkut kb 3V alá? Így nyugodtan terhelhetem amíg akarom, úgyis kikapcsol időben?
Ja értem.Ezt nem is tudtam.
Akut szeretnék tölteni vele. Egy 200mAh-es 3,7V-os Lithium-Polymer akkut. Hány Voltra állítsam be a töltőt? Illetve kb mennyi idő alatt töltődik fel? Gondolom ez nem fogja túltölteni ugye? Szóval nem kell mellette lennem.
Rendben köszönöm a segítséged.Illetve a LED az elkezd majd világítani ha feltöltődött az aksi?
Rájöttem a led akkor világít ha az aksit töltöm.Akkor ez elfog aludni ha fel van töltődve az aksi?
Elhalványult a led egyébként. 4,17V-ot mérek az aksin.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |