Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 45
(#) dbalazs hozzászólása Jún 9, 2010 /

Sziasztok!

Help! Help!
A mai napokban restauráltam egy ilyen erősítőt de csak az a gond vele hogy a kijelző panelen is kicseréltem a trimmer potikat mert már eléggé elvoltak oxidálódva + rá volt ragadva a por..stb. Ha esetleg megtudná nekem valaki mondani a feszűltségértéket a 4ohm-os szinusz hangszóróterheléshez hogy betudjam kalibráli azt megköszönném.
(#) bekeipeter válasza dbalazs hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Írd meg privátban az email címedet és elküldöm a teljes szervízanyagot!
(#) bekeipeter válasza bekeipeter hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

(#) caruso7294 hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne ezzel az erösítövel kapcsolatban,hogy a hátlapon kicsapja mindig a 0,8 A-es biztosítékot.Eddig semmi probléma sincs.tettem bele egy 1 A-es biztosítékot (a készülék szét volt szerelve) és a végfok panelen a VR14 es,és a VR19 es tekercs elkezdett izzani.melyik alkatrészek cserések?Esetleg mi okozhatta,vagy milyen következnényei lehettek?Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:Laci.
(#) shalafi.66 válasza caruso7294 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Visszatenni a 0,8T-s üvegbiztosítékot, és a végfokok megérdemelnek egy komplett félvezető illetve elkócserét, és a kétes vagy megpörkölt ellenállások is repülhetnek. Nem fog sokba kerülni, viszont határozottan működni fog.

A halált okozhatta szinte bármi, alacsony vagy túl magas impedanciájú terhelés, szétszáradt MM elkó, magasfrekis gerjedés, hőmegfutás, és még ki tudja.
(#) caruso7294 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Hello!
Na valami ilyesmire gondoltam,köszönöm szépen a segítséget!
(#) bekeipeter válasza caruso7294 hozzászólására (») Szept 17, 2010 / 1

Ha azt akarod, hogy szebb hangja legyen a végfoknak, akkor vedd ki a VC31 kondenzátorokat és tegyél a helyükre 33 vagy 47pF-os kondenzátorokat. A kivett kondenzátorokat pedig forraszd a modul 2-es és 4-es lába közé a modulon, valamint helyezz egy 1,5mm˛-es vezetéket a a Bd244C(vagy utóda) emittere (modul VII-es pont) és a modul 9-10-11-es lábai közé.
(#) shalafi.66 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Idézet:
„vedd ki a VC31 kondenzátorokat és tegyél a helyükre 33 vagy 47pF-os kondenzátorokat.”
Az van ott.
(#) bekeipeter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Akkor már valaki megelőzött, mert gyárilag 330pF van benne, ezzel viszont a négyszög jel és a magas átvitele csapnivaló
(#) shalafi.66 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Én 33-at láttam a panelen. Igaz a rajzon 330 van. De ha carusónál 330 van, majd cseréli.
Viszont ahogy néztem, nemcsak itt, hanem a szabályzóban is 330pF van a CB között, az lehet, hogy problémásabb.
(#) caruso7294 hozzászólása Szept 24, 2010 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy a Cleopatra végfokjába a TI819 és TI820 helyett jó-e a BD243C és BD244C?Ezt kaptam az elektronikai boltban,mondván hogy ezek jók bele.
(#) lapose válasza caruso7294 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Szia!

Igen elmegy helyettük.
(#) caruso7294 válasza lapose hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Köszi szépen,beleforrasztom,aztán meglátjuk.
(#) scooby_ hozzászólása Szept 30, 2010 /

Sziasztok!
Új témát nem akarok nyitni,ezért ide írom ha nem nagy gond.
A mai nap hozzá jutottam egy Videoton (Orpheus) RA4324S típusú (első sztereó) rádió erősítőhöz. Szólni szól külső jelről,de a rádiója beadta a kulcsot. Délután még meg-meg szólalt,szólt is egy darabig aztán fogta magát és elhallgatott. Szétszedtem,megmozgattam a vezetékeket és az alkatrészeket,azóta már a rádió nem akar megszólalni még kis időre sem. Még csak a csatornák közti zajt sem adja,semelyik sávon sem. Csak is erősítőként üzemel.

Valami ötlet a problémámra?
(#) Buffoon válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Gyorsan leszögezem, nem vagyok rádiótechnikai műszerész, csak hobbi szinten, évtizedekig, erősen érdekelt a dolog.

A feszültségek ellenőrzése, főleg a rádió részen, ezt kellene legelőször tenned. Ez az alapja szinte minden hibakeresésnek. Ilyen munkához egy eredeti rajz nagy segítség, szervizkönyv, pedig áldás. Anélkül mindent úgy kell kitotózni. Ha a feszültségek rendbe vannak, (nem csak a táp, hanem az alkatrészek lábain is, mert alkatrészhibát ez utóbbival lehet megtalálni) és továbbra sem szólal meg, na az már a szakember feladata.
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Ez 99%, hogy kontakthiba. De szerintem erre magad is rájöttél... Javításának az a módszere, amit Buffon leírt.
Egy ilyen idős, sokáig nem használt készüléknél az összes csatlakozót kontaktsray-val szoktam befújni. (A modulokat kihúzom, és úgy fújom be.)
Még két lehetőségre lehet gondolni:
- el van szakadva a NYÁK (ritka)
- egy forrasztás elengedett (elő-elő fordul)
Én egy Technics-et halgattam úgy, hogy télen csak 22 fok felett, nyáron csak 26 fok alatt működött. Télen, a bekapcsolás után, 10-20 perccel kezdett csak működni, akkor is csak elhangolódva, vartyogva. Ha az antennát kihúztam, majd óvatosan visszadugtam, akkor szép lassan ráhangolódott az adóra.
Röviden: forrasztáshiba volt a tuner—alaplap csatlakozóján, ami még nagyítóval sem látszott...
Javítás: az összes lábat átforrasztottam.
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Szia!
Ami gáz,hogy ez igen régi készülék és még nincsenek benne függőleges modulok.
Volt benne két ellenállás egy 1k-s aminek a burkolata törött volt azt cseréltem valamint volt egy ami ketté tört de már volt rá forrasztva egy másik értékű ellenállás. Ezeket kicseréltem a hiba még mindig fennáll. A tápellátás lesz a hiba szerintem. Méregettem a táppanelen és mindenhol 1,8-9 és 3V-ot mértem kivéve a végfokon. A kapcsolási rajzon nem tudom hogy a terheletlen vagy a terhelt feszültség van-e megadva.

Nem azért írom hogy valami párhuzamot vonjatok, a két eset közt, csak érdekességnek, hogy amint megnéztem melyik ez a készülék, beugrott, hogy én anno barkácsoltam már ilyet. Nem lehetett az FM rádiót hangolni.

Az FM modul ott hallhatóan dolgozott, csak csatornát nem lehetett sehogyan sem keresni rajta. A lényeg a hiba okozója, az előlap jobb oldalán lévő programozható állomásválasztó volt. El volt törve a rugója, és elég szerencsétlen módon, a hangoló feszültség zárlatát okozta. Nem egy szokványos hiba az biztos.

scooby_ azt a 3 V feszültséget amit írsz még jó is lehetne, ha valamelyik belső részen nézed (persze ez is attól függ hol méred) de táplálni szerintem többel, és most csak tippelek, mert nekem Cleóm van és azon néztem, de ott 15 V feszültséggel táplálják a modulokat.

Keresned kéne egy használható rajzot hozzá.

"terheletlen vagy a terhelt feszültség" ahol neked keresni kell a hibát, ott ez nem okozhat problémát, hisz a varicapos hangolás miatt stabilizált feszültséget kell hogy kapjon a modul. Persze a végfokon más a helyzet, de most nem azzal van a gond. Amúgy csak tippelem, szerintem üresjárati, azaz terheletlen feszültségekről lehet szó, viszont terhelve sem kellene elszállni nagyon a feszültségeknek. Azt is illik belekalkulálni, hogy a 220 V-os időkben gyártott készülékek, a 230 V-os hálózaton inkább többet adnak le, (hamarább el is szálnak esetleg emiatt) persze ott ahol nem szükséges stabilizált feszkó.
(#) scooby_ válasza Buffoon hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Értem. Akkor viszont valószínű hogy a táppanelen van a gond,esetleg az egyenirányítás körül még körülnézek nem-e ott van a gond. Esetleg gyenge volt a forrasztás és leszakadt(bárcsak így lenne).
Csatolom a rajzát.

A rajzról annyi látszik, hogy az első két tranzisztor (BF 224) talán -8,4 V táplálást, a mögöttes egység (BF 237) viszont -15 V táplálást kap.

A varicapos hangoló áramkör, a -30 V szűrése után olyan -15 V táplálást kaphat.

Én ezt bogarásztam ki a rajzról. Fontosnak tartom, hogy ezeket a feszültségeket ott ellenőrizd, ahová meg kell neki érkezni, pl C 39 lábán -8,4 V. Ezzel a rugós érintkezős kapcsolókat is egyúttal leteszteled.

Bocsi, összetévesztettem az Aida-Cleopátra párossal a modulok szempontjából, de a többi maradt.
Csak rápillantottam a rajzra, és azonnal látszik, hogy olyan hibás, sz@r, ahogy ezt már megszokhattuk ettől a szerzőtől. De azért valami fogodzónak jó lesz.

Itt nem nagyon beszélhetünk terheletlen-terhelt feszültségről, mert csak "terhelt" van. Valóban a tápfeszültségekkel kell kezdeni... A rádiórész -16V-ról megy, az az első, amit ellenőrizz.

Ellenőrizném de olyan gány a nyák hogy az hihetetlen.
A kapcsolási rajz is a régié,az enyémben már van IC is. C39-es kondit nem találtam.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

A rádió részen van sok 100nF-os kondi gondolom magasfrekis szűrésnek azokon 1,8V van
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

A tápon van a gond! márcsak meg kell találni hogy mi!
Az előbb feltöltődtek a pufferek 15V-ra 1,8V helyett és működött is.

Ezt már valóban csak a hobby, a sikerélmény miatt érdemes csinálni. Amúgy nem sok értelme van feléleszteni. Még mindíg nem gondolnék alaktrészhibára, inkább a kapcsolók körül keresnék.
Vagy már a tápfesz IC-n sincs meg a táp?
Ez esetben, valahogy le kellene választani róla a többi fokozatot ( akár NYÁK átvágással is! ).
Végülis, lehet egy zárlatos tápkondi is, de olyannal nem találkoztam, hogy hol jó - hol rossz... De... ki tudja.
(#) Buffoon válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Ha odáig eljutottál, hogy -15 V helyett -1,8 V csak a táplálás, akkor irány vissza a trafóhoz, és megnézni hol veszik el, na meg miért? Szakadás vagy valami hasonló egyéb alkatrész hiba, esetleg valamiféle zárlat a rádió részben? Azt a rajzból sem bírom kinézni, hogy a -15 V feszültséget pontosan honnan kapja, talán a 270/620 ohm osztóról, amit egy 1000 ľF-os (C668 a táp mellett) kondenzátor szűr.

Sikerült! Működik! Az az AC128U típusú Germánium áteresztő tranyó volt a ludas. Tettem a helyére egy BD139-cet. Így már szól legalább egy órája. Eredeti hangfalaival egész szépen szól!
Köszönöm szépen a segítséget nektek!
(#) kadarist válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Az nem okoz problémát, hogy az AC pnp, a BD meg npn típusú?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

[OFF]Szerintem már régen átütött, és megy rajta a villany mint a golyó, és tényleg átereszt
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Vagy fel vannak cserélve a lábak. Remélem scooby_ holnap ellenőrzi az tranzisztorcseréjét :yes:
Következő: »»   6 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem