Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   8 / 43
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
A potit végállásba tekerve -48V r29-r30 találkozásánál. Kipróbálom csövekkel.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
A katódok izzanak, az anód szerencsére nem. A biztzit nem vágta ki. Köszönöm a segítségedet. Próbaképp hogy kössek rá egy 4 vagy 8 ohm os hangszórót? 1k5 sorba vele? Az előfeszt kell-e állítanom, vagy jól van -48V on?
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Sajnos nem volt betéve az 500mA s bizosító. Ezt berakva egyből előjött a hiba. Ha jól láttam az egyik AZ ból jött a kékes fény. Megnéztem mégegyszer. Mindkét AZ tetején kékes köd és szikrák láthatók.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Megmértem újra az előfeszt, a legnegatívabb amit be tudtam állítani -60V
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Lehet hogy a tápelkók közül valamelyik bezárlatosodott. Találkoztam már nem egy ilyennel EAG erősítőben.
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Helo.
Mindkét 10u s elkó zárlatos volt. Az egyencsövek szikrázása megszűnt, de újabb probléma jött elő. Az egyik 807 es anódja izzik.
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Ha felcseréled a két 807est akkor is ugyanaz a cső izzik?
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Nem a cső hibás. Ellenőriztem R23 at C6 R21 et, jók.
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
A foglalatot próbáld meg megpucolni, lehet kontaktos. Ha nem javul meg, húzd ki ecc82-t így leválasztod a meghajtásról.
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Foglalat nem KH s, ECC82 t kivéve az anódizzás nem jelentkezik. Az egyik 10u 450V os kondit egy 22u 250V és egy 22u 200V os kondi sorbakötésével váltottam ki. Nem okoz problémát, hogy az egyik csak 200V os? Nem fog eldurranni?
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Akkor most tedd vissza, és kösd ki a két csatolókondit ami az ecc83 és ecc82 között van.Ha ígyis izzik a 807 akkor a hiba az ecc82 körül lesz, ha nem, akkor még előrébb kell menni.
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Ugyan úgy izzik.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Maúgy annyira nagyon nem izzik, csak az anódot rögzítő kerámiagyűrűkkel lezárt rudak közül az, amelyiken az anódkivezetés van, de ha hagynám tovább működni, lehet hogy jobban izzana.
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Helo.
Egyre jobban gyanakszom az ECC82 es re. Szerintem már minden, ilyen hibát okozó passzív alkatrészt ellenőriztem. Hogy tudom ellenőrizni őt? Anód, rács, katód zárlat egymásra és a többi elektródára? Ha hibás, hol tudom beszerezni olcsón?
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Kimérni szakadásvizsgálóval nemigazán lehet. Ritkán zárlatosodnak be teljesen. Csöves topikba ha írsz, szerintem biztos lesz olyan aki ad neked jelképes összegért egy használt darabot. Kipróbálni jó lesz.
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Próbáld még meg azt, hogy P3 al a lehető legnegatívabb feszt beállítod az ECC82-es rácsán. Ezzel csökken az ECC anódárama. Ha nem hoz eredményt akkor marad a csere.
(#) bakos13gab hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Visszakanyarodva az APX 100 vizeire. Hétfőn megkaptam fletától az áttekert trafókat. Végül technikai okokból csak 8 ohmos illesztést kaptak. Mára elkészültem az egyik trafó összeszerelésével. A keretet némi vacilálás után lefújtam feketére, de azt hiszem, nem lett rossz. Sajnos ekkora M5-ös csavart nem kaptam, maradt a menetesszár.
A gépbe még nem építettem be. Van egy két dolog, amit át kell kötni. Az a tervem, hogy a jó állapotúba berakom a minimális változtatásokkal és kipróbálom, mint "originál" referenciát. A romos változathoz csak ezután nyúlok, hogy legyen viszonyítási alap. Abban 6n2p-k fognak dolgozni és megejtem az itt javasolt változtatásokat is.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Látom ez legalább nem full impregnált volt , amit én szétszedtem abból minden egyes lemezt robbantani kellett.
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Én simán szét tudtam bontani, pár lemez feláldozásával. De gondolkozok, hogy mi lenne, ha esetleg toroidból lenne kimenő csinálva hozzá, esetleg a hálózatit is lehetne abból.
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
toroid kimenőt csak ajánlani tudom
A szoros csatolás miatt nem kell a tekercseket osztani, és jóval kisebb magon ugyanazt a teljesítményt át lehet vinni--->súlycsökkenés

Én a GU81M PP végfokomat is toroid kimenővel szereltem, mire kézzel megtekertem, az már érdekesebb volt, de nagyon szép lett, és a hangja is brutális. 500W/oldal
jelenleg APX 100 összeépítést tervezek van 3 db APX-em 8 ohmra áttekert, ezekből gyártok egy db mono hangosító végfokot kb 300W teljesítménnyel, oldalanként 3-3 PL509 PP ben természetesen egy db új kimenővel., mert a régiek nem jók hozzá, csak a hálózati trafók lesznek felhasználva párhuzamosan kötve
(#) Bassmester válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Van pár képed a GU 81-es végfokodról? Szívesen megcsodálnám :yes:
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
épp ezért is gondolkozom a toroid kimenőn. Ha beválna és jó lenne, akkor nem lehetetlen, hogy egy dobozban megcsinálnák egy komplett sztereó erősítőt így. De akkor már a tápot is lecserélném, szinte minden más lenne. Egyenlőre ez még csak terv, de egyszer biztos megcsinálom.
(#) rockersrac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Hidd el nem csak neked fordult már meg ez a fejedben!
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Ezt a részt nem tudom alátámasztani. Fleta szedte szét őket és hát a flex nyoma nem utal könnyű munkára. Írta is, hogy megszenvedett velük rendesen. Ahogy elnézem, kromofág is kellett hozzájuk.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
És végre!
Nemrég megszólalt az egyik erősítő. Beszereltem a trafót (persze az anódokat sikerült felcserélni. Ha értelemszerűen dugom rá a csövekre őket, akkor a hangfal mindenféle fura sípoló, pattogó és pukkanó hangot ad). Amint láthatjátok, ez még nagyon az eredetihez közeli állapot.
Ami változott:
A visszacsatolásban az ajánlott 5,6Kohm + 390pF van.
A katódellenállások "kényszerű" cserén estek át. Bedugtam egy levegős csövet, de elfelejtettem lekötni a feszeket, csak fűteni akartam, hogy jó-e. Valami nagyott pukkant mire kihúztam a cumót. Az egyik katódellenállás szállt el benne. Viszont ez a rész már berhelve lehetett. a kapcsolási rajzon 1 ohm van megadva, ennek ellenére úgy volt megoldva, hogy egy 390ohm-os ellenállásra volt rátekerve néhány menet kantál (?) huzal. Ez füstölt el. Kicseréltem mindkét ellenállást 1ohm 5W-ra, kb. meg is egyeznek (olyan 1,5 ohmot mérek rajtuk, tehát nincs drága multim, ez lehet rossz mérés is).
Az egyik DIN-t kiműtöttem és RCA került a helyére.
Bár védelem van tekerve a trafóra, nem kötöttem be még.
A kimenetre tettem egy 4,7Kohm/5W ellenállást "védelemnek".
A hálótrafó át lett forrasztva 240V-ra (C-ről G-re).

A hangja meglepő. Bizonyosan hallottam már "hifibb" holmit. Ennek ellenére kellemes hangja van, de mivel csak mono még, nem tudok teljes képet alkotni (sztereó hangképet, haha ez jó ). Nem merem fullra felcsavarni, mert a ládák nembírnák.
Még egy érdekesség: eredetileg vastag, "originál" PL509-esek voltak benne. Az indítást az olcsó és vékony "börzés" csövekkel kezdtem. Azonos előfeszültségnél ezek majdnem kétszeres áramot ettek. Most a régiek vannak benne és 30mA van beállítva csendes módban (a kép csal, éppen zene szól).

Még hozzátennék egy kérdést: ha a nyugalmit elkezdem feltekerni (egyszer megszaladt a kezem 50mA-ig), akkor halk pattogást hallok a csövek felől. Ez normális? Amúgy a csövek éppen csak pislákolnak így ránézésre.
(#) rockersrac válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Táp elkokat mindenképp cseréld ki szerintem, meg a csatoló kondikat sem árt! Gubán Gábor kollega szépen leírta 1-2 oldallal ezelőtt hogy mit mire érdemes cserélni!
(#) bakos13gab válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Tervbe van véve a dolog, de ezt egyelőre így hagyom. A másikat már bátran szétkapom. Így marad referencia, hogy melyik kábel mégis merre megy és honnan jön, illetve a hangkép változását is le tudom követni.
Beszereztem már mindenféle kondit is (van 2 db 330µF 450V kék philips a tápnak). A Gubán Gábor féle táp tervét még mindig nem tudtam megnyitni (a protel vagy altium nekem az istenért sem működik rendesen). Ezt megköszönném, ha Sprint Layoutba feltenné valaki.
Még az anódfesz késleltető sem került bele. Az már össze van rakva egy panelen, mint önálló trafós egység, de azt hiszem áttervezem, mert így nehéz belerakni. Az elképzeléseim szerint a kimenőtrafó alá kerül majd annak tratócsavarjaira. Szereztem orosz fémkannás kondikat is (bár azok nagyon nagyok, 1µF-osak) és van olyasmi stiro is, mint ami benne volt.
(#) rockersrac válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
[OFF] Majd valahogy megszerzem Gábortól a programot, és eljuttatom hozzád, vagy ha ,,sos" a dolog, akkor írj neki privátot itt HE-n! [OFF] [ON]
(#) bakos13gab válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Köszönöm! Igazából már írtam neki vagy egy hónapja, de valahogy elmaradt a dolog érdemi része. Hiába szedtem le a demóját az altiumnak, nem vergődtem vele zöldágra.
(#) bakos13gab válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Amúgy ha jól sejtem neked vannak ilyen erősítőid. Hogy vagy velük megelégeve, mire használod őket (rock zenélésre )?
Következő: »»   8 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem