Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bizonyára igazad van, jobb kimenő jobb lenne, de az majd egy következő fejezet lesz.
Jogos, majd alakul még. Ez a rajz meg van nekem is, lehet hogy ez lesz a befutó.
Ismeri valaki ezt a csőtípust 6CH6? EL84 helyett beépíthető? Sikerült pár darabot beszereznem.
Annyit tudok, hogy videó kimenő cső, és a 8-as 9-es kivezetésnél van eltérés az EL84 hez képest. Egyébként nagyon hasonlóak a paramétereik.
Akkor ez inkább ilyen látványerősítő lesz a szép csövekkel de kicsi kimenő teljesítménnyel. Ha neked elég akkor nem vitatom de egyszer próbáld ki kicsit nagyobb min. 10-12cm2 EI vagy SM85a traffancsokkal is.
Ne haragudj meg de szerintem csak akkor épits előre dobozt ha tutira mész . Általában én mindig a dobozt épitem meg és csak élesben hallgatom be az erősítőimet , deszkát nem nagyon szoktam épiteni , de sok esetben kéne ? rá kellene szokni . Kivánom neked a jó eredményt talán elégedett leszel azokkal a rádiós kimenőkkel .
Ilyen esetben nem csak a lábak eltérő kiosztása a legfőbb szempont. Videó-vég csőből nem igen szoktak audio erősítőt építeni. Max sorvég csőből. De lehet, hogy ez kivétel. Nem ismerem ezt a csövet. Próba, szerencse.
Igen ez volt a célom, legyen szép, de ne kerüljön sokba. Mindenem meg volt hozzá, csak össze akartam rakni. Elsősorban kísérlet. A rádió kimenők egyébként robosztusabbak a megszokottnál, kb. kétszer akkorák. De nem a teljesítményen van a hangsúly.
Lehet, hogy kicsit elbíztam magam, a múltkori EL 84 PP sikerén, ott sem volt deszka, fejest a mélyvízbe és bejött tökéletes, brum és zajmentes. Remélem itt is bejön :yes:
Sziasztok. Mennyire rakhatom közel az egyenirányitó csöveket (EZ81) az előfok csőhöz (PCF82), hogy ne okozzon gondot ha esetleg tud okozni bármi zavart is?
Ha elfogadsz egy tanácsot:
Akkor állj neki a doboznak, ha minden alkatrész adott. Én minden esetben készitek deszkamodellt,és a már hibáktól mentes, jól elrendezett alkatrészekkel,beállitásokkal megoldott áramkört dobozolom. A deszka igazi "játszótér", mind mechanikai, mind elektronikai szempontból. A végső verziót egyszer, de jól kell megépiteni, ez a véleményem.
Fejhallgató erősítőnek talán elég lenne ez a doboz, és szépen is nézne ki, de a 807 ennél többet kíván minden tekintetben...
A Luki által csatolt rajzból született Sturbi segítségével átdolgozva az a kapcsolás amit én építettem ebből a csőből. Mivel 7-8 W-ot simán tud, jóval nagyobb vasat kíván mint egy ECL82/86 rádió kimenő.
És a hangjáról mi a tapasztalatod? Milyen minőséget képvisel? Gondolom hallottál már néhány csövest.
Egyetértek.
Minimum egy SM65, vagy inkább SM74, és megtáltosodik.
Szerintem nagy okosságot nem lehet írni erre a kérdésre, hogy mondjuk 5 vagy 10 cm de úgy gondolom, és a klasszikus csöves erősítő felépítések is ilyenek, hogy a tápot, a lehető legmesszebb kell a bemeneti résztől tenni.
Azért kicsit nagyobb nem árt. SM65-öt én EL84 SE kimenőnek használnám. Belépőnek SM74 807-hez. 7-8W-ra meg inkább SM85.
Maga a trafó el van választva a kapcsolástól csak az egyenirányitás része szorult a többi mellé. És kb 4-5 centire lenne, ha nem okoz zavart-brummot.
Én most építettem egy EL84 PP-t ott kb 10 centire van az előfok csövektől, és nem okoz zavart. De mindenki azt javasolja, hogy deszkamodellen érdemes kipróbálni a kapcsolást és ott még tudsz variálni. Egyébként vagy bejön vagy nem.
Ebből az adatlapból mindent megtudhasz, amire csak kiváncsi vagy, triódás kötést is részletezi. EL 84-hez hasonlatos, ahogyan írtad is.
6CH6 Külön dobozba is lehet kimenőt rakni, ha úgy alakul.
Most jöttem vissza a garázsból, ahol lassan kezd mechanikailag is végleges formát ölteni az "egycsöves" füles erősítőm...
Idézet: „Gondolom hallottál már néhány csövest.” Ne hidd, hogy túl sokat. Építési tapasztalatom is csak az SE-kel kapcsolatban kezd kialakulni... Érzésem szerint a G807-ben már van lendület. Megmutat valamit abból, amit a "nagyobb testvérek" tudnak. Mindamellett szerintem olyan cső, ami szereti magát produkálni, tolakodóbb, mint a nálánál kétszer "erősebb" 6C33C. (Lehet, hogy ez a sugártetródák sajátossága?) Jazz zenén kimondottan tetszik a hangja...
Köszi az adatlapot. A 6CH6 Paramétereit tekintve szinte teljesen megegyezik az EL84-el, ki is fogom próbálni, aztán majd beszámolok a tapasztalatokról.
A kimenő témában teljesen igazad van, jó gondolat, bár nagyobb teljesítményhez már a táptrafót is meg kell növelni.
Én azt tapasztaltam, hogy a táp kialakítás, szűrés, nagymértékben hatást gyakorol a hangra. EL84 SE-vel kisérleteztem, és döbbenetes változásokat hozott egy egyenirányító híd, de főleg a szűrőkondik cseréje. Az a meglátásom hogy a csövesek nem szeretik a szilíciumos egyenirányítást, és a nagyértékű szűrőkondikat. Ezektől agresszívebb keményebb "tolakodóbb" lesz a hangjuk Szeretik viszont a lágy egyenirányítást az olajpapír szűrőkondikat, a fojtós simítást stb. Nagyon meg lehet változtatni egy erősítő hangképét pusztán ezekkel a dolgokkal.
Sziasztok!
Én is most szedem össze a 807SE-hez az anyagot.Azt szeretném kérdezni, hogy UL-ben próbáltátok-e ezt a csövet.Akár milyen kapcsolást néztem, UL-ben nem láttam ezt a csövet dolgozni.Sem PP-ben sem SE-ben sem.Valószínű azért hogy a g2-re csak 250V-ot lehet adni.A 807 meg szereti a 400V, vagy afeletti anódfeszt?
300 V az a 250, de trióda üzemben 400 V anód (és értelemszerűen g2) feszültséget enged a katalógus, tehát UL-ben is ráköthető a 400 V a g2 re. A méretezéshez:
A tápkondik cseréje nálam a sokszor átépített EL84 SE ben is hatalmasat változtatott ...
Egy csöves egyenirányítás siliciumos egyenirányítás tesztet is csináltam az is változtatott, bár megintcsak nem volt jó a teszt semmire, mert csak az egyencső helyére be volt bökve 2db 1N5404 (annak a vastag lába pont jó a csőfoglalatba Mert a siliciumnál 0,6V esett a diódákon az EZ81 nél meg kb 50x ennyi. azaz kissebb tápfesz másik munkapont... A végleges megoldás silicium lett a kis (evvel a trafóval értem el a nulla brummot) trafó miatt amin nem is volt 2 táptekercs, se 2 fűtés, és teljesítményben is sporolni kellett, mert ... Szóval Si táppal lett véglegesítve de növeltem a soros R eket azaz amit eddig a cső fűtött el azt most az ellenállások. És kb ugyanolyan puha az eredő táp a kétpolus két kapcsán. Így már összevethető a csöves táppal mert mindkettő 254V ot adott csövekkel üzemmelegben terhelve. Végeredményben a puhított (fölös veszteségi Rsoros R ekkel rontott) Si táp hangja nagyon hasonló az eredeti EZ81 eshez. A kondérok viszon nem csak érték től függően okoztak változást, hanem gyártmány szerint, és próbáltam olyat, hogy 20 db kis 4mikro7 ...10-10 párhuzamosan, vagy egyben kondi...a tápkondikon is maradt a végén fólia 9nF is mindenhol... Talán a több kissebb elkóval jobb a hangja, de ez ízlés dolga... Kellene egy tökéletes amihez lehet viszonyítani, mert így csak azt hallottam, hogy más más más...de melyik a jó? Én azt tekintem jónak amit tovább tudok hallgatni, azaz nem akarom kikapcsolni, a hangerőt meg felfelé kényszeríti , hogy tekerjem fel! Már csak az alaplapot kell rendesen a hétvégén megcsinálni, ne rondán elölről látszon hanem eldugva legyen azaz előlap oldallap takarjon rá, és még egy csiszolás (1 hetet száradt a 10 réteg lakk) és 1-2 réteg lakk még és teljesen kész...vasárnap teszek fel képet. szép lett. Igaz Müszi féle dologból csak a 2 kimenő maradt igaz 2 szer átvasalva, bandázsszalaggal lecserélve a szigszallag, és festve, és az alu lap, valamint a fenyő keret maradt, bár ha felgyújtom már kész lenne, de ez nagyon öreg fenyő mert jó sötét...tetszett. A jövő héten format C: a 6P3S nek is, csak még van pár kísérlet, pl a toroid, de az a doboz nagyon kicsi, lehet az is fakeretes alu-vagy KO fedlapos megoldásba átkerül...kellene 4 db zsír oktál foglalat de itt Kaposváron ilyen nincs. Lehet 6P3S-E re építem meg mert amit kaptam 6db ot, amiből 2 db egyforma az nagyon jól szól (nekem), a sima pontosabb keményebb hangú az E szerintem lágyabb melegebb hangú ... Azért ha már csöves... A 6P3S-E max 250V Ua Ug2 katalógus szerint...sokan emlegetik, hogy többet bír mint a sima, aminek a katalógus szerint pont több mindkető maximum feszültsége. Valaki próbálta már pl ha anód és Ug2 is 300V körül van az mennyire rövidíti le a 6P3S-E cső életét?
UL-ben nem próbáltam, ilyen tapasztalaton nincsen. A gyorsítórács a katalógus szerint elbír 300V-ot is, nálam is nagyobb mint 250V. A magasabb anódfeszültséget kétségtelenül jobban szereti. Triódába kötve nagy a torzítása és kicsi a kivehető teljesítmény, ezért is döntöttem (Sturbi súgott hozzá) a tiszta tetróda beállítás mellett.
hgy; Ipcollector köszönöm az információkat. Nekem 16cm2 vason lesz a kimenő.Azért megcsinálom az UL leágazást a kimenőn. Egy próbát megér.
Idézet: „...Valaki próbálta már pl ha anód és Ug2 is 300V körül van az mennyire rövidíti le a 6P3S-E cső életét?...” Használtam már 470 V-on is, pentódában, AEX 650-ben (40 mA-el) a 6P3SZ-E-t. Szebben szólt, mint az EL 34-ekkel (mérve is, fülre is hibátlannak tűnt). Nem tudom az élettartamot mennyire befolyásolta (csak addig volt benn, amíg nem lett a rossz EL 34 helyett másik), mindenesetre semmi különlegeset nem vettem észre (nem fogott ívet). Amikor a JCMorrison féle Sorro változatot építettem, ott úgy emlékszem 280 V körül fogta a segédrácsokat egy-egy EL84-es oldalanként. (Abba is E-s csöveket raktam, mert a sima 6P3S-ből nem volt négy egyforma, hangra abban a kapcsolásban én nem hallottam különbséget). 300 V egészen biztosan mehet rá gond nélkül (szerintem 400 is). Meg kellene nézni mit írnak az 5881-re határadatoknak (a 6P3C-E-re nem találtam olyan adatlapot, amin a határadatai rajt lennének), elvileg ugyanarról a csőről van szó. Amit az 5881 bír, azt valószínűleg bírja a 6P3SZ-E is, abból ki lehetne indulni.
Kész a nagy mű! Illetve a kicsi, a nagynak most állok neki...EL84 SE képekben.
Ez végre nem gerjed, végre nincs brumm, nincs földhurok, se NVCS, se szívókör. Trioda mod ba van kötva (de utálom ezt a kifelyezést...szóval G2 az anódon 180 Ohmal)
Most állok neki a 6P3S-E vagy 6P3S átépítésének, hasonlóképp középre tett trafóval kezdem, egypontbol szimmetrikus föld sávval, nem akarok nyákot pedig van itthon nyák is meg vasklorid is.nem tudom mi legyen elsőre berakom a torroidot mennyit brummog...ha nem brummog egy ez81 et a BY238 helyett mert a torroid az 2x250V os ami bent van EI az csak 1 tekercs.
Na még egy pár kép a 6P14P SE-m ről most a legutolsó kattintás, szemből nappali fényben.
Nekem van egy restautált Rável VR102-es erősítőm, amiben OS51PP van, és nagyon brutálisan szól, Szintén 1000V anódfeszről, 250V segédrácsfeszről, és 180W kijön belőle gond nélkül.
Itt az eredeti rajz, amit én teljesen átalakítottam meghajtás ügyileg a régi ECC40-ről ECC83 SRPP-re és párhuzamos ECC82-es fázisfordítóra. a végfokozat ugyanaz. Még a nyugalmi áramot csövenként trimmerelhetővé tettem és kicseréltem pufferkondikat. Gyári kapcsolás |
Bejelentkezés
Hirdetés |