Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   47 / 153
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Kösz a választ!

A mellékelt képen látható ötlet szerinted működne? A D1-et az R1-D2 tagon keresztül szeretném enyhén nyitásba vinni (D2 elméletileg fölösleges). C1 azért kell, hogy a tekercsen keresztül a föld felé ne tudjon áram folyni, C2 meg azért, hogy a tranzisztorba ne follyon egyenáram. A detektor-előfeszítő áram útja így elméletileg '+' -> R1 -> D2 -> D1 -> R2 -> 'föld' lenne. Nem tudom mennyire jó az elgondolás. A rajzot mellékelem!
(#) Abukodonozo válasza hobbyline hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Szia!

Értem, hogy mit mondasz, világos... Azt biztosan Te is tudod, hogy már nagyon régen voltak affelé irányuló kísérletek, hogy a detektor enyhe nyitásbavitelével növeljük az érzékenységet. Persze ezt a józan ész határáig kitolva, volt aki ezzel a módszerrel ledes detektort is kreált! Ez lett volna a kérdésem alapja...
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Részemről rendben! És elnézést. :hide:
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Szia!

Szerintem működne, de azzal a kiegészítéssel, hogy a bemeneten rezgőkör kell és helyesen illeszteni kell a detektort hozzá. De a többi része szerintem működne. Persze az alkatrész értékeket ki kell találni / számolni...

De köbzolinak is igazat adok! Az a topic pont erről tárgyal. A detektorosnál nem kellene tranyós erőlködőt betenni...

A LED erősen kapacitív, így detektornak nem alkalmas! Ha jól értettem a szándékodat...
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Itt válaszoltam neked, qbit, hogy ne offoljunk!

Köbzoli: oké, örvendek, hogy téged is érdekel a téma!
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Én fogalmaztam rosszul! A ledet csak példaként hoztam fel, nincs szándekomban ledes detektort építeni.
(#) Atis57 válasza qbit hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Szia!
pedig a Leedel is lehet-ne egyenirányitani. de ez csak 20Hz alatt működik jó--igaz látványos is egyúttal....
(#) qbit válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Igen, de az már másik topic...
(#) Gőzgépész hozzászólása Okt 9, 2010 /
 
Tisztelt tagtársak...
Most, hogy ismét "rádiózok" elkezdtem egy a család tulajdonába volt detektoros rádió-ami sajnos csak fénykép formában maradt meg- replikájának elkészítését.Elsőnek a tekercs készült el.Ezt a formát a szakirodalom általam ismert része egyszerű méhsejt tekercs néven említi.Említik kosár fonott tekercs néven is.Szerintem ez egy módosított kosár tekercs.Minden esetre ez Így néz ki,nevezzük akár hogyan.
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
A képek lemaradtak.Remélem most majd sikerül!
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
A tekercs adatai:Külső átmérő100mm,belső átmérő80mm.menetek száma40, leágazás10-15-20-25-30 menetnél.Tekercs szélessége 30 mm.Huzal átmérő 1,06 mm.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Okt 9, 2010 /
 
Egy rádióamatőr barátom találta Pesten egy kuka mellett a mellékelt képeken látható detektorost, bár a képek már a restaurálás utáni állapotát mutatják. A doboz menthetetlenül korhadt és szuhrágta volt így ahelyett újat kellett készítenem. A forgókondenzátor angol nyelvű felirata szerint frekvencia egyenes típus. A tekercs(egyszerű kosár tekercseléssel) az eredeti mása, azt is ki kellett cserélnem mert alaktalanná volt gyűrve. A leágazások száma 11 + a kezdet és a vég. A detektor lengővezetékkel tetszőlegesen illeszthető a leágazásokhoz. A föld és az antenna is a különböző leágazásokhoz dugaszolva növeli a csatolás variációkat. Eredetileg is két fülhallgató csatlakozóval készült. A kapcsolási rajz lényegében a szuper szelekt néven ismert láda detektorosnak felel meg.
(#) qbit válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Gratulálok, klassz lett! Kíváncsi vagyok a folytatásra!
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Kedves Gőzgépész (Tibibácsi)!
Régen láttalak itt és most örülök, hogy megint éled a fórum a hozzászólásod által. Közben én is dolgozgattam. A mellékelt képen látható detektoros még nem teljesen kész, de össze van huzalozva és működik. Azt hiszem én is megpróbálkozom a kosárfonású tekercsel. A kristálydetektor az elmúlt hetekben készült teljesen házilag. A tűtartót még át kell dolgoznom, nem az igazi. Majd meglesz az is. További kedvet meg erőt a további alkotáshoz. Tetszik a munkád. Üdv. sz

collage.jpg
    
(#) Abukodonozo hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Mindegyik gyönyörű, gratulálok hozzájuk!
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Kedves sz-ferko...
Ötletes és nagyon szépen kidolgozott a detektorod.Praktikus, mert nagyobb kristályt is befog, és nem kell eltörni feleslegesen.A tekercset szabad kézzel, vagy valamilyen eszköz segítségével készíted, hogy ilyen szép egyenletes.
A kosár tekercs készítéséhez segítséget kapsz, ha a Google-ba beírod:kosártekercs, és megjelenik a leírás. Én is az alapján készítettem.
Köszönöm a jókívánságot, amit Részedre is viszont kívánok.Kedvem, hál-Istennek töretlen, erőt meg remélem ad a jó sorsom.
Üdv:M.T.
(#) rigidus hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
Sziasztok sracok,

Egy EMF meterre volna szuksegem elsosorban elektroszmog minimalizalasara, masfelol pedig kiserletekhez. A celom az volna, hogy egy szeles spektrumon megtalaljam az erosebb jeleket.

Nezegettem oket online kirakatban de az aruk mero pillantasra is fizikai fajdalmat okoz ugyhogy az epites mellett dontottem. Mivel manapsag a mikrohullamu tartomanyban is akad boven mit talalni igy nem akarom elaprozni a dolgot es ha mar csinalok valamit akkor legyen teljes igy ezeket a tartomanyokat is szeretnem befogni.

Anno mikor kristaly oszcillatorok utan kutakodtam a neten, helyenkent belefutottam kristaly detektorokba (crystal detector) es ebben az iranyban probaltam valaszt talalni a a gyakorlati megvalositasra. (Csak peldakent linkelem, hogy mire gondolok.)

Szoval ott akadtam el, hogy akarhogyan keresek ra allandoan kristaly radiokba futok bele es nem talalok szajbaragos leirasokat ezekhez az eszkozokhoz, hogy akkor mi is van bennuk. Jol sejtem, hogy egy mikrohullamu varicap dioda es egy tekercs, valamint a cso az egy allithato csotapvonal vagy tolcserantenna?

A segitseget koszonom elore is.

UI: Szepek a radiok
(#) Gőzgépész hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Tisztelt detektor kedvelők...
Ismét elkövettem valamit.Ha hinni lehet a régi információknak, akkor ez a húszas évek legelterjedtebb detektorának replikája. Kipróbáltam: jól kezelhető és kitűnően működik.
(#) Abukodonozo válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Azta! :wow1: Még tölts fel róla képeket, ha tudsz, Gőzgépész! Ez valami tüneményes!
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Kedves Gőzgépész (Tibibácsi)!
Először is, tetszik a detektorod, szép munka. Én is tervezek egy hasonlót elkészíteni, de ehhez egy kis gépi munka szükséges, ezért erre várnom kell. Az előző hozzászólásomban bemutatott detektorom készítésénél az volt a cél, hogy klf. méretű és fajtájú kristályokat tudjak kipróbálni. A tekercseket kézi munkával készítem. Most pedig elkezdtem a fonott tekercsek készítését, erről mellékelek egy képet, ezt még gyakorolni kell. Rákerestem a weben, bár volt elképzelésem róla. Ha több találatot szeretnénk kapni akkor érdemes néhány agol nyelvű kulcsszót is beírni mint pld.: cylinder coils, cylinder basket coils, spider web, honey comb, frame coils, és esetleg. ferrite pot core coils. Evvel kapcsolatosan itt egy érdekes oldal, A mellékelt képem jobb felső sarkában egy visszacsatolt audion látható, már működik, 2db 1T4T csővel. üdv sz.Bővebben: Link

tekercs2.jpg
    
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szerbusz! csak így tovább! Jó párat szeretnénk még látni Tőled!
(#) Gőzgépész válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Az elkészült detektort szétszedtem és "robbantott" fotót készítettem róla.Sajnos rajzom nincs, mert mindent egyedileg készítek,még csak skiccet se csinálok.Esetleges kérdésre szívesen válaszolok.
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Tisztelt "ferko"...
Köszönöm az értékelést.Ez a detektor a beígért " Gombhoz a kabátot (lásd:jul. 23 hozzászólást) program keretében készült.Maga a készülék párhuzamosan készül a "családi " rádióval. Ehhez a 15-ös rádióhoz kell egy nagyméretű tekercset készíteni, ezért kérdeztem, hogy hogyan készíted a tekercseket. A közölt képen lévő kosár tekercset Te készítetted?Mert, ha igen, akkor nem kell tovább gyakorolni, mert már így is jól megy.
Köszönöm az angol címeket, meg nézem mi található ott.Az angol nekem nagyon idegen és már biztos így is marad.Jól jön az ilyen tájékoztatás.
Üdv:M.T.
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Ismét megnéztem a képeidet.A tekercs -véleményem szerint- jól néz ki és mint ilyen biztos jól is működik.A sablonról le veszed a tekercset, vagy biztos-ami biztos alapon rajta hagyod?
Jó magam lakatos lévén éppen csak tudom mi az a vissza csatolt audion.Megépítése egy következő fel adat lenne, ha részletes rajzzal rendelkeznék, és ha tudnám hol lehet beszerezni az 1T4T csöveket és a többi kellékeket. Kamasz koromba-60 évvel ezelőtt- itt maradt abba a rádiós hobbi, mert nem kaptam AZ 1 csövet.Izgalmas lenne most folytatni!
(#) Gőzgépész válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Köszönöm a biztatást.Ha van kellő türelmed és nekem munkabírásom és erőm-sort kerítünk rá, remélem.
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Kedves Gőzgépész (Tibibácsi)!
Köszönöm a hozzászólásod. A kész tekercset leveszem a sablonról ill. a tüskéket húzom ki, előtte fonállal, lakkal rögzítem, de csak a belső sarkoknál. A sablonhoz egy vágódeszkát és 6mm átmérőjű síma felületű tipli (bükkfa) anyagot használok. Akkor kezdett szebb lenni a tekercs amikor az összes tüskét sikerült merőlegesen elhelyezni és a lyukakba kb 20mm mélyen, húzosan beilleszteni. A tüskék elrendezését, a szögeket a "FrontDesigner" programmal rajzolom meg. Ezt kinyomtatom papírra, majd arról átjelölöm. Persze szögmérővel és vonalzóval is lehet . Minden felmerült kérdésre szeretnék még részletesen visszatérni, a telepes rádióra is. Mára ennyit szántam, üdv. sz.

coil.jpg
    
(#) Abukodonozo válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Köszönöm a további képet, öröm volt nézni! Kíváncsi lennék rá, hogy milyen kristályt használtál.
(#) Gafly válasza Gőzgépész hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Ha szépen kéred, 1T4T csövet tőlem lehet kapni
Nehogy ezen múljon a dolog...
(#) Gőzgépész válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 24, 2010 / 1
 
A detektorba pirit kristály van, ami nem kocka alakban kristályosodott. Van kocka alakú is, de ez jobb.Van három különböző galenitom is de ami igazán jó az nagyon morzsálódik, nehéz befogni..Megpróbáltam olvasztott cinbe ágyazni, de a szakirodalom szerint a nagy hőtől károsodik.Vood fémet, aminek 100 fok alatti az olvadáspontja,nem tudok keríteni.Az összetételét megtaláltam a google ban, csak az alkotó elemeit se tudom beszerezni.
A kristályokat börzén és ásvány kiállításon vettem,150-200 forintért.
(#) Gőzgépész válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Kedves Gafly...
Kérlek szépen adjál el nekem két 1T4T rádió csövet.
Következő: »»   47 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem