Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   618 / 2499
(#) lapose válasza mineral hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Szia!

Próbára 50-100 ohmig bármi jó oda. Akár több darabból is összerakhatod.
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Alattomos hiba a füst nélküli megszakadás. Tanulságos eset.
(#) GyurikaBx válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Nemrég én is beleszaladtam egy ilyen ellenállásba, de azon csak az erősítő bemenő jele ment. A mai napig nem értem mitöl szakadt meg. De volt vele kínlódás mert nem is gondoltam rá az lehet a baja. De jó pap holtig tanul.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Okt 14, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy 50 wattos sal erősítő tápbecsatlakozása a gondom, a végfok külön egység az előfoktól, az előfokba megy a táp. Van egy B+ egy REM és egy GND csatlakozó. A GND-t tudom, hogy föld, de a REM és a B+ sötét homály. Voltak lógicáló vezetékek, egy piros és egy fekete jön ki a végfokból, ez egyértelmű. Node. Az előfokon van egy fém lap (előlap) amin ki van bújtatva egy csoki, tehát nem a gyári csati van benne. A csokiba megy egy kék vezeték a panelról, és a csokiból a levegőbe egy fekete. Ezen fellül a panelból lóg még egy piros is, ami becsatlakozik, át megy egy 10A-es biztin és ki a panelból. Na ezt kéne valahogy működőre összekócolni

Remélem érthető voltam

Üdv és előre is köszönöm: Csaba
(#) kadarist válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
A B+ az akksi + pólusára megy, a GND a negatívra, a REM csatlakozóval kapcsolod be az erősítőt úgy, hogy azt a B+ -ra kötöd.
(#) Cs.Csaby válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Még egy kérdés. Valami nagy baj érhette, az egyenirányító rész pufferestül elszált. Csináltam másikat, átnéztem a paneljét az erölködőnek, de jónak néz ki. De viszont max hangerőn is úgy szól, mintha 3 kilóméterről hallgatnánk a koncertet Vagyis épp hogy sustorog. Ja és zúg is. Ez mért lehet? Végfok?

Üdv: Csaba
(#) kadarist válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Végfok, előfok? Behatóbban kellene megvizsgálni.
(#) Cs.Csaby válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Egy dióda volt eldurranva a végfokban(a két tápot kötötte össze rögvest a csatinál). Azt is cseréltem. A frekvencia állító poti egy kissé darabos de működőnek tűnik. Más szemmel látható baja nincs.
(#) Doncso válasza mineral hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Azért én is kaphatok piros pöttyöt? Sejtettem hogy az egyik oldal nem megy, és félhullámokat kap csak a hangszóró. Na jó, egy féllel is beérem.
(#) Aeon hozzászólása Okt 14, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Kellene egy kis segítség ilyen erősítős témában.

Van egy 4.1-es Logitech Z-540es PC hangfal szettem, de sajna a transzformátor (trafó) meghalt benne, legalábbis a mulitméter nem mutat semmit a kiementén.

Most ott tartok, hogy sikerüt egy hasonló tarfót szereznem (Z-640-as ból van, ami egy 5.1es rendszer) annyi a különbség, hogy az enyém kifelé 14V-os és 1,6 A tudott, ez 14V-ot és 2,4A-t ad.

A kérdés, hogy vajon az erősítő bírni fogja-e, mert van rajta egy biztosíték, gondolom azt ki kell cserélni az "új" tarfóhoz illeszkedőre, és van még egy viszonylag szembetűnő szűrőkondi, és az 5.1en az nagyobbnak tűnik, gondolom akkor azt is. Amúgy az IC-k ugyanazok, de még megnézem azért.

Minden hozzáértő véleméynét várom, már annyit szívtam vele mire sikerült a SUB-ot szétszedni, mivel minden abban van. Ha csak lehetséges akkor szeretném megcsinálni.

Előre is köszi :worship:
(#) tiggersoft válasza Aeon hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Mivel a feszültsége ugyanakkora nem lesz baja az erősitőnek. Egészséges túlméretezés. Én eleve legalább ekkora trafót tettem volna bele!
(Néha a régi trafó is menthető ha a szigetelés közelében van a hőbiszti.)
A bisztit és a pufferkondit is átrakhatod.
Ja és ha nem használod húzd ki, mert ezeknél többnyire nem a 230-at kapcsolod, hanem a primer feszt. Ezért melegszenek túl!
(#) Alkotó válasza Aeon hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Ha a feszültség azonos (és ugye az), és a terhelhetősége legalább akkora mint az eredetié (és mint írod még nagyobb is), akkor semmit sem kell változtatnod, csak simán rákötöd és már működik is.
(#) Cs.Csaby válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Nem a szekundert?
(#) tiggersoft válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
De. Csak közben kicsit átirtam és az úgy maradt...
(#) Aeon hozzászólása Okt 14, 2010 /
 
Nagyon köszönöm a két kolléga segítségét.

Időközben kiderült, a nagyobb tarfóhoz tartozó kondi egy 6800µF os 35V-os cucc, ettől valamivel kisebb van az enyémen, szerintem cserélem azt is. És igen valóban bent szakít meg valamit a kikapcs, mivel közvetlenül nincs kapcsolatban a 230-as ággal.

Amúgy az elhalás úgy jött, hogy hálózatra dugtam, és power gomb, egy pillanatra kivillant az állapot jelző led aztán ki is aludt, azóta semmi. (Az esetek 95% ban használaton kívül mindig lekötöttem a hálózatról, 2003-ban vettem, lehet hirtelen valami túlfesz jött a hálózaton vagy nem tudom, de most jön a próba.)

:worship:
(#) voodoo hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Szia mindenki !


Feszültség kétszerezőt szeretnék építeni (esetleg) egy trafóhoz ami csak 2x36V(~)-os nekem legalább 2x72(~) vagy picit több kéne. Teljesítménye 1000VA. Ha megcsinálnám akkor tudnám használni a panelem, aminek igénye szerint 2x100-120V (+/-) kell?
Amúgy egy 800W, 4ohmos erősítőről lenne szó.

Köszi a válaszokat szép napot!
(#) lapose válasza voodoo hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Szia!

Ilyen teljesítményre trafócsere, vagy áttekerés.
(#) voodoo válasza lapose hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
jelen esetbe miért nem lehetséges?
(#) lapose válasza voodoo hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Kisebb teljesítményre 2*egyutas egyenirányítás járható út, de ide hatalmas méretű pufferek és diódák kellenének, ráadásul nagyon hullámos lenne a tápfeszültség.
(#) bihari laci válasza voodoo hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
SZia ilyen esetben ,nemtudod elérni azt a telyesitményt ,és csak terheled a trafot.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Üdv!
Azóta sincs tipp a suttogó és zúgó erősítőmre

Köszi: Csaba
(#) Alkotó válasza voodoo hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Egy új trafó töredékébe kerül, mint egy ilyen szerkentyű. Igazából ide nem is lehet "klasszikus" feszültségkétszerezőt csinálni, mert aligha létezik az a kapacitástömeg, ami képes lenne ekkora áramokat kiszolgálni. Sokkal inkább egy transzvertert tudnék elképzelni, ami kis túlzással egy külön kapcsolóüzemű tápegység, de mint mondtam ennek költsége sokszorosa az új trafónak, és akkor még nem is beszéltünk a hatásfokról.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Idézet:
„egy külön kapcsolóüzemű tápegység”

Erre gondoltam én is, de el is vetettem, mert akkor már célszerűbb, ha 230V-ra épít kapcsoló üzemű tápot az ember.
(#) bihari laci válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
SZia nekem is volt javitás alatt 1 ilyen ,forditott tápot kapott erösitö. Ha kijavitottad a hibát a tápban, akkor az elöerösitésben kell legyen a hiba ,ic-ék tranyok,nekem itt volt a hiba.
(#) Directors hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Ha rossz helyen tettem fel kérdésem akkor bocsi de szerintem egy kicsit ide is tartozik a téma.

Mi a véleményetek erről a hangkártyáról? Bővebben: Link
Az alaplapi hangkártyánál gondolom jobban szól.
(#) zitzaki hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Adott egy KISO végfok ami 2 x 100wattot tud 8 ohmon és 2 x 150 Wattot 4 ohmon.
A kérdésem az lenne hogy van nekem 2db 8 ohmos hangszóróm és az lenne a kérdésem hogy ha én a hangszóróval párhuzamosan kötök egy 8 ohmos teljesítmény ellenállást akkor nekem hangszó elvileg le tudna adni 150 wattot mivel elvileg a hsz és az ellenállás eredője 4ohm és ugye 4 ohmon 150 wattot tud a végfok.
Szerintetek ez így lehetséges?
(#) GyurikaBx válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Természetesen lehetséges, csak nincs semmi értelme az ellenállásnak. Mert jelen esetben csak fűtene, és a hangszoróra csak a 150watt fele jutna azaz 75watt mivel a másik 75watt az ellenállást fűtené. Még kevesebb menne a hangszoróra mint ha csak simán rákötnéd a végfokra.
(#) zitzaki válasza GyurikaBx hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Értem köszönöm a gyors választ!
(#) Laguna3 hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.A mini hifi-re rákötöttem egy mélyládát,ami 4ohm-os,de a hifi természetesen 6ohm-os.Egyszer csak elkezdett búgni és kész vége is lett a dalnak.Rákötöm a gyári hangfalját és a jobb oldal szól recsegve és nagyon halkan,a bal meg egyáltalán nem.Természetesn az én hibám ,mert adott ellenállású erősítőre nem szabad kisebb ellenállású hangfalat rákötni csak nagyobbat vagy ugyan akkorát.Megszeretném javítani és segítséget szeretnék kérni,hogy az erősítő IC ment-e ki vagy netán más is és azt is cserélni kell.Van két darab IC (AN7591),ami hosszú és van három,ami kisebb rácsavarozva a hűtőbordára.Csak,azt a két hosszú Ic-t kellene kicserélni vagy netán töbről van szó?A márkája a hi-finek Philips FWC-700.Valaki tudna segíteni megköszönném.Képeket rakok fel,hogy jobban lássátok.
(#) Laguna3 hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
Az IC-k

P1010633.JPG
    
Következő: »»   618 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem