Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Formailag ilyen lapokat kell kivágni, termesztésen a vas méretének megfelelően. Ha igazán passzentosra akarod csinálni, akkor oda kell figyelni a méretekre. Én egy hálózatihoz készítettem egy SM85B-hez, egy olyan csévét ami rendesen kitölti az ablakokat, mert ugye az M85B cséve lötyög az SM85B-n.
Elkezdtem a PL82 PP élesztését. A meghajtás még nincs bekötve csak a fűtése a soros fűtőkör miatt. A tápfesz terhelve 210V lett. Csövenként 30mA nyugalmi áram folyik 470 ohmos katódellenállásokkal. A kimeneten nem hallható brumm. A főpuffer 100uF, ide csatlakoznak a kimenők. A segédrácsok csatornánként közös RC szűrést kaptak, 750 ohm a főpufferről majd 22µF kondi. A segédrácsokra pedig 220 ohmos ellenállások. Hamarosan elkezdem a meghajtás próbálgatását is. PCF80 a meghajtó cső. A triódája a lesz a katodin fázisfordító 22k-s munkaellenállásokkal. A pentóda rész az előfok, a katódjába visszacsatolás a kimenő szekunderről.
6P3S SE kérdés:
M van ha a segédrács simán fel van kötve nagyanódtáp kondira minden ellenállás nélkül?
Úgy látom, hamarosan megint meglátogatlak. . Ezt hallanom kellene. Egyébként szép lesz, nekem tetszik. Bár én odaadtam volna Doncso haveromnak azt a sasszit egy kis polírozásra.
Alakul ez
Ha legközelebb felém jársz előtte szólj, adok hozzá "rendes" csavarokat
Van egy nagyon jó kis videó erről. Bővebben: Link
Zolibácsi, ennyi...? Semmi felajánlás?
Mindenkinek: Köszönöm a biztatást! Ez a sasszi csak próba még a hálótrafó sem fért rá. Lesz majd egy doboz/keret fából és alul felül 4mm-es alu lemez. Így áll majd össze a doboz. És persze lesz rendes kimenő is. Ez most csak kisérleti állapot.
Azért én meghallgatnám ezzel a kimenővel. Már mert van nekem is kettő. Még jó is lehetne.
Junoszty trafós PL500 PP-ből kiindulva nem lehet olyan rossz hangja ennek sem.
Kezd kicsiben, futtasd be ónnal
Hali, szétkaptam az egész hálózati trafót, és letekertem a 260V ból, 182V ot csináltam, így a stabil DC kimenek kb 260V és valóban nem izzik az anód. Az, hogy nem szól pedig szerintem annak a hibája lesz, hogy a kimenő primereit elkötöttm és nincs meg a primer menetszám... holnap majd átkötöm de mára már elég volt. Köszi a segítséget.
Szépnapot, a tökéletestől úgynézki még jó messze járok, ugyanis most sem szól jobban a jószág mint ezelőtt... nemtudom, mi lehet a baj... Mitől lehet az, hogy halk? A hangszóróra megközelítően 100mV megy a kimenőről... olyan, mintha nem gerjeszteném eléggé a kimenő vasat...
Valami turpisság van. 182 V-ból terhelten legfeljebb kb. 235 V-od lehet (256 V az elméleti maximum terheletlenül, jó minőségű pufferekkel), mint ahogyan előtte a 260 V-ból is csak kb. 335 V lehetett volna (360 V csak terheletlenül lehetett). Mekkora a PL508 katódellenállásán a feszültségesés, a kimenőtrafód hogy néz ki ? A csőben látható legnagyobb vas izzott vörösen ? Hány voltról fűtöd a PL 508-at, ugye nem 35 V-ról ? (mert csak feléről kell)... és az EF 80-at...6,3 V-ról kell.
Sziasztok! Az előző felvetéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egyenirányító csővel milyen feszültségesésekkel lehet számolni? Van valakinek erre táblázata? Köszi előre is.
Csöve és terheltsége válogatja, a cső adatlapján van róla adat, általában 30-120 V között.
Melyik csőnél? Milyen áramnál? mekkora kondival?....
Google, adatlap, utána kis elmélyedés. A régebbi adatlapokon nagyon közérthető módon értelmezhető diagrammok vannak. Már elnézést, de annak idején a prof azt mondta, aki tud kérdezni, az konyít a témához.
Ennyire azért nem vagyok kezdő Természetesen tudom, a PL508 és az EF80 fűtőfeszét...Viszont az anódfesszel igazad van, a terhelt bemenet az kb 240 volt talán kicsit több, de ami a kapcsoláson van az anódtápban két soros ellenállás(33 5W) azokat kibontom, és átkötöm, nem kell ott a feszültségesés... Így terhelésre nem fognak ott 10 voltok esni. A kimenőtrafót én tekertem, a számolásaim alapján (elektroncső.hu-s kimenő számolás) primer menetszám: 1114 ez kettőbe van osztva és sorba kötve, másodikon 60%-os segédrács megcsapolás, szekunder menetszám: 43 menet szintén kettő párhuzamosan. Primer d=0,22 Szekunder d=0,9 Igen, a legnagyobb "vas" izzott vörösen. A katódellenálláson 21V-ot mértem. Üdv.
Ma sokat szívtam a meghajtással PL82PP-nél. A katodin része még megy. Sikerült beállítani. 24k-s munkaellenállások és 2,4k katódellenállás. 200V a tápfesz. Az ellenállásokon 50-50V esik, a triódán meg 100. A nagy gondom a pentóás előfokkal van. PCF80 pentódája. Tudnál nekem méretezni egyet. A visszacsatolást a katódellenállásra szeretném rávezeni. A baj az hogy a pentódára már csak 190V tápfesz marad RC szűrés után. Köszi.
Kicsit sok szerintem a katódáram (64 mA), ezzel a táppal 50 mA körül lenne jó inkább. Persze nem ettől nem szól. A kimenőtrafót ellenőrizted beszerelés előtt feszültségáttételre ? Kösd szét a párhuzamos szekundert is, hogy nem kötötted-e véletlenül ellenfázisban párhuzamosan. Ha a primerre rákötsz pl. 12 V-ot, akkor a szekundereken kb. fél volt-nak kell lenni, ezután párhuzamosan kötve a szekundereket, a feszültség nem változhat (ha megszűnik fordítva kell párhuzamba kötni).
A 190 V biztos elég, nem szeretek tervezni. Szerintem tegyél neki egy 220-470 ohm közötti katódellenállást, 47-100 K anódellenállást, kösd triódába, és nézd meg eleget erősít-e úgy (elég-e egy kis visszacsatolással is). Ha nem, akkor kösd fel tápra a segédrácsot egy 100 ohmmal. Nézd meg, hogy benne vagy-e a disszipációban "oszt jó".
Tetszik az erősítőd, olyan kusza a belseje, mint az enyémek, Lukinak biztos feláll a szőr a hátán.
Kipróbálom amit javasolsz. Köszi! Azóta még dúrvább a belseje mert az előfok is be van kötve.
Rendben, köszönöm a segítséget, kipróbálom holnap és megírom az eredményeimet. Köszi mégegyszer.
Hát ezért gondoltam táblázatra. Csőtípusonként, terhelő áramonként kondinkét. Dehát ilyen ezek szerint nincs.
Jó pár oldallal ezelőtt láttam egy (azt hiszem PPP) erősítőt 6S19 triódákkal. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen feszültség, és áramértékekkel érdemes ezeket a csöveket járatni, ill. hány kohm-osra érdemes a kimenőt tekerni. Egy PP kapcsolást szeretnék összehozni.
Szerintem olyan 250 V 30 mA lehet neki egy jó AB osztályú beállítás PP-ben 1,5 K körüli illesztéssel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |