Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
És ha akkor sem javul meg? Igazából nagymunka mindent átforrasztani!
Hűtőbordás IC: 9 láb, csatlakozó: 6 láb. De amúgy látszódnak az elvált forrasztások. Ha egy kis forrasztgatás nagy munka, akkor hívj szerelőt. Nagyon szép summát szoktak kérni az ilyen "bonyolult" esetekben is.
Az első írásodból azt vettem ki mindegyik forrpontot forrasszam újra. NA majd nekiesik a napokban azt meglátom mi lesz! Válaszod köszönöm.
Nem mindet, csak a gyanúsakat. Ahol nagy áramok folynak (teljesítményellenállások), magasított, hűtőbordára szerelt alkatrészek vannak, csatlakozók, rezgő, rezonáló alkatrészeknél, mint trafók, tekercsek.
Szia!
Antenna vagy kabel ? A tobbi csatorna (rtl klub,tv2) ok? A tv tipusa?
Egy régi probléma Samsung tv.Bekapcsolom aztán kikapcsol ezt többször eljátsza mire elindul v.nem.
Már olvastam korábbi oldalakon a megoldást,de ha valaki megismételné?
Sziasztok.
Van egy Grundig TV (T55-732), amelyben csréltem sorvég tranyot, pár kondit meg a vertikális kitérítés IC- jét, mire elindult. Már csak az a probléma vele, hogy a kép felso részében fehér csíkok jelentkeznek, mikor világos a kép (mellékelt kép, service manual), vagy ha túlsúlyban van a fehér szín a képernyon. Tudna nekem valaki otletet adni, hogy lehetne ezt kikuszobolni?? Koszi
Szia!
A vert. IC-nél cseréld ki az elkókat. A kicsiket is. Ha a kioltás időzítése nem jó időpontban van van, akkor jelennek meg ezek a visszafutási csíkok a képen.
Sziasztok!
Van egy ITT-Nokia 7180 Digi Vision televízióm, amely csatorna váltáskor kiveri az S2000-est {vagy helyettesítőjét, az S2055-ös tranzisztort!} Ebben szeretnék segítséget kérni hogy mi lehet a hiba, és hogyan lehet orvosolni?! Köszöntettel, Misi
Sziasztok!
Tegnap kaptam egy Grundig tv-t (cuc2030N). A hiba jelensége, hogy indításnál ciripel 3-at a táp, egy pillanatra megjelenik a nagyfesz is, majd stanbyba kerül megint. Ez alatt a stanby led a teljes fényerőtől halványabb lesz, majd vissza áll eredeti állapotába. Mielőtt hozzám került átkondizták a tápot és a sorkimenő környékét. Átmértem minden diódát, tranzisztort és semmi hiba, nincs egy darab megbarnult ellenállás sem, még a panel is tiszta. A sortápfesz standbyban 170V, indításnál 180V-ra ugrik. Lehet, hogy túl magas és letilt? Hol keressem a hibát?
Szia! A 180V tényleg sok 150V körül kellene lenni. Melyik két pont között mérted a feszültséget?
Potméterrel lehet állítani a feszültségen, vagy hatástalan? Azt még nézd meg, hogy a többi tápfeszültség is nagyobb, vagy csak az A. Ha több, akkor a feszültségérzékelés visszacsatolását nézd át.
Potival már próbáltam, levittem 130-ra, az volt a minimum. Ilyenkor a 16,5v helyett 15V van, a 8 és 5V megvan. Amint ráindítok felmászik a +A 170V-ra és leáll az egész. Az nem lehet, hogy zárlatos valamerre a sorkimenő?
Ha zárlatos lenne, akkor nem fel, hanem le menne a feszültség. A tápegység primer oldalán is ki lettek cserélve a kis elkók?
Igen. Elegem lett már belőle, majd folytatom jövőhéten. Köszönöm az eddigieket.
Bocs, hogy ilyen soká jövök, de elkerülte a figyelmemet a válaszod. SerMan-t nagyon köszönöm, remélem segíteni fog. Egyelőre az STK 7348-ra várok, meg van rendelve. Kondik közül az egyik 470pF, másik 3,3 nF/1kV. Mindkettő a trafónál van és mindkettőt szakadásnak mérem. Tehát még1x köszönöm! Laci
Üdv. Segítséget kérnék, mert lövésem sincs, hogy hol keressm a hibát az Orion T2120 MTX tévémen.
A hiba: VHF-n 150-200 MHz között kifogástalan a kép, e fölött szemcsés, csikos, majd magasabb frekvencián el is tűnik. UHF-n ugyanez a helyzet, ott 400-500 MHz között jó, felette elromlik. A kábeljel jó, mert a fiam TV-n semmi gond nincs. Már elég sok kütyüt csináltam, rádió adót, vevőt is, de a TV még teljesen új nekem. Ha valaki tudna segíteni, hogy merre induljak el, nagyon megöszönném.
Szia! Mindenek előtt a tuneren kellene mérni feszültségeket. Én úgy szoktam csinálni, hogy ha minden rendben tűnőnek látszik, akkor az AGC lábáról leszippantom a forrasztást és egy külső tpról adok neki AGC feszt. Ha ezzel sem javul meg akkor a tunert kellene cserélni. Valószínűleg az átviteli karakterisztikája vagy a
38Mhz " előállításával" van valami gond. A tunerból ugyan is 38 Mhz KF jel jön ki, ami tartalmazza a szükséges jeleket. Ezt dogozza fel a képKF egység. Ez utóbbi hat vissza erősítéssel AGC a tunerra. Summázva, szerintem tuner hiba.
Ma ismét ránéztem a tv-re, mert nem hagy nyugodni. Átmértem a tápot megint, rajzon fel vannak tüntetve az értékek. Kimaradt a képről még egy 5V-os stab ic, de az rendben van.
Köss egy 230V, 60W-os izzót a +A vonalra és úgy mérd meg a feszültséget. Lehet, hogy a terheletlen állapot miatt (nem megy a sorvégfok) nem áll be a feszültség.
No, kicseréltem 1 egész elkot (220u) aminek már csak feleakkora volt az értéke, és el is tuntek a csíkok. Koszi a segítséget, orok hála
Ezen a rajz részleten rajta van a készenléti feszültség
148V a bekapcsolt pedig 180V. Ha rárakod az izzót, kiderül az is hogy a táppal van e gond vagy a készülékkel,
A 180V-ot ABU írta oda. Itt a rajz: Bővebben: Link
Szívesen!
Csak tanulság képpen. Ezek szerint kiszedted és megmérted. Ha melegítetted volna , akkor sokkal hamarabb meglehetett volna javítani a készüléket és csak azt a kondit kell kivenni amelyiket cserélni kell. Nem
beszélve az egyszerűségről! Természetesen az érdemeidet ez nem csökkenti!
Csak azt veszem ki mindig, amit ki is cserélek. Egyébként nagyon hamar megtaláltam a hibát, csakhát tegnap nem volt egész nap netem, hogy vissza tudtam volna írni a tanulságaimat.
Értem. Akkor az tényleg nagyon sok! A primer oldali elkokat említetted már?
Csak hogy hátha valaki megjegyzi, de sajnos újra és újra
ugyan azzal a problémával találkozom. Tisztelet a kivételnek de sokan nem fogadják meg azokat a tanácsokat amelyet ezen a fórumon elhangzanak. Ez kiderül a kérdező következő kérdéséből. |
Bejelentkezés
Hirdetés |