Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Kb. ilyen eltérésre gondoltam én is.
Majd legközelebb akkor a te véleményed is kikérem, de mostmár ez van, ezt megszeretném csinálni, viszont akkor kérlekannyiban segíts, h hogy hozzam ki belőle a lehető legtöbbet ,azzal az egyenlőre csekély szaktudásommal, mi alapján lőjem be a pontos méreteket?
Tudom,en mindig igy csinaltam korabban.
Nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk. Én azt akartam jelezni, hogy a hangszórók lengő- és rezonáns rendszeréről ránézésre is sok információ szűrhető le, ha megvannak a szükséges ismeretek, akkor akár még annyi is, hogy ebből egy elfogadható doboztérfogat szülessen.
Ertem.Aki tapasztaltabb annak konnyebb a hasara csapni,ugy ertetted
Nem. Úgy értettem, ahogy leírtam. Én látom, ismerem, és azonosítom a hangszórónak azokat a feltétlenül fontos részeit, ami fontos a dobozméret korlátainak felállításánál, de ha kell, még a várható átvitelt is megrajzolom a körülmények ismeretében.
Shalafi, volnál kedves segíteni a doboz pontos méretének meghatározásában? Vagy ki kell próbálnom egy kb 30literes dobozba, és mérésekkel,kisérletezésekkel onnan tovább?? előre is köszi
Hja, erről elfelejtkeztem. Meg akartam kérdezni, hogy milyen hangsugárzót szeretnél, állódobozt, polcdoboz formájú állványosat, vagy félig állódoboz szerűt, ami alá azért még kell egy kisebb, 20 cm körüli zsámoly a fülmagasságba emeléshez?
hát ha már nem lesz olyan orbitálisan nagy doboza, a félig állódobozt választanám, és majd úgy helyezném el mint a mostanit, mert ez nagyon bevált ,h fel van lógatva.
mivel csak ebbe a témába írtam, és nem tudom minek ellenére, de tiltást kaptam, legyen már kedves megosztani velem a kedves moderátor..
Nem a moderátor vagyok ,de feltűnt ,hogy a válaszgombot sem használod és a mondatkezdéseid is kisbetűvel vannak írva.
Nem tiltást kaptál, hanem egy szabályzatolvasási belépőt. Mert nem látod, tudod 2008-as reg.-el hogy mi az elvárás helyesírási szempontból az oldalon. Ezért enyhén próbáltalak rávezetni. Lehet ez volt a hiba.
Háát a fellógatással szemben kétségeim vannak. Hogy szeretnéd kivitelezni?
Majd utánaszámolok, de hétvégéig nem valószínű, hogy ráérek.
Igazából nem tudom, a mostani dobozoknál ez megoldható , de ezzel kapcsolatban nincs ötletem ,hogy lenne érdemes ezt kivitelezni ,szóval akkor inkább egy kisebb állványra tenném ,de továbbra is maradnék a félig álló doboznál. ,
,és köszi szépen előre is a segítséget.
Hali mindenkinek!
Segítséget szeretnék, kérni! Van egy ládatervem, ismerősömnek is az van és azt mondja hogy szuperül szól. Neki egy SBX4060-as van benne. Nem találtam miskolcon csak rendelésre van itt neten! Viszont amit boltba is lehet kapni az egy sal SPA 4050-es. Kérdéseim a következők: Melyik éri meg jobban nem akarok mást venni csak ha jobb de NEM széles sávút! Aztán amit nem értek (ha neten rákerestek láttok képeket róla) hogy az SBX az gumiperemes a másik meg hanem más nem tudom hogy hogy hívják azt a kialakítást, jobb e mint a gumiperemes.Másabb a hangzása? Küldöm a ládatervet.(ismerősömnek ez a szobába van és van belőle 3) Előre is köszi a válaszokat.
Fölösleges a SAL akármelyik hangszórójával foglalkozni, általánosságban nem érik meg az árukat. Az SPA biztosan nem, 380mm-es SBX pedig már nincs egy jó ideje.
Ez a doboz nem használható jól normál méretű lakószobákban, olyan mélytartománybeli hibái vannak, ami miatt maximum hangosítási célokra megfelelő. Ez az SBX eleve zárt dobozban működik megfelelően. A három hangszóró árából pedig bőven lehet venni egy normális, pl. tegyük fel JBL mélyhszt, amivel könnyebben és egyszerűbben megoldható a 300Hz alatti tartomány.
Értem!
JBL-ben nincs 40cm-es. Azt mondod hogy nem használható szobában. Neki mégis ott van nagyon szépen, szól, valamint a hangszórókat összesen 10e vette használtan.... Kültéren megállja a helyét, persze nem profi szinten. Milyen hibákra gondolsz, mert ezt nem igazán értem.
Arra gondolhatok, hogy 60Hz alatt nem nagyon szólal meg, viszont az alsó határ alatt elég meredeken esik, tehát normál lakószobák mélytartománybeli kiemeléseihez nem illeszkedik. És fölötte is van néhány nem odavaló rezonancia, kiemelés-kioltás. Egyrészt a párhuzamos felületek, másrészt a hajtogatás, harmadrészt a félig-meddig TL-szerű kialakítás miatt.
Mindenkinek mást jelent a "szépen szól". Nekem ez nem szép, maximum hangos (bár a SÁL hangszóró 88dB@1W érzékenysége miatt még talán az sem). JBL-ből miért ne volna 380mm-es?
Értem köszi az infókat.
Mi a véleményed az XPRO30100-asról? Van e elképzelésed arra hogy milyen láda kéne hozzá, illetve miben érezné jól magát?! Van még rengeteg tervem, tudok még keresni, csak mivel szobába lesz ezért még nem találtam helytakarékosat
Egyébként, letudnád írni pár mondatba az elképelésed? Mi módon tudnál utánaszámolni a hangszóróm optimális dobozméretének? Csak hátha tudok valami előrelépést tenni énis.
Nem írtam még? Az állóhullám-sorozatok eloszlását kell nézni, hogy lehetőleg ne erősítsék egymást.
Ezek olyan kirakathangszórók.
60 literestől nagyobb b-reflex doboz nem kell hozzá, de a paraméterei nem mindig egyformák, attól is függ mekkora helyiségen használod, szóval halálpontosat nem lehet kitalálni, de nem is kell. 40 liter a legkevesebb attól kevesebb nem lehet, tehát 40-60-ig.
De lehet, h írtad, csak lassan áll össze a kép számomra. Tehát ha jól értem ,nem is a térfogat ami ebben az esetben meghatározásra kerül ,hanem az oldalak aránya?
Az oldalak aránya , úgy ,hogy a szükséges nettó térfogatot megkapjuk. A bruttó térfogatból , le kell vonni , a hangszóró , a merevítők , az esetleges reflexcső , és hangváltó által kiszorított térfogatot.
Értem.
Tulajdonképpen autó/házi-mozi. Ebben a kettőben akarom használni, csak még erősítőt nem találtam hozzá. tipp? (2 db tda7294 nem bírja 4ohmon azt mondják)
Igen addig számomra is érthető volt a dolog, kijött a 64Liter. Shalafi állítása szerint , a gyenge lengőrendszer, és egyéb hátrányos tényezők miatt más számolási módszerhez kell folyamodnunk.(előző oldal)
Nem ismerem annyira azt a hsz-t. Ha én csinálnám ,akkor mérnék T/S paramétereket, és abból számolnék.
, kijött a 64Liter. Shalafi állítása szerint , a gyenge lengőrendszer, és egyéb hátrányos tényezők miatt más számolási módszerhez kell folyamodnunk.
Hogyan tudom megállapítani egy hangszóróról hogy mennyit bír anélkül, hogy szétszedném a hangfalat?
Nem az én állításom, inkább a józan ész szerint. Csak T-S paraméterekre alapozva nem lehet a megfelelő doboztérfogatot meghatározni. nincs rá sem függvény, sem, képlet, és nem erre szolgálnak a programok, hogy gombnyomásra megadják a helyes számokat.
A térfogatot írtam, legfeljebb 35 literig van értelme, ebből a térfogatból kell egy hasábot faragni. Ui: ha nincsenek párhuzamos oldalfalak, akkor pl. nem kell az arányokkal foglalkozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |