Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 328
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Idézet:
„De még adj neki, 3 tizedet..”

3 századot..
(#) Directors válasza lapose hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Azt mondja a multim,hogy nem méri le mennyi áram folyik az aksiba.
Nem tudom miért nem mér semmit.Összesen 3,4mA ír és a led nem világít de ha nem kötöm be a multit mint árammérő akkor a led világít.
(#) lapose válasza Directors hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Hova kötöd be a multit? Az akkuval sorba nem jó.
Kösd be inkább a pozitív betáphoz. Igaz belefogja mérni, az áramkör áramát is, de az nem olyan sok. Egyébként pont akkor jó, ha 4.2V környékén már minimális áram folyik.
(#) Directors válasza lapose hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Akkuval sorba kötöttem.Akkor úgy kötöm ahogy írtad de már csak holnap.
(#) HeZ hozzászólása Szept 30, 2010 /

Cél IC-t ajánlok inkább, ami figyeli és vezérli a töltő feszültséget, -áramot, -időt. 2 kondenzátorral 5 lábú tokban ~150 forint áron pl : MCP73811. Van kicsit drágábban hőmérséklet figyelős változat is. Csak a Microchip-nek 27 féle IC-je van erre a célra. Drága egy ilyen akkumulátor, nem érdemes idő előtt tönkretenni nem megfelelő bánásmóddal...
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Lemértem 390mA amíg tölt.Ha a led elalszik akkor pedig 15mA.
Szóval gondolom ilyenkor már fel van töltve.
(#) Reggie válasza kakukk hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Attol fugg, hogy milyen gyartmany, de amelyiknek a kapcsain 0V van, arrol lehet feltetelezni. Persze csak ovatosan.
(#) Directors hozzászólása Okt 1, 2010 /

Sziasztok!

Ezzel a töltővel tölthetek én 1,2V AA 2700mAh NiMH akkut is?
Csak beállítóm a feszt ennyire és kész is?
(#) kakukk válasza Reggie hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Sajnos a 0V-os újonnan vásárolt akkut hiába töltöttem egész este, nem tért magához tőle...
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Senki
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Köszönöm a segítséged.
(#) laser hozzászólása Okt 14, 2010 /

Srácok!
Összedobtam ezt a töltőt (200mAh-s akksihoz) és mikor rövidrezártam hogy megnézzem,működik-e az áramgenerátoros része,valamint a max. áramot lejjebb akartam hozni max.200mA-re,akkor vettem észre,hogy 1A fölé szaladt az áram.Tehát a kérdésem:
Biztos jó ez a kapcsolási rajz?
(Az 1 ohmos ellenállással párhuzamosan van a 47 ohmos B-E ellenállás.)A feszt. beállítottam 4.1V-ra,stabilan tartja.A kapcsolási rajz alapján nem igazán működik áramgenerátorosan(a valóságban sem!).
(#) lapose válasza laser hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Szia!

Nem teljesen korrekt az áramkör. Az Lm317 legkisebb kimeneti feszültsége 1.25V. Ha a kimenetet rövidre zárod, az LM kimeneti feszültsége lecsökken 1.25V-ra, és az R9 miatt kb. 1.25A fog folyni az áramkörben. Üzem közben ez nem akkora probléma, mert az akku feszültsége 4V körül van. Rossz esetben viszont ekkor a tranzisztor bázis-emitter átmenete már megadta magát. Az R4 jobb volna sorosan a bázissal, mert túláram esetén így nem védi semmi.
(#) gaben62 válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Az Lm317, rendelkezik zárlat+túláramvédelemmel, igy a tranzisztor sem megy tönkre, csakúgy magától.
(#) lapose válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Nem úgy magától! Rákényszerítesz a bázis-emitter átmenetére, 1.25V-ot. Az kicsit több, mint kb. 0.6V.
(#) boldivi hozzászólása Okt 26, 2010 /

Sziasztok!

Nyáron csináltam egy univerzális töltőt. Nem akartam 8-9000Ft-ot kiadni egy ilyenért. Az itthon fellelhető alkatrészekből összedobtam egyet. A Li* része teljes, a NiMh delta peak-jét még nem csináltam meg.
Íme a kapcsolási rajz, a teljesség igénye nélkül. A FET-es, tekercses rész teljes, a többi inkább blokkvázlatként értelmezendő.
A cél az volt, hogy a bemenő és kimenő feszültség helye közel független legyen. Így 11V bemenő feszültség alatt lekapcsol. Max 3 Li* cella tölthető vele. 1500mA-nél szabtam meg a max. töltőáramot. Kíváncsi lennék mit bírna, de előbb a diódát ki kellene cserélnem, mert 1A-es úgy emlékszem. Biztosítékkal elláttam természetesen a bemenetnél és kimenetél egyaránt.

Sokszor töltöttem már vele max 800-1000mA-rel, eddig egész jól bevált.

Blogoldalt is csináltam fotókkal.
Az akkutöltőm

unichg.pdf

(#) bankimajki válasza boldivi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

És a Li-ion akkukat a gyári töltési eljárás szerint tölti, vagy allandó árammal (1/10C-vel). Ez utóbbi nem nagyon ajánlatos. (Bár én már töltöttem fel így Li-ion és polimer akkukat.)
(#) boldivi válasza kakukk hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Modellezőként találkoztam már ilyen jelenséggel. Sőt olyannal is, hogy egy srácnak a 3 cellás pakkja 2 cellásnak mutatta magát. Az egyik cella nemhogy bedöglött, hanem érdekes módon rövidzárrá vált! Pedig az a gyakoribb, hogy egy cella túlmerül. Lehet gyári hibás vagy ki tudja...
Hallottam érdekes dolgokat a LiPo akksikról.

Amelyikben van védelem (készülékakkuk többnyire és dobozoltak) valóban letilthatnak, de feltöltés után használhatók.
(#) boldivi válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ha nem a gyári eljárás szerint töltené, semmiképpen sem építettem volna meg!

3V alatt a beállított érték tizedével tölti, míg el nem éri a 3V-ot. Innentől már a beállított árammal tölt. Közben figyeli a feszültséget. Addig tartja az áramerősséget, míg el nem éri a 4.2V-ot. Értelem szerűen az áram csökken. A beállított érték 0.1 tizedénél lekapcsol a töltés (mert valahol le kell, hogy kapcsoljon).

Eddig kétféle algoritmust alkalmaztam:
- több részre oszlik a program: konstans áram rész, ahol addig marad konstans az áramerősség, míg el nem éri a 4.2V-ot. Ekkor átlép a konstans feszültség részbe, ahol az áramerősséget figyeli ami helyes akku esetén csökken.

- a másik algoritmus: a program úgy működik, hogy egyik változóban be van állítva a max feszültség, a másik változóban pedig a max. áramerősség. Mindkettőt figyeli egyszerre. Ez egy igen egyszerű két sorból álló szabályzás.

A végeredmény mindkettőnél ugyanaz.

Csatoltam egy képet a debug adatokról. Ugyanis elláttam soros porttal.

Ezen a képen 3 cella NiCd akku töltődik. Értelem szerűen 1 cella Lipo akkunál a Vmax értéke 4200mV

Bár az én dokumentációim alapján 4V-ig kell konstans árammal tölteni. (0,6-1C) Utána 4,23V-os fesz. generátorként kell üzemelnie a töltőnek és amikor a névl. kapacitás 1C töltőáramának a tizedére csökken, ott kell végleg lekapcsolni. (Közben persze figyelni kell a hőmérsékletet is.) (Ha jól emlékszem nem szabad 50°C fölé engedni. (A 4,2V-os értéket te miben olvastad?)
(#) Ricsi89 válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Én régóta töltök Lithium aksikat labortápról, ott nincs ennyi figyelés, meg mindenféle dolog. Beállítom a cellaszámX4,2V-ot, meg a max áramot és hadd töltsön. A fesz eléréséig áramgenerátorként tölt, majd feszültséggenerátorként, és csökken az áram. Ennyi.

A Li* cellák belső ellenállása igen kicsi. Szerintem ha 4V-nál gondolunk egyet és ráerőltetjük a cellára hírtelen a 4.23-at, akkor a töltőáram nem fog 1C fölé menni? Nincs értelme.
Az Én információim szerint 4,2V-ig kell felmenni és onnan az áramot figyelni.
Milyen dokumentációban találtál erre?
Ha a modellezésben használt töltők kijelzőjén nyomon követed, nagyon szépen látszik az amit leírtam.
Csatolok egy képet a már jól ismert grafikonról.

LiPo akksiknak töltés közben nem szabad melegedni!
(#) bankimajki válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Mint írtam én is szoktam így tölteni, bár én 4V-ig áramgen. üzemben, és utána fesz. gen. üzemben 4,23V-ig. Bár kb 30percenként ránézek mert félek otthagyni. Úgyhogy én is fogok majd építeni egy korrekt töltőt. Ami a hőmérsékletet is figyelembe veszi. Nekem nem hiányzik hogy felgyújtsam a házat. :yes:

Az elektró tanárom hozott be egy doksit, amit lefénymásoltam. (Amúgy 4V-os cellafesz. felett már igen nagy belső ellenállása van.) És ebből adódóan nem lépi át az 1C-s áramot. (Ezt már én is megtapasztaltam.)

Természetesen ahogy te csinálod, úgy is fel lehet tölteni. Csak a korrekt eljárást írtam le.
A hőmérséklet figyelés hasznos dolog. Hiszen az emelkedő hőmérséklet egy LiPo cellánál gyanús.
Én 4,2-nél húzom meg a határt, mint a gyártók is. Hidegben 4,1V-ot ajánlanak max.

Na jó, majd otthon csinálok egy tesztet (Kapacitás ill. időintervallum lesz a mérvadó.) Kíváncsi vagyok nekem mit fog produkálni.

"Amúgy 4V-os cellafesz. felett már igen nagy belső ellenállása van."

Ajaj....
Ajánlanám a google használatát a megfelelő kulcsszavakkal. Látom nekem nem hiszel...

Illetve a cél IC-k adatlapját, gyártóinak ajánlását.

Rendben, köszi!
(#) boldivi hozzászólása Okt 26, 2010 /

Még egy kis szemléltetés:

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Ezen ne vitázzunk. Én elhiszem hogy úgy is jó. És majd ki is próbálom, hogy melyik a jobb.
Következő: »»   22 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem