Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „De még adj neki, 3 tizedet..” 3 századot..
Azt mondja a multim,hogy nem méri le mennyi áram folyik az aksiba.
Nem tudom miért nem mér semmit.Összesen 3,4mA ír és a led nem világít de ha nem kötöm be a multit mint árammérő akkor a led világít.
Hova kötöd be a multit? Az akkuval sorba nem jó.
Kösd be inkább a pozitív betáphoz. Igaz belefogja mérni, az áramkör áramát is, de az nem olyan sok. Egyébként pont akkor jó, ha 4.2V környékén már minimális áram folyik.
Akkuval sorba kötöttem.Akkor úgy kötöm ahogy írtad de már csak holnap.
Cél IC-t ajánlok inkább, ami figyeli és vezérli a töltő feszültséget, -áramot, -időt. 2 kondenzátorral 5 lábú tokban ~150 forint áron pl : MCP73811. Van kicsit drágábban hőmérséklet figyelős változat is. Csak a Microchip-nek 27 féle IC-je van erre a célra. Drága egy ilyen akkumulátor, nem érdemes idő előtt tönkretenni nem megfelelő bánásmóddal...
Lemértem 390mA amíg tölt.Ha a led elalszik akkor pedig 15mA.
Szóval gondolom ilyenkor már fel van töltve.
Attol fugg, hogy milyen gyartmany, de amelyiknek a kapcsain 0V van, arrol lehet feltetelezni. Persze csak ovatosan.
Sziasztok!
Ezzel a töltővel tölthetek én 1,2V AA 2700mAh NiMH akkut is? Csak beállítóm a feszt ennyire és kész is?
Sajnos a 0V-os újonnan vásárolt akkut hiába töltöttem egész este, nem tért magához tőle...
Srácok!
Összedobtam ezt a töltőt (200mAh-s akksihoz) és mikor rövidrezártam hogy megnézzem,működik-e az áramgenerátoros része,valamint a max. áramot lejjebb akartam hozni max.200mA-re,akkor vettem észre,hogy 1A fölé szaladt az áram.Tehát a kérdésem: Biztos jó ez a kapcsolási rajz? (Az 1 ohmos ellenállással párhuzamosan van a 47 ohmos B-E ellenállás.)A feszt. beállítottam 4.1V-ra,stabilan tartja.A kapcsolási rajz alapján nem igazán működik áramgenerátorosan(a valóságban sem!).
Szia!
Nem teljesen korrekt az áramkör. Az Lm317 legkisebb kimeneti feszültsége 1.25V. Ha a kimenetet rövidre zárod, az LM kimeneti feszültsége lecsökken 1.25V-ra, és az R9 miatt kb. 1.25A fog folyni az áramkörben. Üzem közben ez nem akkora probléma, mert az akku feszültsége 4V körül van. Rossz esetben viszont ekkor a tranzisztor bázis-emitter átmenete már megadta magát. Az R4 jobb volna sorosan a bázissal, mert túláram esetén így nem védi semmi.
Az Lm317, rendelkezik zárlat+túláramvédelemmel, igy a tranzisztor sem megy tönkre, csakúgy magától.
Nem úgy magától! Rákényszerítesz a bázis-emitter átmenetére, 1.25V-ot. Az kicsit több, mint kb. 0.6V.
Sziasztok!
Nyáron csináltam egy univerzális töltőt. Nem akartam 8-9000Ft-ot kiadni egy ilyenért. Az itthon fellelhető alkatrészekből összedobtam egyet. A Li* része teljes, a NiMh delta peak-jét még nem csináltam meg. Íme a kapcsolási rajz, a teljesség igénye nélkül. A FET-es, tekercses rész teljes, a többi inkább blokkvázlatként értelmezendő. A cél az volt, hogy a bemenő és kimenő feszültség helye közel független legyen. Így 11V bemenő feszültség alatt lekapcsol. Max 3 Li* cella tölthető vele. 1500mA-nél szabtam meg a max. töltőáramot. Kíváncsi lennék mit bírna, de előbb a diódát ki kellene cserélnem, mert 1A-es úgy emlékszem. Biztosítékkal elláttam természetesen a bemenetnél és kimenetél egyaránt. Sokszor töltöttem már vele max 800-1000mA-rel, eddig egész jól bevált. Blogoldalt is csináltam fotókkal. Az akkutöltőm
És a Li-ion akkukat a gyári töltési eljárás szerint tölti, vagy allandó árammal (1/10C-vel). Ez utóbbi nem nagyon ajánlatos. (Bár én már töltöttem fel így Li-ion és polimer akkukat.)
Modellezőként találkoztam már ilyen jelenséggel. Sőt olyannal is, hogy egy srácnak a 3 cellás pakkja 2 cellásnak mutatta magát. Az egyik cella nemhogy bedöglött, hanem érdekes módon rövidzárrá vált! Pedig az a gyakoribb, hogy egy cella túlmerül. Lehet gyári hibás vagy ki tudja...
Hallottam érdekes dolgokat a LiPo akksikról. Amelyikben van védelem (készülékakkuk többnyire és dobozoltak) valóban letilthatnak, de feltöltés után használhatók.
Ha nem a gyári eljárás szerint töltené, semmiképpen sem építettem volna meg!
3V alatt a beállított érték tizedével tölti, míg el nem éri a 3V-ot. Innentől már a beállított árammal tölt. Közben figyeli a feszültséget. Addig tartja az áramerősséget, míg el nem éri a 4.2V-ot. Értelem szerűen az áram csökken. A beállított érték 0.1 tizedénél lekapcsol a töltés (mert valahol le kell, hogy kapcsoljon). Eddig kétféle algoritmust alkalmaztam: - több részre oszlik a program: konstans áram rész, ahol addig marad konstans az áramerősség, míg el nem éri a 4.2V-ot. Ekkor átlép a konstans feszültség részbe, ahol az áramerősséget figyeli ami helyes akku esetén csökken. - a másik algoritmus: a program úgy működik, hogy egyik változóban be van állítva a max feszültség, a másik változóban pedig a max. áramerősség. Mindkettőt figyeli egyszerre. Ez egy igen egyszerű két sorból álló szabályzás. A végeredmény mindkettőnél ugyanaz. Csatoltam egy képet a debug adatokról. Ugyanis elláttam soros porttal. Ezen a képen 3 cella NiCd akku töltődik. Értelem szerűen 1 cella Lipo akkunál a Vmax értéke 4200mV
Bár az én dokumentációim alapján 4V-ig kell konstans árammal tölteni. (0,6-1C) Utána 4,23V-os fesz. generátorként kell üzemelnie a töltőnek és amikor a névl. kapacitás 1C töltőáramának a tizedére csökken, ott kell végleg lekapcsolni. (Közben persze figyelni kell a hőmérsékletet is.) (Ha jól emlékszem nem szabad 50°C fölé engedni. (A 4,2V-os értéket te miben olvastad?)
Én régóta töltök Lithium aksikat labortápról, ott nincs ennyi figyelés, meg mindenféle dolog. Beállítom a cellaszámX4,2V-ot, meg a max áramot és hadd töltsön. A fesz eléréséig áramgenerátorként tölt, majd feszültséggenerátorként, és csökken az áram. Ennyi.
A Li* cellák belső ellenállása igen kicsi. Szerintem ha 4V-nál gondolunk egyet és ráerőltetjük a cellára hírtelen a 4.23-at, akkor a töltőáram nem fog 1C fölé menni? Nincs értelme.
Az Én információim szerint 4,2V-ig kell felmenni és onnan az áramot figyelni. Milyen dokumentációban találtál erre? Ha a modellezésben használt töltők kijelzőjén nyomon követed, nagyon szépen látszik az amit leírtam. Csatolok egy képet a már jól ismert grafikonról. LiPo akksiknak töltés közben nem szabad melegedni!
Mint írtam én is szoktam így tölteni, bár én 4V-ig áramgen. üzemben, és utána fesz. gen. üzemben 4,23V-ig. Bár kb 30percenként ránézek mert félek otthagyni. Úgyhogy én is fogok majd építeni egy korrekt töltőt. Ami a hőmérsékletet is figyelembe veszi. Nekem nem hiányzik hogy felgyújtsam a házat. :yes:
Az elektró tanárom hozott be egy doksit, amit lefénymásoltam. (Amúgy 4V-os cellafesz. felett már igen nagy belső ellenállása van.) És ebből adódóan nem lépi át az 1C-s áramot. (Ezt már én is megtapasztaltam.)
Természetesen ahogy te csinálod, úgy is fel lehet tölteni. Csak a korrekt eljárást írtam le.
A hőmérséklet figyelés hasznos dolog. Hiszen az emelkedő hőmérséklet egy LiPo cellánál gyanús. Én 4,2-nél húzom meg a határt, mint a gyártók is. Hidegben 4,1V-ot ajánlanak max.
Na jó, majd otthon csinálok egy tesztet (Kapacitás ill. időintervallum lesz a mérvadó.) Kíváncsi vagyok nekem mit fog produkálni.
"Amúgy 4V-os cellafesz. felett már igen nagy belső ellenállása van."
Ajaj.... Ajánlanám a google használatát a megfelelő kulcsszavakkal. Látom nekem nem hiszel... Illetve a cél IC-k adatlapját, gyártóinak ajánlását.
Rendben, köszi!
Ezen ne vitázzunk. Én elhiszem hogy úgy is jó. És majd ki is próbálom, hogy melyik a jobb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |