Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm. A nevét még megtudhatom? És azért gondoltam ebben a témában felhozni, mert ide tartozik inkább...Üdv!
Én porcelán szigetelő gyöngy néven ismerem,de ez biztosan nem a hivatalos elnevezése.
Sziasztok!
Az lehetséges, hogy az izzó fűtőszál hatással van a dohánytartó kerámia (porcelán?) külső festésére, zománcozására? Nem tudom pontosan hogyan hívják. Kis idő múlva elkezd füstölni... Szerintem át kell szerelnem az egész szálat egy izzófoglalatba (porcelán). Semmi más nem füstölhet. Az izzószálon nincs bevonat, és már a második fajtával kísérletezek, és ugyanez a szál ki van vezetve a porcelán külsejére, ahol egy csokiba csatlakozik. Üdv!
Szerintem hagyd füstölögni 10-20 percig, hagy égjen le ami akar. Aztán jó lesz.
Füstöltettem már 10percig kb, de csak az lett a hatása, hogy folyamatosan erősödött a füst mennyisége. Nem tudom, hogy mennyi zománc van, aminek el kellene égnie, de szerintem egy óra után is füstölne... (vagy leégne a trafó). Veszek egy porcelán izzófoglalatot, nem akarom magam megmérgezni. Üdv!
Hello!
Talán sikerült megtalálnom a megfelelő foglalatot! Bővebben: Link, ehhez hasonló. A lényeg, hogy ami nekem van, azt két részre lehet csavarni. Az egyikbe megy az izzó, a másikat pedig fel lehet a falra rögzíteni. Nekem utóbbi van felhasználva. Ebbe bele van rakva egy fűtőszál, sima hősugárzóból kiszedett, átmérő kb. 8mm, hossz kb. 7-8cm, ami kör alakban van belerakva a porcelánba. A fűtőszál végei vannak kivezetve a procelánon kívülre, és ott pedig a foglaltban található fém rögzítőkkel van rögzítve. Utána egy sima réz vezeték csatlakozik, ami ha meleget kap (a műanyag is, és a réz is (!!!) ), elkezd füstölni, így a szabadon a helye! Egy 25V ~80VA-es trafóról hajtom, dimmerrel. Előtte volt egy másik tekercsem, ami úgy megmelegítette a trafót, hogy hosszabb üzemben biztosan leégett volna, úgyhogy próbálkozással el kell találni a szál hosszát (ellenállását), hogy ne melegedjen a trafó. Majd még próbálok keríteni, vagy készíteni egy porcelán kört, hogy mikor rárakom a fém "teknősre" (széntartó), nehogy rövidzárlat keletkezzen. Egyedül azt lehet érezni, mint amikor a hősugárzóba beleszagol az ember, de szerintem ez is el fog tűnni, nem kaparja az ember torkát, nagyon minimálisan érezhető (füst mellett észre sem vehető). Fél perc után tökéletesen jön a füst, kikapcsolva a szerkezetet még kb. fél percig lehet szívni. Üdv!
sziasztok. én vizipipához szeretnék elektromos szenet csinálni. külföldön van ilyen, de itthon még nem tudtam szerezni. amit olvastam róla hogy 100 celsius fok körül kell lennie a hőmérsékletnek és 12v, 4A-ről megy.
Az a 12 V 4000mA illetve 4A egy motorbicikly aksija ugye?Hat szerintem az bosegesen eleg!
Sziasztok! Egy elég speciális kérdésem lenne.
Vízipipázáshoz szeretnék elektromos "szenet" használni. Eddig még nem lenne baj, lehetne venni egy olyat, mint ami a linken van. Viszont szeretném valahogy megoldani, hogy ne kelljen hálózati áramforrástól függnie a használhatóságának. Megoldható valahogy, hogy elem és fűtőszál segítségével tartósan 200 °C körüli hőmérsékletet előállítsak egy kb. 15 cm2 nagyságú felületen? A szigetelés, a biztonság nem gond. Ha lenne rá módszer, akkor igényesen csinálnám, nem gányolnék. Magára a "kis áramból nagy hő" problémára keresek megoldást. Van valami ötletetek?
Szia!
Idézet: „Magára a "kis áramból nagy hő" problémára keresek megoldást.” Ilyen nincs. A linkelt oldalon ott van a fűtőteljesítmény:12V*4A=48W. Neked is kb. ekkora kell. Ki tudod számolni, hogy egy akku az Ah kapacitása alapján meddig tudja üzemeltetni. Pl. egy 12V 8Ah akku kb. 2 óráig működteti a fűtőszálat, persze, ha bírja tartósan az ekkora áramot. Egy AA-s méretű jobb akku kapacitása 2Ah körül van, ebből kell 10db 12V-hoz, de így max. félórát, vagy annyit sem fog bírni. A fűtéshez nagy akku kell.
Hello
Én is egy ideje gondolkodom a dolgon. Én úgy képzeltem el hogy hálózatról működjön a dolog. Egy feszültségszabályzóval lehetne állítani a fűtőszál hőmérsékletet. Hála istennek a szomszádjaim kerámiával foglalkoznak, így van esélyem egy erre tervezett kerámiába beletenni az izzószálat. A feszültségszabájzó nemprobléma. Ha jól tudom akkor mindegy az izzószálnak hogy váltó agy egyenáram megy át rajta. A következő huzalra gondoltam: huzal Ha valami gond van az elméletemmel légyszi jelezzétek.
Szia!
Én már próbáltam. Vigyázni kell, hogy a kerámián van-e valamilyen anyag, mert az általában párolog. És érdekességként elmondom, hogy szerintem a fűtőszál is párolog valamennyire, főleg, ha izzik, ez beleérződik az ízbe. Én kipróbáltam több fajtát, minden féle teljesítményen, de az összes marós volt. Próbáltam kókuszszenet ezen a szerkezeten begyújtani, tökéletesen átizzott, viszont marós lett... Gázlángon begyújtva kiég belőle valami anyag, ami miatt kapar a füst. Ugyanezt a kaparást tapasztaltam akkor is, ha izzó fán átizzott a kókuszén, tehát nem lángolt, hanem a hő hevítette fel.Ezek érdekes dolgok, ki kell tapasztalni, hogy kinek mi jön be. Hát nekem a kókuszén és a gázlángos gyújtás... 50perc füst, marás nélkül, sok ízzel. 1700Ft volt 120db.
Én is gondolkodom a párolgásson. Valami olyan szerkezet kéne ami egy olyan testet melegítene fel aminek nemkáros a párolgása és nem is rontja az ízt.
Minálunk képzeld 600Ft ért lehet kapni a kilós kókusz szenet. 2 szénnel 1,5 óráig megy a pipa és én is gáztűzhellyel csinálom. Nézdcsak van egy jópofa linkem is: Friday Pipe Night
Talán a porcelán lenne az, minden mázolás és egyéb nélkül. De hogyan melegítenéd fel annyira, hogy olyan meleg levegőt tudj róla leszívni, mint egy szénről? És hogy szívnál le róla úgy levegőt, hogy a fűtőszálról ne jusson semmi a pipába? Én sokat gondolkoztam, próbálkoztam, és egyszerűen meguntam... Így meg van a hangulat, széngyújtás, addig a pipát elmossuk, betöltjük, mire ez kész, a szenet már lehet is hozni. Egyébként ami én készítettem elektromos szenet, az kb. 60-70w-ot fogyasztott (állítható volt a teljesítmény), és egy fejjel lefelé fordított dohánytartóba szereltem bele. Minden csatlakozó a porcelánon kívül volt, a levegő útja ez volt: porcelán legszűkebb nyílása, amivel a pipára rakod, aztán spirálisan feltekert izzószál, majd a dohány (előtte esetleg alufólia), és a dohány tartó porcelán. Mindig marós volt... Nem ér annyit az ember tüdeje, hogy ilyenekkel próbálkozzon, ha már a vízipipa is eléggé káros... A dohánynak van íze 1.5óra után is? Vagy cseréled a szén alatt? Ez a másik, amit sokat próbálgattam... Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen márkájú dohányt veszel, eper és eper között ég és föld a különbség...
Idézet: „A dohánynak van íze 1.5óra után is?” Attól függ, milyen dohánnyal próbálkozol. Az Al-fakher, Mizo és Serbetli dohányok bizonyosan bírják ennyi ideig. Igaz, ez az árukon is látszik, ezek ugyanis mind prémium kategóriás dohányok. Az, hogy karcos, ,,kaparós" a füst, sok mindentől lehet, de kétlem, hogy a fűtőszál párolgásától lenne. Sokkal inkább attól, hogy a szálnak kicsi a hőkapacitása, ráadásul szívás hatására pont hogy visszahűl (a szénnel ellentétben), és így kellő mennyiségű füst és íz eléréséhez nagyon fel kell melegednie ('üresjáratban' 100-150 fokkal melegebbnek kell lennie, mint az izzó szén). Ez még ugye nem probléma, de így két slukk között rettenetesen melegíti a dohányt, ami ettől hamar megég, és kaparni fog. Idézet: „Próbáltam kókuszszenet ezen a szerkezeten begyújtani, tökéletesen átizzott, viszont marós lett...” Én már próbáltam ellenálláshuzallal szenet gyújtani, és semmiféle ízminőségromlást nem tapasztaltam. Pedig bő két és fél év után elhiheted, elég magasan van a léc.
Valami körülmény biztosan más volt. Lehet, hogy az én fűtőszálam volt a hibás. Nekem csak annyi tűnt fel, hogy gyújtottam egy szenet izzó fűtőszálon, marós volt a pipa, teljesen újratömtem a pipát, semmi sem változott, csak a szenet tűzön gyújtottam, utána nem mart. Ebből levontam a következtetéseket...
Mindenesetre én jövőhéten elkezdek kísérletezni. Majd mondom, hogy hogyan haladok, és mire jutottam.
A jó dohány az képes 1,5 óra múlva is jó ízt adni, de persze kérdés, hogy hány fős pipánál mert míg 2 személyesnél 2 órás rekord is volt a 4 személyes 1 órát alig haladja meg, persze ha szívják rendesen az emberek.
Sziasztok vizipipához szeretnék elektromos szenet építeni, lehet venni is de szerintem nem ér meg 8500 forintot mikor csak 1 tápból 1 kerámiából áll amire fűtőszál van csavarva.Maga az elképzelés hogy építsek magamnak az megvan de nem is tudom hogyan kezdhetnék hozzá valami ilyesmit szeretnék kihozni a dologból Elektromos Vizipipa szén valaki tudna adni tippeket?
Szia
Szerintem a linkelt fórumban nem is írhatták le volna tökéletesebben: Idézet: „Kerámiába tekertem hajszárító ellenállást,profi álitható tápegységgel adtam áramot míg szép pirosan izzott (véletlenül 24 volt 2.25 ampernél volt jó ).” Kerámiát pl. lehet bontani elektromos (mert ugye biztos láttatok szórakozó helyeken, vagy egyéb helyiségekben gázüzeműt) hőlégfúvóból, és akkor ott a cekász is(fűtőszál, ami izzik) A feszültséget, áramot, pedig kísérletezéssel lehet beállítani,(erre alkalmas a fórumban is említett szabályozható tápegység, és természetesen olyan, ami bírja az áramot, feszültséget) és a cekász hosszával, vastagságával. Üdv.Tomi
Üdv!
Egy vízipipának a világításával kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket! Azt szeretném elérni, hogy a led fény élénken világítson ha erősen szívják a pipát, ha gyengén akkor pedig halványan. Ezt hogy tudnám megcsinálni? (az üvegtartályban vákuum keletkezik) http://www.vizipipafan.com/images/stories/vizipipa-kepek/vizipipa_r...ei.jpg Ez a működési elve a vízipipának, és a tartályban lévő füstöt szeretném megvilágítani. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget, és elnézést ha már van ehhez hasonló téma. O.S.
Ha jön a füst, akkor mozgásban van a víz, ha nem szívja senki, akkor nyugalomban. Ezt lehetne kihasználni. Egy golyó, és körülötte sok érintkező, ez kis méretben. Ha lökdösik a buborékok, akkor sok jelet ad le, ha nyugalmi állapotban van, akkor nem ad le jelet, vagy csak egyet.
A világításra azt mondanám, hogy kivezérlés-jelző, mint a hangtechnikában. A ledeket nem kell egymás mellé sorban tenni, körkörösen is el lehetne rendezni.
A nyomás változásból kéne valahogy jelet előállítani. (Nyomásszenzor?) Esetleg a szívócsőben az áramló levegő teker valamit, feszültséget előállítva. Ez közelebb is lenne ahhoz, hogy mikor szívják erősebben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |