Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   11 / 28
(#) SzT3 válasza proba hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
értem tehát akkor tényleg csak egy, de olyan gyorsan gondolom hogy folyamatos képnek tünik. .
32 pines. . áááj ez nem jo ami nekem van kártyám az max a 28 pineseket tudja fogadni. de gondolom akkor azzal necces lehet. bár mondjuk az említett mátrix csak irányadó nekem, /valahonnan legyen másolni/
mert én egy 8*10 mátrixot csinálok,
gondolom azért számít valamit hogy nem 256 led lessz benne csak 80.
NA ez lessz a másik a program irás. . huuhúú mire én azt megértem
Igaz probáltam már egy évvel ezelött is megtanulni de valahogy nem értettem meg..
esetleg nincs ehez valami grafikus programozo ( progam iró? )
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Ha a kimenetre egy bcd dekóder ic-t teszel (4028), akkor a 8x10-es mátrixot 8 + 4 lábbal tudod vezérelni marad egy csomó láb más funkcióra. A bcd dekóder kapcsolja az oszlopokat, a pic 8 kimenete pedig azt, hogy az oszlopban melyik ledek égjenek (sorok).
(#) proba válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
No jó nem akarlak elkeseríteni de szinte a legkisebb picbe is belefér ez a kijelző kezelés.A programozása egyszerű.Ha ki tudsz gyújtani a porton mondjuk 3 ledet akkor már sínen vagy a siker felé.
1 Fogsz egy byte-ot beleírsz 01 értéket.(Ha csak 8 oszlopot akarsz)
2. Kiírod a sorhoz tartozó információkat a megfelelő portra.
3.Az 1,6 pontban említett byte-ot kiírod az oszlopokat vezérlő portra (ekkor az oszlop ledjei világítanak)
4. Vársz egy kicsit (maximum 20ms/oszlopszám ideig)
5. Az oszlopokat vezérlő portot törlöd (ekkor a ledek kialszanak,de mivel ez sűrűn történik nem veszed észre a szüneteket )
6. Az első pontban említett byte-ot elforgatod eggyel
7. ugrás a 2. pontra
(#) _JANI_ válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Bocs hogy csak így bele "Vaú". De ha csak LED-ek ( sok LED ) villogtatása a cél, akkor vagy címezhető ( SPI - I2C ) portot vagy közbelső tárolót kellene alkalmazni a "LED"-mátrix után. Az SPI - I2C -port esetén a port fizikai jellemzői adják a MAX sebességét és vagy kapcsolható elemek (LED-ek) számát. Az átmeneti vagy közbelsős tárolónál az alkalmazott tároló írási sebessége a döntő...
- Soros-párhuzamos regiszterként akár 74HC959 -öst is lehetne alkalmazni, de akkor az egyes regiszterek kiválasztásáról (címzéséről) külön gondoskodni kell, vagy a kiküldött adathosszt kell a tároló hosszához igazítani. ( Lásd PL: schematic.pdf . A te esetedben önálló egységenként értendők a 7-szegmentes LED-kijelző szegmensei. )
- Profibb megoldást nyújt az eleve I2C-buszra fejlesztett eszközök alkalmazása. PL: MCP23016 ( Az adatlapból sok mindent meg lehet tudni... ) Egy I2C-portra 8db ( "különböző" ) eszköz címezhető s egy port áll egy adatvonalból ( SDA ) és egy órajel vonalból ( SCL ) ( azaz két PIC kimenet! 8*16=128 LED két lábon vezérelve!). Nem kevés lábat lehet megtakarítani ha egy közös (SCL) órajelkimenet van és csak a soros (SDA) kimenetek vannak egy egy csoporthoz rendelve. Ezzel az elvvel akár egy kis lábszámú PIC-el is tetemes LED hajtható meg. ( Főleg ha nem intenzív a LED-ek kezelése. ) Sajnos a port(-ok) kezelésére a szoftvert meg kell írni...
- Közbelső tároló alkalmazása "kicsit" alkatrész telető, de a tárolók kimenetéről villogásmentes jel vehető le. Az elv lényege, hogy a kigyújtott LED-mátrix (logikai) elemeit egy átmeneti tárolóban eltároljuk és egy átíró jellel egy kimeneti tárolóban mentjük el. Sajnos minden elemnek (szegmensnek) külön tároló cella kell! De ezzel egy lap tartalma egyszerre jeleníthető meg és nem időosztásos SOR-szegmensekként. Mivel minden LED-kimenet egy egy független kimenet ezért ezzel az elvvel az egyéni LED-csoportok kezelése is könnyen megoldható... ( Soros - párhuzamos - vegyes kapcsolás LED-ekkel, a vezérléstől ( a vezérlési elvtől ) teljesen függetlenül. (AZAZ Nem köt a LED-mátrix korlátja! ))
Bocs kicsit hosszúra sikerült! De remélem sikerült pár jó ötletet adni a készülő kapcsoláshoz.
Az esetleges pontatlanságért bocs! Az vezérlési elvek megmutatása volt a célom.

schematic.pdf
    
(#) sooty válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Üdv ! Mivel még nem tudjuk, mit akar építeni SzT3 így nehéz az optimális megoldást megmondani. Annyit tudunk, hogy 80 led és hogy egymástól függetlenül villog egy program szerint. Egy ledmátrixot már lehet, hogy nem célszerű pl. fényfűzérré alakítani, mert nagyon sok lesz a madzag. Ha egy földgömb vagy éggömb vagy led kocka szimulációja esetleg egy villogó felirat elemei, akkor lehet hogy a mártix is jó.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
( Az átmeneti tárolós megoldás előnye még az is hogy a legrövidebb idő alatt kiküldhetők "KÉP" egy lapjának adatai és a maradék idejében a proc mással tud foglalkozni. Azaz. A uC nem lesz a kijelző rabszolgája. )
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Igen! Talán ha többet tudnánk a készülődő projektről...
(#) sooty válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Persze, lehet hogy egy eprom és egy pár shift regiszer is megtenné pl. egy futófény effekthez, vagy kiderülhet, hogy van olyan logika a kapcsolásban, hogy nem is kell minden ledet külön vezérelni, lásd pl. Word clock, óra szavakból, ahol a 10x10-es mártix-ot elviszi a pic16f628 és 4028-as páros és még így is "túl van bonyolítva".
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Igen az a kapcsolás ismerős. De most nincs időm megkeresni... :help:
(#) sooty válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Nekem is, mert én követtem el... Itten van az eredménye.
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Köszönöm.
(#) SzT3 válasza sooty hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
A projekt tulajdon képpen abból áll hogy egy 150*30 centiméteres területen helyezném el a 80 ledet 8as csoportokba valamelyiket kör alakba valamelyiket sorba vagy nyíl formába.
Olvasgattam JANI ötletét valóban nagyon pofás de én örülök ha egyáltalán ezt meg tudom szülni illetve ennek a programozását meg fogom tanulni.
a ledeknek olyat kell tudni hogy pl a körbe elrakott ledeken a fény fusson körbe de azt is tudnia kell hogy a kör egyszerre villogjon a nyilaknál ugyan úgy pl tudjon olyat hogy futó nyíl. de tudjon olyat is hogy az egész nyil villogjon.
ezért gondoltam arra hogy simán led mátrix és a mátrix ledjeit nem a megszokott rácsháló pontjain helyezem el hanem oda ahova nekem kell. csak a programozás miatt meg kell jegyeznem (fel kell címkéznem melyik led melyik )
HA ez így zavaros a magyarázat akkor pár órán belül tudok feltenni animációt hogy mire is gondoltam.
Amúgy alakul a rajzom is / tudom másnak ez pár óra én meg szenvedek vele lassan 1 hete/ délután ha lehetséges ellenőrzés céljából azt is tölteném fel, illetve a fejlesztő jellegű kritikákér
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Aha, ez javítja a helyzetet, legalább nem lesz akkora vezetékdzsungel belőle. A mártix aránylag egyszerűen kialakítható. A csoportok 8 ledjét kell a pic-ből induló adatvonalakra tenni és a 4028-al pedig a csoportok közös pontját kapcsolgatni. Ez aránylag egyszerűen vezetékelhető még ebben a méretben (pl egy biztonságtechnikai 8 eres, vagy utp vezeték végig megy a szimbólumokon (kör, nyil) a közös pontokat pedig vagy egyenként vagy szintén ilyen vezetékkel kötöd be, így látszólag kevés vezetékkel megoldható a vezérlés) (A példán nem jelöltem a meghajtó tranzisztorokat és az előtétellenállásokat !!!)

nyil.GIF
    
(#) _JANI_ válasza sooty hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Na igen... Én egy olyan kapcsolásban (LED mátrixos kijelző-ben) gondolkoztam ahol a mátrix elemeinek kigyújtásával lehet feliratot és ábrát stb megjeleníteni. Lásd pl: ezt a videót. Ha csak fix piktogramok kigyújtása a cél, az kicsit egyszerűsíti a kapcsolást de bonyolítja a programozást ha mátrixba szervezed a LED-eket. Piktogramoknál a soros léptető regiszteres elv lenne az egyszerűbb, mivel nem cél a "kijelző" információ tartalmának változtatása hanem csak a kiemelése fontos... Természetesen lehet kombinálni a kettőt. ( Piktogramok és szöveges - grafikus megjelenítés. )
(#) SzT3 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Én valahogy így gondoltam a ledek kötését mint ahogy az a 8x10 képen látható, és a valóságba pedig igy fognak elhelyezkedni ahogy a helyes nevű képen látható.
az ic meg az 5v fesz stabil még nincs kirajzolva de dolgozok rajta.
nemsokára feltötltöm hogy mit is kellene csinálni a ledeknek.
(#) proba válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Alkatrészboltod van? Az ellenállások tizedét elhagyhattad volna ,soronként elég egy.
(#) SzT3 válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
soronként elég egy?
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
jahh persze mert a mátrix tulajdonsága miatt egyszerre úgyis csak egy led fog világítani még akkor is ha a amogy egy sorba mondjuk 2 égne csak felváltva villognak de naon gyorsan igy adja ki azt hogy mintha 2 led világitana.
Ohh akkor 80 ellenállás helyett csak 8kell
(#) SzT3 válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Hasonló villogásokat és forgásokat kell majd csinália a ledeknek.
Még van 3 vagy 4 féle de azt most nem rajzoltam le.
Namost, hogy egy program ne legyen baromi hosszu / mert van villogási fajták lehet hogy akár 5-8 percig is mennek addig amíg egy másikra át nem léptetek gombal)
És mivel 8 ledből ál egy egység és van olyan hogy körbeforgást imitál. ezért érdemes 8 vagy annak valahány töbszörösének a hosszuságár irni egy programot és akkor azt lehet ismételtetni hogy amikor a program végéhez ér akkor kezdje előről, mint pl a gifeknél is amit feltöltöttem 8 illetve 16 képkockábol álnak és utánna a végtelenbe ismétlődnek.

Tehát hogy ne keljen 600 700 soros villogásokat beirni éredemes mindent mondjuk 40 (egység ) hosszúságura irni. és akkor bármikor be tudom hivni mondjuk a köralaku ledek forgása mellé a két első ledsor villogását vagy futását?

Jó irányba gondolkodok a programozással kapcsolatba?
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 / 1
 
A leprogramozását megkönnyíti, hogy ezek tulajdonképpen ugyanolyan ütemek (pl. a 3-3 kör forgása), csak fázisukban el vannak tolva. Multiplexelése könnyű, mert egy alakzat egy byte-on ábrázolható. Ha az alap animációkat megcsinálod egyszerű roll utasításokkal, akkor már csak azt kell, hogy a megfelelő időben kerüljön egy-egy ütem a csoportokra, magyarul megfelelő sorrendben kell a szubrutinokat meghívni. Mivel ez a villogás igen csak lassú a pic sebességéhez képest, az órajelet jócskán le kell osztani, hogy ilyen ütemet kapjál. Persze megszakításban a gombok állapotát kell olvasgatni, és multiplexelni a 10 csoportot. Legegyszerűbben úgy boldogulhatsz, ha írsz egy olyan rutint, amelyik egy változó értéke alapján az animáció egy fázisát jeleníti meg. Ezt meghívod 10-szer a csoportoknak megfelelően, közben lépteted előre a csoportokat kijelölő változót. Aztán lépteted eggyel előre az animációs lépés számlálóját. (Én még mindíg inkább kisebb pic-el és egy bcd decimális számlálóval csinálnám.) Ilyen elvel működik a nixis órámban a dátumkijelzést megelőző animáció. Bővebben: Link
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
A kártya felépítését működését már értem úgyhogy teszem is fel az apróhirdetések közé elkészítésre. (sajnos se szerszámom se alkatrészem itthon)
Már csak a programozást kellene megértenem,
azon gondolkoztam hogy ha minden "animációt" amit futtatni szeretnék azt 16 /képkocává alakítom/ tehát egy animáció 16 egységből álna egy egység ideje 50 milisecundum.
Pl a kör alakba elhelyezett ledeknek ilyet kellene mutatni.
De lehet hogy rossz irányba kezdek gondolkodni.

Az alsó led sor semmi mást nem csinál mint balra fut jobbra fut illetve középről két irányba szét fut.

A felső két ledsor pedig jobbra balra fut illetve felváltva villog vagy pedig egyszerre villog.

Elképzelésem szerint ezeket 3 gombal váltogatnám.
Az elsö gomb csak a kör alakban elhelyezett ledekre szolna és minden egyes alkalommal amikor megnyomom akkor tovább lép egy másik villogásra.
A második gomb az az alsó ledsort ugyan igy a 3. pedig a felső kettőnek a villogását válltoztatná.
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Már csak azt nem tudom az áramkörrel kapcsolatba hogy milyen 28 pines PIC-et válasszak.
(#) sooty válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Üdv! Amíg ezeket lerajzolgattad így fázisonként, akár be is programozhattad volna az egészet, hiszen az animáció 1 byte-ja megadná egy 8-as csoport mintázatát, 10 byte az animáció egy fázisát, 16x10 byte pedig magát az első "témát". Tehát csak a gif-ek visszakódolásával előállna az a byte-sorrend, amit a pic kimenetére kell küldeni, miközben a másik 10 láb közül az aktív 1 bitet (amelyik csoportra küldöd az információt) eggyel előre lépteted. A ledek szimbóluma helyere beírhatod azok helyiértékét, összeadhatod és fázisonként leolvashatod és magát a kódolt sort. Ezek egyszerű adatsorokként tárolhatók a pic programjában és a hasonló mintázatok többször felhasználatók.

elsofuto.gif
    
(#) proba válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
A léptetési időt meg 15ms vagy ennek többszöröse lehetne (ennyi időnként kell minimum a képet frissíteni minden oszlopban) .Ha egy teljes frissítési ciklus lezajlott növelsz egy számlálót.Ezzel a számlálóval lehet szinkronizálni minden műveletet.(Pl ha a 1 bitje egyre vált (kb 60ms) a ledek egyel arrébb fordulnak,ha túlcsordult kb 4s akkor kijelzést változtatsz...)
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Noss az áramköröm eddig így néz ki.
2 dolog amit nem tudok az egyik hogy milyen tarnzisztorokat válasszak a könyvtárből / már csak azért is hogy stimmeljen majd a furat az alkatrészhez?
Válasszam én is a BC517-est és a BD682-est?
Illetve hogy milyen PIC legyen benne?
Van javaslatotok?
Ja és persze a feszstabilizátor köré. . .
(#) SzT3 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Az érzékeltetés sikeres volt és ugy ahogy sikerült is felfognom, csak ami a gondom hogy igen hiányosak az elektronikai ismereteim, ezért féltem ilyenekbe bonyolódni örülök ha majd ezt is megértem (bár már értem ) és megtanulom hogy hogyan is kell.
Azért gondoltam erre a logikailag felépített kapcsolásra mert ezzel talán jobban meg fogom tudni tanulni a programozást.
Mert itt tudom hogy ha annak a 2 pinnek adok jelet akkor világítani fog. Bár nem garantált hogy igyis bele fog menni a fejembe.
Lessz /lenne/ amúgy ennek az áramkörnek egy egyszerübb változata ahol nem mátrixba hanem simán 1pin 1 led változatba lesznek. szintén azért hogy talán a programozás gördülékenyebben menjen!
(#) _JANI_ válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 14, 2010 / 1
 
Szia! A stabilizátor bemenetére legalább 1000µF-ot a kimenetre 10-100µF-ot építs be. Köss a STAB.IC BE-GND, GND-KI lábaihoz a lehető legközelebb és a PIC tápfeszültség lábaihoz is egy egy 100nF kondenzátort. A tápfeszültség és a GND vezetékét a lehető legvastagabbra készítsd el.
Bár a minta áramkörben sem lett a PIC és a tranzisztorok közé bázisellenállás beépítve de mindenképp ajánlott. Ha másért nem is, legalább a PIC védelmére.
A kiválasztott alkatrészek, BC517 és a BD682-est a EAGLE tervező tartalmazza, ezért érdemes mindjárt azzal a típussal elkészíteni az elvi rajzot. Úgy később nem kell a beültetéskor a kivezetéseket keresgélni.
Szerintem a PIC 18F-esek közöl kellene egyet választani... ( Hardveres soros vagy USB-st... )
A SOR és OSZOP-meghajtást is át kellene gondolni. Azaz, ha lehet akkor egy porton keresztül kellene a megjelenítendő adatokat mozgatni. Így egy port utasítással a megjelenítendő tartalom kiküldhető. A szegmens "címzést" meg úgy is bitenként kell elvégezni, így azoknál nem gond ha más más portokon keresztül lesz vezérelve. Persze ez csak egy ötlet... Lásd F. mellék...
Elég csak egy felhúzó ellenállás. De ha a PIC egy ellenállással el van választva a nyomógombtól az nem baj. Mert ha véletlen a PORT kimenetként lesz konfigurálva és a nyomógomb meg van nyomva akkor az a PORT kimenet tönkremegy! Igy viszont a soros ellenállás a kimeneti áramot korlátozni fogja...
(#) _JANI_ válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
A hardverban tudok segíteni. Remélem a program kifejlesztésében is lesz majd segítség.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Valóban! Azt nem ellenőriztem de már nem tudom javítani. Itt a javított rajz...
(#) SzT3 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Köszönöm.
Most jutottam géphez megint, már nézem is az írást. Illetve a javaslatot.
Következő: »»   11 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem