Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Azóta már van felhúzó ellenállat a reset-en(vezérlő panelen), de nem hozott megoldást. De elméletileg ha én egy AVR kimenetre kötöm, akkor az miért nem jó ? Hiszen egy kimenet többet tud, mint egy felhúzóellenállás, nem ? Rájöttem, nem jelöltem, hogy a C port 7es bitje a resetem a bővítőicknek, az AVR vezérli a resetjüket!
Szia! Berajzoltam. Igazából mindegy, hogy melyik szélsőt, az a lényeg, hogy egyik szélső lábat összekötöd a középsővel, ez megy az IC 2-es vagy 7-es lábára, a másik a másikra. Kösd úgy, ahogy neked kényelmesebb, mert itt a potméter "csak" egy mezei változtatható ellenállás szerepét tölti be.
Üdv
Ha valakit szépen megkérek tudna csinálni nekem egy beültetési rajzot erről mert nem akar sikerülni.Köszönöm előre is
![]()
Hello!
Ez pontosan így van, mert nem a vezetékben folyó áram, hanem a vezetéket körülvevő villamos tér a lényeg. És egy kis olvasnivaló, ha már így bele lendültél.. üdv! proli007
"Hiszen egy kimenet többet tud, mint egy felhúzóellenállás, nem ?" Ez nem igaz, mert az egy 47k-s ellenállás, ami sok esetben nem elég! A C port 7-es bitje egyértelműen látszik a kapcsolásból! A Reset hogyan van megoldva a programban, ha x ideig nem jön válasz a slave-től, akkor reseteled az összes eszközt a buszon? De ezzel már szerintem áttérünk egy másik topictémába!
Miért van az,hogy ennél a kapcsolásnál a két led csak akkor hajlandó villogni ha a 9v os elemet a kezemben(fém házas az elem) tartom???
Hol folytathatjuk ?
![]() A reset még csak úgy van megoldva, hogy bekapcsoláskor alapállapotba hozza biztos ami biztos alapon az ICket. Nincs más funkciója jelenleg. Kiborg
Arra tippelnék hogy egy lábat nem kötöttél be és "lebeg".
Hello hát,hogy lebeg azt nemtudom de egyszerüen nem müködik szánjon már meg valaki egy bekötési rajzal pls.
![]()
Lehet, hogy én vagyok túl kezdő a dologhoz, de amit említettél bekötési rajz néven, nos az IC lábkiosztására gondoltál? Mert a bekötési rajzot Te mellékelted (Vagyis a kapcsolási rajzot). Előző hozzászólásodban pedig beültetési rajzot írtál. Valójában neked nem nyák-rajz kell?
Üdv
Hello!
Tényleg mit is szeretnél? Lehet ezt? (De csak hogy jó napod legyen..) üdv! proli007
Szia!
Köszi az olvasnivalót, nekem ez egyelőre kicsit magas, de a lényegét értem, legalábbis, ami az én problémát okozza. Jó lett volna kiszámolni bizonyításképpen, de az már tényleg sok nekem. A lényeg, hogy ma szétbontottuk az egészet és az derült ki, hogy kettős probléma van, bár mindkettő ugyanerre vezethető vissza. Egyrészről a két váltókapcsoló közötti vezetéken alakult ki a kapacitív csatolás, ami elég sok volt (erősen égtek a lámpák). A másik meg a lámpaszár és a nullák által összeszedett vélhetőleg ugyancsak kapacitív csatolás. Az elsőnél azt vettük észre, hogy a spec vezeték árnyékoló hálóját, ha leföldeljük, akkor gyakorlatilag meg is szűnik az első probléma. A másikkal viszont sok mindent nem tudunk kezdeni. (A villanyszerelő topikban leírtaktól eltekintve.) Nem hozzáértőként furcsa, hogy a második esetben a vezetékek korántsem mennek olyan párhuzamosan és olyan közel, mint az első esetben, és mégis létrejön ez a csatolás. Bár nagyon minimális az elsőhöz képest. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat. Tanultam valami érdekeset. üdv, rc
Hali!
Nézegettem a Mega16 Adatlapját, 40mA tud pin-enként. Mind a földhöz, mind a táphoz képest. A 47k-s ellánállás értéket honnan vetted ? Kiborg
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Mivel nagyon alap szinten vagyok a elektronikában.Én amatőr csillagászattal foglalkozom. A csillagászati távcsővemet egy állvány tartja. Ezt az állványt két darab 6V-os léptetőmotor mozgatja. Ehhez a motorokhoz tartozik egy kézi vezérlő. Ez a távcső. Bővebben: Link Ez a kézi vezérlő. Bővebben: Link A probléma a következő. Ehhez gyárilag egy 6db-os góliát elem tartót adnak ami ugye 9v. De ez sajnos nincs meg. Meg elvileg nagyon keveset bír. Ezért én egy 12V 15Ahó motor akksiról hajtom meg. A bemeneti tápnál van egy L7806C-V IC amire közvetlenül csatlakozik a 12v-os táp és onnan megy tovább a panelre. Bővebben: Link Na ez a IC Nagyon melegszik ha működnek a motorok. Egy perc alatt tűz forró lesz, pedig rá van csavarozva egy 2X6 cm-es aluminium lapra ami a panell alján végig fut. Egy olyan tanácsot kaptam , hogy forraszak be az IC lábaira egy 300nf és egy 100nf porcelán kondit hátha az segít a gerjedés ellen. Ezt meg is tettem , valamit javult a helyzett de még igy is elégé meleg az IC. Bővebben: Link Az lenne a kérdésem hogy ez igy jó vagy van e valami más módja annak, hogy ne melegedjen a kézi vezérlő. u.i. Azért használom akkuról mert a régi gazdája is arról használta, (sőt autó akkuról). Nála is melegedett de őt nem zavarta. Előre is köszönettel: Tom1000 Idézet: „ez igy jó vagy van e valami más módja annak, hogy ne melegedjen a kézi vezérlő” Kevés neki az a hűtés, azért melegszik. Idézet: „L7806C-V” Ez ugye csak elírás? vagy tényleg 6V-os stabIC-vel akarsz 9V-ot csinálni?
Szia!
Először is miért nem 7809 IC-t használsz? Egy az, hogy eredetileg is az elemek ekkora feszültséget állítottak elő, másodszor pedig így nem kell további 3V feszültségeséshez járuló teljesítményt elfűtened. Ha a góliát elemek is keveset bírták akkor ott van áramfelvétele is a gépezetnek. Mérj áramot. Ha 1.5A közelében jársz nem árt az IC-t egy nagyobb áramot is elviselő társára cserélni. Hanem ott vannak az LM25xx kapcsolóüzemű DC-DC konverterek is. Így az akkumlátor is tovább bírná. De nem ártana a borda méretét is növelni mivel szerintem ez nagyon kicsi.
Szerintem nem. A stab ic-nek kb 2-3V-al magasabb feszültség kell a bemeneten, hogy működjenek. Viszont az számomra is homályos, hogy miért kell egy telepes cuccba stab IC? Nem elég sima a DC?
Vagy a készítő azt akarta kiküszöbölni, hogy az elemek merülése ne legyen hatással a motorok feszültségére? Érdekes mindenesetre. A kérdező melegedési problémájára pedig azt mondanám, hogy fejelje meg a stab ic-t egy PNP tranzisztorral. Ha rákeres az L78xx széria adatlapjára, abban benne kell lennie, hogy hogy építse meg. 3 alkatrész pluszban, melegedés kilőve. Persze csak ha van elég hely ebben a csoda szerkezetben. Remélem tudtam segíteni. Üdv
![]() Viszont megtaláltam a 78xx doksiját, megpróbálom ide feltölteni, ebben a 34. oldalon van az, ami a kérdezőnknek kell. (High current voltage regulator néven) Üdv
Sziasztok!
Nem én raktam bele a L7806c-v-ét ez így volt gyárilag benne. Én csak ráforrasztottam a két kondit. Gondolom azért tervezték igy mert eredetileg 6db góliát elemről kapta a betápot. És 9v-ból kellet neki 6v-ot csinálni. Lehet , hogy azért melegszik mert most 12-13V-ból kell 6V-ot csinálni? Én úgy tudom, hogy ez az IC 2-35V között terhelhető. A 7809-es jobban bírná a terhelést? Azért maradnék az akksis betápnál ( a régi gazdája is azért cserélte le) mert az elemek 3-4 óra alatt kimerülnek.
Amikor elkezdtem foglalkozni az ATMEL-el, akkor olvasgattam, az adatlapokat, onnan rémlett, de az még ATMEGA163 volt!
Üdv mindenkinek!
A RIAA topikból irányítottak ide, az volt a kérdésem, érdemes-e átalakítanom a korrektoromat elemes üzeműre. Eddig egy 9V-s régi discman adapterét használtam, de sajna abban sem vagyok biztos, mennyi kell a RIAA-nak. Talán rugalmasan etethető 6-12 V közt. Amúgy Lobosound a cucc. A RIAA topikban javasolták a stabilizált táp használatát. Egy 9 V elemhez képest milyen előnyei lennének ennek? Köszi!
Szia!
Most fogtam fel mit írtál. Persze, hogy az a baj, hogy 12-13V-ról működteted. Szinte kétszer akkora teljesítményt kell eldisszipálnia így az IC-nek. Hűtőborda sem erre a teljesítményre volt méretezve. Szerintem növeld a bordát vagy a fent említett megoldásokból válogass. Ezek szerint 6V-al működik a kapcsolás mint ahogy yohnsee sejtette. Szerintem maradj meg az LM25xx DC-DC konverternél. Az akku is jóval tovább bírná mivel nem fűtenéd potyára a "galaxist" és kisebb hűtöbordával is megelégedne. Ezzel a kapcsolással helyetesítenéd a mostani 7806 stabilizátor részét. Öszzefoglalva vagy növeled a bordát esetleg az alaktrészeket is jobb paraméterüre cseréled vagy kapcsolóüzemet használsz. Mindkettőnek leírtam a tulajdonságait, rajtad áll a döntés, hogy melyik módszert választod.
Sziasztok!
Ok ! Azt hiszem veszek egy dc-dc konvertert és kiszedem a L7806cv-ét és közvetlenül a konvertelből bekötök a kézi vezérlő áramkörébe. erre gondoltam Bővebben: Link
Sziasztok!
Egy olyan áramkörre van szükségem ami a bemenő TTL jel felfutó élére "A" kimenete aktív 100 ms-ig. Valamint a lefutó élére "B" kimenet aktív 100 ms-ig. Én arra gondoltam, hogy két differenciáló tagot alkalmazok és azok tüskéivel indítok két 555-t monostabil módban. De én hajlandó vagyok mindent túlbonyolítani. Van valami más ötletetek, megoldásotok erre?
Hello! CD4538 adatlap 4. ábra üdv! proli007
Hello ezt a rajzot át tudná nekem valaki tükrözni,hogy ki tudjam maratni a panelt.Köszi
Köszi,Hát a mérete mindeggy szabadkézzel próbálom majd a nyákra rárajzolni
A következőket vizsgáld meg a programban:
-ha csak az elején reseteled, akkor rakj egy oszcilloszkópot a reset lábra, és nézd meg, hogy ha hiba van, akkor történik-e reset! -watchdog reset megy-e, ha megy akkor resetelve van-e bizonyos programrészek lefutása után? -Próbáld úgy megcsinálni a programot, hogy 10ms-onként fusson le a program timer 0 owerflow hatására. A programod egyből watchdog resetel induljon! A watchdog resetet persze ennek megfelelően konfiguráld! A programot át tudod küldeni privátba? smiler79@freemail.hu (csak este) vagy itt linkeld be, hátha nálam hozzáértőbb ember is van aki olvas! |
Bejelentkezés
Hirdetés |