Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Hosszú távon igen mert nem tesz jót a csőnek, felmágneseződhet annyira a maszk, hogy már úgy marad, de ez hónapok. Úgyhogy van időd másikat keresni, de cseréld ki. Fery
Szia !
A készülék üzemelni fog, csak nem lesz a képcsőnek lemágnesezése. Ezáltal a képernyőn majd szín eltéréseket nem valós színt, vagy színes foltozódást fogsz látni. Mindenféleképp cseréld ugyanolyan értékűre a PTC-t. Üdv.: moele
Szépen kérlek, ne akarj belőlünk hülyét csinálni, nagyon szívesen segítünk, de a másik topicban, most válaszoltam meg ugyanezt a kérdésedet. Bővebben: Link
Fery
Szia !
Én is most vettem észre - akkor , hogy is van ez ? Mind a két topicban ugyan az a kérdés !? Igazad van , szívesen segítünk, de ez valahogy furcsa. Ilyen esetben a "moderátor " nem tehet semmit ?! Üdv.: moele
Sziasztok,
bocs, valóban két topicban is megkérdeztem ugyanezt, csak nem figyeltem a neveteket. Mindenesetre most már ez teljesen világos. másik kérdés: ha majd kiszedem a panelt a ptk cseréhez akkor majd a képcsőről is le kell húznom a kábeleket. Ebben a típusban (Samsung CK20S20BT) van kisütőelleneállás a sorkimenőbe bépítve? Tehát ki kell sütnöm a képcsövet majd vagy elég lesz kb egy napnyi kikapcsolt állapot is? A tappancs lehúzásakor mire kell ügyelni?
Szia !
A hálózati dugót húzd ki, tehát áramtalanítsd a készüléket, nem árt kisütni a tápszűrő kondenzátort. A többi áramkörökhöz ne nyúlj. Forraszd ki a PTC-t . Lehetőleg ugyanolyan értékűt tegyél a helyére. Csak visszaszerelt és helyére tett panel után (nem árt, ha a hátlapot is felteszed) bekapcsolhatod a készüléket. Minden javítást csak leválasztó trafóval végezz, ha feltétlen bekapcsolt állapotban kell megkeresni a hibákat . :felkialtas: Üdv.: moele
Ok, végülis ahogy néztem engednek annyit a képcső kábelei, hogy ki tudjam húzni annyira a panelt, hogy hozzáférjek a ptk-hoz.
Egyébként kiforrasztás nélkül valami egyszerű módszerreel meglehet valagyogy tudni, hogy tényleg rossz-e? (Nem akarom csak azért felmágnesezni a képcsővet, hogy utána leszedi-e..)
SZia .,igen eggyet értek ami gyanus alkatrészt,azt érdemes kimérni és ki cserélni ,akár primer vagy sekunder oldalon.
Hello a zárlatot még meg nem kapod a tv-be addig nem fog be indulni ,kerezsd meg a zárlatos alkat részeket, és cseréld ki a ptk-át ahogy irták a többiek ,nekem is volt ilyen esetem 1 daewoo tv-vel.
Szia!
A tv most működik és a színek is rendben vannak. (még..) Még nem 100% hogy a ptk tönkre ment benne. (Mint írtam, tegnapelőtt a tv a bekapcsolásakor levágta a lakás kismegszakítóját, a tv belsejében meg kiment a 3.15A-es bizti. ("Hideg" bekapcsolás volt, előtte nem volt készenlétin.) A bizti kicserélése után működik rendesen. Arra gondoltam, hogy a pillanatnyi túláramot a ptk belsejének a "szétszállása" okozta (mert a panelon az alkatrész körül semmi nyom nem látszik) majd pedig most a ptk "szakadás" lett és ezért nem vágja már ki a kicserélt biztosítékot..) De ez majd úgyis csak idővel derül ki, ha majd esetleg szétmennek a színek.. Egyébként megnéztem a típusát, 3 lábú, 070Q 03J5 van ráírva. Hol lehet ilyet vagy helyetesítőjét beszerezni? a neten erről adatlapot nem találtam.
Nincs valakinek egy Philips 25PT4503/58 típusú CRT TV-hez kapcsolási rajza?
-A problémám az, hogy be sem kapcsol. A tápegységben a kapcsoló tranzisztor zárlatos lett. Cseréltem már a primer oldalon a diódákat, a tranzisztort, biztit, az összes kondenzátort. A szekunderen az optocsatolót, a vezérlő IC-t, összes kisebb kondenzátort és a trafó körüli puffereket, fesz. referencia IC-t, 78L05-ös stab.IC-t, szóval mindent, ami elromolhat. Minden dióda és kondi jó. A sorkimenőnél nincs zárlat, a tranzisztor jó. A hibajelenség ugyanaz. A készenléti LED sem világít, felfutási hang nincs, pedig szakadás és zárlat sincs sehol. Az összes ellenállást kimértem és mindent átforrasztottam. A lemágnesezőnél találtam egy triakot, ami gyanús, ezt holnap cserélem. (amikor hozzánk került, mint alkatrész, akkor a lemágnesező volt benne zárlatos, de más baja nem volt. Csere óta eltelt 3 év) Valami ötlet esetleg?
Szia !
Nekem van hozzá rajzom, ha megadod az e-mail címed akkor elküldöm. Itt próbáltam átküldeni, de nem tudom. Üdv.: moele
Az e-mail címem: a felhasználónevem egybeírva és freemail-es. Előre is köszönöm.
Szia !
Elvileg elment a rajz ! Jó munkát ! Remélem, hogy segítettem. Üdv.: moele
Sziasztok!
Van egy ilyen tv-m: ITT IDEAL COLOR 3307 H Az a problémája, hogy magától kikapcsol és utána csak akkor lehet visszakapcsolni ha várok vele néhány percet. Ilyenkor mit lehetne vele csinálni?
Hellosztok
Nekem az lenne a bajom, hogy néha amikor bekapcsolom a TV-t akkor fekete képernyő van (ahol van adás) ahol pedig nincs ott meg rendesen megy... még akkor is ha elöször a feketére kapcsolok utána oda ahol nincs adás és után vissza az adásra és akkor is fekete...... Tuner lehet a hibája?
Szia !
Szerintem valahol forrasztási kráteresedés van. Melegedésre az alkatrész láb megmozdul és kontakt hiba lép fel. A TV paneljét át kell nézni jó megvilágításban esetleg nagyítóval. Lehet, hogy már egy pici olvadási ill.égési nyom is található a kontakthibás forrasztásnál. Újra kell forrasztani a gyanús pontokat. Természetesen a készüléket áramtalanítani kell hibakeresésnél ! Olyan javításnál ahol szükséges a készülék javítása szempontjából áram alá helyezni ott leválasztó trafó használata szükséges. Üdv.: moele :felkialtas:
Szia. Ezt a hibát valószínűleg, a táp prímer oldali elkói okozzák, élen a C 701 pozíziószámú, 10mikró, 350 Voltos elkóval. Ezeket kell cserélni, de nagyon óvatosan, egy izzóval előbb süsd ki a pufferkondit, mert kellemetlen meglepetésben lehet részed. De a forrasztásokat sem ár átnézni, ebben Moele-nak igaza van. Fery
Hasonlítsd össze a rajzon és a panelen az elkók polaritáshelyes bekötését. Biztos, hogy valamelyik elkó, nincs fordítva betéve ? Olyat már láttam amikor rossz volt a szitázás a nyákon. Nagyon nézd át mert a csodákban csökönyösen nem hiszek, ha minden alkatrész jó akkor annak menni kell. Még érdemes kiforrasztani és kivenni a táptrafót, igaz nem sokkal de már találkoztam menetzárlatos táptrafóval. Sajnos egy-két menet zárlatát kimérni nem tudod, de nem indul el tőle. Itt csak csere van, de csak akkor érdemes ha már minden mást ki tudtál zárni. Fery
Ez így kevés, milyen TV, hidegen, vagy melegen csinálja vagy mindig ? Nekem inkább KF problémának tűnik. Fery
Samsung régebbi fekete TV.... amikor ugy szottyan kedve akkor csinálja... van amikor hidegen van amikor melegen (le kapcsolom utána fel és úgy....)
Köszönöm a rajzot.
Meglett a hiba. Annyira triviális, hogy szinte szégyen. A bezárlatosodott FET Gate ellenállása volt a hunyó. Kimérve pontosan 100Ohm-os volt. Ma ismét megmérve szakadt . A rajzból kiderült, hogy 10 Ohm-os kell oda (bár a színkódot is megnézhettem volna alaposabban, de este a 100 Ohm és a 10Ohm közti szorzó fel sem tűnt a félhomályban), így kicseréltem és lőn világosság . Még egyszer köszönöm a rajzot.
Köszi a tippet. Forrasztási hibát nem találtam benne, csak kondit cseréltem. Találtam még 2 púpos kondit a sorkimenő mellett is. Egyenlőre megy a tv gond nélkül.
Nagyon szívesen máskor is, ha elakadtál valamiben csak szólj !
Üdv.: moele
Szia. Örülök, hogy sikerült. A táp összes kis elkóját cserélted, ugye ? Mert valószínűleg a két elkó a szekunder oldalon, attól púposodott fől, hogy a prímer oldali elkók miatt, megfutott a táp. Fery
Szisztok. Megint csak egy tv-vel küszködök. Az istenért sem jövök rá melyik alkatrész csipog a tápágban.
Tehát Tv-t bedugom a konnektorba, aztán főkapcsolót benyomom. Ekkor a tápágból csipogó hang hallatszik. Folyamatos pittyegés. A sorvégtrafónál rámértem a tranzisztorok lábaira, de egyiken sem mértem semmit. A 230V DC -t megkapja (egyenirányítotva van, greatz- híd után mértem, a pufferkondi is fel van töltődve. Szóval ezt a pittyagő hangot egy 8 lábú fenevad (IC) vagy trafó adja ki. A panelt ahogy nézegettem, ez egy komoly tv. köze nincs orionhoz, 3 scart van rajta, rca kimenet ből egy csomó, és kb. képátló 82 centi. Az elejét nem is figyeltem milyen márka, de csak a képcsőre ránéztem és made in Italy. Az alaplap nem kártyás megoldás mint régi orion esetében szokás, hanem jópár helyen smd ílkatrészek tömkelege van. A tápágban is egy többleágazásos trafő van. A trafó 3 lábán mértem 1-2 voltos feszültséget, a többi maradék 6-8 lábon semmit... A csipogást okozhatja az is, hogy kiszáradtak a kondenzátorok a tápágban. A fejem nem mertem jobban bedugni, hogy meghallgassam honnan jön a hang, még élni szeretnék egy picit
Szia!
Jó lenne tudni a típusát, hogy rajzot lehessen találni hozzá.
Szia !
Igaza van kadarist-nek, valami több infó kellene a készülékről. A táptrafó adja ki a csipogó hangot. Valószínű, hogy a szekunder oldalon van egy zárlat és azért nem indul a táp. ( Okozhat hasonló jelenséget a tápkondi kapacitásvesztése is ) Egy tipp.: sorban egyenként a trafó szekunder oldaláról válaszd le a kimeneteket, kivéve a test pontot. Így mérés nélkül is megtudod állapítani, hogy melyik áramkör terhel be. Amelyik megszüntetésénél nem csipog a trafó az az áramkör zárlatos. Természetesen minden leforrasztásnál kapcsold be a készüléket. Így rajz nélkül is könnyen behatárolható a hiba, ha valóban a szekunder kőrben van a zárlat valamelyik áramkörben. Üdv.: moele
Megtaláltam a tv típusát. TEVION MD7078 VTS
Sajnos nem találta hozzá service manual-t, esetleg tudtok nekem a keresésben segíteni. A trafó lábainka egyenkénti kiforrasztására nincs lehetőség. Légyszí segítsetek, én is gondolkodom az egészen... |
Bejelentkezés
Hirdetés |