Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   374 / 1274
(#) Fery válasza baggab hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Hosszú távon igen mert nem tesz jót a csőnek, felmágneseződhet annyira a maszk, hogy már úgy marad, de ez hónapok. Úgyhogy van időd másikat keresni, de cseréld ki. Fery
(#) moele válasza baggab hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Szia !
A készülék üzemelni fog, csak nem lesz a képcsőnek lemágnesezése. Ezáltal a képernyőn majd szín eltéréseket nem valós színt, vagy színes foltozódást fogsz látni. Mindenféleképp cseréld ugyanolyan értékűre a PTC-t.
Üdv.: moele
(#) Fery válasza baggab hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Szépen kérlek, ne akarj belőlünk hülyét csinálni, nagyon szívesen segítünk, de a másik topicban, most válaszoltam meg ugyanezt a kérdésedet. Bővebben: Link
Fery
(#) moele válasza Fery hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Szia !
Én is most vettem észre - akkor , hogy is van ez ? Mind a két topicban ugyan az a kérdés !? Igazad van , szívesen segítünk, de ez valahogy furcsa. Ilyen esetben a "moderátor " nem tehet semmit ?!
(#) baggab válasza Fery hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Sziasztok,

bocs, valóban két topicban is megkérdeztem ugyanezt, csak nem figyeltem a neveteket. Mindenesetre most már ez teljesen világos.
másik kérdés:
ha majd kiszedem a panelt a ptk cseréhez akkor majd a képcsőről is le kell húznom a kábeleket. Ebben a típusban (Samsung CK20S20BT) van kisütőelleneállás a sorkimenőbe bépítve? Tehát ki kell sütnöm a képcsövet majd vagy elég lesz kb egy napnyi kikapcsolt állapot is? A tappancs lehúzásakor mire kell ügyelni?
(#) moele válasza baggab hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Szia !
A hálózati dugót húzd ki, tehát áramtalanítsd a készüléket, nem árt kisütni a tápszűrő kondenzátort. A többi áramkörökhöz ne nyúlj. Forraszd ki a PTC-t . Lehetőleg ugyanolyan értékűt tegyél a helyére. Csak visszaszerelt és helyére tett panel után (nem árt, ha a hátlapot is felteszed) bekapcsolhatod a készüléket. Minden javítást csak leválasztó trafóval végezz, ha feltétlen bekapcsolt állapotban kell megkeresni a hibákat .
:felkialtas:
(#) baggab válasza moele hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Ok, végülis ahogy néztem engednek annyit a képcső kábelei, hogy ki tudjam húzni annyira a panelt, hogy hozzáférjek a ptk-hoz.

Egyébként kiforrasztás nélkül valami egyszerű módszerreel meglehet valagyogy tudni, hogy tényleg rossz-e? (Nem akarom csak azért felmágnesezni a képcsővet, hogy utána leszedi-e..)
(#) bihari laci válasza Fery hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

SZia .,igen eggyet értek ami gyanus alkatrészt,azt érdemes kimérni és ki cserélni ,akár primer vagy sekunder oldalon.
(#) bihari laci válasza baggab hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Hello a zárlatot még meg nem kapod a tv-be addig nem fog be indulni ,kerezsd meg a zárlatos alkat részeket, és cseréld ki a ptk-át ahogy irták a többiek ,nekem is volt ilyen esetem 1 daewoo tv-vel.
(#) baggab válasza bihari laci hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia!

A tv most működik és a színek is rendben vannak. (még..)
Még nem 100% hogy a ptk tönkre ment benne.
(Mint írtam, tegnapelőtt a tv a bekapcsolásakor levágta a lakás kismegszakítóját, a tv belsejében meg kiment a 3.15A-es bizti. ("Hideg" bekapcsolás volt, előtte nem volt készenlétin.) A bizti kicserélése után működik rendesen. Arra gondoltam, hogy a pillanatnyi túláramot a ptk belsejének a "szétszállása" okozta (mert a panelon az alkatrész körül semmi nyom nem látszik) majd pedig most a ptk "szakadás" lett és ezért nem vágja már ki a kicserélt biztosítékot..)

De ez majd úgyis csak idővel derül ki, ha majd esetleg szétmennek a színek..

Egyébként megnéztem a típusát, 3 lábú, 070Q 03J5 van ráírva. Hol lehet ilyet vagy helyetesítőjét beszerezni? a neten erről adatlapot nem találtam.
(#) moele válasza baggab hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia !
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=PTC&sm=1&ls=20&ag=29000
Itt próbáld meg !
(#) Sarok Adrián hozzászólása Nov 17, 2010 /

Nincs valakinek egy Philips 25PT4503/58 típusú CRT TV-hez kapcsolási rajza?

-A problémám az, hogy be sem kapcsol.
A tápegységben a kapcsoló tranzisztor zárlatos lett. Cseréltem már a primer oldalon a diódákat, a tranzisztort, biztit, az összes kondenzátort.

A szekunderen az optocsatolót, a vezérlő IC-t, összes kisebb kondenzátort és a trafó körüli puffereket, fesz. referencia IC-t, 78L05-ös stab.IC-t, szóval mindent, ami elromolhat.
Minden dióda és kondi jó.

A sorkimenőnél nincs zárlat, a tranzisztor jó.

A hibajelenség ugyanaz. A készenléti LED sem világít, felfutási hang nincs, pedig szakadás és zárlat sincs sehol. Az összes ellenállást kimértem és mindent átforrasztottam.

A lemágnesezőnél találtam egy triakot, ami gyanús, ezt holnap cserélem. (amikor hozzánk került, mint alkatrész, akkor a lemágnesező volt benne zárlatos, de más baja nem volt. Csere óta eltelt 3 év) Valami ötlet esetleg?
(#) moele válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia !
Nekem van hozzá rajzom, ha megadod az e-mail címed akkor elküldöm. Itt próbáltam átküldeni, de nem tudom.
(#) Sarok Adrián válasza moele hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Az e-mail címem: a felhasználónevem egybeírva és freemail-es. Előre is köszönöm.
(#) moele válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia !
Elvileg elment a rajz ! Jó munkát ! Remélem, hogy segítettem.
(#) feerke hozzászólása Nov 17, 2010 /

Sziasztok!
Van egy ilyen tv-m:
ITT IDEAL COLOR 3307 H
Az a problémája, hogy magától kikapcsol és utána csak akkor lehet visszakapcsolni ha várok vele néhány percet.
Ilyenkor mit lehetne vele csinálni?
(#) adriano17 hozzászólása Nov 17, 2010 /

Hellosztok
Nekem az lenne a bajom, hogy néha amikor bekapcsolom a TV-t akkor fekete képernyő van (ahol van adás) ahol pedig nincs ott meg rendesen megy... még akkor is ha elöször a feketére kapcsolok utána oda ahol nincs adás és után vissza az adásra és akkor is fekete...... Tuner lehet a hibája?
(#) moele válasza feerke hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia !
Szerintem valahol forrasztási kráteresedés van. Melegedésre az alkatrész láb megmozdul és kontakt hiba lép fel. A TV paneljét át kell nézni jó megvilágításban esetleg nagyítóval. Lehet, hogy már egy pici olvadási ill.égési nyom is található a kontakthibás forrasztásnál. Újra kell forrasztani a gyanús pontokat.
Természetesen a készüléket áramtalanítani kell hibakeresésnél ! Olyan javításnál ahol szükséges a készülék javítása szempontjából áram alá helyezni ott leválasztó trafó használata szükséges.
Üdv.: moele :felkialtas:
(#) Fery válasza feerke hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia. Ezt a hibát valószínűleg, a táp prímer oldali elkói okozzák, élen a C 701 pozíziószámú, 10mikró, 350 Voltos elkóval. Ezeket kell cserélni, de nagyon óvatosan, egy izzóval előbb süsd ki a pufferkondit, mert kellemetlen meglepetésben lehet részed. De a forrasztásokat sem ár átnézni, ebben Moele-nak igaza van. Fery
(#) Fery válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Hasonlítsd össze a rajzon és a panelen az elkók polaritáshelyes bekötését. Biztos, hogy valamelyik elkó, nincs fordítva betéve ? Olyat már láttam amikor rossz volt a szitázás a nyákon. Nagyon nézd át mert a csodákban csökönyösen nem hiszek, ha minden alkatrész jó akkor annak menni kell. Még érdemes kiforrasztani és kivenni a táptrafót, igaz nem sokkal de már találkoztam menetzárlatos táptrafóval. Sajnos egy-két menet zárlatát kimérni nem tudod, de nem indul el tőle. Itt csak csere van, de csak akkor érdemes ha már minden mást ki tudtál zárni. Fery
(#) Fery válasza adriano17 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ez így kevés, milyen TV, hidegen, vagy melegen csinálja vagy mindig ? Nekem inkább KF problémának tűnik. Fery
(#) adriano17 hozzászólása Nov 18, 2010 /

Samsung régebbi fekete TV.... amikor ugy szottyan kedve akkor csinálja... van amikor hidegen van amikor melegen (le kapcsolom utána fel és úgy....)
(#) Sarok Adrián válasza moele hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Köszönöm a rajzot.
Meglett a hiba. Annyira triviális, hogy szinte szégyen.
A bezárlatosodott FET Gate ellenállása volt a hunyó. Kimérve pontosan 100Ohm-os volt. Ma ismét megmérve szakadt . A rajzból kiderült, hogy 10 Ohm-os kell oda (bár a színkódot is megnézhettem volna alaposabban, de este a 100 Ohm és a 10Ohm közti szorzó fel sem tűnt a félhomályban), így kicseréltem és lőn világosság .
Még egyszer köszönöm a rajzot.
(#) feerke válasza Fery hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Köszi a tippet. Forrasztási hibát nem találtam benne, csak kondit cseréltem. Találtam még 2 púpos kondit a sorkimenő mellett is. Egyenlőre megy a tv gond nélkül.
(#) moele válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Nagyon szívesen máskor is, ha elakadtál valamiben csak szólj !
(#) Fery válasza feerke hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szia. Örülök, hogy sikerült. A táp összes kis elkóját cserélted, ugye ? Mert valószínűleg a két elkó a szekunder oldalon, attól púposodott fől, hogy a prímer oldali elkók miatt, megfutott a táp. Fery
(#) bladzser2 hozzászólása Nov 19, 2010 /

Szisztok. Megint csak egy tv-vel küszködök. Az istenért sem jövök rá melyik alkatrész csipog a tápágban.
Tehát Tv-t bedugom a konnektorba, aztán főkapcsolót benyomom. Ekkor a tápágból csipogó hang hallatszik. Folyamatos pittyegés. A sorvégtrafónál rámértem a tranzisztorok lábaira, de egyiken sem mértem semmit.
A 230V DC -t megkapja (egyenirányítotva van, greatz- híd után mértem, a pufferkondi is fel van töltődve.

Szóval ezt a pittyagő hangot egy 8 lábú fenevad (IC) vagy trafó adja ki.

A panelt ahogy nézegettem, ez egy komoly tv. köze nincs orionhoz, 3 scart van rajta, rca kimenet ből egy csomó, és kb. képátló 82 centi. Az elejét nem is figyeltem milyen márka, de csak a képcsőre ránéztem és made in Italy. Az alaplap nem kártyás megoldás mint régi orion esetében szokás, hanem jópár helyen smd ílkatrészek tömkelege van. A tápágban is egy többleágazásos trafő van. A trafó 3 lábán mértem 1-2 voltos feszültséget, a többi maradék 6-8 lábon semmit...

A csipogást okozhatja az is, hogy kiszáradtak a kondenzátorok a tápágban.

A fejem nem mertem jobban bedugni, hogy meghallgassam honnan jön a hang, még élni szeretnék egy picit
(#) kadarist válasza bladzser2 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia!
Jó lenne tudni a típusát, hogy rajzot lehessen találni hozzá.
(#) moele válasza bladzser2 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia !
Igaza van kadarist-nek, valami több infó kellene a készülékről. A táptrafó adja ki a csipogó hangot. Valószínű, hogy a szekunder oldalon van egy zárlat és azért nem indul a táp. ( Okozhat hasonló jelenséget a tápkondi kapacitásvesztése is ) Egy tipp.: sorban egyenként a trafó szekunder oldaláról válaszd le a kimeneteket, kivéve a test pontot. Így mérés nélkül is megtudod állapítani, hogy melyik áramkör terhel be. Amelyik megszüntetésénél nem csipog a trafó az az áramkör zárlatos. Természetesen minden leforrasztásnál kapcsold be a készüléket. Így rajz nélkül is könnyen behatárolható a hiba, ha valóban a szekunder kőrben van a zárlat valamelyik áramkörben.
(#) bladzser2 válasza bladzser2 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Megtaláltam a tv típusát. TEVION MD7078 VTS
Sajnos nem találta hozzá service manual-t, esetleg tudtok nekem a keresésben segíteni.

A trafó lábainka egyenkénti kiforrasztására nincs lehetőség. Légyszí segítsetek, én is gondolkodom az egészen...
Következő: »»   374 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem